“Het ultieme bier is dat wat je nog moet maken”: Maxim en Dries zijn de brouwers van Goldfinger

Maxim Vansevenant (28) uit Oostende en Dries Storme (29) uit Damme – “Maar mijn hartje klopt eigenlijk nog altijd in Meetkerke” – zijn de brouwers van Goldfinger, een karaktervolle, dorstlessende edelpils van 6,9 graden, die in augustus 2023 al meteen in de prijzen viel op de World Beer Awards. In de loop van 2024 willen de boezemvrienden een tweede bier lanceren.

Maxim is een geboren en getogen Oostendenaar. “De familie woont hier al meerdere generaties en baatte tot halfweg jaren 70 een chocolade- en snoepgoedfabriek uit”, vertelt hij. “Ik liep school in het Onze-Lieve-Vrouwcollege, met zicht op de Mercator.”

Dries woont sinds twee jaar in Damme, maar is eigenlijk van Meetkerke. Via gemeenschappelijke vrienden in Gent leerde hij enkele jaren terug Maxim kennen. “Bier speelde daarbij een grote rol”, vertelt hij. “Ik was bezig met brouwen en liet de vrienden soms proeven van mijn brouwsels. Het eerste biertje dat daar positief onthaald werd, was Goldfinger.”

Vanwaar die naam?

Dries: “Op een maandagochtend in september 2017 raakte ik op het werk mijn drie middelste vingers kwijt in de paneelzaag. Ook mijn pink en duim waren een stukje korter. De chirurg slaagde erin om twee van de drie vingers weer aan te hechten en daar heb ik de grootste bewondering voor. Maar mijn ringvinger mis ik nog altijd. Dat ongeval ligt aan de basis van het bier, want op zoek naar een tijdverdrijf tijdens mijn revalidatie bracht ik van de bib een boek over brouwen mee. Daarin stond alles mooi beschreven. Zo ben ik ermee begonnen.”

Maxim: “Dit biertje vonden we echt wel goed en we vroegen of hij er een bak van had. We begonnen het vanzelf onder elkaar ‘Goldfinger’ te noemen. Ik ben Dries’ eerste klant geworden en voelde de opportuniteit. ‘Zou je ervoor betalen?’, vroeg hij me op een dag. Ik heb er toen 12 euro voor gegeven en kocht er meteen drie (lacht). Het was volop zomer, ik liet het veel mensen proeven en iedereen was er zot van. Velen vroegen of ik er nog meer van had.”

Zo was de stap naar de commercialisering snel gezet.

Dries: “Niet echt, want ik stond daar eerst niet voor open. Ik wou daar ooit wel eens 1.000 liter van brouwen, maar dat zou het zijn. Eigenlijk was voor mij het doel bereikt toen mijn bier geschonken werd op de jaarlijkse barbecue van onze KLJ Oostende-Houtave.”

Maxim: “Ik heb hem kunnen stimuleren om toch een badge van 500 liter te brouwen, zowat de kleinste ‘grote’ tank. We vertelden het aan family, friends and fools en op tien dagen tijd was alles uitverkocht. Ik moest Dries nog eens overhalen, nu om naar 1.000 liter te gaan. Dat was in 2020, net voor corona. Het recept moest ook wat worden aangepast, want als je brouwt op grote schaal, moet je de receptuur wat aanpassen om hetzelfde resultaat te bekomen.”

Waar wordt het bier gebrouwen?

Dries: “Dat is intussen bij brouwerij De Meester in Lendelede geworden. Daar wordt ons bier nu twee keer per jaar gebrouwen, maar we mogen daar altijd bij helpen. Brouwers onder elkaar pakken elkaars recepten niet af. Ze helpen elkaar. Want voor alle brouwers geldt: het ultieme bier is dat wat je nog moet ontwikkelen. Alles kan altijd beter.”

Maxim: “Ook al hebben we geen eigen brouwerij, van zodra we 1.000 liter gingen brouwen, hebben we wel elk een eenmanszaak opgestart. De regels zijn heel streng in België, zowel wat de belastingen betreft als op het vlak van voedselveiligheid. Als je bier verkoopt aan derden en er gaat iets fout, dan ben je gezien.”

Nu moeten jullie het bier ook nog aan de man brengen, maar dat lukt blijkbaar aardig.

Maxim: “Dat proberen we allebei te doen, voornamelijk in Groot-Oostende, Groot-Damme en alles er tussenin. De plaatsen die met de auto makkelijk beleverbaar zijn. Het is niet zomaar in een café wat bier afzetten en ons kaartje achterlaten, we willen ook de tijd nemen om een babbeltje te slaan en een pintje te drinken met de uitbater.”

Dries: “We verkopen onze Goldfinger het liefst in toffe cafés, waar de waard ons steunt en en het bier samen met ons wil helpen verkopen. Er gaat wel wat tijd in, maar als je iets met liefde doet, voelt dat niet als werken, hé. Zeker niet in de cafés waar je graag zit.” (lacht)

Hebben jullie nog plannen voor nieuwe bieren?

Dries: “We zijn met twee nieuwe bieren bezig: een sterk blond met de oer-Oostendse naam Boarebreker en een bier dat een mengeling tussen twee stijlen wordt, waar we nog niet veel over kwijt willen. Een van de twee zal in 2024 zeker gelanceerd worden.”

Maxim: “De recepten moeten wel nog op punt worden gesteld. Daar kruipt wat tijd in, want het duurt telkens enkele maanden voor een bier klaar is. Ik heb ook mijn rol in het vastleggen van de definitieve recepten, want ook al is Dries de master brewer, ik ben head of tasting. (gniffelt) Maar heel graag zou ik ook zelf kunnen brouwen. En dat is niet zo makkelijk.

