Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven”

Wenbrew viert op 18 mei hun tiende verjaardag. Het verhaal van de Wenduinse biertjes begint eigenlijk al in december 2012 als enkele vrienden uit de kustplaats op weekend trekken richting Houffalize. Ze hebben het idee om een lokaal biertje te lanceren om Wenduine te promoten. Wat oorspronkelijk een zot idee is, groeit uit tot een eerste biertje en tien jaar later kan je de COAST-bieren op heel wat plaatsen aan de kust en in het hinterland vinden.

Het team van Wenbrew bestaat op vandaag uit Brecht Devos, Nicolas Honorez, Gregory Lams en Filip Degroote. Nicolas en Gregory waren er van bij de start bij toen het idee voor een Wenduins biertje begon te gisten. “Tijdens een weekendtrip naar Houffalize met enkele vrienden uit Wenduine kwamen we op het idee een bier te lanceren met een directe link naar onze badplaats. We hadden de brouwerij van La Chouffe bezocht en zeiden tegen elkaar, “als zij dat kunnen, wij ook”. Vaak blijft het daarbij en keer je maandag terug naar huis en is het idee al snel vergeten. Wij hebben wel doorgezet en we hebben in 2013 een cursus artisanaal bierbrouwen gevolgd. Je leert zelf een recept ontwikkelen en hoe alles brouwtechnisch in elkaar zit. We wilden die kennis meteen in de praktijk omzetten en ik heb een recept geschreven. Via onze lesgever konden we uiteindelijk een eerste brouwsel maken van 200 liter”, blikt Nicolas Honorez terug.

“We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel”

Het werd een blond biertje en we gaven het de naam 8410, naar de oude postcode van Wenduine voor de fusie in 1977 met Klemskerke, wat nu De Haan is. “We wilden graag een rechtstreekse link met de badplaats. Mijn grootvader, Albert Tilmans was de laatste burgemeester van het zelfstandige Wenduine”, zegt Nicolas.

Nieuwe naam COAST

De lancering van de “8410”, eind december 2013, werd een onmiddellijk succes in Wenduine en later ook in de buurgemeenten. “We hadden tien vaten bier en organiseerden een receptie om het bier te lanceren. Die werd goed bevonden en we konden de vraag niet volgen. We zaten eigenlijk meer zonder bier, dan met op een bepaald moment. We moesten al snel op zoek naar een nieuwe brouwer die een groter volume aankon. De laatste vijf jaar zitten we bij brouwerij Anders in Halen. Na tien jaar kan je het niet meer maken dat je zonder voorraad zit. Zeker naar het seizoen toe moeten we het volume echt opdrijven om aan de vraag te voldoen.”

Doorheen de jaren werd de naam van het bier veranderd naar COAST. “We vonden de naam 8410 te beperkt omdat we wilden groeien met ons bier naar de rest van de kust en het hinterland. De baseline blijft wel “Founded in Wenduine”. We dragen de band met Wenduine nog altijd hoog in het vaandel. We wonen er niet meer allemaal, maar we dragen de kustplaats waar we opgegroeid zijn nog heel nauw in het hart”, zegt Nicolas, die ondertussen in Kortijk woont en Gregory die uitgeweken is naar Oostkamp.

Kustbieren

Na het blonde biertje kwam er een bruin bier bij en ondertussen is er zelfs een alcoholvrij Kustbier met COAST Zero. “We wilden het graag eens proberen, maar tot onze eigen verrassing wat het meteen een groot succes. Zo groot dat het nu even wachten is op een nieuwe lading”, zegt Brecht Devos. Hij kwam in 2022 bij Wenbrew om de dagelijkse taken op zich te nemen. De stichters zijn professioneel immers niet in de brouwerswereld actief. Ondertussen zijn de kustbiertjes in heel wat supermarkten in de regio te vinden. Met kustbieren is het Wenduins biertje ook terug te vinden in een pakket met in totaal zes bieren waarvan twee van Wenbrew, twee van Jus de Mer in Middelkerke en twee van Sint-Idesbald.

Op 18 mei wordt de tiende verjaardag van Wenbrew gevierd in … waar kan het ook anders … Wenduine. “We nodigen iedereen vanaf 15 uur in Surfing Elephant, de surfclub op het strand van Wenduine. Iedereen kan er aan een schappelijke prijs van onze biertjes proeven en ondertussen zorgen wij voor een feestje met lokale dj Oliver Lemaire vanaf 19 uur.

