Tom De Sutter werpt zijn licht op Anderlecht en Cercle Brugge: “Onderlinge confrontaties maken topzesploegen sterker”

Volgende week ontmoeten Cercle Brugge en Anderlecht elkaar twee keer in vijf dagen, op woensdag 24 en zondag 28 april. Tom De Sutter die als aanvaller de overstap maakte van groen-zwart naar de Brusselse club heeft het over een moeilijke prognose. “In de play-offs is het nog moeilijker om uitspraken te doen.”

In de transferperiode van januari 2009 koos Tom De Sutter als aanvaller van Cercle voor een avontuur bij Anderlecht. “Bij beide ploegen heb ik echt wel een leuke tijd gehad”, vertelt hij. “Bij Cercle zette ik mijn eerste stappen als profvoetballer. Niets moest, alles mocht en als je goede resultaten neerzette, was dat mooi meegenomen. Zoals in 2007-2008 waarin we vierde werden. Daarna kwam Anderlecht. In die vijf jaar daar werden we drie keer kampioen. Ook dat waren fantastische ervaringen die ik heb meegemaakt.”

De Sutter (38) maakte bij groen-zwart dus deel uit van het succes onder Glen De Boeck. Volgens hem zijn er gelijkenissen met het Cercle van nu. “Aanvallend is er iemand die gemakkelijk scoort. Destijds met Stijn Desmet, Oleg Iachtchouck en mezelf lukte dat ook. Net als nu voetbalden ook wij vanuit een goede organisatie. Er is veel enthousiasme. Ook dat is gelijkaardig. Met heel veel loopwerk. Er voor gaan en voor elkaar door het vuur gaan.”

Topschutter

Dat Cercle nu vijfde eindigde na dertig matchen is voor de gewezen aanvaller een verrassing. En ergens ook niet. “Als je het hele seizoen van Cercle bekijkt, zijn de Champions’ Play-offs een beloning. Het is niet dat ik het allemaal nog op de voet volg, maar als het voetbal goed is en je de topschutter in je rangen hebt, dan verdien je het om bij die eerste zes te staan.”

“Bij Anderlecht is het een beetje hetzelfde verhaal. In het begin van het seizoen zal niemand gedacht of gezegd hebben dat ze bovenin zouden staan. Ze hebben niet echt de topspelers, zoals bij Club Brugge en Antwerp. Anderlecht doet het met een ploeg die iets meer uitgebalanceerd is. Ze zijn daarom niet minder. Ze doen het echt goed, met ervaring op de juiste posities.”

Tom De Sutter brak bij Cercle Brugge door op het hoogste niveau. © ACR

De play-offs maken het voetbal op het hoogste niveau in de Jupiler Pro League weer spannend. “Voor Union is dat natuurlijk niet leuk. Als zij volgend seizoen tweede staan met enige achterstand dan kunnen de rollen omgekeerd zijn. En die onderlinge confrontaties maken de ploegen die na de reguliere competitie bij de top zes stonden, alleen maar sterker”, vindt De Sutter.

“Dus ook Cercle en Anderlecht die elkaar straks twee keer na elkaar bekampen. “Ik heb geen idee wat ik van beide wedstrijden moet verwachten. Cercle kan beide matchen tot een goed einde brengen, maar Anderlecht kan dat ook.”

“Cercle kan beide matchen tot een goed einde brengen, maar Anderlecht kan dat ook”

De Sutter woont op zo’n vijfhonderd meter van het Jan Breydelstadion in Sint-Andries. Hij is een drukbezet man. Als jonge vader besteedt hij tijd aan zijn drie kinderen. Als zakenman bouwt hij reeds enkele jaren een padelimperium uit. De voormalige voetballer is development manager binnen de Arenal-groep. Die heeft in ons land tien vestigingen en ook nog eens twee in Nederland.

Marc Coucke, ook lid van de raad van bestuur van Anderlecht, is een van de investeerders. Padel vormt de corebusiness bij Arenal, maar in februari opende in Roeselare ook al het vierde trampolinepark. “Er zitten nog enkele projecten in de steigers. Veel kan ik daar niet over kwijt. Zelf speel ik nog zeer weinig padel. Ik heb daar weinig tijd voor. Als ik aan sport doe, is het vooral lopen en af en toe eens fietsen.”

Marathons

Als sportman bereidde De Sutter zich vorig jaar voor op de marathon in Valencia. Die kwam er voor hem en enkele vrienden begin december. “Het was een fantastische en heel leuke ervaring. Ik denk dat ik in mijn voetbalcarrière nooit zo heb afgezien. Mijn tijd was net geen 3u50’. Het was niet wat ik ambieerde.”

