“Steeds meer West-Vlamingen fietsen de files voorbij”: Fiets populairder dan ooit voor woon-werkverkeer, openbaar vervoer laten we links liggen

Liefst vier op de tien West-Vlaamse werknemers gebruikt de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Het hoogste aantal ooit, want drie jaar bedroeg het aantal fietsers nog maar 30,7 procent. Het openbaar vervoer laten we dan weer massaal links liggen: momenteel gebruikt amper 4,1 procent West-Vlaamse werknemers trein, tram of bus op de werkplek te bereiken. Dat blijkt uit de jaarlijkse mobiliteitsbarometer van HR-dienstenbedrijf Acerta.

Koning Auto verliest de laatste jaren wat terrein wanneer het over woon-werkverkeer gaat. In 2022 gebruikte 62,6 procent van alle West-Vlaamse werknemers de auto als vervoersmiddel, vorig jaar was dat nog 55,8 procent.

Grote winnaar is de fiets. Intussen legt meer dan vier op de tien West-Vlamingen (41,4 procent) minstens een deel van het woon-werktraject met het stalen ros af. In 2022 was dat nog maar 34,4 procent. Opvallend: de fiets speelt vooral een belangrijke rol in combinatie met andere vervoersmiddelen.

17,8 procent legt het volledige woon-werktraject met de fiets af, 22,4 procent gaat voor een combinatie met de auto, 0,9 procent gaat voor een mix met het openbaar vervoer en 0,4 procent gebruikt zowel de wagen, fiets als trein, tram of bus.

Fietsvergoeding

“Het woon-werkverkeer vergroent niet alleen door de opmars van elektrische en hybride wagens, maar ook door de stijgende populariteit van de fiets en step”, stelt Thijs Deklerck, kantoordirecteur van Acerta Roeselare. “Steeds meer Belgen en West-Vlamingen kiezen ervoor om de files voorbij te rijden op een tweewieler. Velen krijgen er ook nog een fietsvergoeding van hun werkgever bovenop.”

Percentage bedrijfswagens per type brandstof 2023 tegenover 2022. © Acerta

“Doordat steeds meer mensen via hun werkgever een elektrische fiets kunnen leasen én dat de wegcode meer ruimte laat voor de fiets, verwachten we dat het aantal fietsende pendelaars de komende jaren nog zal toenemen” – Thijs Declerck, Acerta

“Dat er een shift en een diversifiëring van vervoersmodi aan de gang is, blijkt ook uit het feit dat de wegcode is herzien. De dieselwagen heeft dan weer duidelijk afgedaan. Doordat steeds meer mensen via hun werkgever een elektrische fiets kunnen leasen én dat de wegcode steeds meer ruimte laat voor de fiets, verwachten we dat het aantal fietsende pendelaars de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.”

Meer bedienden met bedrijfswagen

22,3 procent van alle West-Vlaamse bedienden heeft momenteel een bedrijfswagen. Vorig jaar was dat nog 21,1 procent, twee jaar geleden 20,1 procent. Die bedrijfswagens worden wel in sneltempo groener. Uit de loongegevens van meer dan 340.000 werknemers op nationaal niveau blijkt immers dat 10,1 procent van de bedrijfswagens elektrisch is, meer dan een verdrievoudiging van het aandeel in vergelijking met vorig jaar.

Verdeling van deverschillende mobiliteitsoplossingen in West-Vlaanderen © Acerta

Nog eens 17,1 procent is hybride. Ook dat zijn er een stuk meer dan vorig jaar, toen dat nog maar 9,9 procent was. Grootste verliezer is de bedrijfswagen op diesel. Daar rijden er een kwart minder (-24,4 procent) van rond in vergelijking met een jaar geleden.

Openbaar vervoer stagneert

Het openbaar vervoer blijft in het woon-werkverkeer een stuk minder populair dan private vervoermiddelen zoals de fiets of de auto. Slechts 2,4 procent van de West-Vlaamse werknemers kiest voor trein, tram of bus om het volledige pendeltraject naar de werkvloer af te leggen. Nog eens 1,8 procent gebruikt het openbaar vervoer in combinatie met andere vervoermiddelen.

Vandaag woont de West-Vlaamse werknemer gemiddeld 20,67 kilometer van zijn werkplek. Die afstand neemt elk jaar licht toe

Alles samen blijft het openbaar vervoer hangen op 4,1 procent van de pendelkeuzes en blijven trein, tram en bus in West-Vlaanderen onder het gemiddelde en vooralsnog onder het niveau van voor corona.

