6 op de 10 West-Vlamingen krijgt maaltijdcheques

Maaltijdcheques zijn één van de populairste extralegale voordelen in ons land, dat blijkt uit een analyse van SD Worx. Ook in onze provincie worden dit loonelement gretig uitgedeeld: 61 procent van alle West-Vlaamse werknemers ontvangt elke maand gemiddeld 95 euro netto aan maaltijdcheques.

Enkel in Vlaams Brabant is deze vorm van vergoeding nog iets populairder. “Maaltijdcheques zijn het meest verspreide voordeel in België. Met meer dan zes op tien werknemers met maaltijdcheques scoren de werkgevers in Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen het hoogst. Met een gemiddelde waarde van €1.190 netto per jaar in 2023, gaat het al gauw om toch één winkelkar van € 100 per maand, via de werkgever”, aldus Veerle Michiels, juridisch adviseur van SD Worx.

Favoriete voordeel

In een grootschalige enquëte waarbij werknemers werd gevraagd om hun favoriete onderdelen van een (fictief) loonpakket aan te geven, waren West-Vlamingen unaniem het meeste fan van maaltijdcheques. Liefst 62 procent van de werknemers uit onze provincie zette dit extralegaal voordeel op de eerste plek, terwijl het nationaal gemiddelde op slechts 54 procent ligt. Op Europees niveau kiezen zelfs maar 24 procent van de werknemers hiervoor.

“De populariteit van de maaltijdcheque heeft veel te maken met het gunstige (para)fiscaal statuut ervan: Mits een reeks voorwaarden, zijn de cheques immers vrijgesteld van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing. Zo bedraagt de maximale werkgeversbijdrage €6,91 en de minimale werknemersbijdrage €1,09. Ze vormen een belangrijke aanvulling op het loon en zijn ook interessant voor de Belgische economie. Met maaltijdcheques kan je immers enkel in België betalen voor verbruiksklare voeding”, verduidelijkt Veerle Michiels van SD Worx.

De sector van de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) is de absolute kampioen: 84% van de werknemers genieten maaltijdcheques. De top drie wordt aangevuld met de arbeiders in de chemie (PC 116) en de bedienden van de voedingsindustrie (PC 220) ex aequo met de bedienden in kleding en confectie (PC 215) met resp. 81% en 80%.

The post 6 op de 10 West-Vlamingen krijgt maaltijdcheques is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meest invloedrijke medische boek aller tijden terug aan KU Leuven

Een van de bekendste medische boeken aller tijden is terug in Leuven. In ‘De humani corporis fabrica’ beschreef de bekende wetenschapper Andreas Vesalius in de 16de eeuw de anatomie van het menselijk lichaam. Begin dit jaar kocht de KU Leuven met Vlaamse steun het boek op een internationale veiling voor 1,8 miljoen euro.

Lees meer »

Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal worden: “Een boodschap van hoop voor de toekomst”

Vorige dinsdag stond het jaarlijkse feest van Dominiek Savio helemaal in het teken van ‘Back To The Future’. Hoogtepunt van de dag was het begraven van een tijdscapsule aan het kasteel. Die zal pas in 2058, op de honderdste verjaardag van Dominiek Savio, weer opgegraven worden.
The post Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal

Lees meer »

Eindelijk een akkoord over invulling voormalige autogarage Danneels in de Aalterstraat: tweede supermarkt wordt een Albert Heijn

Er werd maandenlang geheimzinnig over gedaan en de wildste geruchten deden de ronde, maar eindelijk is het zover: de tweede supermarkt van Ruiselede langs de Aalterstraat wordt een Albert Heijn. Ann Maes, persverantwoordelijke voor Albert Heijn, bevestigde ons het nieuws.
The post Eindelijk een akkoord over invulling voormalige autogarage Danneels in de Aalterstraat: tweede supermarkt wordt een Albert Heijn

Lees meer »

Dit is het moment waarop Slovaakse premier Fico wordt neergeschoten

Het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten, werd gefilmd en gedeeld door de Slovaakse regionale zender RTV Prievidza. De vermoedelijke dader Juraj C. – een zeventiger uit Levice – vuurde vijf kogels af en raakte de eerste minister van Slovakije onder meer in de buik en het bekken. De dader werd snel tegen de grond gewerkt en

Lees meer »

Negen aanhoudingen bij elf huiszoekingen in onder andere Genk: zes kilo cannabis en 1.400 XTC-pillen gevonden

In een lopend drugsonderzoek zijn vorige week elf huiszoekingen uitgevoerd in Genk, Berlaar, Herentals, Lille en Ranst. Er werd een grote hoeveelheid drugs, cash geld, gsm-toestellen en laptops in beslag genomen. Negen verdachten werden aangehouden, waaronder een vrouw uit Tessenderlo. Acht van hen zijn intussen al voor de raadkamer verschenen en blijven in de cel.

Lees meer »

Nomineer jouw superbuur!

Op vrijdag 31 mei is het Dag van de Buren en dat laat ook Ichtegem niet onopgemerkt voorbijgaan. Inwoners kunnen hun superbuur nomineren om hem of haar in de bloemetjes te zetten. “Onder het motto: beter een goede buur dan een verre vriend, roepen we al onze inwoners op om een buur waar ze altijd
The post Nomineer jouw

Lees meer »

Nederland krijgt meest rechtse regering ooit

Zes maanden na de verkiezingen zijn ze er eindelijk uit: de PVV van Geert Wilders, de NSC van Pieter Omtzigt, de VVD van Dilan Yesilgöz en de BBB van Caroline van der Plas vormen het meest rechtse en speciale kabinet uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees meer »

COLUMN. “Wees niet bang voor de PS”

Christophe Deborsue is al 36 jaar Wetstraatjournalist, nu bij RTL. Hij heeft net een roman geschreven. Hij leeft in Namen en Schelle. Elke week schrijft hij over hoe de Walen leven en (echt) denken. Ook over de Vlamingen. Vandaag: waarom we geen schrik moeten hebben van de PS.

Lees meer »