Florian D’Haese (11) is de Kinderkrak van Anzegem: “Hij is iedereens vriend en is overal graag bij”

Florian D’Haese werd in juni 2023 het Anzegems Gaperke tijdens de alom bekende Gapersfeesten. Twintig Anzegemse meisjes en jongens uit het vijfde en zesde leerjaar streden om de titel. “Florian kwam er als veelzijdige kampioen uit en is één jaar lang de jeugdige ambassadeur voor de gemeente”, aldus voorzitter van het Gaperscomité Maarten Deseyn. Op zaterdag 29 juni mag hij de fakkel doorgeven.

Tijdens de proeven worden de kandidaten geholpen door een Gaperspeter of -meter; een volwassene die ze zelf mogen aanduiden. “Ik speelde samen met mijn dooppeter David Dermaut, die meteen enthousiast was toen ik hem vroeg of hij mijn Gaperspeter wou zijn”, herinnert Florian (11) zich. Hij zit nu in het zesde leerjaar in leefschool Groene Poortje in Kaster.

In de kennisronde moesten de duo’s bewijzen dat ze heel wat wisten over elkaar binnen het thema ‘kamperen’.

Ploegspeler

“Daar waren we niet goed in en scoorden we, geloof ik, het minst”, vertelt Florian. “De tweede opdracht was met marshmellows en spaghettistokken een zo hoog mogelijke constructie bouwen, bij de derde proef moest de ene zoveel mogelijk water opvangen in een lege fles die de andere met een waterspuit volspoot en de vierde test bestond uit het inspuiten van een getekende vlieg waarbij de kandidaat commando’s gaf aan de geblinddoekte peter/meter. Dan was de uitdaging om een vervoersmiddel te laten afkomen met zoveel mogelijk kilometers op de teller. “Ik had het geluk dat Kevin, een vriend van papa en nonkel David, met een oude vrachtwagen afkwam vanuit Avelgem met 750.000 kilometers op de teller!”

Ten slotte moesten de kandidaten een reeks kampeerartikelen naar het podium brengen die afgeroepen werden. Florian had maar drie dingen niet mee van de twintig opgesomde artikelen. “Met een klein verschil in punten wonnen ze”, vertelt papa Pedro D’Haese (41). “Florian is een ploegspeler met een winnaarsmentaliteit. Dat weerspiegelt zich ook op het veld.”

Voetballen en Chiro

Florian zijn twee grootste hobby’s zijn Chirojongens Yvegem, alles van sport in het algemeen en in het bijzonder voetbal. “Als hij wakker wordt ’s morgens is zo goed als het eerste dat hij doet wedstrijdverslagen lezen en filmpjes bekijken”, vertelt zijn mama Marieke Dermaut (41). “Zijn carrière begon in Anzegem, hij voetbalde ook drie jaar in Waregem interprovinciaal en nu speelt hij interprovinciaal bij KVK Avelgem.”

Vaak zeggen mensen dat Florian op Kevin De Bruyne lijkt, zelfs al tot in het buitenland. “Vorig jaar werd ik erover aangesproken op reis”, zegt ’t Gaperke. “Ik zie zelf ook duidelijk de gelijkenis.” Hij maakte ook een ploeg bij Sporza Wielermanager voor de koersen van het voorjaar, waarin hij goed scoort.” Zijn ouders omschrijven hem als een zorgzame en aangename jongen die zot is van uitdagingen en spelletjes. “Hij is iedereens vriend en is overal graag bij”, klinkt het. “Geëngageerd, net zoals wij dat ook zijn. Op school vindt hij aardrijkskunde en geschiedenis leuke vakken. Hij kan geboeid luisteren naar de uitleg van de leerkracht en op zijn kamer hangt een heel grote wereldkaart waar hij vaak naar kijkt en zo zichzelf dingen bijleert. Dit najaar zouden we graag met ons gezin op citytrip naar Rome gaan. Florian heeft de stad gekozen. Afgelopen weekend deed hij zijn communie.”

Gaperke

Doorheen het jaar wordt Florian als Gaperke betrokken bij een aantal activiteiten van de gemeente zoals het openen van de kermis. Het is een mooie, jaarlijkse traditie om de titel te mogen dragen. Met dit evenement wil het Gaperscomité het gemeenschapsgevoel versterken.

Volgend jaar gaat Florian net zoals zijn oudere broer Elias naar het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem, waar hij ook wiskunde-wetenschappen zal volgen.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

dat weet ik nog niet.

Je mag me altijd wakker maken om …

op reis te vertrekken.

Ik hou niet van …

hittegolven, te veel zon of warmte.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

voetballen, sportartikels lezen, de koers volgen, fietsen, trampoline springen en naar de Chiro gaan.

Dit is mijn grootste wens:

een kudde olifanten zien in het wild.

