“We zijn veel gewend, maar dit is van een andere orde”: Hulpverlening kreunt onder agressie van flakkagebruikers

Neen, de flakkastorm is nog niet gaan liggen. Terwijl in Roeselare nog elke week minstens één gebruiker op de spoed belandt, neemt de druk op de hulpverlening ook in de rest van de provincie toe. Vooral het agressieve gedrag van gebruikers onder invloed baart zorgen. “Iemand sloeg hier zelfs een bureau aan diggelen.”

Een 38-jarige man uit Diksmuide moest zich dinsdag verantwoorden voor de diefstal van een fiets, een fietswiel en… 24 blikken Monster Energy. Hij riskeert 25 maanden cel. De man was onder invloed van de synthetische drug alpha-PHiP, beter bekend als flakka, toen hij de feiten pleegde. Er gaat dan ook geen week voorbij of er staat een gebruiker van de zogenaamde zombiedrug voor een West-Vlaamse rechter. Zo kreeg een 32-jarige man uit Houthulst vorige week nog vijf jaar cel omdat hij vorig jaar in Diksmuide een fietser (62) doodreed, ook onder invloed van flakka.

Niet alleen in de rechtbanken is de opmars van de spotgoedkope synthetische drug zichtbaar: ook onze spoeddiensten worden er al te vaak mee geconfronteerd. Elke maand belanden zes personen onder invloed van flakka op de spoeddienst van AZ Delta in Rumbeke bij Roeselare. “Als ze bij ons komen, is dat vaak door een overdosis of door hevige bijwerkingen”, zegt Jean-Christophe Van Cutsem, spoedarts gespecialiseerd in toxicologie. “Die mensen zijn dan zeer geagiteerd, agressief en leven in angsten of met hallucinaties. Dat maakt het moeilijk om voor hen te zorgen. We hebben er dan ook voor gezorgd dat al onze hulpverleners sessies konden volgen met uitleg over deze drug en hoe je ermee moet omgaan. Soms moeten we bijvoorbeeld gebruikers vastbinden, verdoven of de politie bellen.”

Dodelijke combinatie

Het eerste positieve testresultaat in het ziekenhuis op flakka dateert al van november 2022. “De afgelopen drie maanden is het aantal positieve gevallen gestabiliseerd, maar waarschijnlijk ligt het effectieve aantal personen dat op de spoeddienst belandt onder invloed van flakka veel hoger. We kunnen namelijk niet iedereen testen”, stelt Van Cutsem. “We zien de laatste tijd wel steeds meer mensen met zogenaamde mengintoxicaties, waarbij ze onder invloed zijn van flakka én een andere drug, bijvoorbeeld heroïne. Dat zijn heel gevaarlijke en mogelijk dodelijke combinaties.”

Voor de spoeddiensten is het vaak dweilen met de kraan open. “Als we een patiënt onder invloed van flakka binnen krijgen, doen we wat we kunnen: observeren en symptomen behandelen. Maar eens een patiënt terug bij zinnen is, moeten we hem laten gaan. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen beslissingen. Alleen als ze openstaan voor hulp bij hun drugprobleem, kunnen we hen doorverwijzen.”

AZ Delta werkt, net als AZ Groeninge in Kortrijk, nauw samen met vzw Kompas. Die heeft meerdere centra voor de begeleiding en behandeling van druggebruikers in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. “Als er bij ons iemand binnenkomt die bekend staat voor zwaar flakkagebruik of aangeeft de voorbije 12 uur gebruikt te hebben, dan wordt die onder politiebegeleiding eerst naar AZ Delta of AZ Groeninge gebracht”, weet directeur Jan Theuwen. “Die maatregel was nodig. We zijn veel gewend van druggebruikers, maar de agressie van flakkagebruikers is toch van een andere orde… We hadden dit jaar al een aantal incidenten, zo sloeg iemand zelfs al een bureau aan diggelen. Wij kunnen die mensen pas na ontnuchtering helpen met de mentale en sociale begeleiding om af te kicken.”

Moeilijk te bereiken

Die begeleiding is niet evident. De hulpverlening kampt met lange wachtlijsten. “We moeten echt selecteren wie we kunnen helpen. Die mensen moeten onze hulp ook wíllen accepteren”, zegt Geert Bosma, hoofdarts verslavingszorg in psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amandus in Beernem. “Flakkagebruikers hebben vaak een groter drugsprobleem en zijn moeilijker te bereiken. Die mensen vinden wellicht niet altijd hun weg tot bij onze hulpverlening, al zien we hun aantal wel toenemen.”

