Koninklijke Wielrijdersbond Flandria organiseert jeugddag in Lichtervelde: hoogdag voor 250 rennertjes

Voor het eerst in haar geschiedenis staat de Koninklijke Wielrijdersbond Flandria in Lichtervelde in voor de organisatie van een jeugddag. Bijna 250 jonge rennertjes zakken op zondag 28 april af naar de Ketelbuiserstraat.

Het wielercomité uit Lichtervelde geniet vooral bekendheid dankzij de Omloop van het Houtland. Op woensdag 25 september zoekt deze internationale 1.1-wedstrijd een opvolger voor Gerben Thijssen, die vorig jaar sneller was dan Dylan Groenewegen en Cédric Beullens. Uiteraard blijft deze profkoers, het uithangbord van de Flandria, behouden. De rest van het jaarprogramma van de club van voorzitter Wouter Donck ondergaat grondige wijzigingen.

Uitsplitsen

“We pakken uit met iets nieuws”, verduidelijkt secretaris Wim Deblaere. “Dat wordt een jeugddag, met voor de middag proeven voor miniemen en na de middag wedstrijden voor aspiranten. Die eerste Grote Prijs Flandria lijkt een succes te worden. Inzake de kalender hebben we geluk, want op zondag 28 april zijn er geen miniemen- en aspirantenproeven in de provincie Oost-Vlaanderen. We tellen bijna 250 voorinschrijvingen.”

“Koersen in juni en juli en veldrit worden wel geschrapt”

Voorinschrijvingen bij miniemen en aspiranten zijn anders dan bij eliterenners zonder contract of beloften. “Bij de U12 en U15 heb je er niet veel die zich opnieuw uitschrijven”, gaat Deblaere verder. “Bij de elite zonder contract zie je de wachtlijst de laatste twee dagen voor een wedstrijd altijd maar kleiner en kleiner worden. Door valpartijen, ziekte, interclubselecties… Het ziet ernaar uit dat we zowel bij de 13- en als 14-jarigen de wedstrijden zullen moeten uitsplitsen. Omwille van het groot aantal deelnemers.”

Positief is dat op zondag 28 april zeven plaatselijke rennertjes een rugnummer zullen opspelden: Lomme Wackenier, Lowie Vermeersch, Aleksei Roelens, Roel Laheye, Rhune Desplenter, Matti Defauw en miniem Elias Decock. Allen dragen ze het shirt van Jonge Renners Roeselare.

In de steek gelaten

“Enkele jaren geleden begonnen we op dezelfde manier met de organisatie van een wedstrijd voor nieuwelingen”, herinnert Deblaere zich. “Toen telde Lichtervelde in hetzelfde jaar acht nieuwelingen. Het jaar nadien werden enkele van die jongens junior. Dus stonden we eind juni in voor zowel een koers voor nieuwelingen als een voor junioren. Die wedstrijden staan dit jaar niet op de kalender. Omdat we ons de voorbije twee seizoenen een beetje in de steek gelaten voelden.”

“Je hebt veel volk nodig om het parcours uit te zetten. Voor 100 of voor 300 deelnemers: het werk blijft hetzelfde”

Vorig jaar namen slechts 40 nieuwelingen en 43 junioren deel. In 2022 waren dat 64 nieuwelingen, maar slechts 29 junioren. “Met weinig deelnemers is het moeilijk om de medewerkers gemotiveerd te krijgen”, geeft Deblaere toe. “Die jeugdkoersen eind juni hebben we geschrapt. In juli gaven we een koers voor elites zonder contract en beloften. Die schrappen we ook. Het succes van die koers werd ook steeds kleiner. En vooral, het café waar de wedstrijd gegeven werd is eind vorig jaar gestopt.”

Nochtans waren er vorige zomer, op 23 juli, nog 120 vertrekkers; de zege ging naar Kenneth Verstegen. Het jaar voordien zette Julien Van den Brande deze amateurwedstrijd op z’n naam. Ook die organisatie ontsnapt niet aan de nationale trend.

Weinig deelnemers

Ook de veldrit staat volgende winter niet meer op de kalender. “We hadden in december van vorig jaar heel weinig deelnemers”, zucht Deblaere. “Dat is niet aangenaam. Ik denk niet dat we die veldritten nog zullen organiseren. Je hebt veel volk nodig om het parcours uit te zetten. Voor 100 of voor 300 deelnemers: het werk blijft hetzelfde. Krijg je veel vertrekkers, dan zie je dat als een mooie beloning. Bij de vorige editie hadden we bij manier van spreken meer medewerkers dan crossers.” Zo zakten begin december 2023 slechts negen tweedejaars- en twaalf eerstejaarsnieuwelingen af naar het parcours in de buurt van de Ketelbuiserstraat.

Op 28 april zal het daar alvast veel drukker zijn. “Heel wat ouders zijn blij dat we uitpakken met een jeugddag”, besluit Deblaere. “Ze merken dat we niet al onze energie en middelen in de Omloop van het Houtland steken.”

