“Dit zijn zeer ernstige feiten”: drie jaar cel voor man na vluchtmisdrijf, crash met zoontje (11) en slag aan agent

Een man uit Poperinge is veroordeeld tot drie jaar cel voor zijn roekeloze rijgedrag en geweld tegen de politie in juli vorig jaar. Na een wilde achtervolging en crash gaf de man een 29-jarige agent een klap in het gezicht, met vier operaties voor de inspecteur tot gevolg. Tijdens de feiten zat zijn elfjarig zoontje op de achterbank.

“De verdachte is bekend bij onze diensten en beet een paar jaar geleden al eens in mijn hand bij een arrestatie. Het litteken blijft zichtbaar”, aldus de inspecteur (29), die anoniem getuigde. Hij houdt zwaardere gevolgen over aan een nieuwe arrestatie van dezelfde man, na een wilde achtervolging op 21 juli 2023. “Terwijl we hem overmeesterden, haalde hij uit en werd het zwart voor mijn ogen. Toen ik weer bijkwam, merkte ik dat mijn neus gebroken was. Na een eerste operatie had ik nog meer moeite om te ademen en ging ik nog twee keer onder het mes. Daarbij werd wat been weggehaald. Toch blijf ik ademhalingsproblemen ervaren. Ik ben ook sneller en langer verkouden, en heb last van een nasale stem.”

Door de verschillende ingrepen was de inspecteur drie maanden arbeidsongeschikt, en mogelijk nog langer. Een specialist voert wellicht een vierde operatie uit. Samen met drie collega’s stelde de agent zich maandag burgerlijke partij in de rechtbank van Ieper. Op de beklaagdenbank zat de gevluchte bestuurder, die sinds zijn gewelddadige arrestatie in voorhechtenis vertoeft.

Moordende slag

“Het was een moordende slag”, stelde de advocaat van de inspecteur. “De beklaagde herkende hem van de vorige arrestatie en haalde bewust uit, wat leidde tot deze zeer complexe neusbreuk.” Op de avond van de achtervolging kwam de inspecteur bijstand geven aan zijn collega’s. Ze probeerden de bestuurder tussen Poperinge en Ieper verschillende keren te onderscheppen en klem te rijden. “Hallucinante feiten”, aldus de raadsman van de andere agenten. “Tijdens zijn dollemansrit haalde hij snelheden van meer dan 120 kilometer per uur op gewone wegen. Daarbij zette hij meermaals ieders veiligheid op het spel.”

Na bijna een uur achtervolgen ging het mis bij het kruispunt van de Beleedstraat en de Ieperseweg in Poperinge. “Hij kwam in aanraking met een interventievoertuig en beiden belandden in een metersdiepe gracht. Dat daar geen ernstige gewonden vielen, is een klein mirakel. Zijn wagen was perte totale. Een normaal persoon geeft zich dan over, maar zodra het voertuig tot stilstand kwam, gooide hij zijn portier open en sloeg hij opnieuw op de vlucht in een veld, tot hij tegen de grond werd gewerkt. De manier waarop hij zich fysiek en agressief verzet heeft, tart de verbeelding.”

Zoontje en hond

De verrassing werd nog groter, toen de agenten in het wrak keken van de gevluchte Poperingenaar: op de achterbank zaten zijn elfjarige zoontje en hond. “Hij was schijnbaar niet onder de indruk. Blijkbaar was die jongen al een en ander gewoon, heel schrijnend.”

“Het moet een ongelooflijk trauma geweest zijn”, zei de procureur. “In de wagen werden ook messen en speed aangetroffen. Bij een daaropvolgende huiszoeking werd speed gevonden in de koelkast en diepvries.”

“Mijn zoon wou pita en begon te wenen, daarom waren we die avond met de wagen vertrokken”, argumenteerde de man, die een levenslang rijverbod had door eerdere feiten.

“Dus het was de schuld van je zoontje? Je creëerde een levensgevaarlijke situatie”, aldus de rechter. “Voor hetzelfde geld reed je een kind omver, besef je dat wel?”

Vonnis

Maandag legde de rechter een totale celstraf op van drie jaar, een totale boete van meer dan 10.000 euro en een totaal rijverbod van een jaar. “Dit zijn zeer ernstige feiten. U bracht de veiligheid van uw elfjarig zoontje, de politie en andere weggebruikers ernstig in gedrang”, motiveerde de rechter het vonnis. Ze wees ook op een “totaal gebrek aan normbesef” en “zeer ongunstig strafverleden”: de man heeft onder meer acht correctionele veroordelingen op zijn strafblad. Hij moet de agent met de neusbreuk een voorlopige schadevergoeding betalen van 750 euro in afwachting van de vaststellingen door een geneesheer, die door de rechtbank is aangesteld als deskundige. Drie andere agenten krijgen een schadevergoeding van 850 euro.