De stichters hadden nooit kunnen denken tijdens hun weekendje in de Ardennen dat ze ooit zo ver zouden staan met hun eigen Wenduins biertje. “Het was eigenlijk een uit de hand gelopen idee dat telkens verder is blijven groeien. We hebben wel altijd geprobeerd om het, vanuit onze eigen ervaring, zo professioneel mogelijk aan te pakken en dat is gelukt”, blikken ze trots terug.

The post Wenduinse brouwerij Wenbrew viert tiende verjaardag met groot feest: “Je kan volop van onze bieren proeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erkenning Palestina zou een krachtig signaal zijn

“Ik wil de komende jaren zeker weten dat Ierland zich heeft uitgesproken, dat het is opgekomen voor vrede.” Dat zei de Ierse premier Simon Harris woensdag. Zijn land erkent vanaf nu de Palestijnse Staat. België vindt het daarvoor nog te vroeg.

Lees meer »

Ambtenaren maken zich zorgen om verdachte deal van 3 miljoen euro die Van Quickenborne tekende: “Ik lees dingen die mij omverblazen”

In het onderzoek naar vermeend gesjoemel onder ex-minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) springt één dossier in het oog. Het gaat om een contract van 3 miljoen euro dat op een vreemde manier afgesloten werd en waarvan het eindproduct straks mogelijk in de vuilbak belandt. “Wij stellen ons daar vragen bij”, schreven bezorgde ambtenaren in een interne nota.

Lees meer »

De stralende eerstecommunicanten van gbs KlavertjeVier

Op zondag om 9 uur mochten de leerlingen van Gemeentelijke Basisschool KlavertjeVier uit Moorslede hun eerste communie ontvangen. We zien Tuur Claerbout, Isolde Derycke, Julia Deschoenmaecker, Elise Rommel, Lion Verbrigghe, Imano Verstraete, Kymani Verstraete, Matteo Wyckaert, Marie Decaestecker, Odile Buyse, Cassidey Deleu, Gauthier Dezitter, Belle Geryl, Lily-Roos Leenknecht, Blanka Lesczak, Rogé Lybeer, Helena Saelen, Lize
The post De stralende

Lees meer »

“Hollandse maatjes moeten eerst in Oostende blijven toekomen”: Maatjescomité vreest voor kapers op de kust

Op 19 juni komen de eerste maatjes aan in Oostende. Het Maatjescomité organiseert net als de voorbije 48 jaar festiviteiten rond de lekkernij. Alleen zijn er kapers op de kust. “Andere steden en gemeenten willen de eerste zijn, terwijl wij als vissersstad eigenlijk al de voorbije 48 jaar als eerste de zogenaamde Hollandse Nieuwe aan wal brengen”, zegt organisator Glenn

Lees meer »

Torhout vervoert kampmateriaal van jeugdverenigingen

Het reglement voor het kampvervoer van de Torhoutse jeugdverenigingen is vernieuwd. Via een puntensysteem zijn er stadssubsidies verkrijgbaar. Bovendien is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden het kampvervoer door de technische dienst van de stad te laten uitvoeren. De gemeenteraad keurde het reglement maandagavond goed.
The post Torhout vervoert kampmateriaal van jeugdverenigingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Terminaal zieke Janis (23) dolgelukkig met titel van Club Brugge: “In De Tafel van Gert had Simon Mignolet het aan hem beloofd”

De ongeneeslijk zieke Huntington-patiënt Janis De Zitter (23) uit Avelgem is grote Clubfan. “Na het laatste fluitsignaal tegen Cercle was hij door het dolle heen. Hij zei ‘Voor mij, voor mij. Mignolet heeft het gezegd’”, vertelt mama Annabel Forêt. In De Tafel van Gert had de doelman Janis gezegd dat ze heel hard hun best zouden doen om zijn droom

Lees meer »

Drie jaar na dramatische tandenreis naar Turkije zit Alana aan de grond: “50.000 euro armer en al mijn tanden kwijt”

Een mislukte tandbehandeling in Antalya verwoestte in 2021 het leven van Alana Boone (25), zo kregen we te zien in ‘Chasing Beauty’ op Streamz, waarvan vandaag het tweede seizoen start. Sindsdien loopt Alana dagelijks rond met pijn, vertelt ze in ‘Dag Allemaal’. “Eindelijk heb ik nu een Belgische arts gevonden die mij kan helpen, maar hij heeft wel al mijn

Lees meer »