“Maar blijkbaar is de eerste doelstelling bij een marathon dat je die wedstrijd kan uitlopen en niet naar de tijd kijkt. Als ik anderen erover aanspreek lijkt dat te kloppen. Hun beste tijd liepen ze nooit tijdens hun eerste marathon. Daarom ga ik dit jaar voor een tweede, midden december in Malaga.”

(Alain Creytens)

The post Tom De Sutter werpt zijn licht op Anderlecht en Cercle Brugge: “Onderlinge confrontaties maken topzesploegen sterker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mislukte staatsgreep in Congo live uitgezonden op Facebook

In Congo heeft het leger afgelopen nacht een staatsgreep weten te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatszender. Verder vonden er ook verschillende arrestaties plaats. Opmerkelijk was dat er gelijktijdig met de aanval een livestream te volgen was op de Facebookpagina van de regeringstegenstander.

Lees meer »

Opa (80) riskeert tien jaar cel voor verkrachten van kleinkind op vakantie: “Ik wilde haar tonen dat je ook op een liefdevolle manier seks kan hebben”

Voor een tachtiger uit Begijnendijk heeft het Leuvense openbaar ministerie tien jaar opsluiting gevraagd. De opa verkrachtte zijn kleinkind meermaals, dat gaf hij ook zelf toe. Maar dat hij haar jarenlang misbruikte, ontkende Adrien P. voor de rechter. “Op vakantie in Spanje lagen de smaakcondooms klaar”, reconstrueerde het parket de feiten. De man werd – nota bene – door zijn

Lees meer »

Thierry Beyts pakt nu uit met boek over duistere Brugse verledens

Thierry Beyts (73) heeft een tweede boek geschreven, Duistere Brugse Verledens. Eerder al pakte deze Bruggeling uit met Tijdloze Brugse Verledens, waarin hij bekende Bruggelingen als Anne De Beir, Louis De Potter, Guido Gezelle, Jules Du Jardin, Andre De Meulemeester en Michel Van Maele in fictieve gesprekken aan het woord liet.
The post Thierry Beyts pakt nu uit met

Lees meer »

Jonge mountainbiker waagt even zijn kans in het peloton en Alaphilippe nog bejubeld: de momenten van Giro-rit 13

Opnieuw Jonathan Milan boven in de Giro. Ook al had de Italiaan de belangrijkste waaier gemist. Tevergeefs probeerde hij zich terug te knokken, alleen maar om terug te waaieren. Pas vijftien kilometer later kon Lidl-Trek het gat dichten. Ook een jonge mountainbiker, een vluchter die bijna verkeerd reed, felicitaties (“Dat is Franse klasse!”) van Calmejane voor zijn landgenoot Alaphilippe –

Lees meer »

Francesco Planckaert toont in primeur zijn nieuwe woonbus: “We willen hiermee zo snel mogelijk naar de camping van Staf Coppens”

Drie slaapkamers, een doucheruimte met toilet, een keukentje en een kacheltje: de oude reisbus die Francesco Planckaert (42) en zijn gezin ombouwden tot een camper, biedt alle comfort. De bus dient niet alleen voor eigen gebruik, maar zal je ook kunnen huren als vakantiewoning, onthult Francesco in ‘Dag Allemaal’ tijdens een exclusieve rondleiding.

Lees meer »

Huiszoeking op drie sites van bandenproducent Goodyear na dodelijke ongevallen

Er vinden dinsdag op drie Europese sites van de Amerikaanse bandenproducent Goodyear huiszoekingen plaats. Dat is het geval voor de sites in Frankrijk en Luxemburg en op de Europese hoofdzetel in Brussel, zo bevestigt het parket van Besançon. Dat heeft een onderzoek geopend naar onvrijwillige doodslag na verschillende dodelijke ongevallen door klapbanden bij vrachtwagens.

Lees meer »

Mélody maakte bucketlist voor haar hond Jenny, die deze week overleed: “Ik kwam tien jaar lang thuis voor haar”

Tien jaar geleden redde Mélody Dieryckx haar hond Jenny uit de Griekse sloppenwijken. Begin deze week moest ze afscheid nemen van haar trouwe metgezel. Vorig jaar werd bij Jenny lymfeklierkanker vastgesteld, waarna Mélody een bucketlist voor haar hond samenstelde. “Ik kon me voorbereiden op haar overlijden, maar dat doet nu toch heel erg veel pijn.”

Lees meer »

“Geen mollenstreken, wel zenuwen en nonchalance”: verliezende finalist van ‘De mol’ maakte zichzelf soms verdacht

Hij wist ook wie de saboteur was, maar zag in de finale van ‘De mol’ de groepspot van 24.160 euro aan zijn neus voorbijgaan. Michaël Moens (41), de boomverzorger die voortaan ook als ‘de Andrea Bocelli van Grembergen’ kan worden aangesproken, was erg ontgoocheld. Al biedt een mooi gebaar van de winnaar wel troost. “Tijdens de reis heb ik met

Lees meer »