Leven tussen de deadlines: “Twee hoogdagen op één dag, enerzijds Pasen anderzijds de Ronde van Vlaanderen”

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.

Twee hoogdagen, van twee religies, op één dag. Veel beter wordt het niet. Enerzijds heb je Pasen, de hoogdag van de christelijke religie, anderzijds de Ronde van Vlaanderen, de hoogdag van de wielerreligie, die veel belangrijker is. Dat de christelijke gelovigen zondag dankbaar herdenken dat Jezus verrezen is, is hen zeer gegund. Maar laten we wel wezen: er zal die dag in de Vlaamse huiskamers harder gejuicht worden als pakweg Jef Vanprul uit de doden opstaat, na een inzinking in de aanloop naar de Oude Kwaremont.

De Oude Kwaremont. Proef die naam. Sluit je ogen, en zie beelden van renners die harken, zwijmelen, vallen. Het flinterdunne lycrapakje, niet meer dan een canvas voor schreeuwlelijke sponsors, scheurt meteen weg. Schaaf- en vleeswonden, gebroken polsen, gebroken sleutelbenen, gebroken knieschijven: keuze zat. Bloed dat gutst, een schreeuw van pijn, het smartelijke snikken, het achterblijven. De Oude Kwaremont, waar helden komen om te sterven – en te verrijzen.

“De Oude Kwaremont, waar helden komen om te sterven – en te verrijzen”

Het mooiste aan die mythische plekken is dat ze dat maar heel even zijn. Je herkent ze pas als zodanig wanneer lieden op iets te dure fietsen eroverheen proberen te geraken. De rest van het jaar zijn het al bij al ordinaire weggetjes, die slecht gesorteerd over het landschap zijn uitgestrooid en die je probleemloos op en over geraakt, op een zonnige middag naar keuze, in je auto.

Op twee wielen is dat een ander verhaal. Neem nu de Kemmelberg. Daar ben ik ooit gevallen, tijdens de beklimming. Op het steilste stuk kasseien. Met mijn motorfiets. Ik reed iets te dicht achter mijn voorganger aan, een chauffeur van een autootje met Franse nummerplaat die om onverklaarbare reden plots remde en stilstond. Ik gooide alles dicht en kon een aanrijding vermijden, maar mijn motorfiets besloot zijn 250 kilogram even te rusten te leggen, en tegen de wetten van de zwaartekracht waren mijn kantoorbeentjes niet opgewassen. Ik ging onderuit en gleed enkele meters naar beneden.

“Daar lag ik dan op een zonnige middag naar keuze, geveld op de Kemmelberg”

Daar lag ik dan, op een zonnige middag naar keuze, terwijl de benzine uit mijn motorfiets sijpelde, op mijn geknelde been — één vonk, en ik stond in de krant. Doch zover kwam het niet: mijn vriend pootte zijn motorfiets enkele tientallen meters hogerop veilig neer en hielp mij schaterlachend bij het rechtop zetten van die 250 kilogram. De schade aan mijzelve en mijn machine bleek mee te vallen – een zijkoffer had de klap grotendeels opgevangen – maar een hoogdag, nee, dat was het niet. Rotkemmelberg. Gelukkig droeg ik geen lycrapakje.

The post Leven tussen de deadlines: “Twee hoogdagen op één dag, enerzijds Pasen anderzijds de Ronde van Vlaanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Waarom zegt u dat als partij zo niet? Ik hoor dit voor het eerst echt op deze manier!”: ons lezerspanel legt premier De Croo op de rooster

“Ah, is dat de man die mij het vuur aan de schenen zal leggen?” Wanneer de premier binnenwandelt heeft hij meteen oog voor Cis, de 7 maanden oude baby van boerin Lies. Het is vintage De Croo. Ons lezerspanel omschreef hem op voorhand als waardig, maar ook als een ongeloofwaardige optimist met weinig emoties. Meer dan twee uur lang bestoken

Lees meer »

“Bayern-spelers schrokken van speech bij Anderlecht”: Bild-journalist over aanstelling Kompany, die “zal moeten winnen”

“Hij had maar vijf minuten nodig om ‘ja’ te zeggen tegen Bayern.” Vlak voor de persvoorstelling van Kompany liet Christian Falk, chef voetbal bij ‘Bild’, zijn licht schijnen op Kompany’s aanstelling in München. “De resultaten bepalen hier alles. Eén match verliezen maakt het moeilijk. Verlies je er twee, is het een ramp.”

