Stadenaar Martijn Snaet werkt bij Team Visma-Lease a Bike: “Topatleten zijn ook mensen”

Visma-Lease a Bike is de ploeg van tweevoudig Tourwinnaar Jonas Vingegaard en Wout van Aert. Martijn Snaet, een 33-jarige West-Vlaming uit Staden werkt bij het Nederlandse WorldTour team: “De wielermicrobe zat er al heel vroeg in.”

Snaet heeft zelf ook een sportverleden. “Ik heb mijn hele jeugd gevoetbald”, vertelt hij. “Eerst bij SK Staden en SK Oostnieuwkerke, daarna ook bij de eerste ploeg van Oostnieuwkerke en Dosko Beveren. Ik speelde als aanvaller een tijd in eerste provinciale, maar toen ik op mijn 23ste voor de tweede keer mijn kruisbanden scheurde, ben ik gestopt.”

Snaet begon vervolgens in de horeca te werken. “In mijn jeugdjaren kluste ik tijdens de weekends al geregeld bij in de horeca. Toen ik op zoek was naar een job, kreeg ik plots de kans om in Handzame als gerant in café ‘t Bloemenhof van Bert Pattyn, de organisator van de Bredene-Koksijde Classic, aan de slag te gaan. Na een jaar kwam plots de opportuniteit om Café De Gilde in Roeselare over te nemen. Ik heb niet getwijfeld en was vanaf dan als zelfstandige aan het werk.”

“Het is fijn te werken bij een ploeg die er voluit voor gaat”

Ook de wielermicrobe zat er al heel vroeg in bij Martijn Snaet. “Mijn opa is wielrenner geweest en mijn vader is koersdirecteur van Gent-Staden. Het zit dus in de familie. Ik had al heel vroeg een passie en interesse in masseren. Toen ik mijn café nog runde, heb ik via Syntra West al de opleidingen tot sportverzorger en masseur gevolgd. Die duurden allebei één jaar. Als sportverzorger moest ik een verplichte stage doen. Die deed ik bij Intermarché in 2021. Het is ook bij die ploeg dat ik vanaf 1 januari 2022 voltijds aan de slag ben gegaan. Ik had meteen aangegeven dat deze job precies was wat ik zocht.”

Vorig jaar maakte Snaet de overstap naar het toenmalige Jumbo-Visma, dat intussen als Visma-Lease a Bike door het leven gaat. “Dimitri Van Boxstael, die al bij het Nederlandse team aan de slag was, was één van mijn lesgevers tijdens de opleiding tot sportverzorger. Tijdens het seizoen had hij al eens bij mij gepolst, omdat hij wist dat er bij Jumbo nog één of twee plekjes voor het jaar erna vrij waren.”

Ploegkok

Opmerkelijk: sinds dit jaar is Snaet niet meer alleen als verzorger actief, maar kookt hij soms ook voor de renners. “Ik ben geen kok van opleiding, maar ik doe het graag, heb een verleden in de horeca en ken de basis. Vorig jaar heb ik tijdens enkele trainingskampen de kok geholpen, omdat ze bij de ploeg wat in de problemen zaten. Dat is goed verlopen, dus sta ik nu 30 dagen per jaar in de keuken om voor de renners te koken. Wij werken zo’n 200 dagen per jaar. Dat is best veel en we zijn vaak van huis, maar we zijn ook wel 160 dagen thuis. Zelf probeer ik altijd grote koersblokken te doen: vaak vijf, zes weken van huis en erna twee, drie weken thuis. Bovendien ben ik nog vrijgezel en daardoor heel flexibel.”

Hoogtestages

In 2024 was Snaet al van de partij op twee trainingsstages: in januari in Alicante en in februari op de Teide in Tenerife. Daarnaast ging hij mee naar de UAE Tour en de Strade Bianche. “In die laatste koers was ik souschef”, glimlacht hij.

