Voetbal Vlaanderen gaat op zoek naar nieuwe Tessa Wullaert

Als het van Voetbal Vlaanderen afhangt, dan zijn er binnenkort evenveel meisjes die voetbaltraining volgen als er elke week naar de balletles trippelen. Om hen het zelfvertrouwen te geven dat ze daarvoor nodig hebben, organiseert de federatie wekelijks voetbalsessies op lagere scholen. Zo kunnen jonge meisjes ontdekken hoe goed het voelt om zélf eens een doelpunt te maken.

Voetbal, een jongenssport? Al lang niet meer! Sinds begin 2024 zijn er 5.244 West-Vlaamse meisjes en vrouwen aangesloten bij een officiële voetbalclub, dat blijkt uit cijfers van Voetbal Vlaanderen. Dat cijfer stijgt al enkele jaren stelselmatig. Zeven jaar geleden stonden nog een kwart minder vrouwelijke spelers elk weekend op een voetbalveld in onze provincie. De sport wint dus aan populariteit bij de vrouwelijke bevolking en daar zit Futbalista zeker voor iets tussen.

Futbalista is een initiatief van Voetbal Vlaanderen dat als doel heeft om jonge meisjes onder te dompelen in de voetbalwereld. Een van de projecten waarmee ze dit proberen te bereiken is Futbalista@School. “Elke school kan zich hiervoor inschrijven. We bieden vijf voetbalsessies aan waarbij een van onze Futbalista-coaches aan de slag gaat met dezelfde groep jonge meisjes tijdens of na de schooluren. We focussen specifiek op kindjes uit het derde kleuter en het eerste, tweede en derde leerjaar, omdat we graag de instroomleeftijd van voetballende meisjes willen verlagen”, legt Niki De Cock uit, gewezen Red Flame en coördinator van het project.

Geen girlpower

Ook de Vrije Basisschool Sint-Paulus in Kortrijk schreef zich in en liet een Futbalista-ondersteuner langskomen om de Tessa Wullaerts van morgen te leren dribbelen, passen en scoren. De sessies worden steevast opgebouwd rond een bekend verhaal, een Disneyfilm in de meeste gevallen. Deze keer gaat het over The Incredibles en de les start met de kennismaking met alle superheldenpersonages.

Aan enthousiasme is alvast geen gebrek: de 20-koppige groep staat letterlijk en figuurlijk te springen om aan de eerste oefening te beginnen. “Baby Jack-Jack (personage uit The Incredibles, red.) heeft laserogen, dus zal team blauw met hun ballen laserstralen schieten die team geel moet proberen te ontwijken bij het overlopen”, legt coach Evie Beyers uit. Dit heeft weinig te maken met de echte voetbalsport, maar het is wel een manier om de 5-, 6- en 7-jarige meisjes een eerste balgevoel aan te leren. (lees verder onder de foto)

Al spelenderwijs maken de meisjes op een laagdrempelige manier kennis met de populaire balsport. © JOKE COUVREUR

“Het is en blijft een cliché dat voetbal een jongenssport is. Ouders gaan veel minder snel aan hun dochter voorstellen om buiten even een balletje te trappen dan aan hun zoon. Wanneer een meisje toch de smaak te pakken krijgt en zich wil aansluiten bij een club, houden veel ouders nog even de boot af. Ze denken dat het een fase is. Als het meisje zich dan al niet laat ontmoedigen en jarenlang blijft doorzetten, dan start ze haar voetbalcarrière al met gemiddeld drie jaar achterstand ten opzichte van haar mannelijke leeftijdsgenoten. Die achterstand willen wij graag wegwerken”, vertelt Evie Beyers.

Bij Futbalista@School mogen enkel meisjes deelnemen, een beetje omgekeerde discriminatie volgens Evie. “Dat helpt om ouders gerust te stellen, ze weten dat het hier een veilige omgeving is. Dit project vormt een brug naar het volgende niveau: een echte club, die vaak wél gemengd is.”

Techniek

Ook al rept coach Evie met geen woord over jongens of het ietwat betuttelende girlpower, toch zijn ook sommige deelneemsters zich bewust van de ongelijkheid op het veld. “Ik voetbal echt supergraag, ik doe elke middag als een van de enige meisjes mee tijdens de speeltijd. Soms wou ik dat ik een jongen was, want mijn mama zegt dat zij meestal beter kunnen voetballen.

“Als meisjes willen voetballen, denken veel ouders dat dat een fase is”

Maar misschien mag ik ooit in een echte club zitten en kan ik even goed worden als de jongens”, vertrouwt de 7-jarige Mare ons toe. Vriendin Romaissa (6) knikt bevestigend, terwijl ze als een geboren voetbalster met de bal jongleert en vertelt dat ze wel eens een grote wedstrijd zou willen winnen. Ook de 5-jarige Mesana is jaloers op haar grote broer, die op zaterdag naar de voetbaltraining gaat terwijl zij zwemles volgt. (lees verder onder het kader)

