Eerste bouwstenen Belgisch energie-eiland in de maak

In de haven van Vlissingen verrijzen de eerste bouwstenen van wat later het Prinses Elisabeth Eiland moet worden: een Belgisch miljardenproject in de Noordzee om ons land massaal te voorzien van groene stroom.

In Vlissingen bouwen de maritieme aannemers Jan De Nul en DEME in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Elia de eerste caissons van dat energie-eiiland. Die caissons – immense betonnen constructies – zijn een soort bouwblokken die de contouren vormen van het eiland.

De afmetingen van de blokken zijn gigantisch: 57 meter lang, 30 meter breed en tot 30 meter hoog. Elk exemplaar weegt 22.000 ton. Zo’n betonnen blok gieten en bouwen kost ongeveer drie maanden, en gebeurt in verscheidene stappen, waardoor er ongeveer om de 17 dagen een caisson van de werf loopt. Ze worden in de haven geparkeerd, om dan later naar de plaats te worden gedreven waar het eiland uiteindelijk moet komen, 45 kilometer van onze kust.

In totaal komen er 23 van die caissons, en de eerste is zo goed als klaar. Het is de bedoeling dat eerste stuk deze zomer al te laten afzinken in de Noordzee. In 2024 zouden er volgens de planning 8 worden geïnstalleerd, de rest in 2025.

Eens ter plaatse worden de caissons met zand gevuld, en wordt de rest van het energie-eiland opgespoten. Tegen 2026 moet het eiland af zijn, en de eerste windmolens zouden dan in 2028 worden aangesloten.

Bodem

Ook in de Noordzee zelf heeft het consortium van DEME en Jan De Nul al werken uitgevoerd. De zeebodem waar het Prinses Elisabeth-Eiland komt is er vlak gemaakt, en stenen zijn gestort.

Het uiteindelijke energie-eiland of Prinses Elisabeth Eiland wordt een wereldprimeur. Nooit eerder werd een kunstmatig energie-eiland gebouwd. Het moet ons land voorzien van de elektriciteit die door de vele windparken op zee wordt opgewekt. Niet alleen van de windturbines die in de Prinses Elisabeth-zone – dat wordt de tweede windmolenzone voor onze kust – zullen verrijzen, maar ook van windmolens verder in de Noordzee, denk maar aan Groot-Brittannië of Denemarken.

Kostprijs

De kostprijs is niet min. Vier jaar geleden werd het budget geraamd op 2 miljard euro. Dat is de kostprijs van alles samen: het eiland maar ook all hoogspanningsinfrastructuur erop en alle kabels die van en naar het eiland lopen.

Door de inflatie van de bouwgrondstoffen (beton, koper,…) en de grote vraag van andere offshore-projecten naar zo’n materialen zal de kostprijs uiteindelijk hoger uitkomen, bevestigt Catherine Vandenborre, CEO ad interim van Elia Group. “Hoeveel precies meer kunnen we nog niet zeggen. Wellicht eind dit jaar”, aldus Vandenborre. “Maar het blijft een goede zaak voor de Belgische consument”, verzekert ze. “Niks doen en dure elektriciteit blijven invoeren, zou veel duurder zijn”.

De werf in Vlissingen werd dinsdag bezocht door premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine. “Dit eiland is cruciaal om ons toegang te verschaffen tot goedkope energie, ons onafhankelijk te maken van landen die misbruik maken van onze afhankelijkheid van fossiele energie en om toegang tot hernieuwbare energie te krijgen. Het potentieel van de Noordzee is immers gigantisch”, zegt de premier daarover.

DEME en Jan De Nul zullen de expertise die ze in vandaag bij de bouw van het energie-eiland opdoen, later kunnen gebruiken in andere projecten. “We zijn exporteur van klimaatoplossingen, en wereldleider daarin”, zegt energieminister Van der Straeten over het project.