The post “We zijn veel gewend, maar dit is van een andere orde”: Hulpverlening kreunt onder agressie van flakkagebruikers is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Al 70 paarden opgevangen bij vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder sinds begin dit jaar: “Paarden worden verwaarloosd na impulsieve aankoop”

Het vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder heeft dit jaar al 70 in beslag genomen paarden moeten opvangen. Dat zijn er heel wat meer dan vorige jaren. Het grootste deel van die paarden, meer dan 90 procent, werd in beslag genomen door verwaarlozing. "Het is niet alleen maar intensief om te verzorgen, het kost ook heel wat geld", vertelt Rudi Oyen

Lees meer »

Bert en Michiel organiseren allerlaatste fuif ooit in zaal ISO: “Iedere Izegemnaar ging hier al uit de bol”

Er is geen Izegemnaar ouder dan dertig die nog nooit de benen heeft losgegooid tijdens een fuif in het ruim vijftigjarig bestaan van zaal ISO. Nu ze deze zomer definitief onder de sloophamer verdwijnt, willen Bert Deplae (41) en Michiel Delheye (28) nog een allerlaatste fuif organiseren, als knipoog naar de tijd dat die er hoogtij vierden.
The post

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Duitsland koopt vurig gewenste HIMARS-raketsystemen voor Kiev – Zelensky ontslaat baas veiligheidsdienst na ontmanteling complot

Russische luchtafweer heeft verschillende Oekraïense drones onderschept in diverse Russische regio’s. Dat melden lokale autoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. Oekraïne krijgt drie mobiele HIMARS-raketsystemen uit Amerikaanse voorraden. De systemen worden door Duitsland betaald, zei de Duitse minister van Defensie donderdag. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Een lichtje, een piep, een trilling of automatische begrenzing: vanaf juli moet onze auto vertellen dat we te snel rijden

Als je sneller rijdt dan toegelaten, zal je binnenkort een waarschuwing krijgen. Vanaf 7 juli moet elke nieuw verkochte auto uitgerust zijn met een systeem van ‘intelligente snelheidsassistentie’. Op basis van gps-gegevens en camerabeelden kan het systeem opmerken of je sneller dan de toegestane snelheid rijdt en je daar op verschillende manieren op wijzen.

Lees meer »

Met Petites Jubelles heeft Heist opnieuw een échte baby- en kinderwinkel: “Pop-up gaf mij laatste duwtje om permanente zaak te openen”

Goed nieuws voor jonge gezinnen in Heist: met Petites Jubelles heeft de deelgemeente opnieuw een eigen kinder- en babywinkel. Julie Verbouw (35) opende na maandenlang verbouwen de nieuwe winkel in de Graaf d’Ursellaan. Haar succesvolle pop-up even verderop gaf de mama van twee kindjes het laatste duwtje in de rug om haar job bij de gemeente op te geven en

Lees meer »

Wingene heeft het minste werklozen van Vlaanderen

De cijfers zijn in de nationale media een beetje ondergesneeuwd door de slechte resultaten in Brussel en Wallonië, maar het stond er wel zwart op wit: Wingene telt met amper 2,24 % het minste aantal werklozen in heel Vlaanderen. Schepen voor Lokale economie Ann Mesure is niet verbaasd. “We tellen hier heel wat sterke ondernemers”, reageert ze.
The post

Lees meer »

Bouwplezier te huur bij Brickfun

De naam van hun bedrijfje zegt het helemaal: Brickfun4rent. Blokjesplezier te huur: Kristof en Wendy verhuren Lego-sets. “Niet iedereen wil of kan veel geld uitgeven aan iets wat je één keer maakt en dan weer in de doos stopt. Dus is dit een ideale oplossing”, klinkt het.
The post Bouwplezier te huur bij Brickfun appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL. Buffalo’s op zoek naar opening na vroege achterstand, die Russo op het bord zette

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Ook volkstuintjes halen opgelucht adem nu het echt lente wordt: “Slakken, slakken, slakken! Spijtig dat ge ze niet kunt opeten”

De lente is begonnen. Dat doet haast iedereen deugd, en zeker de duizenden volkstuiniers in ons land. De verloren weken van een verzopen voorjaar kunnen eindelijk worden ingehaald, de schrik voor regen, vorst, hagel en slakken kan gaan liggen. Wat kost het om zo’n volkstuintje te hebben? Hoe lang is de wachtlijst? En waarom groeit er opvallend veel pijpajuin? Op

Lees meer »

Handelaars gaan samen voor kraaknette Ardooisesteenweg

Met het project Kraaknette Ardooisesteenweg zetten de handelaars van de Roeselaarse invalsweg een nieuwe stap naar een nette buurt. Donderdagochtend werd de campagne, waarbij onder andere affiches, stickers en opmerkelijke vuilnisbakken opduiken in het straatbeeld, gelanceerd. De handelaars van de Ardooisesteenweg pakten al eens uit met een peukenactie, maar zetten met een nieuwe campagne nog
The post Handelaars gaan

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne krijgt voor 371 miljoen euro bijkomende militaire hulp

De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorzien van bijkomende militaire steun ter waarde van 400 miljoen dollar (371 miljoen euro). Dat blijkt uit een mededeling van het Witte Huis. Volgens Amerikaanse media bestaat de hulp onder meer uit artillerie, munitie voor luchtafweer, antitankmunitie, gepantserde voertuigen en andere wapens. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »