Diana (92) uit Kuurne is oudste deelnemer aan ‘Homo universalis’: “Je moet de oude garde niet zomaar afschrijven”

Het nieuwe seizoen van ‘Homo universalis’ start zaterdag 30 maart op VRT. Diana Boudin uit Kuurne is met haar 92 lentes de oudste deelnemer. “Ik wil tonen dat gepensioneerden ook nog iets kunnen. Je moet de oude garde niet zomaar afschrijven.”

Homo universalis is een VRT-programma waarbij 100 kandidaten van over heel Vlaanderen tegen elkaar moeten strijden door het spelen van verschillende opdrachtjes. Van dozen stapelen tot racen met luchthavenkarretjes, de gekste opdrachten passeren de revue. Bij elk spelletje valt er één iemand af, tot enkel de winnaar nog overblijft. Die persoon kroont zich tot homo universalis én krijgt een reischeque om een jaar lang gratis te reizen.

Bij de pinken

Diana Boudin is 92 en meteen ook de oudste deelnemer van dit seizoen. Vroeger was ze naaister van beroep. Sinds juni 2022 verblijft ze in het woonzorgcentrum H. Familie in Kuurne, waar ze terechtkwam via haar dochter. “Het woonzorgcentrum wou graag tonen dat je zijn bewoners, ondanks hun leeftijd, niet zomaar mag afschrijven. Fysiek zijn ze niet meer tot alles in staat, maar dat maken ze dan goed met hun wijsheid en levenservaring. Om homo universalis te worden, moet je veelzijdig zijn, niet enkel het fysieke telt mee”, vertelt Ben, medewerker bij wzc H. Familie.

“Daarom was Diana de geschikte kandidaat. Ze is nog heel goed bij de pinken en is graag actief bezig. Het was echt de bedoeling dat Diana zo ver mogelijk geraakte en ze niet enkel meedeed om een statement te maken. Hoeveelste ze uiteindelijk geworden is, zullen jullie zelf moeten zien”, knipoogt Ben.

“Ik heb mij niet speciaal voorbereid op het programma. Op voorhand ben ik wel vaak naar de kinesist geweest om mijn spieren te versterken. Ik doe ook dagelijks turnoefeningen met alle turngroepen in het woonzorgcentrum en ga vaak wandelen rond het gebouw met vriendinnen. Zo blijf ik actief bezig”, vertelt Diana. Dat ze een bezige bij is, blijkt ook uit de andere activiteiten die Diana doet. “Ik doe ook mee met de volksspelen in het woonzorgcentrum en ik zing graag. Maar natuurlijk drink ik ook graag op het gemak een koffietje in de namiddag of drink ik wel eens een pintje in de bar”, glimlacht ze.

Achter de schermen

“Met mijn deelname wil ik tonen dat gepensioneerden ook nog iets kunnen. Je moet de oude garde niet zomaar afschrijven. Voor de opnames vertrokken we in alle vroegte naar het Antwerpse Schelle, wat niet bepaald bij de deur ligt. Gelukkig had ik onderweg wel gezelschap. In de zaal zelf werden er geen supporters toegelaten, maar mijn dochter was wel aanwezig op de site. Stel dat er iets zou gebeuren, dan kon zij snel ter plaatse zijn. Er was ook altijd een ergotherapeut aanwezig die mij kon ondersteunen als het nodig was”, legt Diana uit. “De opnames zelf waren heel leuk. Zo’n grote groep mensen bij elkaar was wel overweldigend, maar de sfeer was heel goed. Alle kandidaten waren heel vriendelijk en sociaal.”

“Het was een geweldige ervaring. Iedereen was heel vriendelijk en sociaal”

De opnames vonden plaats begin juli 2023 en zijn dus al even achter de rug. “Vorig jaar kon ik tijdens het programma nog wandelen zonder rollator. Nu lukt dat niet zo goed meer. Ik denk dus niet dat ik nog eens zou kunnen meedoen aan Homo universalis of aan een andere programma”, lacht Diana.

Aandenken

In het programma zie je elke deelnemer die uit het spel ligt, weglopen met een groot bord. Daarop staat het nummer van de plaats die ze behaald hebben. “Het is heel leuk dat we het bord meekregen naar huis. Het hangt sinds de opnames aan de muur in mijn kamer”, vertelt Diana. “Het was echt een hele leuke tijd. Ik ben weer een ervaring rijker.” De winnaar van het spel krijgt een reischeque om een jaar lang gratis te reizen. “Ik denk niet dat ik nog in staat ben om veel en ver te reizen”, lacht Diana. “De cheque zou ik geven aan mijn dochter. Die zal daar meer mee kunnen doen dan ik.”

‘Homo universalis’, vanaf zaterdag 30 maart om 20.50 uur op VRT1.

