Mathijs Werbrouck (15) is de Kinderkrak van Waregem: “Ik hoop in augustus weer te basketten”

Mathijs Werbrouck, basketter bij ION Basket Waregem, kreeg vorig jaar het harde verdict van een kwaadaardige hersentumor. Toch blijft de 15-jarige student wetenschappen niet bij de pakken zitten. Zijn onnavolgbare doorzettingsvermogen brengt hem door deze moeilijke periode.

De basketmicrobe kreeg hij mee van zijn papa Koen Werbrouck (47), jarenlang actief bij Bobcat Wielsbeke. Mathijs zette daar zelf ook zijn eerste stappen op een basketveld vanaf het tweede kleuterklasje. Daar bleef hij tot en met het zesde leerjaar. “Toen ik naar het middelbaar ging en dus moest veranderen van school, leek het mij gemakkelijker om in Waregem te gaan spelen”, doet Mathijs zijn verhaal. “Praktisch leek mij dit een stuk eenvoudiger. Ik ben gaan luisteren naar Basketschool Groenhove, maar koos uiteindelijk voor het Heilig-Hart College. Vorig seizoen was Thomas Tuytte mijn trainer, dit seizoen Swen De Moor.”

Hersenscan

Op 17 april 2023 veranderde het leven van Mathijs en zijn gezin drastisch. “In de zomervakantie 2022 kreeg Mathijs tijdens een basketzomerkamp last van misselijkheid”, vertelt mama Nele. “We dachten aan een buikgriepje. Maar dit euvel bleef de hele week aanslepen. Tijdens het basketseizoen in Houtem werd Mathijs onwel. We dachten dat hij een suikertekort had of te gretig was geweest tijdens de wedstrijd. Daarna ebde dit weer weg op hier en daar enkele kleine kwaaltjes na. Hij sukkelt sinds het vierde leerjaar wel al met een verminderd immuunsysteem. Dus was er niet snel paniek.

Blinde paniek

Tot hij tijdens de skivakantie tijdens de kerstperiode zich al voorzichtiger begon te gedragen. Daarna voelde hij zich ziek, zo hevig dat hij tussen de krokus- en paasvakantie niet meer kon basketten. Hij had ook last van dubbelzicht, waardoor we naar de kinderarts gingen. Er werd aan een verminderde oogspier gedacht. Gelukkig was er toen dokter Sarah Maesen. Zij raadde ons een hersenscan aan in Deinze. Uiteindelijk redde deze beslissing zijn leven. Toen begon er een rollercoaster van jewelste. Na de scan werd ik opgebeld tijdens een vergadering. Mathijs was toen nog op school. Hij moest in allerijl geopereerd worden omdat de hersendruk te hoog was. Het was alle hens aan dek. s ’Morgens werd hij geopereerd.

“Hij moest in allerijl geopereerd worden omdat de hersendruk te hoog was”

Alsof de grond wegzakt onder je voeten. Alles was error. Blinde paniek overheerste, maar je moet de knop omdraaien. Mathijs keek vooral hoe wij erop reageerden. Dan begint het pas. Er werd een bypass gemaakt in de hersenen en 10 dagen later namen ze een stukje biopsieweefsel. Dan is het drie weken angstvallig wachten op het resultaat. Ze laten niets weten. Ondraaglijk. Het verdict kwam. Diagnose: een zeldzame kwaadaardige kiemceltumor, maar wel een die ze konden behandelen. Dit was een heel zeldzame vorm waar onze huisarts misschien eenmaal in zijn leven mee te maken krijgt. Het ziekenhuis ook maar vijf keer per jaar. Vier heel zware chemokuren en vijf weken dagelijkse bestraling waren zijn deel. Tussenin moest er gerevalideerd worden. Van een supersportieve kerel ging het naar een jongen die van nul weer moest heropbouwen. Maar Mathijs is een doorzetter. Mocht hij die vechtlust niet hebben… Het is eigenlijk heel straf wat hij doet.”

Nabehandeling

“Op school volg ik mijn hoofdvakken, wiskunde, fysica en chemie”, gaat Mathijs verder. “Mijn examen fysica in december was met een emmer naast mij omdat ik misselijk was. Maar ik word gesteund door de directie, de zorgcoördinator, het lerarenteam en de opvoeders. Dat is al de helft van het proces. De kriebel om te basketten is eigenlijk nooit weggegaan. Ook tijdens de behandeling niet. Nu zit ik in het traject nabehandeling. De laatste scan laat uitschijnen dat niets erop wijst dat het terugkeert. Nu kan ik alles weer opbouwen in mijn lijf. Ik hoop, al plak ik daar geen datum op, om in augustus opnieuw de baskettrainingen te hervatten.”

Lichtjestocht

“Omdat we niet bij de pakken wilden blijven zitten, organiseerden we een lichtjestocht in het weekend dat hij jarig was op 12 november”, zegt Nele ten slotte. “We hoopten op 100 deelnemers, maar het waren er meer dan 1.000. Goed voor een opbrengt van 20.000 euro. Hierdoor kunnen we onze opbrengst schenken aan verschillende goede doelen: het Dietersfonds, Kom op tegen Kanker, het kinderkankerfonds. Op 17 maart namen we deel aan de 100 kilometer van KOTK in Halle.”

