Onthaalmoeder voor rechter nadat jongetje schedelfractuur oploopt: “Na de feiten hebben we haar nooit meer gehoord”

Een onthaalmoeder uit Langemark moet zich voor de rechtbank van Ieper verantwoorden nadat in 2022 in haar opvang een kindje zwaargewond raakte. De toen 9 maanden oude knaap kreeg een stoel op zijn hoofdje en liep een schedelfractuur op. Haar raadsman spreekt van jammerlijk ongeval. Het proces werd donderdag ingeleid, maar zal pas later worden gepleit.

Lode Vandenbulcke en Eline Deceuninck, een koppel dertigers, zullen wat in mei 2022 in de groepsopvang Kiekeboe in Langemark afspeelde wellicht niet snel vergeten. Hun toen 9 maanden oude zoontje liep er een schedelfractuur op, nadat het jongetje een stoel op zijn hoofdje kreeg. Het kindje werd naar het ziekenhuis overgebracht en herstelde gelukkig goed. Echter, pas een week na het voorval werd de politie op de hoogte gebracht. Ook het parket werd toen ingelicht en dat stelde een onderzoeksrechter aan. Van een aanhouding van de onthaalmoeder was echter geen sprake.

Wel besloot Kind en Gezin onder procedure van dringende noodzakelijkheid de vergunning van de kinderopvang in te trekken. “Dat wil zeggen dat een eventueel beroep niet opschortend werkt en de opvang dus gesloten blijft. We begrijpen dat dit voor iedereen een drastische maatregel is, zowel voor de ouders als voor de uitbaters van de opvang”, zei Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin, toen in onze krant. “We doen dat omdat we absoluut zeker willen zijn dat er eventueel geen andere kinderen gevaar lopen. Ondertussen onderzoeken we de ware toedracht.”

Vrijspraak

Het parket vond blijkbaar voldoende aanwijzingen om de uitbaatster nu voor de strafrechter te brengen op beschuldiging van onopzettelijke slagen en verwondingen. “Ik kan uiteraard niet op het proces vooruitlopen, maar het gaat hier toch een jammerlijk ongeval”, zegt meester Thomas Bailleul, die het opneemt voor de onthaalmama. “Voor mij is dit eigenlijk geen strafzaak, maar een burgerlijk dossier. Bij aanvang werd echter een onderzoeksrechter aangesteld en het parket kon blijkbaar niets anders dan doorverwijzen naar de rechtbank.” De raadsman hoopt op de vrijspraak, of toch minstens opschorting van straf.

Voor de ouders was het vooral belangrijk dat hun zoontje geen blijvend letsel aan het voorval overhield. “Hoewel onze jongen, die ondertussen 2 jaar oud is, nu oké is, kunnen we niet 100 procent uitsluiten dat er later nog iets naar boven komt dat de wijten is aan dat incident. Daarom raadde onze verzekering aan ons burgerlijke partij te stellen op de rechtbank. Op die manier dekken we ons in. Of we die vrouw iets verwijten? Ze had na het incident onmiddellijk de hulpdiensten moeten bellen, maar dat heeft ze niet gedaan. Na de feiten hebben we haar nooit meer gehoord, ook excuses hebben we niet gekregen. Maar bon…nogmaals, het belangrijkste is het welzijn van ons zoontje”, aldus papa Lode.

September

Na de gedwongen sluiting van Kiekeboe, die was te vinden in een verbouwde hoeve langs de Diksmuidestraat in Langemark, kreeg de onthaalmoeder heel wat steunbetuigingen van andere ouders. Ook die waren overtuigd dat het om een ongeval ging. “De onthaalmoeder wordt over dezelfde kam geschoren als de verantwoordelijken van crèches die hardhandig omgaan met kinderen, hen mishandelen, onvoldoende toezicht houden, noem maar op. Dat is er zwaar over! De onthaalmoeder slooft zich met haar medewerkster uit voor de kindjes. Ze zorgt voor hen alsof het haar eigen kinderen zijn, de liefde spat ervan af”, klonk het toen.

Voor de onthaalmoeder zelf hoefde het niet meer. Ze doekte haar opvang op en ging werken in de catering. De zaak wordt vandaag ingeleid op de rechtbank van Ieper, maar de behandeling zal plaatsvinden op 26 september.