The post Koninklijke Wielrijdersbond Flandria organiseert jeugddag in Lichtervelde: hoogdag voor 250 rennertjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

UNIZO Deerlijk versterkt al 75 jaar de lokale economie

Tijdens een ontvangst in het gemeentehuis voor het jubilerende UNIZO werd een lans gebroken voor de lokale economie. Burgemeester Croes verwelkomde de bestuursleden en de bezielers van de afdeling. “Dit feest van het 75-jarig bestaan en deze ontvangst zijn geen eindpunt, maar een gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken.”
The post UNIZO Deerlijk versterkt al 75

Lees meer »

Rhizo lanceert kookboek

Rhizo Hotelschool lanceert een nieuw en eigen geschreven kookboek. Klas 3 horeca werkte daarvoor samen met auteur Wim Chielens en ging actief aan de slag met taal. Dit ambitieuze project werd gelanceerd in het kader van het ‘Iedereen Leest’.
The post Rhizo lanceert kookboek appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bommelding in Antwerpse handelsschool: leerlingen geëvacueerd, sweeping door politie blijkt negatief

In Antwerpen heeft de sweeping van de Sint-Lodewijkschool na een bommelding niets opgeleverd. Dat zegt de lokale politie. Alle leerlingen en leerkrachten mogen weer naar binnen, al zal dat gezien het uur vooral zijn om spullen op te halen. In totaal werden zowat 350 leerlingen geëvacueerd. De politie kwam massaal ter plaatse, met onder meer de mobiele eenheid en twee

Lees meer »

“Ze zouden in augustus trouwen. Die criminelen hebben levens kapotgemaakt”: oudste broer van slachtoffer bruggooiers getuigt

“Hij is truckchauffeur. Dus je vreest wel eens voor een ongeval. Maar dit? Dit is gewoon crimineel.” Aan het woord is Vasile Tibil (57). Hij is de oudste broer van Gheorghe (50), de Roemeen die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een snelwegbrug in de cabine van zijn vrachtwagen gooiden. Zijn vrouw zat als passagier naast hem. “Hij

Lees meer »

Een Hart voor West-Vlaanderen schenkt € 5.000 aan project Be-Strong van vzw Habbekrats

Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Uit de nieuwe projecten die zich kandidaat stelden voor 2024 werden er 33 geselecteerd, waaronder Be-Strong van vzw Habbekrats. Het wekelijks project dompelt Kortrijkse kinderen en jongeren via een kwalitatieve training onder in de wereld van boksen en fitnessen om zo fysiek en mentaal weerbaarder te

Lees meer »

Music for Charity zamelt op 5 oktober geld in

Music for Charity is ontstaan uit de Rock Night, een evenement dat zes jaar werd georganiseerd ten voordele van wielrenner Jari Vandenbussche. Het ingezamelde geld gaat naar twee goede doelen, één die de organisatie zelf kiest en één die het publiek mag voorstellen. Afspraak op 5 oktober in zaal De Zwaan.
The post Music for Charity zamelt op 5

Lees meer »

Poperinge krijgt standbeeld dat Metallica eert

Op woensdag 12 juni om 11 uur wordt op de parking van de Maekeblydezaal in de Doornstraat in Poperinge een standbeeld onthuld ter ere van de metalgroep Metallica. Aanleiding is de herdenkingsvierdaagse van 40 jaar Heavy Sound Festival, en het feit dat de toen nog jonge snaken van Metallica in 1984 liefst driemaal in Poperinge optraden.
The post Poperinge

Lees meer »

Wout Cappele zet na 25 jaar punt achter Daring Brugge (2A)

Op zondag 28 april beleefde Wout Cappelle ongetwijfeld zijn meest memorabele voetbalwedstrijd. Jong Male moest de derby winnen om zich tot kampioen te kronen, Daring Brugge diende één punt te oogsten om de degradatiebarrage te ontlopen.
The post Wout Cappele zet na 25 jaar punt achter Daring Brugge (2A) appeared first on KW.be.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Prins Laurent heeft plannen in het buitenland en zou zijn prinselijke taken willen terugschroeven.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vertrekt ‘grumpy Benny’ straks definitief in ‘Familie’? Dit is wat Roel Vanderstukken erover kwijt wil

12 jaar geleden deed het gezin Coppens haar intrede in ‘Familie’, uiteindelijk is acteur Roel Vanderstukken (47) de enige die onafgebroken bleef meespelen. “Toen Hilde De Baerdemaeker als eerste vertrok, werd er voor het eerst geraakt aan onze kern, daar heb ik wel even mee gezeten”, vertelt Roel. Nu tv-dochter Jasmijn Van Hoof haar na 2,5 jaar pauze haar comeback

Lees meer »

Socialisten op kop in peiling bij verkiezingen in Catalonië

De socialistische partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez lijkt de regionale verkiezingen in Catalonië gewonnen te hebben, zo blijkt uit een peiling die zondag is gepubliceerd na het sluiten van de stemlokalen. Ook de separatistische partijen zouden samen een meerderheid behalen.

Lees meer »