Groen licht voor sportgerichte studierichtingen in Immaculata De Panne: “Geen experiment, maar een doordachte keuze”

Vanaf volgend schooljaar biedt campus Immaculata De Panne nieuwe sportgerichte studierichtingen aan. Daarvoor gaf de Vlaamse regering officieel groen licht.

De campus diende een aanvraag in met de bedoeling om een volledige zesjarige sportgerichte opleiding te kunnen geven in de secundaire afdeling. “Het begon allemaal met lokale sportclubs en gemeentelijke diensten die de afgelopen jaren merkten dat het steeds lastiger werd om openstaande vacatures te vervullen”, verduidelijkt Jimmy Maeren, die dit schooljaar de directeursfakkel overnam. “Ze benaderden onze school met de vraag of we hierin een rol konden spelen. Na grondig onderzoek kwam naar voren dat er in de ruime regio van de Westhoek geen enkele secundaire school onder de koepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen een richting aanbood binnen het domein Sport. Met goedkeuring van alle scholen binnen Talent-is en van het schoolbestuur werd besloten om de aanvraag in te dienen en het studieaanbod binnen vzw KSO Veurne-De Panne-Nieuwpoort te verrijken. We hebben nu de officiële goedkeuring gekregen!”, aldus directeur Maeren.

september 2024

Vanaf september 2024 wordt een compleet nieuwe verticale lijn van het eerste tot en met het zesde leerjaar met sportgerichte studierichtingen georganiseerd in Immaculata. Dat betekent: in het eerste leerjaar A een nieuw keuzepakket Sport en wetenschappen, in het tweede leerjaar A de basisoptie Sport en in de tweede graad in dubbele finaliteit de richting Sport. De derde studierichting Sportbegeleiding in de derde graad behoort tot het domein Sport in de dubbele finaliteit.

sport- en spelleider

“Leerlingen die afstuderen in de richting Sportbegeleiding behalen een beroepskwalificatie als sport- en spelleider, waardoor ze meteen klaar zijn voor de arbeidsmarkt”, zegt de directeur. “Ze kunnen bijvoorbeeld aan de slag als sportbegeleider in een gemeentelijke sportzaal, als monitor bij zeeklassen, als bewegingsverantwoordelijke in een woonzorgcentrum, enzovoort. Verder studeren behoort ook tot de mogelijkheden. De professionele bachelor Sport en bewegen in HOWEST sluit perfect aan op de studierichting Sportbegeleiding. Afgestudeerden kunnen aan de slag als sportfunctionaris of bedrijfscoach met focus op gezondheidsmanagement. Tot slot zullen we ook de module Start 2 Coach van VTS (Vlaamse Trainersschool) in de opleiding verwerken. Op die manier kunnen onze leerlingen vrijstellingen verwerven om sneller het attest Sportinitiator te behalen. Vanaf volgend schooljaar bieden we sportgerichte studierichtingen aan in het eerste, tweede en derde leerjaar. In het eerste jaar introduceren we een keuzepakket Sport & wetenschap. Het tweede jaar zal de basisoptie Sport omvatten, waarin leerlingen gedurende vijf lesuren per week kennismaken met sport en de bijbehorende natuurwetenschappen. In het derde jaar introduceren we de geheel nieuwe richting Sport binnen de dubbele finaliteit. In september 2025 willen we starten met de richting Sportbegeleiding in de derde graad.”

nieuw netwerk

“Dankzij talloze overlegmomenten hebben we een compleet nieuw netwerk opgebouwd en staan we klaar om samen te werken. Van lokale sportclubs zoals de zeilwagenclub RYSC in De Panne, tot de gemeente De Panne en zelfs Sport Vlaanderen in Nieuwpoort!”

De gemeente De Panne heeft een prachtig sportcomplex dat optimaal benut kan worden tijdens de schooluren. Er zijn drie grote indoor sportzones, een klimzaal, een dansruimte, outdoor padelterreinen, voetbal- en hockeyvelden en binnenkort start de gemeente met de bouw van een kleine atletiekpiste. De school zal nauw samenwerken met de gemeente om een doordachte planning uit te werken.

