Fons Margodt (12) is de Kinderkrak van Izegem: “Liefst word ik acteur, maar striptekenaar lijkt ook leuk”

Creatieveling Fons Margodt (12) maakte vorig jaar een eigen stripverhaal en besloot om daarmee meteen een goed doel te steunen. Opa drukte de exemplaren en zo kon Fons maar liefst 1.060 euro aan De Warmste Week schenken. Intussen vond de jongeman een aantal vrienden die samen met hem een volgend verhaal willen maken. “We hebben de taken verdeeld en zo weten we allemaal wat we moeten doen”, klinkt het.

Fons Margodt is bijzonder fier dat hij zichzelf Kinderkrak mag noemen. De jongeman is heel bescheiden, maar glundert wel dat hij de titel kreeg. “Ik had helemaal niet verwacht dat dit er zat aan te komen, maar ik ben uiteraard best trots.”

Mama Tessa Soenen en papa Maarten Margodt delen samen met zus Frauke (bijna 15) in de vreugde van Fons. Het koppel baat Eethuis Martess uit in de Roeselaarsestraat. “Fons is al heel lang creatief en hij heeft veel fantasie. Bovendien tekent hij heel graag en zo kwam het album van Superfons er. Het was zijn eigen idee om het album voor het goede doel te verkopen en wij hebben hem daar natuurlijk in gesteund.”

Mooi bedrag

Fons was met het album voor het goede doel niet aan zijn proefstuk toe. “Ik had al wel meer stripverhalen getekend, maar vaak raakten die niet helemaal af of liet ik ze na een tijdje liggen. Superfons redt de kerstsfeer moést wel afgewerkt worden, want ik wilde het verkopen”, legt Fons uit. “Opa heeft het nodige gerief om te drukken en hij zorgde voor een honderdtal verhalen. Ik verkocht ze voor 5 euro per stuk en kon zo toch het mooie bedrag van 1.060 euro bij elkaar sprokkelen.”

Toen De Warmste Week neerstreek in Brugge, was Fons wel present, maar hij kon het bedrag niet zelf overhandigen. “Ik was er wel eens tijdens de week en vond de sfeer daar heel leuk, maar ik had nog niet alle verhalen verkocht en het bedrag was dus nog niet definitief. Dat schreven we later over op de rekening van De Warmste Week”, weet Fons.

Kunstonderwijs

Fons maakte de hele strip zelf. Hij bedacht het verhaal, tekende alles, kleurde dat netjes in en schreef de tekstballonnen. “Ik begon in april aan het stripverhaal te werken en dat was uiteindelijk pas af in november, een hele klus dus. Intussen ben ik opnieuw met een strip bezig, maar ik krijg hulp van een aantal vrienden. Ik hoef dus niet meer alles alleen te doen”, knipoogt Fons, die aan zijn laatste jaar in De Kleine Tovenaar bezig is. “We hebben de taken verdeeld en zo weten we allemaal wat we moeten doen. Mocht de strip op tijd af zijn, dan is het niet uitgesloten dat we die opnieuw verkopen en geld ophalen voor een goed doel.”

“Intussen ben ik opnieuw met een strip bezig, maar ik krijg hulp van een aantal vrienden”

Fons ging vroeger naar de tekenacademie, maar is daar intussen mee gestopt. “Ik teken nog altijd graag, maar ik laat gewoon mijn fantasie spreken. Ik leef mij ook uit met Lego bouwen. Volgend jaar wil ik graag naar de Kunsthumaniora in Brugge, maar dan moet ik eerst door de selectie geraken. Ik hoop dat dat lukt, anders wordt het Park Uniek in Tielt, waar ook mijn zus Frauke naar school gaat.”

Vertongen en Co

Mama Tessa weet waar de creativiteit vandaan komt. “Ik hield vroeger wel van tekenen, maar ook in de familie van mijn man zitten creatieve zielen. Het is dus niet heel vreemd dat Fons die microbe te pakken heeft.” “Ik lees heel graag stripverhalen”, bekent Fons. “Een boek zie ik ook wel eens zitten, maar soms is een strip leuker om te lezen. Ik ben grote fan van Vertongen en Co, de reeks die gebaseerd is op het personage van Marc Vertongen uit FC De Kampioenen. Ik hield erg van de serie op televisie, maar deze spin-off-stripreeks vond ik leuker dan de gewone strips van de Kampioenen. Ze zijn veel fantasierijker en dat vind ik heel leuk.”