Dries: “Bier brouwen, is niet zo moeilijk. Maar lekker bier brouwen? Dat is heel wat moeilijker.”

Info: www.brouwerij-storme-vansevenant.be

Maxim Vansevenant

Privé: Geboren in Oostende op 30 mei 1995, waar hij nog woont. Vrijgezel.

Opleiding en loopbaan: Groenmanager en specialisatie predatormanagement (roofdieren, red.) in Zuid-Afrika. Werkt bij RSK in Brugge, een bedrijf dat bodem- en milieuonderzoek doet.

Dries Storme

Privé: Geboren in Brugge op 4 juli 1994. Vrijgezel. Groeide op in Meetkerke, woont nu in Damme.

Opleiding en loopbaan: Studeerde houtbewerking en binnenhuisarchitect, werkt als magazijnmedewerker bij Lelie Melkrobots in Oostkamp

Vrije tijd: Voor zowel Maxim als Dries: bier brouwen, en “een poging tot sporten en sociaal leven.”

The post “Het ultieme bier is dat wat je nog moet maken”: Maxim en Dries zijn de brouwers van Goldfinger is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdienstelijke Davidsfonds-bestuursleden gehuldigd

Tijdens de viering van 100 jaar Davidsfonds Meulebeke zijn enkele verdienstelijke bestuursleden in de bloemen gezet: Frank Develtere (25 jaar bestuurslid), Pol Verstraete (50 jaar bestuurslid) en Joos Vanderbeke (54 jaar bestuurslid). An-Sofie Van Nieuwenhuyse werd gehuldigd voor haar inzet tijdens de junior journalistenwedstrijden, Pol Veys en Katleen Vanhee voor hun jarenlange gedrevenheid bij de
The post Verdienstelijke Davidsfonds-bestuursleden

Lees meer »

Raadkamer beslist over doorverwijzing Tony Coonen en acht anderen

De raadkamer in Hasselt beslist vrijdag welke personen en welke vennootschappen voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen in het grootschalige fraudedossier met de vroegere topman van De Voorzorg Limburg, Tony Coonen (58). Hij wordt verdacht van actieve en passieve omkoping, misbruik van vertrouwen en belangenvermenging. In verschillende media werd hij omschreven als een persoon met geld- en machtshonger.

Lees meer »

“Strengste asielbeleid ooit” en 130 km/u op snelwegen in Nederlands regeerakkoord: “De zon gaat weer schijnen”

De Nederlandse regering wil met haar akkoord getiteld ‘Hoop, lef en trots’ een “stabiel Nederland” leiden. De vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB sloten kort na middernacht een definitief akkoord, waardoor het rechtse kabinet er nu officieel komt. De partijen willen onder meer een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen toelaten. Daarnaast komt er een

Lees meer »

Dit staat in akkoord van nieuwe Nederlandse regering: 130 per uur op snelwegen, migratie-ingrepen en ambassade in Jeruzalem

De komende Nederlandse regering wil besparen op de openbare omroep en wil een snelheid tot 130 kilometer per uur toelaten op de snelwegen. Er wordt sterk ingegrepen op het vlak van migratie en voorts wordt onderzocht of de ambassade in Israël naar Jeruzalem kan verhuizen. Dat blijkt uit de passages van het onderhandelaarsakkoord die gelekt zijn in de Nederlandse media.

Lees meer »

Recordaantal klachten over foute EPC-attesten: “Koper dreigt het slachtoffer te worden bij fraude”

Nooit eerder werden in Vlaanderen zoveel klachten ingediend over energieprestatiecertificaten (EPC’s) als vorig jaar. Het EPC bepaalt het energielabel van een woning en heeft verregaande financiële gevolgen, zowel voor eigenaars als huurders, maar wordt lang niet altijd correct opgesteld. Wordt er nu vaker gesjoemeld? Welke gevolgen heeft dat? En wat kan je eraan doen? Hier moet je op letten.

Lees meer »

Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving

Een 37-jarige vrouw uit Wemmel heeft vier maanden cel met uitstel en 800 boete gekregen wegens oplichting. C.B. liet geld van overschrijvingen die uit brievenbussen uit Koksijde werden gestolen, en daarna vervalst werden, op haar rekening overschrijven, om dat geld dan aan een andere man te betalen.
The post Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving appeared

Lees meer »

Weduwe van vermoorde truckchauffeur doorbreekt stilte: “Terwijl die vijf jongens wegliepen, stierf Gheorghe in mijn armen”

“Arme jongens, arme ouders.” Maria Godja, de vrouw die naast haar verloofde Gheorghe Tibil (50) zat op het moment dat die geraakt werd door een rioolrooster, kan maar niet vatten wat voor onheil hen op een Belgische autosnelweg is overgekomen. Het geplande trouwfeest deze zomer komt er niet, wel een begrafenis komend weekend in thuisland Roemenië.

Lees meer »

KIJK. Dit is het “onflatteuze” portret van Australische miljardair dat ze uit tentoonstelling wil laten halen

De Australische miljardair Gina Rinehart (70) heeft het belangrijkste museum van hoofdstad Canberra gevraagd een portret van haar te verwijderen, omdat ze het kunstwerk niet geslaagd vindt. Het schilderij van de bekroonde kunstenaar Vincent Namatjira hangt tussen 20 andere portretten van bijvoorbeeld koningin Elizabeth II en de voormalige premier Julia Gillard op een tentoonstelling in de National Gallery of Australia.

Lees meer »