The post Florian D’Haese (11) is de Kinderkrak van Anzegem: “Hij is iedereens vriend en is overal graag bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cholera treft nu ook Mayotte na uitbraak op Comoren

In Mayotte, een Frans overzees departement in de Indische Oceaan, zijn al 65 mensen getroffen door cholera. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. De cholera-epidemie verspreidde zich naar Mayotte door een uitbraak op de nabijgelegen Unie der Comoren.

Lees meer »

Vertrekt ‘grumpy Benny’ straks definitief in ‘Familie’? Dit is wat Roel Vanderstukken erover kwijt wil

12 jaar geleden deed het gezin Coppens haar intrede in ‘Familie’, uiteindelijk is acteur Roel Vanderstukken (47) de enige die onafgebroken bleef meespelen. “Toen Hilde De Baerdemaeker als eerste vertrok, werd er voor het eerst geraakt aan onze kern, daar heb ik wel even mee gezeten”, vertelt Roel. Nu tv-dochter Jasmijn Van Hoof haar na 2,5 jaar pauze haar comeback

Lees meer »

Maasmechelen moet organisator van Rommelrock dan toch 450.000 euro schadevergoeding betalen 

De gemeente Maasmechelen moet een schadevergoeding van 450.000 euro betalen aan de organisator van het Metal festival Rommelrock. Koen Haerden organiseerde het festival jarenlang, tot hij in 2013 geen vergunning meer kreeg, omdat hij volgens een politierapport connectie zou hebben met illegale motorbendes. In 2018 haalde Haerden al eens zijn gelijk, nu oordeelt het Hof van Beroep in Gent opnieuw

Lees meer »

Gemeenschapsonderwijs ging in de fout bij begeleiding gepeste leraar

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is in de fout gegaan bij de steun en begeleiding aan een leraar van een school in Evere die het slachtoffer was van pesterijen door zijn toenmalige directeur. Dat heeft de Brusselse arbeidsrechtbank beslist. Volgens de leraar had het GO! te laat opgetreden tegen de directeur en hem geen emotionele begeleiding geboden toen hij weer aan de

Lees meer »

LIVEBLOG ASTON VILLA-LIVERPOOL. Bezoekers opnieuw op voorsprong, nadat heroptredende Youri Tielemans voor gelijkmaker zorgde

Schrijft Aston Villa vanavond geschiedenis? Bij een zege tegen Liverpool speelt de club uit Birmingham voor het eerst Champions League sinds het seizoen 1982-83, toen heette het kampioenenbal nog Europacup 1. Youri Tielemans staat opnieuw in de basis, nadat hij op 27 april uitviel met een liesblessure. Volg de match in onderstaande liveblog.

Lees meer »

Nederlandse oppositie maakt zich zorgen over rechts kabinet: “luchtkastelen op drijfzand”

De Nederlandse oppositie maakt zich zorgen over het aangekondigde nieuwe coalitieakkoord tussen verkiezingsoverwinnaars PVV, VVD, NSC en BBB. “Nou, ik ben er niet blij van, moet ik eerlijk zeggen. Voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis komt radicaal-rechts in het centrum van de macht te staan”, reageert GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Frans Timmermans. “We krijgen dus echt een PVV-kabinet. Dat is historisch

Lees meer »

Manon Verbrugghe (17) uit Marke is finaliste Miss Grace Benelux

Met nummer 16 maakt Manon Verbrugghe (17) deel uit van de 19 finalistes van Miss Grace Benelux. “Mijn mama Kelly en mijn zus Axelle motiveerden me om deel te nemen. Een missverkiezing ligt buiten mijn comfortzone, net daarom was het heel spannend om iets nieuws te proberen.”
The post Manon Verbrugghe (17) uit Marke is finaliste Miss Grace Benelux

Lees meer »

De geldmachine achter het Songfestival: hoeveel betalen landen om deel te nemen? “België hield er financiële kater aan over”

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker de Nederlandse publieke omroep. Hoeveel hebben zij betaald voor de deelname aan de liedjeswedstrijd om dan uiteindelijk niet te mogen opdraven in de finale? En wat kost het aan het winnende land om

Lees meer »

Vrouw uit Menen slaat partner met bierflesje op het hoofd: “Hij bleef maar duwen en slaan”

Een ex-koppel uit Menen riskeert tot 1 jaar cel voor wederzijdse slagen aan elkaar. Als reactie op onophoudelijk slaan en duwen van haar partner sloeg de 52-jarige vrouw met een bierflesje op zijn hoofd. “Wettige zelfverdediging”, vond haar advocaat.
The post Vrouw uit Menen slaat partner met bierflesje op het hoofd: “Hij bleef maar duwen en slaan” appeared first

Lees meer »