Vrieskou bezorgt wijnboeren slapeloze nachten: “Je kan je er moeilijk op voorbereiden”

Door te sproeien met verdampingsremmers en te blazen met een gasbrander proberen Dirk Syx en schoonzoon Philip Vanrolleghem van wijndomein Den Nachtegael in Zonnebeke deze week hun wijnranken te beschermen tegen de vrieskou. Jaarlijkse kost die nog geen oogst kostte, maar wel al veel slapeloze nachten.

De temperaturen zakten maandagnacht tot -2 graden aan de grond en dan is het alle hens aan dek bij de wijnboeren in de Westhoek. Ook Dirk Syx en Philip Vanrolleghem van wijndomein Den Nachtegael op de grens van Langemark en Zonnebeke waren in de weer om hun 13 hectare aan wijnranken te beschermen tegen de vrieskou.

Verschillende wapens

“We hebben verschillende wapens”, zegt Dirk Syx. “Sowieso sproeien met fytotherm, een verdampingsremmer. Die legt een laagje rond het blaadje zodat het geen vocht verdampt en niet kan bevriezen. Als het blaadje bevriest droogt het blaadje immers uit. De tuinders gebruiken dat ook in de zomer om hittestress tegen te gaan. Vooral omdat we nu al veel blad hebben, werkt dat product redelijk goed.”

Het mag dan wel niet kouder worden dan -2 graden. “Dan moeten we overschakelen op rondrijden met de gasbrander. “We kunnen daar een tweetal hectare mee behandelen”, pikt Philip in. “We weten intussen bepaalde plekken waar het vaak nog een graadje kouder is dan elders. Daar moeten we echt met die brander door. Dat warmt je plantje een beetje op. Tegen dat je terugkeert is het plantje net niet aan het bevriezen. En dan moet je het opnieuw opwarmen. Daarmee beginnen we omstreeks 3 à 4 uur ’s nachts, tot zonsopgang.”

Ervaring

Ondertussen hebben Dirk en Philip al ervaring met het bestrijden van de vrieskou in de lente. “Tegenwoordig hebben we dat toch bijna ieder jaar”, vervolgt Philip. “Je kan je er moeilijk op voorbereiden, want je weet nooit 100% zeker wanneer en of de vrieskou zal komen. De volgende twee nachten zien er redelijk uit. De nacht van donderdag op vrijdag wordt het opnieuw bang afwachten.”

“Voorlopig hebben we nog geen oogsten verloren omdat we iedere keer de planten goed konden beschermen”, vertelt Dirk. “Twee jaar geleden vroor het nog achter de IJsheiligen. Toen gebruikten we ook vuurpotten. Maar dat was niet betaalbaar en enorm veel werk.”

The post Vrieskou bezorgt wijnboeren slapeloze nachten: “Je kan je er moeilijk op voorbereiden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Meningen zijn hard voor nieuwe officiële portret koning Charles: “Het lijkt alsof hij in de hel terecht is gekomen”

Een jaar na de kroning van koning Charles (75) stelt de Britse monarch zijn eerste officiële portret als koning voor aan de pers. En dat portret is héél opvallend. De achtergrond, het uniform en de handen van de koning hebben allemaal dezelfde rode kleur. Maar dat valt niet in de smaak bij veel mensen op sociale media. “Kunnen we even

Lees meer »

Delen van Britse migratiewet kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland, zegt rechtbank

Verschillende delen van de Britse migratiewet, die onder meer voorziet dat asielzoekers naar Rwanda gedeporteerd worden, kunnen niet worden toegepast in Noord-Ierland. Dat heeft een rechtbank in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast maandag geoordeeld. Sommige bepalingen in de wet gaan namelijk in tegen de brexitafspraken die de bescherming van de mensenrechten in de regio garanderen.

