Roularta-ceo Xavier Bouckaert tevreden over nieuwe deal krantenbedeling: “Een grote stap in de goeie richting”

Het federale kernkabinet heeft woensdag een akkoord bereikt over de herschikking van de resterende 50 miljoen euro aan steun voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De regering stapt af van de dunbevolkte ‘witte zones’ en volgt de uitgevers in een voorstel dat de tarieven varieert per gewest. “Dit is voor alle partijen een goeie deal”, reageert Xavier Bouckaert, ceo van Roularta Media Group.

De federale regering besliste eind vorig jaar om de concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften op te heffen, nadat overheidsbedrijf bpost de aanbesteding had verloren van concurrenten PPP en Proximy.

In de plaats van een nieuwe concessie van 125 miljoen euro, kreeg bpost nog eenmalig 75 miljoen euro om de verdeling tot eind juni te organiseren. Tot en met 2026 werd er nog een belastingkrediet van 50 miljoen euro per jaar voorzien om kranten en tijdschriften te verspreiden in erg dunbevolkte gebieden, zogenaamde ‘witte zones’.

Maar na onvrede bij de uitgevers moest het kernkabinet het dossier opnieuw bespreken. Verschillende voorstellen passeerden de revue, onder meer ook een plan om de steun voor commerciële magazines te schrappen, ten voordele van kranten. De liberale regeringspartijen wilden immers niet afwijken van het vooropgestelde budget, PS en Ecolo pleitten naar verluidt wel voor meer steun.

Groen licht

Woensdagochtend legden Vlaamse en Franstalige uitgevers een nieuw gemeenschappelijk voorstel op tafel, dat wel binnen de budgettaire afspraken blijft en volgens ingewijden dan ook snel groen licht kreeg binnen de kern. Concreet verdwijnt de opdeling tussen ‘witte’ en andere zones.

In ruil daarvoor krijgen de uitgevers in gewesten met gemiddeld minder dan 250 inwoners per vierkante kilometer de komende drie jaar iets meer steun voor de bedeling van kranten dan de uitgevers in de gewesten met tussen de 250 en 5.000 inwoners per vierkante kilometer. In feite komt dit neer op een opdeling tussen Wallonië enerzijds en Vlaanderen en Brussel anderzijds.

“De overheid moet beseffen dat een goed functionerende mediasector belangrijk is om een performante democratie uit te bouwen”

In 2024 en 2025 is er een tarief van 17 cent per krant voorzien in Vlaanderen en Brussel, in Wallonië wordt dat 49 cent. In 2026 verlagen die bedragen naar respectievelijk 15 en 43 cent.

Wezenlijk verschil

Voor de bedeling van tijdschriften is het tarief drie jaar lang overal hetzelfde: 10 cent. Daaronder vallen heel wat Roularta-publicaties, waaronder ook De Krant van West-Vlaanderen en bladen als Knack, Flair en Libelle.

“We zijn zeer tevreden met deze uitkomst”, stelt Roularta-ceo Xavier Bouckaert. “Deze steun in de vorm van belastingkrediet maakt een wezenlijk verschil. We hebben enorm veel energie in dit dossier moeten investeren, maar met een mooi resultaat. Ik ben dan ook iedereen dankbaar die hier aan meegewerkt heeft.”

De nieuwe regeling geldt voor drie jaar en loopt in 2026 af. “Klopt, maar drie jaar in de mediawereld is een eeuwigheid. Dan zal deze materie opnieuw op de regeringstafel moeten besproken worden, uiteraard in overleg met alle andere betrokken partijen, waaronder ook de uitgevers. Dit is alvast een deal waar alle actoren zich in kunnen vinden.”

Dat het zoveel tijd in beslag nam om tot een akkoord te komen, vindt Xavier Bouckaert merkwaardig. “De overheid moet beseffen dat een goed functionerende mediasector belangrijk is om een performante democratie uit te bouwen. Maar dit alvast een grote stap in de goeie richting. Nu moeten we nog verder onderhandelen met de distributeurs. Ook die willen we met een positieve blik aangaan.”

