Ondernemer Koen Wittevrongel (59) beklimt na ‘seven summits’ vierde hoogste berg ter wereld: “Geeft onbeschrijfelijk gevoel”

Koen Wittevrongel uit Spiere-Helkijn is ondernemer en zaakvoerder, maar hij is ook een fervent bergbeklimmer. In 2018 stond hij nog op de top van de Mount Everest, nu is hij klaar voor een nieuwe uitdaging. De berg die Koen (59) gaat beklimmen, is de Lhotse. Met zijn imposante hoogte van 8.516 meter is het de vierde hoogste berg ter wereld. Gelegen in het Himalayagebergte van Nepal, deelt de Lhotse zijn beruchte reputatie met zijn beroemde buurman, de Mount Everest.

Koen landde vorige week in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Binnenkort vertrekt hij op een tocht van negen dagen naar het Everest base camp, een basiskamp waar veel trekkers aan hun beklimming van de Mount Everest of de Lhotse beginnen. De Mount Everest en de Lhotse lopen tot kamp drie gelijk. Om de hoogtes en extreem koude temperaturen gewoon te worden, zal Koen eerst nog een acclimatisatietocht doen. Voor de klim naar de top van de Lhotse is het wachten op goed weer.

Als jonge tiener verloor Koen zijn hart aan het bergbeklimmen. Hij trotseerde jaren geleden al de Alpen, Groenland en de Noordpool. “Het heeft altijd wel in mij gezeten, maar tijdens mijn reis naar Groenland in 2011 kwam ik een Nieuw-Zeelandse man tegen die heel verhalend vertelde over de Seven Summits. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Ik had mijn uitdaging gevonden.”

“Een lichaam kan diep gaan, maar je koppeke moet ook goed zitten”

In 2013 begon Koen uiteindelijk aan het grensverleggende avontuur: het veroveren van de Seven Summits, ofwel de zeven hoogste bergtoppen op elk continent, is de ultieme uitdaging voor bergbeklimmers wereldwijd. Maar acht Belgen, waaronder Koen als enige West-Vlaming, stonden ooit op de zeven hoogste bergtoppen. In 2018 beklom Koen de Mount Everest, de laatste berg op zijn Seven Summits-lijstje.

De Lhotse is de vierde hoogste berg ter wereld. © gf

Focus behouden

“De Lhotse biedt een zicht op de prachtige Khumbu-vallei, de populairste vallei in het Himalayagebergte; die wil ik heel graag eens zien. Ik beklom de Mount Everest vanuit de Chinese kant, de Lhotse beklim ik vanuit de Nepalese kant, toch wel een verschil”, vertelt Koen enthousiast. Voor hem is het beklimmen van een dergelijke berg geen impulsieve beslissing. Het vergt toegewijde voorbereiding en training. Fysieke fitheid is essentieel, maar ook mentaal moet je voorbereid zijn.

“Een lichaam kan diep gaan, maar je koppeke moet ook goed zitten. Op het einde van de rit moet je jezelf er kunnen doorsleuren.” Want zo’n beklimming is zwaar en vraagt uithoudingsvermogen. Koen voelt ook een bepaalde prestatiedruk. “Zeker met de beklimming van de Mount Everest had ik het gevoel dat ik de top moest halen omdat ik mijn Seven Summits-avontuur wilde voltooien. Dat is nu wel wat minder, maar ik ga er nog steeds volledig voor. Zo ben ik nu eenmaal.”

“Als je op de top van een berg staat, dat gevoel is onbeschrijfelijk. Je moet alleen oppassen dat je dan de focus niet verliest, want je moet ook nog afdalen, en daar gebeuren eigenlijk de meeste dodelijke ongelukken”

Koen weet waarvoor hij het doet: “Als je op de top van een berg staat, dat gevoel is onbeschrijfelijk. Je moet alleen oppassen dat je dan de focus niet verliest, want je moet ook nog afdalen, en daar gebeuren eigenlijk de meeste dodelijke ongelukken. Ik voel pas ontlading als ik beneden ben.”

De Lhotse is een technisch uitdagende beklimming en vereist een combinatie van ijs- en rotsklimmen. Als Koen de top van de Lhotse haalt, wordt hij de derde Belg die dat voor elkaar krijgt.

Toekomst

Dat Koen graag spanning opzoekt, is wel duidelijk. “Ik ben altijd heel gedreven geweest om dergelijke uitdagingen tot een goed einde te brengen. Als ik ergens voor ga, dan is dat voor de volle honderd procent.” Hij realiseert zich wel dat het voor de achterblijvende familie niet evident is om hem te laten vertrekken. “Elke bergbeklimmer kent de gevaren van de sport. Mijn familie en omgeving steunt me in mijn avonturen en laat me vertrekken, maar het is altijd met een bang hart.”

Lieve, zijn vrouw, houdt ook altijd een blog bij, zo kan iedereen zijn avontuur op de voet volgen. De West-Vlaamse ondernemer heeft al heel wat bergen beklommen in zijn leven, letterlijk dan, en het ziet er niet naar uit dat dit de laatste is. “Er zijn veertien bergen met een hoogte boven de 8.000 meter, misschien is dat wel de ultieme uitdaging. Ik zie mezelf wel nog een paar toppen beklimmen, we zullen nog zien welke”, zegt Koen al lachend.

