Team Burgemeester reageert op foutgelopen onderhandelingen na uithaal van CD&V Tielt: “Ze schoven onze lijst aan de kant en waren al gaan praten met N-VA”

Dirk Verwilst en zijn kersverse Team Burgemeester gaan in de tegenaanval nadat de CD&V het nieuwe kartel met de Tieltse oppositie ‘een mes in de rug’ noemde. Volgens Verwilst kon hij niet anders dan een nieuwe partij oprichten, omdat de CD&V van Tielt de Meulebeekse Lijst van de Burgemeester afgeschreven had als partner en zelf al aan het praten was met N-VA over een partnerschap.

De Meulebeekse burgemeester twijfelde naar eigen zeggen om via de pers te reageren op de uitspraken van zijn Tieltse ambtgenoot Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en op die van de Meulebeekse CD&V-voorzitter Theo Demeyere. Zij beweren dat er nog steeds gesprekken lopende waren tussen beide afdelingen van CD&V en dat Verwilst achter hun rug al maanden aan het praten was met andere partijen.

Iedereen Telt van hun kant reageerde dat er van een voorakkoord geen sprake was en dat er ook geen voorafnames of afspraken waren rond mandaten. Verwilst vertelt nu een heel ander verhaal. Hij beweert nu dat de CD&V van Tielt zijn partij botweg aan de kant heeft geschoven om achter zijn rug om te gaan praten over een mogelijk kartel met de N-VA. “Het was niet de bedoeling om partijgerelateerde zaken bekend te maken aan het publiek. Maar men dwingt ons de correcte weergave te brengen”, zegt Verwilst. “Van in het begin hebben we de belangen van Meulebeke verdedigd. En dat was een minimale delegatie van minstens vier Meulebeekse schepenen in het nieuwe schepencollege. We zouden als gezamenlijke CD&V sowieso wellicht de grootste partij worden, om dan afhankelijk van de verkiezingsresultaten op zoek te gaan naar een partner. Maar CD&V Tielt wou Iedereen Telt per se mee aan boord houden.”

‘Solidariteitsverzekering’

Volgens Verwilst ging die loyaliteit tussen de twee huidige coalitiepartners zo ver dat er zelfs sprake was van een ‘solidariteitsverzekering’, waarbij de CD&V én Lijst van de Burgemeester indien nodig elk een schepenzitje zouden afstaan aan Iedereen Telt. “Zodat die partij minstens twee schepenzetels zou krijgen, zoals nu. Daar konden wij onmogelijk mee akkoord gaan. Want stel dat we met Lijst van de Burgemeester niet voldoende vertegenwoordigers halen? Stel nu dat de CD&V en Lijst van de Burgemeester samen 12 van de 31 zetels halen en Iedereen Telt behaalt er drie. Dan hebben we nog een derde partner nodig om aan een meerderheid te komen. In het slechtste scenario blijven er dan amper twee schepenen uit Meulebeke over.”

Johan De Poorter van N-VA gaat nog wat verder op de interne keuken in. “In oktober werden we een eerste keer uitgenodigd door CD&V Tielt. Toen al viel op dat er niemand van Lijst van de Burgemeester aan tafel zat. De weken en maanden daarop zijn we met onze partij ook gaan praten met TeaM 2024, waarna we opnieuw uitgenodigd werden door de CD&V van Tielt, om samen met Iedereen Telt te onderhandelen, met de drie partijen. Ze boden ons een voorakkoord of mogelijk kartel aan. Op dat moment was het voor ons heel duidelijk dat de CD&V van Tielt de Lijst van de Burgemeester had afgeschreven en op zoek was naar een nieuwe partner om het voorakkoord met Iedereen Telt te betonneren. De gesprekken werden begin februari verder gezet, maar een definitieve overeenkomst werd niet bereikt. In dezelfde periode kwam ook het besef dat oud-burgemeester Daniël Van Poucke gesprekken voerde met de onafhankelijken van Meulebeke én met de burgemeester van Tielt, zonder medeweten van Lijst van de Burgemeester.”

Bladzijde omdraaien

Toen Verwilst te horen kreeg dat N-VA aan het praten was met CD&V – naar verluidt hoorde hij dat tijdens een kerstmarkt – schakelde hij een versnelling hoger, met het gekende resultaat. “We konden niet anders. CD&V had ons al bij de stoffer en het blik in het verdomhoekje gezet”, aldus nog Verwilst. “Anders was de Lijst van de Burgemeester verweesd en alleen achter gebleven. We willen niet met modder gooien, maar de waarheid moest gezegd worden. We hopen nu de bladzijde te kunnen omdraaien en vanaf nu elkaar te respecteren als mens en politieker, elk binnen zijn partij en ideologie.”