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

handelsingenieur.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een partijtje basketbal.

Ik hou niet van …

in de belangstelling staan.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Basketbal en de Chiro.

Dit is mijn grootste wens:

Samen trainen met Kevin Durant of James Lebron.

The post Mathijs Werbrouck (15) is de Kinderkrak van Waregem: “Ik hoop in augustus weer te basketten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zoetemarkt belooft weer een voltreffer te worden, 43ste editie lokt al meer dan veertig standhouders

Op pinkstermaandag 20 mei wordt de 43ste editie van de Zoetemarkt in Kemmel georganiseerd. Al meer dan veertig Vlaamse, Nederlandse en Noord-Franse bakkers en marktkramers tekenen present met snoep, koeken en andere lekkernijen. Dit jaar presenteert Zoetemarkt vzw de Gapers-taart, ter ere van de vorig jaar overleden bezieler Stef Dehollander.
The post Zoetemarkt belooft weer een voltreffer te worden,

Lees meer »

Hoe ziet de laatste rechte lijn richting de titel eruit? En wat met de Europese tickets na de bekerwinst van Union? Alles over de ontknoping van de play-offs

Club in de pole. Na zeven speeldagen in de Champions’ Play-offs is Club Brugge op en over zowel Anderlecht als Union gesprongen. Met nog twee thuismatchen (tegen Union en Cercle) is blauw-zwart nu ook op papier de favoriet om zich tot kampioen te kronen. Maar ook Anderlecht en Union geloven ongetwijfeld nog in hun kansen, want ze spelen beiden nog

Lees meer »

“Zoveel West-Vlamingen naar Auchan, is dat niet jammer?”: lijsttrekkers Melissa Depraetere en Pablo Annys (Vooruit) over hun prioriteiten voor de verkiezingen

Geen West-Vlamingen meer in Auchan. Meer bedden voor onze ouderenzorg. Meer bankautomaten en bussen. Hogere lonen. Dat zijn de prioriteiten van Vooruit voor onze provincie. Dat zeggen lijsttrekkers Melissa Depraetere (federaal) en Pablo Annys (Vlaams). Opvallende anekdote: vader Jo Rousseau heeft bedankt voor een plaats op de lijst.
The post “Zoveel West-Vlamingen naar Auchan, is dat niet jammer?”: lijsttrekkers

Lees meer »

Weerbericht: eerst zonnig, daarna meer wolken

Het wordt vrijdag vrij zonnig met hoge sluierwolken. Later op de dag verschijnen stapelwolken, behalve aan de kust. Het kwik stijgt volgens het KMI tot 16 graden aan zee en in de Hoge Venen, en tot 21 graden in de Kempen en Belgisch-Lotharingen.

Lees meer »

Gewezen loonwerker Lionel Vanneste overleden

In het AZ Groeninge Kortrijk is Lionel Vanneste uit Wevelgem overleden op 75-jarige leeftijd. Lionel was een loonwerker in hart en nieren. Hij was een zeer bekende naam bij zowel loonwerkers als landbouwers.
The post Gewezen loonwerker Lionel Vanneste overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

REISVERSLAG. Koppel met MS zet laatste wereldcruise verder: “Beste artsen, twijfel niet aan onze keuze voor euthanasie”

Hun wereldreis van 245 dagen zit er bijna op. Binnenkort nemen de Antwerpse MS-patiënten Chris Aerts (56) en Patrick Speliers (55) samen, door middel van euthanasie, afscheid van het leven. Via zijn maandelijks reisverslag nam Patrick de lezers van deze krant acht maanden mee op cruise. Binnenkort eindigen ze hun reis in de natuurpracht van het hoge noorden. Op 25

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Fenomenale Ganna rolt voorlopig iedereen op, Pogacar om 16u24 aan zet – Volg de tijdrit op VTM en VTM GO

De renners krijgen vandaag een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »

HET RAPPORT. Dit zijn de primussen van het Vlaams Parlement: “Elk nieuw parlementslid zou bij haar in de leer moeten gaan”

Het zijn niet altijd de luidste roepers of de politici die het vaakst in de media komen die het verschil maken in het Vlaams Parlement. Soms zijn het ook de stille krachten, die in de luwte uw problemen proberen op te lossen. Welke parlementsleden haalden echt alles uit hun mandaat en zijn de absolute voorbeelden voor de komende lichting? Ontdek

Lees meer »

Plannen nieuwe Kruispoortbrug in Brugge zijn klaar: brug wordt opgeschoven, kruispunten conflictvrij

De nieuwe Kruispoortbrug in Brugge wordt bijna 100 meter opgeschoven, waardoor ze recht aansluit op de Maalse Steenweg. Het wordt een tafelbrug, waar ook schepen sneller onderdoor kunnen varen. Er komen ook 2 nieuwe kruispunten, voor een vlotter en veiliger verkeer. Over de nieuwe brug zullen enkel auto’s mogen rijden, de noordelijke Kruispoortbrug wordt enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Lees meer »