Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven”

Wenbrew viert op 18 mei hun tiende verjaardag. Het verhaal van de Wenduinse biertjes begint eigenlijk al in december 2012 als enkele vrienden uit de kustplaats op weekend trekken richting Houffalize. Ze hebben het idee om een lokaal biertje te lanceren om Wenduine te promoten. Wat oorspronkelijk een zot idee is, groeit uit tot een eerste biertje en tien jaar later kan je de COAST-bieren op heel wat plaatsen aan de kust en in het hinterland vinden.

Het team van Wenbrew bestaat op vandaag uit Brecht Devos, Nicolas Honorez, Gregory Lams en Filip Degroote. Nicolas en Gregory waren er van bij de start bij toen het idee voor een Wenduins biertje begon te gisten. “Tijdens een weekendtrip naar Houffalize met enkele vrienden uit Wenduine kwamen we op het idee een bier te lanceren met een directe link naar onze badplaats. We hadden de brouwerij van La Chouffe bezocht en zeiden tegen elkaar, “als zij dat kunnen, wij ook”. Vaak blijft het daarbij en keer je maandag terug naar huis en is het idee al snel vergeten. Wij hebben wel doorgezet en we hebben in 2013 een cursus artisanaal bierbrouwen gevolgd. Je leert zelf een recept ontwikkelen en hoe alles brouwtechnisch in elkaar zit. We wilden die kennis meteen in de praktijk omzetten en ik heb een recept geschreven. Via onze lesgever konden we uiteindelijk een eerste brouwsel maken van 200 liter”, blikt Nicolas Honorez terug.

“We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel”

Het werd een blond biertje en we gaven het de naam 8410, naar de oude postcode van Wenduine voor de fusie in 1977 met Klemskerke, wat nu De Haan is. “We wilden graag een rechtstreekse link met de badplaats. Mijn grootvader, Albert Tilmans was de laatste burgemeester van het zelfstandige Wenduine”, zegt Nicolas.

Nieuwe naam COAST

De lancering van de “8410”, eind december 2013, werd een onmiddellijk succes in Wenduine en later ook in de buurgemeenten. “We hadden tien vaten bier en organiseerden een receptie om het bier te lanceren. Die werd goed bevonden en we konden de vraag niet volgen. We zaten eigenlijk meer zonder bier, dan met op een bepaald moment. We moesten al snel op zoek naar een nieuwe brouwer die een groter volume aankon. De laatste vijf jaar zitten we bij brouwerij Anders in Halen. Na tien jaar kan je het niet meer maken dat je zonder voorraad zit. Zeker naar het seizoen toe moeten we het volume echt opdrijven om aan de vraag te voldoen.”

Doorheen de jaren werd de naam van het bier veranderd naar COAST. “We vonden de naam 8410 te beperkt omdat we wilden groeien met ons bier naar de rest van de kust en het hinterland. De baseline blijft wel “Founded in Wenduine”. We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel. We wonen er niet meer allemaal, maar we dragen de kustplaats waar we opgegroeid zijn nog heel nauw in het hart”, zegt Nicolas, die ondertussen in Kortijk woont en Gregory die uitgeweken is naar Oostkamp.

Kustbieren

Na het blonde biertje kwam er een bruin bier bij en ondertussen is er zelfs een alcoholvrij Kustbier met COAST Zero. “We wilden het graag eens proberen, maar tot onze eigen verrassing wat het meteen een groot succes. Zo groot dat het nu even wachten is op een nieuwe lading”, zegt Brecht Devos. Hij kwam in 2022 bij Wenbrew om de dagelijkse taken op zich te nemen. De stichters zijn professioneel immers niet in de brouwerswereld actief. Ondertussen zijn de kustbiertjes in heel wat supermarkten in de regio te vinden. Met kustbieren is het Wenduins biertje ook terug te vinden in een pakket met in totaal zes bieren waarvan twee van Wenbrew, twee van Jus de Mer in Middelkerke en twee van Sint-Idesbald.

Op 18 mei wordt de tiende verjaardag van Wenbrew gevierd in … waar kan het ook anders … Wenduine. “We nodigen iedereen vanaf 15 uur in Surfing Elephant, de surfclub op het strand van Wenduine. Iedereen kan er aan een schappelijke prijs van onze biertjes proeven en ondertussen zorgen wij voor een feestje met lokale dj Oliver Lemaire vanaf 19 uur.

De stichters hadden nooit kunnen denken tijdens hun weekendje in de Ardennen dat ze ooit zo ver zouden staan met hun eigen Wenduins biertje. “Het was eigenlijk een uit de hand gelopen idee dat telkens verder is blijven groeien. We hebben wel altijd geprobeerd om het, vanuit onze eigen ervaring, zo professioneel mogelijk aan te pakken en dat is gelukt”, blikken ze trots terug.