The post Ondernemer Koen Wittevrongel (59) beklimt na ‘seven summits’ vierde hoogste berg ter wereld: “Geeft onbeschrijfelijk gevoel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ze hebben ons gastvrij ontvangen”: uitwisselingsproject tussen Veurns en Frans college doet meer dan alleen taalvaardigheid verbeteren

Leerkrachten en de eerstejaars van de flexklas 1AB en 1AA Taalatelier van Talent-Is Campus College Veurne blikken positief terug op het uitwisselingsproject met ‘le Collège du Moulin’ in het Franse Grande-Synthe (Duinkerke). Voor beide scholen werd het een grensoverschrijdende ontdekkingstocht naar de andere taal, naar de andere cultuur, naar de andere leefgewoonten.
The post “Ze hebben ons gastvrij ontvangen”:

Lees meer »

Europees lijsttrekker Hilde Vautmans komt vlak voor verkiezingen in opspraak, en dat is niet alleen vervelend voor haar

Foutief gebruik van Europees geld en medewerkers en een toxische werksfeer. Het is het weekblad Knack dat deze aantijgingen in de schoenen schuift van Europees lijsttrekker Hilde Vautmans. De Open VLD’ster ontkent formeel elke beschuldiging, maar op minder dan een maand voor de verkiezingen is het niet alleen voor haar, maar ook voor Open VLD een bijzonder vervelende zaak.

Lees meer »

Er mag ook gelachen worden in ‘Special forces’: ex-wielrenner Jan Bakelants geeft op eigen wijze coördinaten door

Dat het VTM-programma ‘Special forces’ een serieuze zaak is, werd de afgelopen weken al meerdere keren duidelijk, maar in de aflevering van maandag gaat het er even iets luchtiger aan toe. Ex-wielrenner Jan Bakelants blijkt zo zijn eigen manier te hebben om coördinaten door te geven. Gevolg? Zowel de overige rekruten als de chefs kunnen hun lach niet onderdrukken.

Lees meer »

Benjamin Leniere is Belgisch kampioen op de 800 meter

Benjamin Leniere (26) uit Oostende startte als een atleet met een mentale beperking met atletiek toen hij zeven jaar was. Christine Caron vroeg hem toen of hij interesse had om zich aan te sluiten. Zij richtte ruim twintig jaar terug een afdeling voor G-sport op bij Hermes Atletiekclub in Oostende, die later is overgegaan naar Houtland Atletiekclub in Torhout. De

Lees meer »

Biden stelt Trump voor om nog twee keer te debatteren voor de verkiezingen, Trump aanvaardt uitnodiging: “Slechtste debater ooit”

De huidige Amerikaanse president Joe Biden (81) heeft woensdag zijn uitdager Donald Trump (77) uitgenodigd om nog twee keer de degens te kruisen alvorens de Amerikanen op 5 november naar de stembus trekken. Trump heeft de uitnodiging voor de debatten aanvaard. “Ik ben er klaar voor. Laten we gaan vechten!”, schreef Trump op zijn sociale netwerk Truth Social.

Lees meer »

Fastned opent snellaadstation aan A19 in Zonnebeke: “Eerste station in een regio waar laadstations dun gezaaid zijn”

Vrijdag opende Fastned een snellaadstation in Zonnebeke. Het station ligt naast het recyclagepark van de gemeente op bedrijventerrein de Polderhoek, op de hoek van de Kortekeerstraat en de Kasteelstraat aan de A19 op grondgebied Geluveld. Met dit snellaadstation opende Fastned zijn 31ste station in België en het negende in West- Vlaanderen.
The post Fastned opent snellaadstation aan A19 in

Lees meer »

Jonge motorrijder ernstig gewond bij botsing met bestelwagen

Op het kruispunt van de Roeselarestraat en de Polderinstraat in Oostnieuwkerke gebeurde er woensdag omstreeks 17.15 uur een ongeval waarbij een jonge motorrijder ernstig gewond geraakte.
The post Jonge motorrijder ernstig gewond bij botsing met bestelwagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Levenslange schorsing voor scheidsrechter die 4 (!) rode kaarten uitdeelt én vervolgens meeviert met de kampioen: “Ik begrijp er niets van”

Opschudding in de vierde klasse van het Nederlandse amateurvoetbal. Een scheidsrechter trok bij een kampioenswedstrijd vier rode kaarten om vervolgens vrolijk mee te feesten met de winnende club. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. De KNVB schorst de bewuste scheidsrechter voor levenslang, die er op zijn beurt niets van begrijpt: “Het is lachwekkend, ik heb enkel een lied gezongen en

Lees meer »

Waterpeilen lijken te dalen, maar er zijn intense buien op komst: “Zou lokaal voor problemen kunnen zorgen, want bodem is verzadigd”

Hoewel de waterpeilen op de waterwegen de rest van het verlengde weekend lijken te dalen, is het noodzakelijk om voorzichtig te blijven want er zijn de komende nacht nog intense buien op komst. Die kunnen volgens onze weervrouw Jill Peeters lokaal nog voor overlast zorgen. “We zien nu al een waakstand op de bekkens van de rivieren Demer en Dijle.

Lees meer »