Een tweede man uit Vleteren kwam door het bijkomend drugsonderzoek in het vizier voor de verkoop van speed en werd veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar en boete van 8.000 euro, allebei met uitstel. (TP)

The post “Dit zijn zeer ernstige feiten”: drie jaar cel voor man na vluchtmisdrijf, crash met zoontje (11) en slag aan agent is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in

Cinthia Min (42) en Céline Swinnen (21), moeder en dochter, laten vanaf 1 juni De Zeeduif herleven als eet- en praatcafé. Allebei verdienden ze reeds hun sporen in de horeca. “Het was al lang onze droom om ooit iets samen te doen.”
The post Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw rapport toont aanhoudende uitbuiting bij Shein: 75-urige werkweken en zelfs tieners aan het werk

De Chinese webwinkel Shein beloofde vorig jaar om de lange werktijden in haar toeleveringsketen aan te pakken. Maar een nieuw rapport toont aan dat werknemers in sommige fabrieken die aan Shein leveren nog steeds 75 uur per week werken. Dit blijkt uit een onderzoek van Public Eye, een Zwitserse mensenrechtenorganisatie die in 2021 voor het eerst de onmenselijke omstandigheden aan

Lees meer »

Kaaiman kiest keurig | Sisters

06:00 Tenzij Frederik Delaplace weer ingrijpt in de programmatie staan we voor de eerste VRT-verkiezingsshow zonder Martine Tanghe. Tientallen moet ze er gepresenteerd hebben, veel lezers hebben nooit ander…

Lees meer »

Jan Bakelants breekt in ‘Special Forces’ en Davina haalt dankzij Loïc toch de finish van loodzware klimloop

Uitgeput en afgepeigerd. Aflevering vier van ‘Special Forces’ werd het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen onderschatte rekruut Loïc Van Impe (30) en advocate Davina Simons (28), een dame met ijzeren wil. En terwijl het kwik naar 35 graden steeg, smolten ook de pantsers en deed Jan Bakelants (38) een opmerkelijke biecht over zijn wielercarrière: “Het had beter gekund.”

Lees meer »

Vrienden treffen gestolen wagen van Roeselarenaar aan in gracht: “Ze dachten dat er iets ergs gebeurd was met me”

Roeselarenaar Jasper Lensen werd in de nacht van zaterdag op zondag gewekt door vrienden die even voordien zijn wagen enkele honderden meter verder in de gracht zagen liggen. Een dief had omstreeks kwart voor 1 de Audi, die voor Jasper’s woning in de Groenestraat geparkeerd stond, gestolen.
The post Vrienden treffen gestolen wagen van Roeselarenaar aan in gracht: “Ze

Lees meer »

WEERBERICHT. Regen met onweer deze namiddag en avond: “Zou lokaal voor problemen kunnen zorgen, want bodem is verzadigd”

Het is nog niet gedaan met de regen. “Ik verwacht dat er in de loop van de namiddag nog een paar buien doorheen het land trekken”, voorspelt onze weervrouw Jill Peeters. Een stortvloed zoals gisteren moeten we niet verwachten, maar lokaal kan het onweer nog voor overlast zorgen. “We zien nu al een waakstand op de bekkens van de rivieren

Lees meer »

KIJK. Joost Klein maakt statement zonder woorden bij eerste optreden na songfestival: “Iedereen verwacht dat ik iets dom ga zeggen”

Het bleef spannend tot het allerlaatste moment, maar Joost Klein (26) stond zondagavond dan toch op het podium van het Freshtival in het Nederlandse Enschede. Hij sprak het publiek liefdevol toe: “Ik ben een beetje overweldigd, maar ik hou van deze mentaliteit.” Het was zijn eerste optreden sinds zijn diskwalificatie op het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Lees meer »

Fikse celstraf voor Bruggelinge die vriendjes pluimde met nepreisjes en tickets voor Tomorrowland: “Haar financiële honger is onstilbaar”

Al sinds 2014 licht Kimberly C. (33) non-stop mensen op, onder andere via tweedehandswebsites. Na drie eerdere veroordelingen kreeg de Bruggelinge maandag opnieuw veertig maanden cel omdat ze meerdere vriendjes en hun familie geld aftroggelde met luxereisjes en viptickets voor Tomorrowland. De Brugse rechtbank beval haar onmiddellijke aanhouding.
The post Fikse celstraf voor Bruggelinge die vriendjes pluimde met nepreisjes

Lees meer »