The post Diana (92) uit Kuurne is oudste deelnemer aan ‘Homo universalis’: “Je moet de oude garde niet zomaar afschrijven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels

De vaderlandse voetbalcompetitie is nog niet eens afgelopen of de echte diehards tellen al af naar het Europees kampioenschap van volgende maand in Duitsland. Onze nationale ploeg aanvuren kan straks opnieuw in de Aceg Wellington Hippodroom.
The post Wellington wordt opnieuw fandorp voor Rode Duivels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Deze week opnieuw kans op wateroverlast: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”

We hebben nog maar weinig droge momenten met aangename temperaturen gekend tijdens de lente. Afgelopen weekend was er zelfs op verschillende plaatsen wateroverlast door de zware regenval. En ook nu tijdens het begin van de week moeten we opnieuw rekening houden met een kletsnat weerbeeld. Maar waarom en wanneer krijgen we dan te maken met stevige neerslag? Zijn alle weermodellen

Lees meer »

Acht jongens, dezelfde leeftijd, dezelfde kleren. Maar alleen de zwarte mogen niet binnen volgens test ‘Ze zeggen dat’

Als je een nachtje wil feesten in een club, heb je maar beter een lichte huidskleur. In een praktijktest van het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’ proberen vier witte en vier zwarte jongens zes bekende clubs binnen te geraken. Verborgen camera’s tonen hoe dat voor de ene groep beduidend makkelijker is dan voor de andere. “We moesten zogezegd reserveren, maar dat

Lees meer »

Paul Bruna uit Middelkerke reisde met zijn fans naar Benidorm

Van 4 tot en met 11 mei verbleef zanger Paul Bruna uit Middelkerke, samen met zijn fans in Benidorm. Paul was daar niet alleen. Ook de artiesten John Dennis, Danny De Roover en Dinny, een zangeres die in Spanje woont, waren present en traden op.
The post Paul Bruna uit Middelkerke reisde met zijn fans naar Benidorm appeared first

Lees meer »

De Croo heeft “emotioneel gesprek” gehad met radiopresentator die opriep om hem “neer te knallen”: “Hij beseft dat hij te ver is gegaan”

De presentator van de lokale radiozender Waregem1 “heeft een rode lijn overschreden” door luisteraars op te roepen om Alexander De Croo “neer te knallen”. Dat heeft de premier gezegd aan onze collega’s van het radionieuws in zijn eerste reactie op het incident. “Ik heb hem gisteren op eigen initiatief gebeld. Hij beseft dat hij te ver is gegaan”, aldus De

Lees meer »

Advocaat doet aangifte tegen beoogde Nederlandse premier Plasterk voor valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden in Nederland. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Lees meer »

Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel

Daniël Deweer en Claudette De Bruyne vierden op 28 april hun diamanten jubileum samen met hun familie. Daniël (81) is geboren in Lacroix-Saint-Ouen (Frankrijk) en Claudette (80) is geboren in Houthulst.
The post Daniël en Claudette zijn een diamanten koppel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwpoort viert status als trotse vissersstad met Visserijfeesten

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei 2024 organiseert stad Nieuwpoort, samen met Promovis vzw, de jaarlijkse Visserijfeesten. Op de site rond het vissersschip Surcouf en in de stedelijke vismijn staat heel wat leuks op het programma. Je kunt er terecht voor belevingsactiviteiten rond de visserij en de zee, boeiende rondleidingen, heerlijke visgerechten, leuke muziekoptredens en nog veel

Lees meer »

‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Een vrouw uit De Panne moet in de strafrechtbank van Veurne komen getuigen over vermeende koperdiefstallen in appartementen die afgebroken werden in De Panne. Het is V. die twee mannen aan de galg praatte maar veel andere bewijzen zijn er niet. Daarom wil de rechter de vrouw nu horen.
The post ‘Bemoeizieke’ buurvrouw moet komen getuigen over vermeende koperdiefstallen

Lees meer »

Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten

Waar de rommelmarkt -steevast aangekondigd als de Grootste Rommelmarkt van Vlaanderen- eerder stroef begon, was het tegen de middag aan overal op de koppen lopen: van het Sint-Amandsplein op wijk Overleie en de Leieboorden aan Museum Texture tot de winkelwandelstraten in het centrum van de stad.
The post Rommelmarkt blijft nummer één van de Sinksenfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verongelukte helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg: “Situatie ziet er niet goed uit”

De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord is gevonden. Dat meldt het hoofd van hulporganisatie Iraanse Rode Halve Maan, die eraan toevoegt dat de situatie “niet goed” is. Reddingswerkers zijn op weg naar de helikopter. Ingewijden melden aan persbureau Reuters dat de kans klein is dat Raisi en de andere acht inzittenden de crash hebben overleefd.

Lees meer »