Lees meer »

Italië betaalde al 32 miljoen euro voor onderhoud van inbeslaggenomen jachten en villa’s van Russische oligarchen

De Italiaanse regering heeft sinds de start van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne ongeveer 32 miljoen euro uitgegeven voor het onderhoud van bevroren Russische tegoeden zoals jachten en villa’s. Volgens de wet moet de Italiaanse staat tussenkomen voor die kosten, hoewel het land de vele luxejachten liever officieel in beslag neemt en verkoopt.

Lees meer »

Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen

In een tijd waarin kansarmoede steeds meer zichtbaar wordt, is het cruciaal om jongeren de kans te geven om zich te ontwikkelen, ongeacht hun financiële situatie. Met dit in gedachten organiseert Havenschool VTI Zeebrugge een crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede graad een onvergetelijke schoolreis te bezorgen.
The post Havenschool VTI Zeebrugge lanceert crowdfunding-campagne om leerlingen van de tweede

Lees meer »

LIVE. Malta trapt tweede halve finale van Songfestival op gang, na vakbondsactie van VRT

D-day voor België en Nederland op het Eurovisiesongfestival. Zowel onze inzending Mustii als de Nederlandse kandidaat Joost Klein verdedigen vandaag hun landseer tijdens de tweede halve finale van het Songfestival. Volgens de bookmakers maken ze beiden een goede kans om door te stoten. Volg hier live de uitzending, die al even onderbroken werd door een vakbondsactie bij de VRT, om

Lees meer »

Vijf maanden na veroordeling voor stalking ex staat veertiger opnieuw terecht: “Een lammetje wordt een ‘war machine’”

“How does it feel to be hunted?” Ondanks een recente veroordeling voor stalking van zijn ex-vriendin bleef een 43-jarige man uit Zwevegem maar doorgaan. De boodschap in een brief die hij haar stuurde, liet niets aan de verbeelding over. “Maar enkele maanden in de cel zullen niet helpen, enkel begeleiding”, aldus zijn advocaat.
The post Vijf maanden na veroordeling

Lees meer »

Sportief wanbeleid wordt keihard afgestraft: RWDM degradeert na seizoen met 4 trainers (!) en 38 spelers (!)

De kroniek van een aangekondigde degradatie: vier trainers en liefst 38 spelers zijn de revue gepasseerd bij RWDM. Een gebrek aan stabiliteit en rust heeft de Brusselse club allesbehalve goed gedaan. Wat de toekomst brengt, is momenteel nog onduidelijk. Heel wat spelers zijn immers einde contract. Maar als we CEO Gauthier Ganaye mogen geloven, zal er voor volgend seizoen een

Lees meer »

Care for Life schenkt 300 euro aan OC Cirkant

Op zondag 24 maart organiseerde Care for Life Zedelgem, een initiatief van Johnny Eecloo en zijn dochter Celien, een lenteconcert met Jan de Wilde ten voordele van OC Cirkant.
The post Care for Life schenkt 300 euro aan OC Cirkant appeared first on KW.be.

Lees meer »

De 537 West-Vlamingen die jouw stem willen: Wie zijn ze? Wat doen ze?

Voor 537 West-Vlamingen staat zondag 9 juni met stip aangeduid in de agenda. Zij hopen op een rood bolletje naast hun naam, als we binnen exact een maand gaan stemmen voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Maar wie zijn die mensen nu eigenlijk? En van waar komen ze? Wij zochten het uit.
The post De 537 West-Vlamingen die

Lees meer »

Terras sportkaffee J&J is klaar

Na het zweten weer wat vocht inslaan? Voortaan kan je bij Sportkaffee J&J in sportcentrum Zomerloos ook op het ruime buitenterras terecht. Het zonnige stekje werd officieel ingehuldigd. Joke Bullynck (51) en Jean Jonckheere (50) zijn al sinds 2017 uitbaters van de horecazaak gekoppeld aan het sportcentrum. Sportkaffee J&J is voor een pak verenigingen en
The post Terras sportkaffee

Lees meer »