Ook op hén kunnen we stemmen: maak kennis met deze vier nagelnieuwe partijen

Alle kandidaten voor de nakende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn bekend. Niet alleen de zeven traditionele partijen doen op zondag 9 juni een gooi naar uw stem, ook enkele kleinere spelers willen zich in uw gunst werken. Nog nooit van Blanco, L99, Volt en Voor U gehoord? Wij stellen ze aan u voor.

L99: de partij voor de man in de straat

L99 trekt in West-Vlaanderen met vijf effectieve kandidaten en evenveel opvolgers naar de Vlaamse verkiezingen. Het federale en Europese luik laten ze links liggen. “We focussen ons bewust op Vlaanderen”, benadrukt voorzitter Kurt Lycke (50).

De Bruggeling bekleedt de derde plaats en omschrijft zijn partij als “noch links, noch rechts. Dat zijn immers ideologieën van vorige politieke generaties. Wij gaan uit van de logica, vandaar de ‘L’ in onze naam, die bij 99 procent van de bevolking heerst. Wij willen terug naar een democratie die het volk vertegenwoordigt.”

De ambitie op 9 juni: de kiesdrempel halen. “We hopen op één zetel, in een ideale wereld behalen we er drie. We kijken nu al naar de verkiezingen van 2030 en 2036 en willen organisch groeien. We zullen ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober opkomen. Wij plaatsen de man en vrouw in de straat op onze lijst. Alleen zo kunnen we iets fundamenteel veranderen.”

BLANCO: de partij die liefst overbodig wordt

De partij Blanco heeft een opvallende missie: het opnemen voor wie blanco stemt en dus geen bolletje inkleurt. De partij vindt dat die stemmen niet verloren mogen gaan en wil ze zelfs vertegenwoordigd zien in het parlement. “We ijveren voor een extra keuzemogelijkheid op het stembiljet, zodat mensen ook kunnen stemmen voor een lege zetel in de Kamer”, legt Ewout Ramon (34) uit.

De Kuurnenaar trekt de Kamerlijst, die vijf effectieve kandidaten en zes opvolgers herbergt. “Om de kieswet te kunnen wijzigen en een grondwetsherziening voor te bereiden, nemen we deel aan de federale verkiezingen.”

Blanco hoopt op minstens één zetel. “Dan kunnen we van binnenuit het systeem proberen te veranderen. Ons ultieme doel is om om onze missie zo snel mogelijk te voltooien en onszelf overbodig te maken. En kunnen de weddes die aan een niet-ingenomen zetel verbonden zijn, in de staatskas blijven en voor andere zaken gebruikt worden.”

Voor U: de nieuwe partij van Els Ampe

Voor U is de bekendste van alle nieuwkomers. De partij ontstond onder impuls van de naar Brussel uitgeweken West-Vlaams ex-Open VLD’er Els Ampe en trekt met een zo goed als volledige lijst naar de Vlaamse en federale verkiezingen.

“Wij willen komaf maken met de veel te zware inmenging van de regering”, stelt Ivan Sabbe (63) uit Bavikhove bij Harelbeke. Hij trekt de Kamerlijst. “Ons overheidsapparaat moet dringend ontvet worden, want ze functioneert nu als een bemoeizieke schoonmoeder die dringend psychologische hulp nodig heeft.”

Voor U wil vlot de kiesdrempel halen en zowel in Vlaanderen als op federaal vlak één tot twee verkozenen afvaardigen. “Wie weet, krijgen we zelfs de kans om mee een meerderheid te vormen en kunnen we enkele van onze programmapunten in realiteit omzetten. Dat potentieel ís er, want bijna dertig procent van de bevolking weet nog niet op wie te stemmen.”

Volt: de partij met één West-Vlaming

De nieuwe partij Volt vaardigt slechts één West-Vlaamse kandidaat af. Sofie Vander Plaetse (57) uit Brugge staat zevende op de lijst voor de Europese verkiezingen, de enige ook waaraan Volt deelneemt.

De partij omschrijft zichzelf dan ook als een pan-Europese partij, met afdelingen in meer dan dertig landen. “Wij zetten Europese samenwerking centraal”, zegt Vander Plaetse. “De huidige maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en migratie, overstijgen de nationale grenzen. Tegelijk willen we de werking van Europa hervormen en democratischer maken en de EU sterker maken in de huidige geopolitieke context.”