Lees meer »

Hoge Gezondheidsraad pleit voor totaalverbod op gokreclame, ook voor Nationale Loterij: “Gokverslavingen zijn een groot onderschat probleem”

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een reeks aanbevelingen gepubliceerd om de verslavingsrisico’s van gokactiviteiten in België te verminderen. De Raad pleit in een nieuw advies voor krachtigere en gevarieerdere waarschuwingen op advertenties voor loterijen, sportweddenschappen en andere gokactiviteiten, maar pleit in de eerste plaats voor een totaalverbod op gokreclame, ook voor de Nationale Loterij. Daarnaast steunt de HGR de verhoging

Lees meer »

OVERZICHT. Spanje neemt 16-jarige Yamal mee

Het EK begint over enkele weken en de meeste landen hebben hun selectie al gelost. De selectie van bondscoach Tedesco is bekend, hieronder kan u de andere landen vinden. Benieuwd naar de selecties van de topfavorieten en underdogs van het EK 2024? Lees het hieronder in de liveblog!

Lees meer »

Avelgemnaars vanaf 24 juni welkom in het Huis aan de Schelde

Een nieuw hoofdstuk voor de gemeentelijke dienstverlening in Avelgem. Vanaf 24 juni zitten de diensten van het gemeentehuis en sociaal huis onder één dak: het Huis aan de Schelde. Op 31 augustus kunnen de Avelgemnaars tijdens een opendeurdag kennis maken met dit centraal ontmoetingspunt.
The post Avelgemnaars vanaf 24 juni welkom in het Huis aan de Schelde appeared first

Lees meer »

Elk uur sterft in België een persoon aan de gevolgen van roken

Elk jaar overlijden in België jaarlijks meer dan 9.000 personen aan de gevolgen van roken, wat neerkomt op één persoon per uur. Dat blijkt uit een studie die Sciensano vrijdag heeft gepubliceerd. Opvallend is een groot verschil in het aantal overlijdens tussen mannen en vrouwen, en de drie gewesten.

Lees meer »

Sint-Eloois-Vijve stapt voor 41ste keer naar Oostakker

56 deelnemers vatten om 3 uur ’s morgens onder de leiding van Frank De Smyter en Christ Vanackere en geruggensteund door het Rode Kruis de bedevaart naar Oostakker aan.
The post Sint-Eloois-Vijve stapt voor 41ste keer naar Oostakker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oktoberfest weert hit ‘L’Amour Toujours’ van Gigi D’Agostino na racistische incidenten: “Geen plaats voor die rechtse rotzooi”

De organisatie van het bierfestijn Oktoberfest in het Duitse München wil dit jaar het nummer ‘L’Amour Toujours’ van dj Gigi D’Agostino in de ban doen. Die beslissing volgt op het incident dat dateert van het Pinksterweekend, waarbij Duitse jongeren die feestvierden op het Waddeneiland Sylt, racistische leuzen zongen op de melodie van het lied en de Hitlergroet brachten.

Lees meer »

“Een zeer goed onderhouden pareltje op een unieke locatie”: nieuw boek schetst bewogen geschiedenis van Koksijdse Zuid-Abdijmolen

Sinds 1954 prijkt de Zuid-Abdijmolen op dezelfde plaats – de molenwal – waar de oorspronkelijke Zuid-Abdijmolen van de cisterciënzer Duinenabdij stond, maar auteurs Jozef Ameeuw en Jan Van Acker van het boek ‘Van Westmolen tot Zuid-Abdijmolen’ onthullen de bewogen geschiedenis van deze staakmolen. De 70ste verjaardag van de molen was het uitgelezen moment om het boek te publiceren.
The

Lees meer »