West-Vlaamse Michelinster fonkelt bij Restaurant Julien in Lovendegem: “We willen elke dag een tikkeltje beter doen”

Onze provincie kon geen nieuwe Michelinsterren in de wacht slepen, maar één bekroond restaurant is toch met een stevige West-Vlaamse saus overgoten. Julien in Lovendegem mag zijn eerste ster aan de gevel hangen en dat is mee de verdienste van de Wingense Marie-Julie Haeck. Samen met haar partner Davy Devlieghere staat ze aan het roer van het gelauwerde topadresje. “Dit is een bekroning voor het vele werk van de voorbije zes jaar”, zegt ze trots.

Acht Belgische restaurants werden afgelopen maandag met een eerste Michelinster beloond. Daarbij steekt op het eerste zicht geen enkele zaak van bij ons, maar in Restaurant Julien in Lovendegem, pal op de rand met Gent, wordt tóch een sappig woordje West-Vlaams gepraat.

De van Wingene afkomstige Marie-Julie Haeck (28) runt het nieuwbakken sterrenetablissement samen met haar partner Davy Devlieghere (33), die zijn roots in Lotenhulle heeft. Met hun twee kinderen Géraume (4) en Marie-Alix (1) wonen ze boven hun restaurant en geven ze elke dag het beste van zichzelf. “Ons motto is eenvoudig: altijd iets beter proberen te doen dan de dag voordien”, glimlacht Marie-Julie.

Vastgoedmakelaar

Dat ze ooit in dé culinaire bijbel bij uitstek zou prijken, had Marie-Julie zelf nooit durven dromen. “Ik kom absoluut niet uit een horecanest”, legt ze uit. “Mijn ouders, Darline Vandenabeele en Filip Haeck, hebben een compleet andere achtergrond en zelf heb ik aan Regina Pacis in Tielt een handelsopleiding gevolgd.”

“Ik hoop dat onze ster ook voor extra bekendheid in mijn thuisprovincie zorgt”

Aan de Odisee Hogeschool in Aalst behaalde ze een diploma als vastgoedmakelaar, maar uiteindelijk volgde ze haar partner in zijn grote droom: een eigen restaurant uit de grond stampen. “Mijn enige horeca-ervaring was een studentenjob bij bakkerij Java in Tielt”, glimlacht Marie-Julie.

Davy liep stage bij de legendarische chef-kok Martín Berasategui in San Sebastian in Spanje en deed ervaring op bij kleppers als Hof van Cleve, Danny Horseele en Zilte. “In 2018 zijn we hier in Lovendegem gestart. Davy had dit pand al gekocht toen ik nog studeerde. We wilden ook bewust in regio Gent blijven.” De start verliep onder de naam Bistro Julien. “We kozen er destijds bewust voor om het gastronomische pad even links te laten liggen en focusten op à la carte. Puur en lekker.”

Marie-Julie Haeck en Davy Devlieghere vallen elkaar in de armen bij het nieuws dat hun Restaurant Julien een eerste ster beet heeft. © BELGA

De coronaperiode zorgde evenwel voor een ommezwaai. “Toen hebben we voor het eerst een menu samengesteld en dat viel meteen in de smaak. Davy begon stilaan ook het gastronomische niveau te missen. De gezonde stress, de adrenaline die bij een service komt kijken…”

In april 2022 doopten Marie-Julie en Davy hun geesteskind om in Restaurant Julien en kozen ze bewust voor een hoger culinair niveau. “De vlag moest de lading opnieuw dekken. We stelden ons ook een duidelijk doel voor ogen: een Michelinster behalen.”

Team als ruggengraat

Nog geen twee jaar later is die missie afgevinkt. In de statige Koningin Elisabethzaal in Antwerpen vielen de twee elkaar in de armen toen Julien uit de enveloppe tevoorschijn kwam. “Een onbeschrijflijk gevoel”, geniet Marie-Julie nog na.

“De weken in aanloop naar de uitreiking draaide de geruchtenmolen al op volle toeren, maar zekerheid heb je natuurlijk niet. Wat er door ons heenging toen we onze naam hoorden vallen, kan ik met geen woorden beschrijven.”