De partij hoopt minstens één parlementslid naar Europa te kunnen sturen. “Het heeft bloed, zweet en veel handtekeningen ronselen gekost, maar het is gelukt om onze lijst klaar te stomen voor 9 juni. Wij houden van Europa, maar er is ruimte voor verbetering. Daar willen wij aan meewerken.”

Politicoloog Carl Devos: “De kiesdrempel halen, lijkt mission impossible”

Izegemnaar Carl Devos, politicoloog aan de UGent, kijkt met een dubbel gevoel naar de opkomst van de kleinere partijen. “Enerzijds vol respect, want het is niet evident om een dergelijk project zonder budgetten van de grond te krijgen.”

“”Mensen die zich hiervoor engageren, zijn gepassioneerd en streven hun idealen na. Daar kan je alleen maar bewondering voor hebben. Ze hebben ook een bepaalde functie: die van luis in de pels van de gevestigde waarden. Ze kunnen voor vernieuwing zorgen binnen ons politieke systeem dat al decennia bevroren lijkt.”

Maar die frisse wind heeft ook een keerzijde, klinkt het. “De kans dat ze de kiesdrempel halen, is heel klein. Bijna mission impossible. In de uitslagen zullen ze onder andere gegroepeerd worden. Bovendien kunnen ze ook voor verdere versnippering van het politieke landschap zorgen. We krijgen nu al duizenden bladzijden met verkiezingspunten over ons heen. De kiezer moet door het bos de bomen nog kunnen zien…”

Enkel Voor U maakt volgens Devos een (water)kans op een zetel. “Maar ook dat blijft een bont allegaartje kandidaten, zonder duidelijke lijn. Het is al van N-VA en LDD geleden dat een nieuwe partij de poort richting parlement kon openbeuken. Maar die konden respectievelijk op de restanten van de Volksunie en een ervaren rot als Jean-Marie Dedecker bogen.”

The post Ook op hén kunnen we stemmen: maak kennis met deze vier nagelnieuwe partijen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rechtbank veroordeelt Benoit D. tot 8 jaar cel voor verspreiding beelden van kindermisbruik en verkrachting van twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het ‘dossier-Pichal’, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »

Prins Laurent geeft directie Polet-De Pypere in Ardooie instructies hoe ze een boom moet planten

De nieuwe productiesite van handgereedschappenproducent Polet-De Pypere in de Stationsstraat 176 werd vandaag maandag ‘officieel’ geopend door prins Laurent, die directieleden van de groep de nodige instructies gaf om met twee spades – uiteraard van De Pypere én Polet – een boompje vakkundig in de grond te stoppen. Het begin van een groenzone rond het bedrijf.
The post Prins

Lees meer »

KV Oostende is bijna rond met overnemer: “Nog enkele issues oplossen”

De overname van voetbalclub KV Oostende zit in de laatste rechte lijn. Op de website van de kustploeg bevestigt tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck woensdag dat er een akkoord is met een investeringsfonds, maar er nog een aantal zaken moet worden uitgeklaard.
The post KV Oostende is bijna rond met overnemer: “Nog enkele issues oplossen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee doden bij ongeval in Doornik

Bij een verkeersongeval in Barry, een deelgemeente van Doornik, zijn 2 mensen om het leven gekomen. Bij het ongeval waren in totaal 7 mensen betrokken. Eén man en eén vrouw zijn overleden, hoe het met de andere betrokkenen is, is nog onduidelijk.

Lees meer »

Walter Grootaers geeft eerste grote interview na strijd tegen leverkanker: “Dat ik veel drink? In mijn hele leven amper 20 pinten”

De tumor is weg, zijn stem op de terugweg, de glimlach terug van nooit weggeweest. Walter Grootaers (69) vond het voorbije jaar heil in immunotherapie, troost in zijn platenkast, genot in een nieuw album en steun in een duister familiegeheim. “Na mijn diagnose vertelden twee van mijn broers me dat zij ook kanker hadden overwonnen. Dat was hun manier om

Lees meer »

“Oekraïne hééft munitie en manschappen tekort, maar dit mocht niet gebeuren”: Russen veroveren negen dorpen op twee dagen

Rusland heeft een nieuw front geopend in het noorden van Oekraïne. In slechts twee dagen tijd veroverden de Russen negen dorpen. Al 6.000 burgers werden geëvacueerd. De opmars gaat ongezien snel, de weg naar miljoenenstad Charkiv ligt helemaal open. Zag Oekraïne dit aankomen? En hoe kon dit gebeuren? “Ik vrees dat dit de eerste fase is van een groot Russisch

Lees meer »