“Bovendien heeft Sport Vlaanderen in Nieuwpoort een gloednieuw complex gebouwd waar onze leerlingen een breed scala aan zeewatersporten kunnen leren”, vervolgt Maeren. “De Royal Sand Yachting Club De Panne zal de school op haar beurt ondersteunen in het aanbieden van zeilwagenrijden. Deze sport zit verankerd in het DNA van de inwoners van De Panne. Daarom hebben we geïnvesteerd in een initiatie zeilwagenrijden. Natuurlijk komen de traditionele sporten zoals balsporten en atletiek aan bod, maar wat ons project echt onderscheidt, is de nadruk op zwemmen en de wind- en watersporten aan zee. De geografische ligging van de school is dan ook ideaal. In de eerste graad zullen leerlingen regelmatig naar het zwembad gaan. Goed kunnen zwemmen is nu eenmaal de basisvoorwaarde om veilig op zee te kunnen sporten. In samenwerking met RYSC, Sport Vlaanderen en andere organisaties zullen we een breed scala aan activiteiten aanbieden, van zeilwagenrijden tot kitesurfen, en van leren zeilen met een optimist tot catamaranzeilen. Hiermee willen we niet alleen de Olympische sporten promoten, maar ook leerlingen uit heel Vlaanderen aantrekken. Daarom zullen we een samenwerking opzetten met het internaat van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, die tot dezelfde scholengemeenschap van onze campus behoort”, klinkt het.

Alternatieven

“Naast de studierichtingen in de dubbele finaliteit zijn er alternatieven in de doorstroomfinaliteit. Er is ook de lokale en dringende behoefte aan redders, zowel aan zee als in zwembaden. Er zijn trouwens nog andere studierichtingen, zoals Defensie en Veiligheid, die perfect in dit verhaal zouden passen. Het project Sport is geen experiment, maar een doordachte en ambitieuze keuze!”

Info via 058 41 15 79 of [email protected]. Iedereen is welkom op de infodagen op vrijdag 26 april van 18.30 tot 21.00 uur, en op zaterdag 27 april van 10 tot 12.30 uur.

The post Groen licht voor sportgerichte studierichtingen in Immaculata De Panne: “Geen experiment, maar een doordachte keuze” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

COLUMN. “Wees niet bang voor de PS”

Christophe Deborsue is al 36 jaar Wetstraatjournalist, nu bij RTL. Hij heeft net een roman geschreven. Hij leeft in Namen en Schelle. Elke week schrijft hij over hoe de Walen leven en (echt) denken. Ook over de Vlamingen. Vandaag: waarom we geen schrik moeten hebben van de PS.

Lees meer »

Pierre en Kristien varen in een gouden huwelijksbootje

Op 21 december 1973 gaven Pierre Lioen en Kristien Cardon elkaar hun jawoord. Het echtpaar is inmiddels 50 jaar getrouwd en werd daarvoor in de bloemetjes gezet door het gemeentebestuur. Pierre groeide op in Ledegem en was een tiental jaar werkzaam in een klein familiebedrijf in Ledegem dat gespecialiseerd was in technische installaties. Daarna maakte
The post Pierre en

Lees meer »

“Hier is walgelijk goed over nagedacht”: vrachtwagenchauffeur sterft nadat onbekenden riooldeksel van brug gooien

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagnacht om het leven gekomen nadat onbekenden een loodzwaar riooldeksel van een brug over de autosnelweg gooiden. Recht in de cabine van de Roemeense man. Zijn vrouw – die als passagier naast hem zat – kon de vrachtwagen doen stoppen. “De daders hadden er met een koord voor gezorgd dat het riooldeksel net ter de hoogte van

Lees meer »

Arbeiders kammen hele provincie uit om exotische plant uit te roeien die zich razendsnel kan verspreiden: “Aanraking kan serieuze brandwonden veroorzaken”

Nog twee maanden lang kammen arbeiders bermen en taluds langs waterlopen in Oost-Vlaanderen uit. Ze zijn op zoek naar een exotische plant die alle andere planten verdringt, en het sap ervan kan zware brandwonden veroorzaken. Ook wie de plant in zijn of haar tuin ziet, kan helpen. “Pak een spade en spit die alsjeblieft uit”, klinkt het.

Lees meer »

LIVE. Trucker was ooggetuige van drieste aanval in Normandië: “Cipier lag op de grond, met bebloede handen aan zijn hoofd”

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »

Tine Embrechts maakt tv-programma over menopauze

De menopauze. Elke vrouw maakt het mee, en toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over. Daar wil Tine Embrechts (48) iets aan doen. Dit najaar is ze te zien in de driedelige reeks ‘Menopauzia’, waarin ze zich met behulp van Barbara Sarafian en Els Dottermans voorbereidt op de overgang.

Lees meer »

Marlin (24) belandt in water van haven waar het krioelt van de haaien: “Hadden nog gezegd dat het me je gedaan is als je daar invalt”

Marlin Wakeman (24) werkt al een tijdje op een boot en ging de ochtend van 26 april gezwind naar het werk. Maar toen hij aan boord wilde klimmen, zette hij een verkeerde stap en viel hij in het water van de haven. Water waar minstens twintig haaien rondzwommen. “Enkele dagen eerder hadden we onder collega’s nog zitten zeggen dat je

Lees meer »