“De komende jaren willen we gewoon ‘deuredoen’, zoals het een echte West-Vlaming betaamt. Elke dag dat tikkeltje extra geven en onze eerste ster bestendigen”

Marie-Julie en Davy beschouwen de ster als een bekroning voor het vele werk van de voorbije zes jaar. “Iets wat we alleen konden bereiken dankzij ons team. We werken met vier mensen in de keuken, evenveel mensen in de zaal en twee afwassers. Stuk voor stuk onmisbare schakels in ons verhaal. Maandagavond hebben we onze ster tijdens een gezellig etentje dan ook met de hele groep gevierd. Zij vormen de ruggengraat van Julien.”

Davy Devlieghere en Marie-Julie Haeck tijdens de uitreiking van de Michelinsterren in Antwerpen. © BELGA

Michelin roemt Restaurant Julien voor zijn ode aan de klassieke keuken en omschrijft Marie-Julie als een elegante gastvrouw pur sang. “Mooie woorden”, bloost de Wingense. “Wij willen onze klanten gewoon in de watten leggen en hen met een waw-gevoel zien vertrekken.”

“Het mooiste compliment is en blijft wanneer iemand ons zegt dat ze van begin tot einde hebben genoten. Dáár doen we het voor. Wij staan voor een herkenbare en pure keuken, met producten van topkwaliteit die meesurfen op het ritme van de seizoenen.”

Bloemen

De eerste ster zorgt alvast voor extra interesse in Julien. “De weekends lopen snel vol, maar op weekdagen zijn er altijd nog wel gaatjes.”

“We kunnen rekenen op heel wat trouwe klanten. Die hebben ons de voorbije dagen met positieve reacties en schouderklopjes overladen. Sommige onder hen brachten zelfs bloemen. Mooi, toch?”

“Deze ster biedt ons evenwel de kans om een nieuw publiek aan te spreken. Michelin is en blijft een keurmerk binnen de culinaire wereld. We zijn trots om daar nu deel van uit te maken. We kregen al heel wat West-Vlamingen over de vloer, hopelijk zorgt deze ster voor extra bekendheid in mijn thuisprovincie.”

De komende jaren willen Marie-Julie en Davy de ingeslagen weg verder blijven bewandelen. “Deuredoen, zoals het een echte West-Vlaming betaamt”, knipoogt ze. “En elke dag dat tikkeltje extra geven. Nu willen we vooral onze ster bestendigen.”

“De afgelopen week liepen we op roze wolkjes, maar daags na de uitreiking was het weer business as usual. Keihard werken om onze klanten een topervaring te schenken.”

The post West-Vlaamse Michelinster fonkelt bij Restaurant Julien in Lovendegem: “We willen elke dag een tikkeltje beter doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Premier De Croo verdedigt Tinne Van de Straeten in conflict met MR-voorzitter Bouchez: “Alles is in volle transparantie gebeurd”

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Alles is in volle transparantie gebeurd”, zegt hij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde eerder deze week dat er een onderzoeks­commissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van

Lees meer »

“Israël kan ook alleen verder”: premier Netanyahu niet onder de indruk van Amerikaanse druk om offensief in Rafah te schrappen

"Israël is in staat om zijn vijanden alleen te verslaan." Dat is de boodschap van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gedreigd om geen aanvalswapens meer te leveren. Biden maakt zich zorgen over de plannen om een grondoffensief uit te voeren in de stad Rafah, waar meer dan 1,3 miljoen Palestijnen schuilen voor het

Lees meer »

Filefrustratie na zonovergoten weekend: deze werven zorgen voor extra hinder op de weg

Er stond gisteravond liefst 120 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Ongewoon voor een zondagavond, aldus het Vlaams Verkeerscentrum, zelfs aan het eind van een zonovergoten verlengd weekend. Enkele grote werken rond Gent, Antwerpen en Brussel bemoeilijken het verkeer, en de komende periode dreigt nog meer fileleed. Aan welke werven riskeert u in de file te staan? En hoe kan

Lees meer »

Van “stelt nauwelijks iets voor” tot “Joost Klein sloeg camera kapot”: alles wat we weten over het Songfestivalincident

Er hangt nog veel mysterie rond het incident tussen Joost Klein (26) en een vrouwelijke Songfestival-medewerker. Volgens de Nederlandse omroep AVROTROS heeft de zanger “een dreigende beweging” gemaakt, maar de cameravrouw niet aangeraakt. Volgens de Zweedse krant ‘Atfonbladet’ is de camera van de vrouw wel stuk en zou Klein “agressiever” zijn geweest dan de Nederlanders zeggen. Dit is wat we

Lees meer »

Bruggeling Jean Caerels is al 50 jaar figurant in de Heilig Bloedprocessie: “Ik waak erover dat niemand een horloge draagt”