The post Roularta-ceo Xavier Bouckaert tevreden over nieuwe deal krantenbedeling: “Een grote stap in de goeie richting” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Athenaschool neemt deel aan elektrisch kartevent

De Athena STEM-school uit Heule neemt met drie teams deel aan de Greenpower Challenge Races in het Franse Lens (verreden op 16 mei) en op het circuit van Zolder (26 mei). “Onze school probeert haar studenten altijd aan te moedigen om te innoveren, ontwerpen en complexe uitdagingen op te lossen. De Greenpower Challenge is hier een uitstekend platform voor”, zegt

Lees meer »

Pascal Mestdagh wordt T1 bij SV Wevelgem City

Wie zei daar weer dat Romain Haghedooren de nieuwe T1 bij SV Wevelgem City zou worden? Die kwakkel werd vorige week door het paars-witte bestuur in de prullenmand ‘goedkope roddels’ gegooid. Niemand minder dan Pascal Mestdagh wordt straks de nieuwe roerganger die volgend seizoen de sportieve lijnen zal uitzetten bij de Vlassers.
The post Pascal Mestdagh wordt T1 bij

Lees meer »

Veurne heet zijn nieuwe inwoners welkom

Op zaterdag 18 mei werden de nieuwe inwoners van Veurne verwelkomd tijdens een onthaalmoment in de raadszaal van het stadskantoor De Seylsteen op de Sint-Denisplaats.
The post Veurne heet zijn nieuwe inwoners welkom appeared first on KW.be.

Lees meer »

UGent zet samenwerking met drie Israëlische partners stop

Studenten van de UGent drukken al meer dan een week hun ongenoegen uit over de banden die UGent heeft met Israëlische partners. De universiteit bevestigt nu dat de samenwerking met drie Israëlische partners wordt stopgezet. “UGent zal in geen geval samenwerken met partijen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen die de Israëlische overheid pleegt in Gaza”, zei rector Rik Van

Lees meer »

Yogasessies, gidsbeurten en speurtochten voor groot en klein op site voormalige Sint-Pietersabdij

Zaterdag 1 juni vinden op de Abdijsite in Oudenburg yogasessies en gidsbeurten plaats. “In het kader van het kastelen- en abdijenjaar in het Brugse Ommeland biedt onze stad een speciaal programma aan en zetten we de voormalige Sint-Pietersabdij, een bijzonder stuk erfgoed, in de kijker. De dag zal gevuld worden met activiteiten voor groot en klein”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.<br

Lees meer »

Smakeloos of net heel trendy? ABBA verklapt waarom z’n kozen voor extravagante podiumoutfits

Niet alleen de muziek van de Zweedse groep ABBA zit in het collectieve geheugen, ook hun opvallende podiumoutfits zijn legendarisch in popgeschiedenis. Waarom koos de band voor die opvallende kostuums op het podium? Daarop biedt de documentaire ‘ABBA Against The Odds’ een antwoord. Het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat ABBA het Eurovisiesongfestival won met ‘Waterloo’.

Lees meer »

“Een huis verkopen aan 60.000 euro, dat is belachelijk”: oppositie kritisch over verkoop sociaal patrimonium aan Woonmaatschappij IJzer en Zee

De gemeenteraad van De Panne keurde meerderheid tegen oppositie de verkoop van het sociaal woonpatrimonium goed aan de Woonmaatschappij IJzer en Zee. Voor de verkoop van 158 sociale huizen krijgt de gemeente 9.440.800 euro, dat is gemiddeld 60.000 euro per huis. “Belachelijk”, vindt Christophe Delrive (DAS). Waarom doet de gemeente dit?
The post “Een huis verkopen aan 60.000 euro,

Lees meer »