EXCLUSIEF. “Onhoudbaar”: 40 miljoen voor parlementairen die stoppen of niet verkozen geraken

De discussie over de uittredingsvergoedingen die politici zichzelf toekennen, laait opnieuw op. Want nu blijkt dat parlementairen die stoppen of niet meer verkozen geraken de komende vijf jaar 40 miljoen euro bruto zullen opstrijken. Wij leggen uit wie precies hoeveel krijgt. Arbeidseconoom Stijn Baert en politicoloog Carl Devos maken de analyse van het systeem: “Dit gaat niet louter om uitzonderingen uit een vorig tijdperk.” 

Meer krantenkoppen in België

Donald Trump belooft klimaatwetten te schrappen als oliebazen 1 miljard dollar aan verkiezingscampagne doneren

Als grote oliebedrijven 1 miljard dollar aan de Trump-campagne doneren, dan zal Donald Trump – als hij de verkiezingen wint – een hele resem klimaatregels schrappen of versoepelen. Dat beloofde de oud-president volgens The Washington Post aan een groepje oliemagnaten tijdens een diner in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago. Onder meer elektrische wagens en hernieuwbare energie zouden eraan moeten geloven.

Lees meer »

“Met vrouwenrechten heeft het ‘baren voor de natie’ van Vlaams Belang niets te maken”

Als het van Vlaams Belang afhangt, krijgen vrouwen straks een financiële duw in de rug om extra kinderen te baren. De partij wil de eenmalige geboortepremie verdubbelen van 1.200 naar 2.400 euro als vrouwen voor hun dertigste bevallen. Het idee staat in de verkiezingsbrochure van de partij over het gezin, een thema dat extreemrechts traditioneel na aan het hart ligt.

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. “Moet nog beslissen of ik voor klim wissel naar wegfiets”: Uijtdebroeks begint om 16u15 aan tijdrit, volg het op VTM en VTM GO

De renners krijgen vandaag een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »

Situatie in Rafah steeds kritieker: “Gebrek aan humanitaire hulp is groot probleem dat alleen maar groter wordt”

De situatie in Gaza, en specifiek Rafah, wordt almaar kritieker. Dat zegt Meinie Nicolai, voormalig directeur bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Verschillende ziekenhuizen in Rafah moeten sluiten door het gevreesde Israëlische grondoffensief in de stad. "De gezondheidszorg neemt elke dag af en het gebrek aan humanitaire hulp is een heel groot probleem dat alleen maar groter wordt."

Lees meer »

POLITIEKE ANALYSE. “Zelfs over het Songfestival was er alleen een debat van extremen. Is nu echt álles politiek geworden?”

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe de vele tinten grijs tussen zwart en wit verdwenen lijken, met het Songfestival als recentste voorbeeld. “Nooit gekeken, noch gestemd, maar nu twintig stemmen voor Israël uitgebracht. Is

Lees meer »

Meer dan 200 doden bij overstromingen in Afghanistan

In de Afghaanse provincie Baghlan alleen al zijn meer dan 200 doden gevallen door overstromingen op vrijdag, waarbij 2.000 woningen zijn verwoest. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie. De plotse overstromingen waren het gevolgd van de hevige regenval van vrijdag.

Lees meer »

Vapedampen bevatten giftige stoffen: AI-onderzoek analyseert 180 vapesmaken

Uit een Brits onderzoek, gepubliceerd op de website van ‘Scientific Reports’, is gebleken dat chemicaliën in vapedampen acuut giftig kunnen zijn bij verhitting en inademing. Met behulp van een AI-analyse van 180 vape-smaken concludeerden de onderzoekers dat de producten 127 acuut giftige chemicaliën, 153 gezondheidsrisico’s en 225 irriterende stoffen bevatten.

Lees meer »