Figurant Jean Caerels (77) neemt op Hemelvaartsdag voor de vijftigste keer deel aan de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Deze zomer zal deze Bruggeling ook voor de elfde keer enthousiast mee de Gouden Boomstoet helpen organiseren.
The post Bruggeling Jean Caerels is al 50 jaar figurant in de Heilig Bloedprocessie: “Ik waak erover dat niemand een horloge draagt” appeared first

Lees meer »

LIVEBLOG AA GENT-OHL. Leuven op voorsprong! Russo kopt hoekschop na vijf minuten spelen voorbij Roef

Zondagmiddag speelt AA Gent zijn achtste wedstrijd in Play-Off 2 tegen Oud-Heverlee Leuven. Vorige week behaalde Gent de eindwinst met een overwinning op KV Mechelen. De Buffalo’s kunnen zich nu perfect voorbereiden op de barragematch tegen de vierde of vijfde uit Play-Off 1. Kan OHL verrassen en een tweede overwinning boeken tegen Gent? Volg het hier op de voet.

Lees meer »

Experts na de groepsverkrachting in Kortrijk: hoe moet een minderjarig slachtoffer zo’n trauma verwerken? En wat bezielt jonge tieners om dergelijke feiten te plegen?

Dat een grote groep tieners van amper twaalf tot zestien jaar oud betrokken raakt bij een groepsverkrachting van een minderjarig meisje, roept bijzonder veel vragen op. Want wat bezielt jonge daders om over te gaan tot seksueel geweld of verkrachting? Wat kan er gebeuren om te voorkomen dat ze het (opnieuw) zouden doen? En moet een minderjarig slachtoffer zo’n trauma

Lees meer »

Welke partij is goed voor de gepensioneerden en wie laat werken echt meer lonen? De kostprijs van de verkiezingsbeloftes uitgelicht

Het Federaal Planbureau dook in de programma’s van onze partijen en berekende wat de verschillende plannen zouden opbrengen én kosten. En wat dat voor jou – als werknemer, zelfstandige, gepensioneerde… – persoonlijk kan betekenen. Van zij die de begroting in toom willen houden tot zij die liever gul uitdelen. Soms zijn de conclusies verrassend, andere klinken bekend in de oren.

Lees meer »

CHECK – Krijgen huishoudhulpen een jobbonus van 450 tot 500 euro, zoals Hilde Crevits (CD&V) zegt in De Zevende Dag?

Huishoudhulpen krijgen op het einde van het jaar een jobbonus van 450 tot 500 euro. Dat zei Hilde Crevits, CD&V-politica en Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, afgelopen zondag in De Zevende Dag. Dat klopt niet helemaal. Gemiddeld ontvangt een huishoudhulp, die vaak deeltijds werkt, 292 euro jobbonus. Een minderheid krijgt een bedrag tussen de 450 en 500 euro.

Lees meer »

Na HLN-podcast ‘Kinderen van de Kerk’, De Croo geeft toe: “Er hebben in ons land gedwongen en illegale adopties plaatsgevonden”

“In België hebben er tussen 1950 en vandaag wel degelijk illegale en gedwongen adopties plaatsgevonden. Daar zijn voldoende bewijzen voor.” Dat verklaarde premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdag in de Kamer. Deze erkenning is een grote doorbraak én opluchting voor de slachtoffers die eerder uitgebreid hun verhaal deden in de HLN-podcast ‘Kinderen van de Kerk’. Krijgen zij nu een

Lees meer »

Uw financiële situatie vergelijken met die van uw buur? Het kan voortaan via Spendtracker

Vrouwen gaan het vaakst naar de bakker. West-Vlamingen betalen jaarlijks 135 euro meer aan boetes dan Limburgers. En vorig jaar gaven 45-plussers gemiddeld 1.220 euro uit aan vakanties. De gratis onlinetool SpendTracker biedt zeer gedetailleerd inzage in ons uitgavenpatroon en kijkt daarvoor rechtstreeks in de bankverrichtingen van ruim 22.000 Belgen. Hoe gaat dat in z’n werk? Kunnen ook uw bankgegevens

Lees meer »

Studenten ZoWe in WZC Sint-Bernardus

Tot 21 juni nemen de laatstejaars van ZoWe Verpleegkunde een deel van de dienst over in wzc Sint-Bernardus. Dit unieke leermoment is een ideale voorbereiding op hun latere job.
The post Studenten ZoWe in WZC Sint-Bernardus appeared first on KW.be.

Lees meer »