Nieuw West-Vlaamse engagementsverklaring getekend in Kortrijk voor meer veiligheid op en rond openbaar vervoer

Vrijdag 1 maart werd op de stelplaats van De Lijn in Kortrijk – in aanwezigheid van directeur-generaal Ann Schoubs en gouverneur Carl Decaluwé – het nieuwe West-Vlaamse engagementsverklaring inzake veiligheid op en rond het openbaar vervoer getekend. “Onze medewerkers verdienen het om hun job op een veilige en respectvolle manier te kunnen uitoefenen”, aldus Schoubs.

Agressie en zinloos geweld zijn vandaag helaas een maatschappelijk gegeven. Ook het openbaar vervoer blijft daarvan niet gespaard. Dit brengt grote bezorgdheden mee voor het personeel van De Lijn en haar exploitanten, en voor de reizigers. “We zullen agressie tegen onze buschauffeurs en lijncontroleurs nooit tolleren, elke dag opnieuw staan zij klaar om mensen naar het werk, de school of de winkel te brengen. Zij vormen de cruciale schakel in onze mobiliteit”, klinkt het bij Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Samen met haar federale collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken stelde ze een tienpuntenplan op dat gelanceerd werd op de interministeriële ronde tafel van 11 juli 2023. Zo werd het installeren van veiligheidsschermen op bussen opgestart (al meer dan 650 schermen geïnstalleerd), lopen meerdere bewustmakingscampagnes rond respect en agressiebeteugeling en werden er ook al 45 extra lijncontroleurs aangeworven.

“De Lijn is verheugd te kunnen melden dat de verschillende West-Vlaamse actoren die instaan voor de garantie en het toezicht op een ‘veilig op weg’-strategie op en rond het openbaar vervoer gisteren op vrijdag 1 maart een geactualiseerde engagementsverklaring hebben getekend”, zegt Frederik Wittock, woordvoerder van De Lijn.

De samenwerking tussen De Lijn, de provincie West-Vlaanderen, Justitie en de geïntegreerde politie (inclusief West-Vlaamse Politieschool) heeft betrekking op vier domeinen: overleg en samenwerking, veiligheid, verkeer en opleiding. “De samenwerking heeft tot doel om bij te dragen tot een veiliger en vlotter verkeer waarvan zowel de reiziger als het personeel van De Lijn maximaal baat hebben.”

The post Nieuw West-Vlaamse engagementsverklaring getekend in Kortrijk voor meer veiligheid op en rond openbaar vervoer is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks alle ellende gaat Xandee opnieuw optreden: “Morfine heb ik geweigerd. Ik wilde niet opnieuw verslaafd raken”

Hartaandoeningen. Een depressie. Een nieuwe heup, straks een nieuwe knie… Al zeven jaar sukkelt zangeres Sandy Boets (45), bekend als Xandee, serieus met haar gezondheid. Maar er is ook goed nieuws, vertelt ze in ‘Dag Allemaal’. Ondanks een nieuwe zware klap ziet de zangeres het leven weer zitten. Binnenkort staat ze zelfs opnieuw op het podium. Vanwaar haalt ze de

Lees meer »

Directeur Pakawi Park in Olmen krijgt 4 jaar cel voor aanranding van 9 vrouwen

De correctionele rechtbank van Turnhout heeft een directeur van het Pakawi Park in Olmen veroordeeld tot 4 jaar cel voor aanranding van 9 vrouwen, waarvan 2 jaar met uitstel. De slachtoffers waren werkneemsters bij het dierenpark en een bioscoop, waar hij ook een leidinggevende functie had. Voor de aanklachten tegen 2 andere vrouwen werd de vijftiger uit Zwijndrecht vrijgesproken.

Lees meer »

HERBELEEF. “Ik heb het eens kunnen zeggen. Nu kruip ik weer in mijn schulp”: dit was het eerste interview van Bart De Pauw

“Ik heb die vrouwen nooit bewust pijn willen doen.” Bart De Pauw (55) heeft dinsdagavond zijn eerste interview in maar liefst zeven jaar tijd gegeven. Dat deed de televisiemaker in een open en uitgebreid gesprek met Gert Verhulst in ‘De tafel van Gert’. Herbeleef hier de hoogtepunten van de uitzending. “Mijn grootste fout? Ik heb heel veel vervelende berichtjes gestuurd.”

Lees meer »

Minder leerlingen per leerkracht dan tien jaar geleden

Het aantal leerlingen per leerkracht is in Vlaanderen de afgelopen tien jaar gedaald in zowel het kleuter, lager als secundair onderwijs. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. Het aantal leerkrachten is met 14 procent toegenomen, terwijl het leerlingenaantal maar steeg met 7 procent. Toch blijft er een tekort aan leerkrachten.

Lees meer »

EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Wie zegt dat je niets kan bijleren van een stripverhaal?”

Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235′ in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En

Lees meer »

“Ze zeiden dat ik moest zwijgen, ik werd fysiek bedreigd”: klokkenluiders aan het woord over Boeing tijdens senaatscommissie

In de VS is een speciale senaatscommissie van start gegaan, over vliegtuigbouwer Boeing. Na een reeks incidenten klagen verschillende klokkenluiders dat Boeing het niet zo nauw neemt met de veiligheid, dat ze zelfs problemen in de doofpot proberen te steken. “Ik heb mijn bezorgdheden intern aangekaart, maar ik werd aan de kant geschoven”, vertelt klokkenluider Sam Salehpour. Eind maart kondigde

Lees meer »

Hoe zal Israël reageren op Iraanse raketaanval? “Mijn vrees is dat één of meer groeperingen het zot in hun kop krijgen”, zegt kolonel Housen

De zenuwen in het Midden-Oosten staan strakker gespannen dan ooit, na de ongeziene raketaanval van Iran op aartsvijand Israël. Volgens expert oorlogstactiek Roger Housen heeft Israël drie opties om te reageren, maar loert daarnaast nog een niéuw gevaar op escalatie in de regio. “Er zal pingpong gespeeld worden, maar aan weerszijden met de handrem op.”

Lees meer »

Bestuurder (43) onder invloed rijdt apotheek in Blankenberge binnen en pleegt nadien vluchtmisdrijf

Een 43-jarige man heeft vrijdagnacht ravage veroorzaakt in een apotheek op de hoek van de De Smet De Naeyerlaan en de K. Deswertlaan in Blankenberge. Hij reed onder invloed van alcohol met zijn wagen dwars door de gevel, om daarna vluchtmisdrijf te plegen. “Uiteindelijk konden onze collega’s van een andere politiezone de man klissen”, zegt commissaris Jan Maertens.

Lees meer »