Grondige aanpak van de gevel vormt het sluitstuk van de restauratie van De Republiek in Brugge

Sinds deze week staat de gevel van De Republiek in de Sint-Jakobsstraat in Brugge in de stellingen. Deze gevelrestauratie is de laatste fase van de verbouwingen aan De Republiek die in 2017 startten. Daarnaast wordt de ingang van Cinema Lumière in de steeg Boterhuis aangepakt.

Deze gevelrestauratie is de laatste fase van de verbouwingen die in 2017 startten. Het pand werd in 1830 gebouwd als Concertgebouw in opdracht van de ‘Société du Concert de Réunion’ naar een ontwerp van de Brugse architect J.B. Rudd. Eerder stond op die plek sinds 1580 het Boterhuis. Het 19deeeuwse gebouw onderging in de loop van de jaren verschillende wijzigingen.

Kleurenonderzoek

Volgens schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet omvat de restauratie ook het herstel van de dakgoot en het vernieuwen van het schrijnwerk: “Om de bouwkundig waardevolle lijstgevel terug helemaal tot zijn recht te laten komen, worden er ook schilderwerken uitgevoerd, op basis van een grondig kleurenonderzoek.”

“De restauratie houdt rekening met de historische context, maar passend binnen de werking van De Republiek, met een frisse hedendaagse toets. Dit laatste zal onder meer tot uiting komen in de nieuwe belettering en de integratie van een natuurlijk groengevel met klimplanten.”

Huisstijl

Op basis van een kleurenstudie zal de gevel in neutrale kleuren, witte en lichtgrijze tinten, geverfd worden. De verschillende voordeuren krijgen elk een andere kleur die meegaat in de huisstijl van De Republiek. Op de voorgevel komen zes klimplanten en drie aan de achtergevel. Het gaat om wilde wingerd, waarbij de verkleuring en het takkenspel een groene verrijking zal zijn van het straatbeeld.

Daarnaast krijgt Cinema Lumière een duidelijkere en meer volwaardige ingang, want ook de steeg Boterhuis wordt aangepakt. De voltooiing van de restauratie is voorzien voor september.

Verantwoordelijkheid

Schepen Minou Esquenet vervolgt: “Als werelderfgoedstad nemen we ten volle onze verantwoordelijkheid op voor het rijke Brugse patrimonium. Na de geslaagde duurzame restauratie van het Conservatorium, zal aan de overzijde van de straat ook de gevel van De Republiek opnieuw schitteren.”

De restauratie wordt uitgevoerd met een toelage van Stad Brugge en begeleid door de dienst Patrimoniumbeheer. Architectenbureau Dertien12 stond in voor het ontwerp, branding- en communicatiebureau De Barbaren voor het ontwerp van de gevelsignalisatie. Aannemer Arthur Vandendorpe voert de werkzaamheden uit.

The post Grondige aanpak van de gevel vormt het sluitstuk van de restauratie van De Republiek in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van Maria tot Madeleine en Claire

We konden volgend viergeslacht vastleggen in Sint-Eloois-Winkel: Michèle Devos (32), Claire Beernaert (4 maanden), Maria Verschoot (88), Madeleine Beernaert (4) en Marijke Joye (61).
The post Van Maria tot Madeleine en Claire appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marleen Swaenepoel en Martin Casier zijn een gouden koppel

Marleen Swaenepoel (69) en Martin Casier (71) trouwden op 19 april 1974 in Hooglede. Ze vierden hun gouden huwelijksverjaardag in Koers in het bijzijn van schepen van Burgerzaken Stefaan Van Coillie. “We hebben elkaar op een feestje van de kajotters in Hooglede ontmoet en we zijn aan elkaar blijven plakken en onze pa’s werkten allebei
The post Marleen Swaenepoel

Lees meer »

Marc Degryse is duidelijk: “Union moet vanavond winnen op Club Brugge wil het nog kampioen worden”

Cruciale dag in de Champions’ Play-offs en de titelstrijd, want Club Brugge neemt het vanavond op tegen Union. Blauw-zwart wipt bij winst weer over Anderlecht naar de leiding, de Brusselaars kunnen zich dan weer helemaal in het debat mengen. Onze huisanalist Marc Degryse blikt vooruit. “Club heeft een heel weekend gehad om Fiorentina achter zich te laten. Dat moet volstaan.”

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Tadej Pogacar verkent het parcours: Sloveen begint om 16u24 aan tijdrit, volg het op VTM en VTM GO

De renners krijgen vandaag een tijdrit van 40,6 kilometer voor de wielen geschoven. Na een vlakke aanloop volgt er in het slot een klimmetje van zes kilometer, waarvan vooral de eerste steil (10,7%) omhooggaat. Bouwt Tadej Pogacar zijn voorsprong in het klassement uit? En wat kan onze Cian Uijtdebroeks? Volg de aanloop naar de rit en natuurlijk de etappe in

Lees meer »

Voorzitter Peter Carrewyn (KSK Snaaskerke): “Zure degradatie”

Na vijf jaar moet KSK Snaaskerke, dat in de reguliere competitie 37 punten verzamelde en toch plaats veertien niet kon vermijden, terug naar derde. Vorige vrijdag werd de barragewedstrijd bij Zonnebeke met 2-0 verloren. Meestal heeft een club, in een competitie met zestien clubs, genoeg aan 35 punten om de degradatieplaatsen te ontlopen. In tweede provinciale A waren De Haan

Lees meer »

Verenigde Staten zullen dan toch wapenpakket van 1 miljard euro leveren aan Israël

De Amerikaanse regering zal dan toch voor ongeveer een miljard euro aan wapens leveren aan Israël. Nochtans heeft VS-president Joe Biden er vorige week mee gedreigd die leveringen tijdelijk te beperken door het Israëlische offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. "Dit is een teken dat de Verenigde Staten Israël onverminderd blijven steunen", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Lees meer »

Koppel start met verkoop cannabis na wegvallen inkomsten door corona: “Ik wist zelfs niet hoe het eruitzag”

Om inkomstenverlies door de lockdown tijdens de coronacrisis te compenseren, startte een koppel uit Wevelgem met de verkoop van cannabis. Er hangt hen nu voor de correctionele rechtbank een celstraf van achttien maanden en een verbeurdverklaring van maar liefst 156.000 euro boven het hoofd. “Ik dacht dat het gemakkelijk zou gaan om wat geld bij te verdienen”, klonk het.

Lees meer »