Vrijplaats is veilige ontmoetingsplek voor alle Bruggelingen: “Plaats van verbondenheid”

Donderdagavond opende Vrijplaats Brugge in de Beenhouwersstraat 1 en 3 officieel zijn deuren. Iedereen die nood heeft aan een veilige ontmoetingsplek kan er terecht: jong en oud, LGBTQI+-mensen en kunstliefhebbers.

“Het waren vormingscentrum cgso (centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding) en de socio-culturele vereniging Willemsfonds Brugge die begin 2020 een overeenkomst sloten met Stad Brugge om de ruimte ter beschikking te kunnen stellen, enerzijds voor de LGBT+ gemeenschap, anderzijds als expositieruimte. Later kwam vzw B.E.E.N. erbij als derde partner in de koepel vzw die zorgt voor het beheer van het gebouw. De LGBT+ verenigingen Brugay, Gendercontact West-Vlaanderen en Polyamory Belgium organiseerden er vrij snel hun activiteiten.”

Mooi project

“Het was echter een verhaal van vallen en opstaan. Natuurlijk was corona de eerste twee jaar een spelbreker. Maar ook samenwerken wilde niet vlotten. Er waren momenten dat we de moed verloren, niet in het minst omdat we financieel van nul moesten starten. Toch kunnen we hier vandaag gezamenlijk een mooi project voorstellen”, aldus Chris Marchand, vertegenwoordiger van de initiatiefnemers van Vrijplaats.

Steun aan kunstenaars

“Onze droom is om hier een safer space te creëren waar alle Bruggelingen, in het bijzonder mensen uit de queer community, elkaar kunnen ontmoeten in alle vrijheid. Het aspect kunst is daarbij een vanzelfsprekendheid. Want kunst verbindt, verheft en nodigt uit tot contact. Vrijplaats in samenwerking met Willemsfonds Brugge biedt daarom ook in de toekomst steun aan kunstenaars die hier de ruimte vinden om hun werk te presenteren aan een breed publiek”, aldus nog Chris Marchand.

Cavalier Queer

Tijdens het openingsweekend is werk te zien van Cavalier Queer en BLVRD. Cavalier Queer is een verzameling van verhalen over de queer community. “De juiste representatie – buiten het normatieve kader – neemt eenzaamheid weg, versterkt het gevoel van validatie en biedt een plaats van verbondenheid aan.”

De beelden van BLVRD, het tweemaandelijks Brugs jongerenmagazine, werden gemaakt naar aanleiding van de Drag Night in de Snuffel. BLVRD werkte voor deze fotoshoot samen met The Scorpio Sisters.

The post Vrijplaats is veilige ontmoetingsplek voor alle Bruggelingen: “Plaats van verbondenheid” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Benny is furieus op Lars, maar papt zelf aan met veel jongere partner in ‘Familie’: Roel Vanderstukken aan het woord

12 jaar geleden deed het gezin Coppens haar intrede in ‘Familie’, uiteindelijk is acteur Roel Vanderstukken (47) de enige die onafgebroken bleef meespelen. “Toen Hilde De Baerdemaeker als eerste vertrok, werd er voor het eerst geraakt aan onze kern, daar heb ik wel even mee gezeten”, vertelt Roel. Nu tv-dochter Jasmijn Van Hoof haar na 2,5 jaar pauze haar comeback

Lees meer »

Joost Klein treedt niet op voor vakjury maar krijgt steun van publiek, deelname aan finale nog steeds onbeslist

Joost Klein was niet te zien bij de generale repetitie voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Toch werd de zanger gesteund door het aanwezige publiek. De EBU liet weten in een statement dat er zich een incident met de Nederlander heeft voorgedaan en dit onderzoekt. Volgens de Zweedse media gaat het mogelijk over een fysieke confrontatie. Zolang het onderzoek niet

Lees meer »

Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40

Dinsdagmorgen om 5 uur gebeurde op de E40 net voorbij de oprit Beernem een ongeval. Een vrachtwagen die richting Brussel reed week af van de baan en belandde zijdelings in de gracht.
The post Kijk! Vrachtwagen belandt in de gracht langs de E40 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gemeentelijke kinderkrant PleZand bestaat 15 jaar

PleZand, de gemeentelijke kinderkrant van Koksijde, blaast dit jaar maar liefst 15 kaarsjes uit en dat wordt uitgebreid gevierd. Het PleZand-team ging samen met schepen van Communicatie Stéphanie Anseeuw langs alle Koksijdse scholen om de kinderkrant te promoten. Ook deze keer brachten ze een heleboel plezierige verrassingen mee. Elke leerling kreeg het gloednieuwe verhalenboek, een
The post Gemeentelijke kinderkrant

Lees meer »

80 hondenbaasjes speeddaten met hun viervoeters in Vilvoorde

In Vilvoorde hebben single hondenbaasjes elkaar ontmoet tijdens een speeddate, samen met hun viervoeters. De bedoeling is dat de hondenliefhebbers meteen weten of er ook een klik is tussen de honden. "En je hebt meteen iets gemeenschappelijk om over te praten, dat is heel fijn", zegt deelnemer Stientje. Tussen sommige deelnemers sloeg de vonk al over.

Lees meer »

Jeugdhuis De Closjard klopt De Troubadour met 24-10

Enkele oud-leden van het vroegere jeugdhuis De Closjard, de voorloper van het huidige De Troubadour, hebben vanuit nostalgische overwegingen nog eens een Closjard-weekend georganiseerd.
The post Jeugdhuis De Closjard klopt De Troubadour met 24-10 appeared first on KW.be.

Lees meer »