Lees ook:

Kinderopvang in Langemark gesloten nadat baby van 9 maand schedelbreuk oploopt – KW.be

Onthaalmoeder zal kinderopvang niet heropenen nadat baby schedelbreuk opliep – KW.be

The post Onthaalmoeder voor rechter nadat jongetje schedelfractuur oploopt: “Na de feiten hebben we haar nooit meer gehoord” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD – Ipads geraakten overhit tijdens zwoele, maar wél uiterst geslaagde shownamiddag ‘45/65’ van Jo Vally in Kasteel van Eernegem

Zondag vierde Jo Vally niet enkel moederdag, maar ook zijn cd-/vinylvoorstelling ‘45/65’ bij Arno Depoorter en Yannick Haerins in de orangerie van het Kasteel van Eernegem. Zo’n 150 mensen waren present.
The post IN BEELD – Ipads geraakten overhit tijdens zwoele, maar wél uiterst geslaagde shownamiddag ‘45/65’ van Jo Vally in Kasteel van Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Patisserie Courcelles sluit na bijna 37 jaar: “Ik ga mijn klanten missen”

De Doorniksestraat neemt binnenkort afscheid van een geliefde patisserie. Na bijna 37 jaar sluit Patisserie Courcelles de deuren op 15 juli. “We zagen hier kinderen en kleinkinderen passeren. Ook al wonen ze intussen in Gent, ze blijven terugkeren voor onze klaaskoeken, marsepein, bokkenpootjes en huisgemaakte melocakes”, vertelt zaakvoerder Valérie Demey (55).
The post Patisserie Courcelles sluit na bijna 37

Lees meer »

Acid neemt het op voor Joost Klein in nieuwe video: “Hij heeft iets gedaan wat niet mocht, maar ze knijpen wel de ogen toe voor Israël”

In een nieuwe video bespreekt Acid de hele heisa rond de deelname én diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisiesongfestival. Eerder had Acid al in geuren en kleuren uitgelegd waarom hij ervan was overtuigd dat Joost als winnaar van deze 68ste editie uit de bus zou komen. Zelf werkte Acid twee jaar geleden samen met de Nederlandse artiest voor het

Lees meer »

Appartementsbrand in Oostende: bewoners op tijd uit slaap gewekt

In een appartement in de Boekareststraat in Oostende brak maandagavond brand uit. Enkele bewoners lagen te slapen toen ze op tijd gewekt werden. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is wel groot. Twee – en mogelijk drie – appartementen zijn tijdelijk onbewoonbaar.
The post Appartementsbrand in Oostende: bewoners op tijd uit slaap gewekt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oekraïense dames verzorgen je nagels in Sanapolis: “Dit is sociaal ondernemen”

Op de site Sanapolis – het voormalige Elisabethziekenhuis dat herbestemd werd als gezondheids-, toeristisch-, en recreatief centrum – richten de oorlogsvluchtelingen Nadiia en Svitlana het salon Sana Beauty in. Ze mikken op mensen uit de regio die op een professionele manier hun nagels willen laten verzorgen.
The post Oekraïense dames verzorgen je nagels in Sanapolis: “Dit is sociaal ondernemen”

Lees meer »

Voormalig ‘K3 zkt K3’-finaliste Lauren duikt op in ‘Sing again’: “Leg jezelf niet zoveel druk op: dat zou ik tegen mijn jongere zelf zeggen”

“Ik wilde terug naar het normale leven.” Nee, de aanwezigheid van Lauren De Ruyck (28) in ‘Sing again’ lag niet voor de hand. Nadat ze in 2015 nét niet een van de nieuwe K3’tjes werd, keerde de zangeres het showbizzleven volledig de rug toe. “Ik vond het niet meer leuk”, aldus Lauren. Wat ze in tussentijd deed en of ze

Lees meer »

Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop”

Op Moederdag worden de mama’s extra in de bloemetjes gezet. Ook voor Romy Maertens van schoonheidsinstituut Olijf Beauty Inside Out in Beitem wordt het even uitblazen. Romy en dochter Anna-Nina genieten straks allebei van een yogaweekend in Frankrijk.
The post Mama Romy en dochter Anna-Nina zijn beste vriendinnen: “Mijn dochter helpt me er altijd bovenop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeugdhuis De Closjard klopt De Troubadour met 24-10

Enkele oud-leden van het vroegere jeugdhuis De Closjard, de voorloper van het huidige De Troubadour, hebben vanuit nostalgische overwegingen nog eens een Closjard-weekend georganiseerd.
The post Jeugdhuis De Closjard klopt De Troubadour met 24-10 appeared first on KW.be.

Lees meer »