Karl schrijft een brief naar Julien Vermote die onderdak vond bij Visma-Lease a Bike: “Het hoeft zelfs niet bij dat ene jaar te blijven”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Julien Vermote. De 34-jarige wielrenner was al enige tijd op zoek naar een nieuwe ploeg. In extremis gooide Visma-Lease a Bike hem een reddingslijn toe. Julien mag altijd antwoorden: [email protected].

Beste Julien,

Wat was ik graag een vlieg geweest aan jouw kant van de telefoon toen Merijn Zeeman je belde met het nieuws dat er een contract voor één jaar voor je klaarlag bij Visma-Lease a Bike. De mimiek op je gezicht moet goud waard zijn geweest. Ik zou nog een paar vleugelslagen rond je hoofd hebben gedaan toen je de telefoon afzette. Om je nog beter te observeren, me tegelijkertijd ook wel bewust van het feit dat je wilde gebaren het einde van mijn bestaan als vlieg hadden kunnen betekenen. Oerkreten, Julien? Waren het oerkreten die door het huis knalden of werd je stil van verwondering? Wie heb je allemaal opgebeld of een Whatsappje gestuurd? Ik kan me voorstellen dat jouw herwonnen wielergeluk afstraalt op de mensen die je graag zien en nu al een paar jaar begaan zijn met je lot als mens en als wielrenner. Misschien geloofden zij veel minder in een goede afloop dan jij dat deed, maar durfden ze dat niet zeggen om je niet te kwetsen.

Je hebt net een heel lange col moeten verteren. Probeer te genieten van de afdaling

Laat ons de zaken eerlijk benoemen, Julien. Het draaiboek vlotte de voorbije seizoenen niet echt. Je verdween tussen de plooien van de sport die je zoveel had gegeven en waar je nog altijd oprecht van houdt. In 2022 reed je bij Alpecin-Fenix geen deuk in een pakje boter en leek je grote motor de geest te hebben gegeven. Dat je aan pk’s had ingeboet zou op 33-jarige leeftijd niet eens een schande zijn geweest. Maar er zit graniet in je kop. De mantra die als een drilboor door je hoofd hamerde, liet niets aan de verbeelding over: Zo zal het niet eindigen! Over mijn lijk! De degradatie naar het kermiscircuit slaagde er zelfs niet in om het langzame gif van de demotivatie in je lichaam te installeren. Je bleef keihard werken en resultaten najagen.

In 2023 was je in de nationale koersen niet uit de top-10 weg te branden. Puivelde, Gullegem, Oudenburg, Erembodegem, Poperinge, Vilvoorde, Meulebeke, Merksem, Kortemark, Desselgem, Stekene, Berlare, Oostrozebeke, Putte,… Op al die plaatsen drukte je je stempel en stond je op het eerste blad in de uitslag. Dat die resultaten zouden leiden naar een postje bij de grootste wielerploeg van het moment was weinig waarschijnlijk. Maar kijk. De aanhouder wint. Luctor et emergo. Ik strijd en kom boven. Je ruilt provinciaal voetbal in voor de Champions League en verdedigt plots het doel van het Real Madrid van de koers. Visma-Lease a Bike. Knijp nog maar eens goed in je wang, Julien. Als de Vermoteur straks nog eens aanslaat en je je weer kan vinden in de rol waarvoor je vroeger zoveel waardering kreeg, denk ik zelfs niet dat het bij dat ene jaartje moet blijven. In 2017 verliet je Quick-Step voor Team Dimension Data met een duidelijke boodschap: ‘Urenlang op kop rijden. Op den duur was ik die rol kotsbeu. Het was leuk als er gewonnen werd, maar toch. De uitdaging was een beetje weg.’ Dat wordt straks toch opnieuw je rol. Op kop van een peloton boren in de wind of een kopman driekwart koers in de veilige zones houden. En ik ben zeker dat je dankbaar bent dat je het opnieuw mag doen. Voortschrijdend inzicht. Elke beklimming is een offer dat zich uitbetaalt in de beloning van een afdaling, Julien. Je hebt net een heel lange col moeten verteren. Probeer te genieten van de afdaling. Al is genot in koerstermen een relatief begrip. Het is en blijft een beestenstiel. Ook nu wordt vermoeidheid je dagelijkse brood. In ruil krijg je de garantie op collectief succes. Want ik kan me onmogelijk voorstellen dat ze bij Visma plots niet meer zullen winnen. Geniet van elke minuut op en naast de fiets, Julien. Je wilskracht en doorzettingsvermogen hebben ervoor gezorgd dat je dat ten volle verdient. Succes, man!