“De voorbije weken was ik even thuis, maar nu is het terug alle hens aan dek. Ook de Ronde van Vlaanderen stond op mijn programma. Daarna trek ik opnieuw als souschef met enkele klimmers, onder andere Cian Uijtdebroeks, naar de Teide om de Giro voor te bereiden.” We vragen Snaet hoe het voelt om met al die bekende namen samen te werken. “Dat valt supergoed mee. De sfeer is heel goed en uiteindelijk zijn dat ook maar gewone mensen.”

Details

Visma-Lease a Bike wordt vaak geroemd om hun professionele manier van werken. Snaet kan het niet ontkennen.

“Ik kan de vergelijking maken met dat ene jaar bij Intermarché-Wanty. Bij onze ploeg benaderen ze elk onderdeel van de wielersport tot in de details, wat zeker bijdraagt tot de resultaten die we boeken. Het is heel fijn om van die structuur deel uit te maken, omdat je merkt dat iedereen er honderd procent voor gaat.”

The post Stadenaar Martijn Snaet werkt bij Team Visma-Lease a Bike: “Topatleten zijn ook mensen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acid neemt het op voor Joost Klein in nieuwe video: “Hij heeft iets gedaan wat niet mocht, maar ze knijpen wel de ogen toe voor Israël”

In een nieuwe video bespreekt Acid de hele heisa rond de deelname én diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisiesongfestival. Eerder had Acid al in geuren en kleuren uitgelegd waarom hij ervan was overtuigd dat Joost als winnaar van deze 68ste editie uit de bus zou komen. Zelf werkte Acid twee jaar geleden samen met de Nederlandse artiest voor het

Lees meer »

Oranjehuis vzw uit Heule genomineerd voor de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

Welzijnszorg reikt dit jaar al voor de 25ste keer de Prijs Armoede Uitsluiten uit. Dit jaar bekroont Welzijnszorg organisaties die opkomen voor de rechten van mensen die dak- of thuisloos zijn. Vijf organisaties werden genomineerd voor de Prijs Armoede Uitsluiten waaronder Oranjehuis uit Heule.
The post Oranjehuis vzw uit Heule genomineerd voor de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg appeared

Lees meer »

Bestuurder raakt lichtgewond bij ongeval in Waregem

Bij een verkeersongeval op de N43 ter hoogte van Beveren-Leie is donderdagavond een bestuurder lichtgewond geraakt. Hij botste op een andere auto die vanuit een privéparking de weg kwam opgedraaid.
The post Bestuurder raakt lichtgewond bij ongeval in Waregem appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Bikepacker’ Steven fietste 812 kilometer met z’n mountainbike in amper 66 uur: “Je komt jezelf sowieso tegen, maar een klik maken en doorbijten”

In het dagelijks leven is hij boekhouder, maar in zijn vrije tijd zoekt Steven Demyttenaere resoluut het avontuur op. De 38-jarige Westrozebekenaar heeft een passie voor bikepacking-wedstrijden, waarbij hij met z’n mountainbike solo enorme afstanden aflegt. Afgelopen weekend nam hij deel aan ‘All Along The Watchtowers’, een loodzware route van 812 kilometer. Steven finishte na amper 66 uur.
The

Lees meer »

Alle campussen Universiteit Amsterdam morgen en woensdag dicht na protesten

In Nederland blijven alle campussen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) de komende twee dagen dicht nadat er meerdere demonstraties zijn geweest, meldt de universiteit. Het College van Bestuur (CvB) kan momenteel "geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid" van de mensen op de locaties van de universiteit. Er vindt dinsdag en woensdag dus geen onderwijs plaats op de UvA.

Lees meer »

Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in

Cinthia Min (42) en Céline Swinnen (21), moeder en dochter, laten vanaf 1 juni De Zeeduif herleven als eet- en praatcafé. Allebei verdienden ze reeds hun sporen in de horeca. “Het was al lang onze droom om ooit iets samen te doen.”
The post Moeder en dochter blazen De Zeeduif nieuw leven in appeared first on KW.be.

Lees meer »