Gezocht: West-Vlaamse voetbaltrainers

Voetbal Vlaanderen wil met Futbalista@School de instroomleeftijd van vrouwelijke voetballertjes verlagen. Die ligt nu gemiddeld op 10 jaar en 10 maanden. Jongens zetten doorgaans drie jaar vroeger hun eerste stappen op het veld. Om aan de grote vraag van de West-Vlaamse scholen te kunnen beantwoorden, is de federatie op zoek naar extra voetbalcoaches die deze laagdrempelige sessies willen verzorgen – tijdens of na de schooluren. “Zowel gediplomeerde jeugdtrainers, multimovebegeleiders of bachelor-/masterstudenten met voetbalervaring (v/m/x) komen in aanmerking. Als coach moet je je kunnen inleven in de leefwereld van 5- tot 9-jarige meisjes en een voetbalvoorbeeld zijn voor hen. De inhoudelijke uitwerking van de lessen wordt door de organisatie voorzien, onze trainers moeten vooral kunnen inspireren en motiveren. Daarvoor krijgen ze een billijke uur- en onkostenvergoeding”, aldus coördinator Niki De Cock. Aanmelden kan via [email protected]

De les wordt afgesloten met enkele wedstrijdjes. Elk kind geeft het beste van zichzelf, de droom om ooit te spelen op een WK is bijna tastbaar. Maar niet enkel het speelgenot is belangrijk, Evie legt geregeld het spel stil om uitleg te geven over hoe ze hun techniek nog kunnen verbeteren. “Als je met het hele team rond de bal staat, is er niemand in het veld om naar te passen als je de bal hebt kunnen veroveren.”

Meteen nemen ze dit advies ter harte en passen ze hun spelgedrag aan. Of ze nu recreatieve voetbalsters worden of later een plekje bij de Red Flames kunnen bemachtigen, deze meisjes zullen het alvast beamen: voetbal is óók een meisjessport.

The post Voetbal Vlaanderen gaat op zoek naar nieuwe Tessa Wullaert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim vijfde meer faillissementen in West-Europa

Steeds meer bedrijven in West-Europa komen in financiële problemen. In 2023 vroegen er 169.496 het faillissement aan, bijna 21 procent meer dan het jaar ervoor. Dat heeft het Duitse onderzoeksbureau Creditreform dinsdag bekendgemaakt.

Lees meer »

Vooruit Brugge lokt met Joke Knockaert van het VTI Zeebrugge een directeur uit het vrij onderwijs naar de rode lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen

Vooruit Brugge pakt uit met een schooldirecteur uit het vrij onderwijs op haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Joke Knockaert van het VTI Zeebrugge motiveert haar deelname met de volgende woorden: “Als je strijdt tegen ongelijkheid en voor een positiever beeld van stielmannen en vrouwen, is er maar één partij die deze waarden belichaamt.”
The post Vooruit Brugge

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Finale loert om de hoek, kan Merlier overleven?

Napels zien en dan sterven. De negende etappe van de Giro voert de renners naar de havenstad in het zuiden van Italië. Na een vlakke aanloop volgt er een golvende finale met enkele korte klimmetjes. Voor de rasechte sprinters wordt het naar alle waarschijnlijkheid iets te lastig. Wie pakt de ritzege in Napels? Volg de aanloop naar de rit en

Lees meer »

Bert en Michiel organiseren allerlaatste fuif ooit in zaal ISO: “Iedere Izegemnaar ging hier al uit de bol”

Er is geen Izegemnaar ouder dan dertig die nog nooit de benen heeft losgegooid tijdens een fuif in het ruim vijftigjarig bestaan van zaal ISO. Nu ze deze zomer definitief onder de sloophamer verdwijnt, willen Bert Deplae (41) en Michiel Delheye (28) nog een allerlaatste fuif organiseren, als knipoog naar de tijd dat die er hoogtij vierden.
The post

Lees meer »

Vrachtwagenchauffeur sterft nadat onbekenden riooldeksel van brug gooien: “Met een koord aan de brug gebonden. Om te moorden”

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagnacht om het leven gekomen nadat onbekenden een loodzwaar riooldeksel van een brug over de autosnelweg gooiden. Recht in de cabine van de Roemeense man. Zijn vrouw – die als passagier naast hem zat – kon de vrachtwagen doen stoppen. “De daders hadden er met een koord voor gezorgd dat het riooldeksel net ter de hoogte van

Lees meer »

HLN ONDERZOEK. 13 eigenaars niet te spreken over luxeappartementen in Knokke: “Al jaar geen warm water”

Geen of slechte elektriciteit, al een jaar géén warm water, geen badkamerkranen, al een onderaannemer failliet én heel veel geld kwijt. Lake District in Knokke, met 166 appartementen van 450.000 tot 1,3 miljoen euro, moest hét paradepaardje van Paul Gheysens en zijn Ghelamco worden. Maar dat vinden 13 eigenaars absoluut niet. “40.000 euro is in rook opgegaan.” Mailverkeer toont dat

Lees meer »

Piepjong wijndomein Lescrauwaet krijgt label 100% West-Vlaams

Het jonge wijndomein Lescrauwaet langs de Zomerweg in Jabbeke heeft het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams gekregen. Tot voor enkele jaren werden op het domein nog kerstbomen gekweekt, maar nu is de transitie dus compleet. En de toekomst lonkt.
The post Piepjong wijndomein Lescrauwaet krijgt label 100% West-Vlaams appeared first on KW.be.

Lees meer »

Naar elkaar zwaaien, nummers uitwisselen en twerkcompetities: rechtstreeks portaal tussen New York en Dublin is ware trekpleister (maar soms loopt het ook mis)

24 uur per dag live in contact staan met mensen die 5.000 kilometer verderop leven. Dat is het concept van The Portal, een technologisch kunstwerk dat Dublin en New York met elkaar verbindt. Toevallige voorbijgangers krijgen de kans om naar elkaar te zwaaien, meer flirterige types twerken en wisselen nummers uit. In een mum van tijd is de spitsvondige creatie

Lees meer »