The post Eerste bouwstenen Belgisch energie-eiland in de maak is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Augusta Demuynck viert honderdste verjaardag

In Home Vrijzicht in Elverdinge werd eeuwelinge Augusta Demuynck gevierd. Ze werd geboren op 11 mei 1924 in Staden, woonde geruime tijd in Boezinge en trouwde met Benoni Lemahieu die in 1991 overleed. Ze kregen zes kinderen, twee zonen en vier dochters. Een zoon overleed in 2011. Sinds 2016 verblijft Augusta in Home Vrijzicht. Ze heeft 19 kleinkinderen en 24

Lees meer »

Italiaanse fans zijn voorlopig rustig in Brugge

De supporters van de Italiaanse ploeg Fiorentina zijn in Brugge gearriveerd voor de terugwedstrijd in de halve finale van de Conference League tegen Club Brugge. Voorlopig zijn er geen incidenten.
The post Italiaanse fans zijn voorlopig rustig in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Optreden gecensureerd door “pro-Palestijnse” nagellak: Portugese omroep beschuldigt EBU van discriminatie

Er blijft kritiek komen op de finale van het Eurovisiesongfestival. Ook de Portugese omroep RTP blijkt kwaad te zijn op de EBU. Volgens de omroep werd het optreden van hun inzending met vertraging op YouTube gezet omdat er “pro-Palestijnse elementen” in de act waren verwerkt. Wie goed oplette, merkte inderdaad een Palestijnse vlag op in de nagellak van de zangeres.

Lees meer »

Tweede editie van A Taste of Design in Aarsele op zondag 26 mei

Na een eerste succesvolle editie in november vorig jaar krijgt ‘A Taste of Design’ een vervolg. Dit keer bundelen vier lokale ondernemers uit de regio Aarsele-Vinkt de krachten. Op zondag 26 mei kan je op Wijndomein Hoogenhove genieten van designoutdoormeubelen, een glaasje schuimwijn, een scheutje olijfolie en een vleugje avontuur.
The post Tweede editie van A Taste of Design

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël meldt raketaanval op belangrijke grensovergang voor noodhulp aan Gaza

De Israëlische strijdkrachten bereiden een grondoffensief voor in Rafah, waar ongeveer 1,4 miljoen mensen vastzitten. “Ongeveer 300.000″ Palestijnen hebben de oostelijke wijken van de stad verlaten sinds het evacuatiebevel eerder deze week, zo zegt het Israëlische leger. Intussen zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland, volgens de VS. Volg alle

Lees meer »

Groen wil lessen over seksuele diversiteit en geen aparte toiletten meer op school

Groen wil expliciete minimumdoelen voor gender en seksuele oriëntatie in het onderwijs. Dat voorstel maakt deel uit van het ‘’Regenboogplan’ dat de partij donderdag voorstelt. “Het is belangrijk dat leerlingen de juiste informatie krijgen over thema’s rond LGBTQIA+ (verzamelterm om diversiteit aan gender en seksuele oriëntatie te benoemen, red.). Kinderen brengen veel tijd door op school. Een veilige omgeving om

Lees meer »

Schone Schaapjes zet weer volop in op beleving voor hele familie: “Ook internationale artiesten”

Familiebeurs Schone Schaapjes is tijdens het pinksterweekend opnieuw te gast op de terreinen van vakantiehoeve Open Huis in Staden. Grote trekpleister tijdens deze editie zijn de drie internationale gezelschappen die gedurende drie dagen non-stop optreden in een grote circustent en op het domein. Daarnaast kunnen bezoekers er genieten van een brede waaier aan activiteiten.
The post Schone Schaapjes zet

Lees meer »

Twee zomerse orgelfestivals kleuren zomer in Roeselare

Het Internationaal Orgelfestival Adriaen Willaert gaat op 1 juni van start met een openingsconcert in de Sint-Michielskerk. De vereniging die het orgelpatrimonium in de stad graag in de kijker zet, organiseert ook maandelijkse kennismakingsconcerten.
The post Twee zomerse orgelfestivals kleuren zomer in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Joost Klein mag voorlopig niet repeteren voor finale Songfestival na ‘incident’: Zweedse omroep spreekt over “fysieke confrontatie”

Joost Klein is vrijdagmiddag de grote afwezige bij de generale repetitie voor de finale van het Eurovisiesongfestival zaterdag. De EBU liet weten in een statement dat er zich een incident met de Nederlander heeft voorgedaan. “Hij zal daarom tot nader order niet repeteren.” Alle partijen houden voorlopig de lippen stijf op elkaar, enkel AvoTros gaf een korte mededeling aan de

Lees meer »

Rechtbank veroordeelt Benoit D. tot 8 jaar cel voor verspreiding beelden van kindermisbruik en verkrachting van twee minderjarigen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Benoit D. veroordeeld tot 8 jaar effectieve gevangenisstraf en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De theatermedewerker, een van de mensen uit het ‘dossier-Pichal’, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen.

Lees meer »