The post Team Burgemeester reageert op foutgelopen onderhandelingen na uithaal van CD&V Tielt: “Ze schoven onze lijst aan de kant en waren al gaan praten met N-VA” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Internationale samenwerking haalt grote phishingprovider offline

In het Verenigd Koninkrijk werden vier individuen opgepakt na een internationale samenwerking van maar liefst 17 landen. Zij zouden de phishingprovider ‘LabHost’ runnen, een website waarmee banken en dergelijke nagebootst werden om mensen op te lichten. De operatie, waaraan voor ons land de federale gerechtelijke politie Brussel meewerkte, werd op internationaal niveau gecoördineerd door Europol.

Lees meer »

Rechter proces Trump: “We hebben onze jury”

Rechter Merchan liet donderdagavond laat (Belgische tijd) weten dat de twaalf juryleden voor het proces Trump aangesteld zijn. Het gaat om 7 mannen en 5 vrouwen. Eerder vandaag werden nog twee van de reeds zeven geselecteerde juryleden de laan uit gestuurd.

Lees meer »

Omgevingsvergunning brouwerij AB InBev in Leuven vernietigd

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning voor de verdere uitbating van de brouwerij van AB InBev in Leuven vernietigd, zo meldt de raad donderdag in een persbericht. De vergunning werd vernietigd omdat ze destijds te laat beslist werd, klinkt het. Maar er zijn geen onmiddellijke gevolgen, de uitbating mag voortgaan tijdens de vergunningsprocedure.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Eerst maakte Pommelien Thijs een (vrij harde) campagne tegen het gebruik van de gsm in het verkeer, nu engageert Camille zich voor het Rode Kruis. De twee sterren van #LikeMe tonen hun goed hart.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Crisis in Franstalig België: volgens MR-voorzitter Bouchez hebben PS en Ecolo “stekker uit regering getrokken”

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hebben PS en Ecolo “de stekker uit de regering van de Franse Gemeenschap getrokken” door in de nacht van dinsdag op woensdag het veelbesproken ‘décret Paysage’ over het hoger onderwijs door te drukken met de steun van oppositiepartij PVDA. Minister-president Pierre-Yves Jeholet – ook van MR – sprak eerder van een “messteek” van zijn coalitiepartners. Zijn

Lees meer »

Verpleger Joeri Busschaert van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper ontvangt prijs voor ‘Zorgpersoonlijkheid van het jaar’

Verpleger Joeri Busschaert is ‘Zorgpersoonlijkheid van het jaar 2024′ geworden. Hij kreeg die prijs gisterenavond op de awarduitreiking van ZORG Magazine in Brussel. Joeri was vorig jaar na de aardbevingen in Turkije met het medische team van B-FAST naar daar afgereisd. Daar bleek het veldhospitaal een tekort aan radiologen te hebben en dus schakelde Busschaert zijn collega’s van het thuisfront

Lees meer »

Klacht van Van Quickenborne tegen Het Nieuwsblad na plasincident is gegrond

De klacht die voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bij de Raad voor de Journalistiek heeft ingediend naar aanleiding van een artikel over ‘pipigate’ is gegrond. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek.
The post Klacht van Van Quickenborne tegen Het Nieuwsblad na plasincident is gegrond appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier zorginstellingen slaan handen in elkaar: “Fusie is wel niet aan de orde”

De Vleugels uit Klerken, Tordale uit Torhout, Kerckstede uit Oostnieuwkerke en Mivalti uit Tielt hebben besloten om hun krachten te bundelen. Doel is de uitdagingen in het zorglandschap effectief aan te pakken. Een fusie of samensmelting is naar verluidt wel niet aan de orde. Om de samenwerking extra in de kijker te zetten organiseren medewerkers van de 4 organisaties op

Lees meer »

Miljarden cicaden kruipen binnenkort tegelijkertijd uit Amerikaanse grond: “Dit zie je maar 1 keer om de 221 jaar”

De Verenigde Staten maken zich op voor een uniek en vooral overdovend spektakel. Want volgende maand kruipen er miljarden insecten tegelijkertijd uit de grond. Ze behoren tot het geslacht Magicicada, dat zijn cicaden die voorkomen in het oosten van het land. Wat deze dieren zo bijzonder maakt is hun levenscyclus die 13 of 17 jaar duurt afhankelijk van de soort.

Lees meer »

Succesvolle showcase van Koen De Smet met ‘Benny Smetteloos’ in Veurne: “Ode aan de vriendschap, een innige band en het delen van mooie herinneringen”

Met topmuzikanten stelde Koen De Smet uit Nieuwpoort zijn nieuw project ‘Benny Smetteloos’ voor in de prachtige locatie van ‘Klank en Licht” in Veurne. Tijdens deze showcase toonde Koen heel duidelijk hoe sterk zijn band wel was met de Nederlandse artiest Benny Neyman, die op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleed op 7 februari 2008 in Soesterberg (Nederland).<br

Lees meer »