Warme groeten,

The post Karl schrijft een brief naar Julien Vermote die onderdak vond bij Visma-Lease a Bike: “Het hoeft zelfs niet bij dat ene jaar te blijven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Bambi en Stampertje in het echt!”: schattige ontmoeting tussen hertenjong en konijn gaat de wereld rond

Een hertenjong en een konijn doen heel wat harten smelten nadat ze elkaar hebben ontmoet in een tuin in de Amerikaanse staat Oregon. De dieren werden gefilmd terwijl ze aan elkaar snuffelden en likten, en werden al snel vergeleken met de twee hoofdrolspelers uit Disneyfilm Bambi. “Het zijn Bambi en Stampertje in het echt!”, klinkt het enthousiast in de reacties

Lees meer »

Van mails samenvatten tot je verloren bril zoeken: Google versterkt al zijn producten met AI

Google gaat zowat al z’n producten uitrusten met artificiële intelligentie. Dat is vanavond bekendgemaakt op een conferentie van het bedrijf. Wie een zoekopdracht ingeeft in Google, zal binnenkort antwoorden krijgen van het AI-systeem. Google belooft ook veel meer een slimme assistent te worden, die je mails en online vergaderingen kan samenvatten, een weekmenu kan opstellen en zelfs je verloren bril

Lees meer »

Jan Lievens en Joke Verhelst uit Koekelare op nationale Open Vld-lijst: “Plicht om partij te steunen”

Op vraag van de lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne en Jasper Pillen heeft het bestuur van Open Vld Koekelare Jan Lievens en Joke Verhelst voorgedragen als kandidaten voor de nationale verkiezingen in juni 2024. Beide kandidaten komen uit een donkerblauwe familie en zijn liberalen pur sang.
The post Jan Lievens en Joke Verhelst uit Koekelare op nationale Open Vld-lijst: “Plicht

Lees meer »

“En wat als Joost Klein onschuldig is?”: Songfestivalkenners beantwoorden jouw meest gestelde vragen over uitsluiting Nederlandse inzending

Dat Joost Klein niet meer mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival, komt voor veel fans en kenners als een schok. Onze redactie kreeg al 300 vragen binnen over zijn diskwalificatie. Wat is er precies gebeurd? Is dit geen te zware sanctie? Gaan andere landen uit de wedstrijd stappen? En is dit nu het begin van het einde voor het Songfestival? Songfestivalkenners

Lees meer »

Vader kan dochtertje net op tijd redden wanneer ze uit buggy valt

Een papa met geweldige reflexen heeft zaterdag zijn dochtertje net op tijd gevangen toen ze uit de buggy viel. De man was het anderhalf jaar oude meisje eten aan het geven toen ze plots haar evenwicht verloor. Door de snelle reactie van haar vader viel ze net niet op de grond én bleef zelfs haar eetkommetje heel.

Lees meer »

Het budget voor Vlaamse premies elektrische wagens is al op. Wat nu?

Het jaar is nog niet halfweg en de bodem van de subsidiepot voor de veelbesproken premie van de Vlaamse overheid voor elektrische wagens is al in zicht. Wat nu? Krijgt elke koper zeker z’n geld? Waar gaat de Vlaamse regering extra geld vinden? Wat met de regeling na de verkiezingen? Koop je best nog snel een elektrische wagen of kijk

Lees meer »