Fons wil later graag de creatieve sector in. “Het allerliefst word ik acteur in films, maar mocht dat te moeilijk zijn of niet lukken, dan zou ik het wel zien zitten om striptekenaar te worden. Het moet leuk zijn om je eigen stripverhalen in de winkel te zien liggen.” (MV)

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik: acteur in films. Ik maak nu al soms filmpjes en zou dat graag blijven doen.

Je mag me altijd wakker maken voor: een Lego-bouwstuk.

Ik hou niet van: de vaatwasmachine leegmaken.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: creatief bezig zijn. Ik maak filmpjes, ik teken en ik gebruik mijn eigen fantasie.

Dit is mijn grootste wens: ik zou heel graag eens naar New York gaan.

Leeshier alle verhalen van de Kinderkrak.

The post Fons Margodt (12) is de Kinderkrak van Izegem: “Liefst word ik acteur, maar striptekenaar lijkt ook leuk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sint-Truiden komt met plan tegen toekomstige belangenvermenging na rapport Audit Vlaanderen

Op de raadscommissie in Sint-Truiden is een actieplan voorgesteld om belangenvermenging of de schijn van belangenvermenging te vermijden in de toekomst. Mandatarissen zullen voortaan elk jaar al hun mandaten en financiële belangen moeten oplijsten en aan het begin van hun mandaat een verklaring op eer ondertekenen waarin ze zeggen de deontologische code te zullen volgen. Ook komt er een afwegingskader,

Lees meer »

Eerste communie in Esen

Op donderdag 9 mei was het voor twaalf kinderen een feestelijke dag, want ze mochten voor de eerste keer naar de communie gaan. Priester Geert Rosseeuw ging de eucharistie voor, juf Annelien Logghe had de kinderen uitstekend voorbereid op deze mooie dag en Claude Vindevogel begeleidde de kinderen op het orgel. Op de foto Ozzgres
The post Eerste communie

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Moskou zegt dat het Westen met “vuur aan het spelen is” – Poetin: geen ‘olympische’ wapenstilstand

Het Westen is “met vuur aan het spelen” en dat zal “niet onbeantwoord blijven”. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd naar aanleiding van de Oekraïense luchtaanvallen van afgelopen nacht. Volgens Rusland werden daarvoor westerse wapens gebruikt. De Russische president Vladimir Poetin zal ook tijdens de Olympische Spelen doorgaan met de oorlog in Oekraïne. De Franse president Emmanuel

Lees meer »

UGent wil samenwerkingen met Israëlische instellingen dan toch stopzetten

De Universiteit van Gent heeft dan toch beslist om de samenwerkingen met 3 Israëlische instellingen stop te zetten. Actievoerders eisten al lang maatregelen, de rector ging daar eerst niet op in, maar heeft nu toch beslist dat de samenwerkingen stopgezet worden. Er wordt nu bekeken welke stappen moeten worden gezet. Dat laat rector Rik Van de Walle weten aan VRT

Lees meer »

Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na duw en zware val vriendinnetje op 18de verjaardag: “Wettige zelfverdediging”

Een 23-jarige jongeman uit Roeselare is ruim vier jaar nadat zijn ex-vriendin op het verjaardagsfeest voor haar 18de verjaardag ongelukkig ten val kwam na een duw vrijgesproken. Voor de jongeman betekent dat (voorlopig) dat hij niet moet opdraaien voor enkele duizenden euro schadevergoeding. De rechter vond dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.
The post Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na

Lees meer »

Werken Centrum in laatste rechte lijn: weergoden houden opening van Brugpark nog wat tegen

De heropening van de Centrumbrug in Izegem zal nog even op zich laten wachten. De asfalteringswerken konden voorlopig niet doorgaan wegens de regen. “Maar de aannemer staat klaar. Zodra het baanvak is geasfalteerd, kunnen de afsluitende werken zoals het plaatsen van de bloembakken beginnen.”
The post Werken Centrum in laatste rechte lijn: weergoden houden opening van Brugpark nog wat

Lees meer »

Klimaatactivisten leggen luchthaven van München lam

Op de luchthaven van München, in de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren, hebben klimaatactivisten van het collectief Letzte Generation (“Laatste Generatie”) zich vastgekleefd op de taxibanen. De luchthaven is daardoor “om veiligheidsredenen gesloten”, meldde een woordvoerder van de luchthaven.

Lees meer »

Slovaakse premier Robert Fico (59) vecht na schietpartij voor zijn leven, dader zegt dat hij “niet eens is met beleid van de regering”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »