Karibu neemt deel aan Wedstrijd van Vluchtelingenwerk: “Een warm web bieden”

Karibu doet mee aan een wedstrijd georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Karibu’ betekent ‘welkom’ in het Kiswahili en heeft een hart voor mensen die hun thuis moeten achterlaten. “De vereniging bestaat uit een schitterende groep vrijwilligers die zich inzetten om mensen met het statuut asielzoeker of erkend vluchteling solidair te onthalen en te helpen een nieuw en veilig leven op te bouwen”, zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw.

Met deze wedstrijd wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen de solidariteit in Vlaanderen en Brussel in beeld brengen. De kerngroep van Karibu vzw bestaat uit een tiental vrijwilligers waarvan een aantal mensen zelf een vluchtelingenverhaal heeft. “Er worden heel bewust mensen met een vluchtverhaal betrokken in de werking”, vertelt vrijwilliger Marjan Verplancke. “Zij weten het best welke specifieke noden er zijn. Onze organisatie zien we graag als een ‘warm web’.” Karibu werkt ook graag samen met tientallen inwoners van Anzegem en ook daarbuiten. Vrijwilligers in de huiswerkklas, in de praatgroep of mensen die het vervoer helpen verzorgen, klusjes helpen opknappen in de woningen, woonbuddy zijn, enz. “Ook werken we samen met de gemeentelijke diensten als de bib, het sociaal huis, de scholen, brugfiguren. Van enkele vastgoedkantoren krijgen we ook de steun alsook van bovenlokale organisaties als Orbit vzw of Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Integreren is gemakkelijker als je welkom bent”, stelt Marjan. “In april 2016 vonden op een eerste startvergadering een aantal gelijkgestemden elkaar. Allen hadden ze de intentie om iets te doen voor vluchtelingen of nieuwkomers, zoals we hen liever noemen. Dat resulteerde al snel in allerlei activiteiten waarbij het uitgangspunt was dat we elkaar zouden ontmoeten zonder vooroordelen.” Sinds december 2020 werd Karibu een officiële vzw.

Draagvlak

Karibu wil graag benadrukken dat zij een organisatie van vrijwilligers is die met vallen en opstaan, stappen zet om het aankomen in de gemeente vanuit een vluchtsituatie aangenamer en makkelijker te maken. “Wij ondersteunen bij alle mogelijke uitdagingen zoals inschrijven in een school, de zoektocht naar een huis, werk, hulp bij administratie, vrijetijdsbesteding en andere zaken.”

“We helpen volwassenen en kinderen om hun nieuw leven hier zo goed mogelijk te organiseren”

Jehad Alhelou is een vrijwilliger afkomstig uit Gaza, Palestina. Sinds september 2018 woont hij in België. Hij werkt hier in de chocolade-industrie en combineert dit met vrijwilligerswerk bij Karibu waar hij deel uitmaakt van het bestuursorgaan van de vzw. “We doen veel activiteiten, zowel in de gemeenschap als in de privésituatie van de persoon met een vluchtelingenverhaal”, vertelt Jehad Alhelou (34). “Zowel volwassenen als kinderen helpen we in leersituaties en op het gebied van zelfredzaamheid om hun nieuw leven hier in België zo goed mogelijk te organiseren. Dit gebeurt door middel van allerlei activiteiten en effectieve begeleiding. Karibu stimuleert ontmoeting en verbinding en brengt mensen op de vlucht samen. Zij dragen bij aan de integratie van mensen op de vlucht in de lokale gemeenschap en creëren draagvlak.” Jehad geeft ook mee dat hij gelukkig is om zijn steentje te kunnen bijdragen in het begeleiden en concreet iets te kunnen betekenen voor zijn medemens. “De vrijwilligers van Karibu waren zij die mij geholpen hebben tot ik zelfstandig mijn eigen leven in België in handen kon nemen.”

Breng je stem uit

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich sinds 1987 in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Vandaag zetten zij druk op het beleid en sensibiliseren ze het ruime publiek. Samen met meer dan 30 lidorganisaties en talloze, gemotiveerde vrijwilligers werken zij aan een goede opvang, integratie en ondersteunen ze iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Karibu vzw naar de overwinning stemmen kan via: www.volsolidariteit.be. Verder info vind je via www.volsolidariteit.be/nl-NL/wedstrijd en www.vluchtelingenwerk.be.

The post Karibu neemt deel aan Wedstrijd van Vluchtelingenwerk: “Een warm web bieden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koen Naert en Barbara de Brouwer winnen Dwars door Brugge

Zondag had in Brugge de 43ste editie van Dwars door Brugge plaats. Een recordeditie want 6.300 lopers gingen een borstnummer afhalen om op de verschillende afstanden van start te gaan, of ruim 1.800 deelnemers meer dan in 2023. Op het langste parcours, de 15 kilometer, liepen Koen Naert uit Oostkamp en Barbara de Brouwer het snelst. Voor de Brugse atlete

Lees meer »

Koppel uit Brakel opent op 17 mei broodjeszaak Marlyn op de Bosmolens: “Straks komen we ook dichter wonen”

Vrijdag 17 mei opent in de Meensesteenweg 188/1 een nieuwe zaak. En eentje met een verhaal. De uitbaters zijn afkomstig uit Brakel, maar vonden in het pand waar tot voor kort Optiek-huis was ondergebracht de ideale locatie om hun droom te verwezenlijken.
The post Koppel uit Brakel opent op 17 mei broodjeszaak Marlyn op de Bosmolens: “Straks komen we

Lees meer »

Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust

De toeristische sector aan de kust kan tevreden terugblikken op het verlengde Hemelvaartweekend. Volgens provinciebedrijf Westtoer werden dankzij het zonnige lenteweer 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen genoteerd. Tijdens hun lentevakantie trokken ook heel wat Franstalige Belgen naar de kust.
The post Zonnig weer zorgt voor topweekend aan de kust appeared first on KW.be.

Lees meer »

WTC De Nieuwenhovespurters organiseert Flanders Classic Event

WTC De Nieuwenhovespurters organiseert voor de 37ste maal hun Flanders Field Classic Event. Op zaterdag 1 juni kan men deelnemen aan vijf verschillende afstanden; 25-50-80-110 en 140 km.
The post WTC De Nieuwenhovespurters organiseert Flanders Classic Event appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klassegoals van Union en Anderlecht, tranen bij geblesseerde Thiago: alle JPL-hoogtepunten op een rij

Wat was het bij momenten genieten geblazen op de achtste speeldag van de play-offs. Met een slot aan 200 kilometer per uur in Club-Union – een match waar een klassegoal maar ook tranen vielen. Pareltjes waren er ook te bewonderen in Anderlecht-Genk, dat ook even onderbroken werd voor een eerbetoon. Bekijk hieronder alle hoogtepunten en samenvattingen van de speeldag.

Lees meer »

Leven aan Belgische kust is écht gezonder. Onderzoeker somt voordelen (en belangrijk nadeel) op

De volkswijsheid klopt: leven aan zee is gezonder. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond door een team van Belgische onderzoekers. “Kustbewoners hebben statistisch gezien minder kans op longkanker en astma”, zegt professor Maarten De Rijcke van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan HLN. Al is er ook één ziekte waarop het risico aan zee groter is.

Lees meer »

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

Lees meer »

Kleine Lowie (6) verliest strijd tegen hersentumor: “Je koos Moederkesdag om de vrijheid te nemen die je zo hard hebt verdiend”

Kleine superheld Lowie uit Zoersel is niet meer. Zestien maanden nadat er bij de jongen een agressieve hersentumor werd vastgesteld, stopte zijn leventje. Uitgerekend op Moederdag. Maar één ding is zeker: zijn ouders en zusje bezorgden hem in zijn palliatieve maanden de mooiste momenten van zijn leven. “We maken de prachtigste herinneringen en ik geloof dat ik momenteel intenser met

Lees meer »