The post Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK – Man springt van dak om te ontkomen aan vlammen: vier gewonden bij brand in flatgebouw Oostende

In een appartementsgebouw in Oostende is maandagnamiddag brand uitgebroken. Twee personen raakten zwaargewond, twee anderen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een man sprong naar het dak van de buren om te ontkomen aan de vlammen.
The post KIJK – Man springt van dak om te ontkomen aan vlammen: vier gewonden bij brand in flatgebouw Oostende appeared

Lees meer »

B&B BBruT al maanden volboekt na ‘Met Vier in Bed’: “Sinds die maximumscore ging het echt hard voor ons”

Een jaar nadat David Verheyden (49) en Saskia Vermeersch (52) in ‘Met Vier in Bed’ een maximumscore behaalden, gaat het nog steeds bijzonder goed met hun B&B BBruT in Dudzele. “Ik heb mijn hoofdjob in Oostende nog wat teruggeschroefd om alles hier samen met Saskia rond te krijgen”, zegt David Verheyden. “En we hebben op het domein nu ook nog

Lees meer »

Gouden huwelijksgeluk voor Rita en Willy

Op zondag 14 juli vierden Rita Vanhoutte en Willy Talloen hun gouden huwelijksverjaardag. Feestadres was de Zandberghoeve in Oedelem.
The post Gouden huwelijksgeluk voor Rita en Willy appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij doet dit niét voor het geld”: Jean-Marie Pfaff wil dat WK-truitje van Maradona, dat hem ruim 1 miljoen euro kan opleveren, “verder leeft”

Eenmaal, andermaal… Het shirt dat Diego Maradona droeg in de halve finale van het WK 1986 tegen de Rode Duivels wordt geveild. De waarde wordt tot zo’n 1,1 miljoen euro geschat en opvallend: het is Jean-Marie Pfaff die het unieke stuk van de hand doet. “Hij wil dat het shirt verder leeft”, zegt dochter Kelly.

Lees meer »

Vlaamse families herdenken slachtoffers van terreur door zelf Tour-tijdrit te rijden: “Shanti fietst vandaag met ons mee”

De afsluitende tijdrit van de Tour de France wordt zondag een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar vrijdag fietsten 75 slachtoffers van terreur diezelfde rit tussen Monaco en Nice om aandacht te vragen voor de problematiek. Sinds 9/11 werden 1 miljoen mensen rechtstreeks slachtoffer van terreur en 10 miljoen onrechtstreeks. Twee Vlaamse families getuigen over wat een aanslag

Lees meer »

Ann Hoste uit Avelgem blikt tevreden terug op deelname ‘Met Vier in bed’: “Maar niet alles kwam in beeld”

Ann Hoste en haar dochter Cinzia van B&B De Gouden Klokke schitterden afgelopen dinsdag in het VTM-programma ‘Met Vier in Bed’. De goedlachse dames kunnen terugblikken op een mooi geslaagd avontuur.
The post Ann Hoste uit Avelgem blikt tevreden terug op deelname ‘Met Vier in bed’: “Maar niet alles kwam in beeld” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieman stelt zijn vierde misdaadverhaal voor

Hans Doheyn, in het dagelijkse leven actief als politierechercheur in Knokke-Heist, brengt onder het pseudoniem Hans J. Ruselle al zijn vierde misdaadroman uit. Vier jaar na zijn debuut ‘Steek angst in je vijand’ presenteert hij ‘Het Slot’, een verhaal over een gruwelijke moord op een boerderij in Lapscheure.
The post Politieman stelt zijn vierde misdaadverhaal voor appeared first on

Lees meer »

Bekijk: vrijwilligers uit Italië beschilderen Italiaanse kerk van mijnwerkers in Waterschei met 14 Bijbelse taferelen

Vrijwilligers uit Italië zijn bezig met het beschilderen van de Italiaanse kerk in Waterschei (Genk). De 14 taferelen die ze schilderen aan de buitenkant van de kerk, beelden zogenaamde werken van barmhartigheid uit. De vrijwilligers maakten eerder ook al een fresco achter het altaar van de kerk en een veelluik van 11 iconen, waarvoor zelfs koningin Paola 2 jaar geleden

Lees meer »

Trump belooft “Republikeinse vloedgolf” op eerste campagnerally na aanslag: “Democraten hebben geen idee wie hun kandidaat is”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in de Verenigde Staten opnieuw een campagnebijeenkomst bijgewoond, 1 week na de aanslag waarbij hij lichtgewond raakte. Ook zijn kersverse running mate J.D. Vance was er voor het eerst bij. Op de rally zei Trump dat hij een kogel trotseerde voor de democratie, en hij had ook kritiek op de veiligheidsdiensten.

Lees meer »

Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk

Het West-Vlaamse beeldtechnologiebedrijf Barco verliest zijn omgevingsvergunning voor een windmolen op zijn bedrijfsterrein in Kortrijk. Dat meldt de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Enkele nabijgelegen bedrijven en omwonenden hadden beroep aangetekend.
The post Buurtbewoners halen slag thuis, Barco mag geen windmolen plaatsen op bedrijfsterrein in Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Finnisage kunstproject Onzichtbaar Landschap ingezet: “Wie kunstwerken nog wil zien, zal snel moeten zijn”

Afgelopen week organiseerde Regionaal Landschap Westhoek vzw de finissage van het kunstproject Onzichtbaar Landschap. Zo werd in het dorpshuis in Jonkershove samen met de deelnemende partnergemeenten, de gedeputeerde Jürgen Vanlerberghe en de kunstenaars, ook een receptie georganiseerd tot afsluiten van dit kunstproject.
The post Finnisage kunstproject Onzichtbaar Landschap ingezet: “Wie kunstwerken nog wil zien, zal snel moeten zijn” appeared

Lees meer »