Verdeling van de verschillende mobiliteitsoplossingen in West-Vlaanderen. © Acerta

“Of het openbaar vervoer succes kent, hangt sterk samen met het aanbod. Waar en wanneer er aanbod is van trein, tram of bus, daar heeft de reiziger weinig vat op. Hij is een passieve gebruiker. We stellen vast dat werknemers niet happig zijn om in die passieve rol te zitten. Wie het kan, neemt het woon-werkverkeer liever zelf in handen, ondanks dat werkgevers vaak tussenkomen in abonnementen voor trein, tram of bus.”

Nog dit: vandaag woont de West-Vlaamse werknemer gemiddeld 20,67 kilometer van zijn werkplek. Die afstand neemt elk jaar licht toe.

The post “Steeds meer West-Vlamingen fietsen de files voorbij”: Fiets populairder dan ooit voor woon-werkverkeer, openbaar vervoer laten we links liggen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vijf soldaten gedood in Irak

Een officier van het Iraakse leger en vier soldaten zijn maandag om het leven gekomen bij een aanval op een legerpost in de Iraakse provincie Salah ad Din. Dat hebben verantwoordelijken van het ministerie van Defensie gemeld.

Lees meer »

LIVEBLOG VILLARREAL-REAL (zo, 19u). Lunin start, maar Ancelotti gooit met lof: “Courtois wordt weer wat hij was: de beste keeper ter wereld”

Los Blancos reizen voor hun volgende wedstrijd af naar Villarreal. Courtois & co zijn reeds kampioen maar willen in de flow blijven in aanloop naar de Champions League-finale van begin juni. Villarreal moet dan weer winnen om nog een kans te maken op Europees voetbal. De Galacticos zullen het zonder Thibaut Courtois doen. Real-coach Ancelotti gaf op de persconferentie al

Lees meer »

“Geen mollenstreken, wel zenuwen en nonchalance”: verliezende finalist van ‘De mol’ maakte zichzelf soms verdacht

Hij wist ook wie de saboteur was, maar zag in de finale van ‘De mol’ de groepspot van 24.160 euro aan zijn neus voorbijgaan. Michaël Moens (41), de boomverzorger die voortaan ook als ‘de Andrea Bocelli van Grembergen’ kan worden aangesproken, was erg ontgoocheld. Al biedt een mooi gebaar van de winnaar wel troost. “Tijdens de reis heb ik met

Lees meer »

1 miljoen Vlaamse subsidie voor bouw nieuw Dorpshuis

Het gemeentebestuur van Ichtegem reageert bijzonder opgetogen op de Vlaamse financiële steun voor het Dorpshuis. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) kent een investeringssteun toe van 1 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe lokaal dienstencentrum op het Dokter Bruwierplein. Het nieuwe Dorpshuis komt op de locatie van het voormalige
The post 1 miljoen

Lees meer »

Willy De Bouvrie stelt ‘Waregem-Wielerstad’ voor

Op vrijdag 17 mei 2024 om 19.00 uur in de Bibbox is het eindelijk zover: de langverwachte boekpresentatie van ‘Waregem Wielerstad’, geschreven door de gepassioneerde auteur Willy De Bouvrie. In een hartelijk gesprek heeft De Bouvrie zijn diepste inspiratiebronnen en visie op dit boek met ons gedeeld.
The post Willy De Bouvrie stelt ‘Waregem-Wielerstad’ voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf en rijverbod voor visser die werd klemgereden na knotsgekke achtervolging: “Toen ik het gaspedaal intrapte, kon ik niet meer terug”

Aan de waterkant in Damme kreeg een Torhoutse visser het aan de stok met een minderjarige. Omdat P.V. daarbij met een mes zou hebben gezwaaid, snelde de politie ter plaatse. De twintiger stoof er in zijn wagen vandoor en kon pas in Knokke worden klemgereden. De Brugse rechtbank gaf hem zes maanden voorwaardelijke celstraf en acht dagen rijverbod.
The

Lees meer »

Vandaag opent bakkerij Lorenzo de deuren in Kortrijksestraat in Izegem

Vandaag, maandag 13 mei, opent de nieuwste vestiging van bakkerij Lorenzo in de Kortrijksestraat 210 in Izegem. Om dat te vieren worden er openingsacties gehouden. Zo wil Lorenzo de Izegemnaren laten proeven van zijn ruim assortiment.
The post Vandaag opent bakkerij Lorenzo de deuren in Kortrijksestraat in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »