Opnieuw Prinses en Prins Carnaval verkiezing in Poperinge: Davina en Marco wagen hun kans

De Orde van de Feestneuzen gaat op vrijdag 23 februari op zoek naar de nieuwe Prinses Carnaval van Poperinge in zaal Maeke Blyde. Davina Crombez (23) waagt haar kans om de titel in de wacht te slepen. Een dag later, op zaterdag 24 februari, hoopt de Orde van de Hommelknop hun nieuwe Prins Carnaval te kronen. Kandidaat Marco en zijn running mate Tiebe zullen er het beste van zichzelf geven.

“Mijn grootouders, Claudine Desmadryl en Antoon Saesen, werden in 2010 verkozen tot Prins en Prinses van de derde leeftijd. Zelf ben ik geen lid van een carnavalsvereniging, maar na hun verkiezing werd Prinses Carnaval worden mijn droom. Ik hoop die te kunnen waarmaken en Poperinge te mogen vertegenwoordigen”, zegt Davina Crombez (23).

De Poperingse werkt als zorgkundige in wzc Sint-Jozef in Ieper. Davina is dit jaar de enige kandidate om de titel van Prinses Carnaval in de wacht te slepen. “In de carnavalswereld kan je jezelf zijn en dat vind ik positief. Carnaval is er om leute te maken. De voorbereidingen voor de verkiezing lopen goed, alles is klaar. Er zijn wel al zenuwen tijdens de repetities voor mijn stunt, maar dat is normaal. Een tegenkandidate zou leuk geweest zijn om de strijd erin te houden, maar ik ben er zeker van dat het een leuke avond wordt.”

(Lees verder onder de foto.)

Kandidate Prinses Carnaval Davina Crombez met enkele prinsessen carnaval. Achteraan voorzitster Evelyne Devos, Kathy Pareyn, Kimberly Callens en in het midden Vanessa Six, Lynn Quaghebeur en Stephanie Bulckaert. © LBR

Kandidaten

De avond zelf moet Davina 75 procent als eindtotaal zien te halen om Prinses Carnaval te worden. “De avond zelf is er een voorstellingsproef, een muzikale improvisatieproef en een stunt. Ook de kaartenverkoop telt mee voor het eindtotaal. Elk segment staat op 100 punten en het gemiddelde wordt haar eindtotaal. Kandidaten kunnen zich in principe tot één week voor de verkiezing melden, dus een tweede kandidate is nog steeds mogelijk”, zegt Evelyne Devos, voorzitster Orde van de Feestneuzen. “Ook kandidaten voor de Prinses Carnaval verkiezing in 2025 mogen zich altijd aanmelden.”

Nieuwe traditie?

De verkiezing start om 19.33 uur op vrijdag 23 februari in zaal Maeke Blyde in Poperinge. “Wegens het gebrek aan een beschikbare zaal op onze vaste datum hebben we ervoor gekozen om de dag voor de Prins Carnaval-verkiezing onze verkiezing te laten plaatsvinden. De samenwerking met de Orde van de Hommelknop loopt vlot en na evaluatie kan dit misschien zo blijven”, aldus Evelyne.

“Het zal pittig worden, maar volgens ons zal het een leuk verkiezingsweekend worden”, zegt Sandro Nevejans van de Orde van de Hommelknop, de organisatie achter de Prins Carnaval-verkiezing. “Dit jaar hebben we één kandidaat en dat is Marco Dehollander. Samen met zijn running mate Tiebe gaat hij voor de titel. Tot zeven dagen voor de verkiezing kan een tegenkandidaat zich nog altijd melden. Kandidaten voor de verkiezingen in 2025 zijn alvast welkom. Iedereen die minstens 18 jaar is en een Poperingenaar of een link met Poperinge heeft, is welkom”, aldus Sandro.

(Lees verder onder de foto.)

Prins Sandro, running mate Tiebe, kandidaat Prins Carnval Marco, huidig Prins Carnaval Djody en voorzitter Lieven Ryckbosch. © LBR

Carnavalsfamilie

Marco Dehollander (23) besloot in december zich kandidaat te stellen voor Prins Carnaval. “Mijn grootvader Martin werd in 1973 Prins Carnaval en mijn vader Martino in 2003. Het carnavalsgebeuren zit wel wat in het bloed. Ik had in gedachten om mij kandidaat te stellen, 25 jaar nadat mijn vader Prins Carnaval werd”, zegt de jonge papa van Luciano (2 jaar) en Eliso (één maand). “Mijn partner Bo steunt mij 100 procent, dus ik besloot er dit jaar voor te gaan. Ik had wel graag een tegenkandidaat gehad om wat strijd te hebben, maar het wordt een leuke avond. Ik hoop op heel wat ambiance en plezier, en veel supporters en sympathisanten”, zegt Marco.

Kaartenverkoop

Marco is geen lid van een carnavalsvereniging. Zijn running mate Tiebe (18) is lid van de Orde van de Flodders. Tiebe en Marco leerden elkaar kennen in de carnavalswereld. “Normaal maak ik deel uit van de werkgroep van de Orde van de Hommelknop. De voorwaarde om kandidaat te mogen zijn, was om alle contact met het bestuur te verbreken en dat heb ik ook gedaan.” In zaal Maeke Blyde start de Prins Carnaval verkiezing op zaterdag 24 februari om 19.33 uur. “We beginnen met een voorstellingsproef, gevolgd door een algemene proef. Marco en Tiebe zullen de week voor de verkiezing weten welk liedje ze op een zo origineel mogelijke manier live moeten brengen. Daarna volgt nog een supportersproef en de muzikale proef waar muziek, decor en show brengen centraal staan. Doordat er dit jaar slechts één kandidaat is, is er geen stemming in de zaal. Rond middernacht zullen we bekendmaken of Marco zich de nieuwe Prins Carnaval mag noemen.”

The post Opnieuw Prinses en Prins Carnaval verkiezing in Poperinge: Davina en Marco wagen hun kans is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is het Songfestival geen politiek debat waard?

Van alle edities van het Songfestival is die van 2024 het meest gegijzeld door de politiek, zeggen de kenners van het festival. Moet je dan een muziekkenner zijn om over het politieke aspect van het Songfestival te debatteren? Is de vraag over hoe het politieke conflict zich in Malmö heeft geuit ook geen debat waard?

Lees meer »

Rijksweg tussen Torhout en Kortemark tijdlang versperd nadat tractor met hark bomen raakt en in gracht belandt

De Rijksweg tussen Sint-Henricus bij Torhout en Kortemark was woensdagnacht een tijdlang volledig versperd na een ongeval met een tractor. De dubbele hark van de tractor raakte een boom waarna het voertuig zelf in de gracht eindigde. Er vielen geen gewonden.
The post Rijksweg tussen Torhout en Kortemark tijdlang versperd nadat tractor met hark bomen raakt en in gracht

Lees meer »

Nederland krijgt meest rechtse regering ooit

Zes maanden na de verkiezingen zijn ze er eindelijk uit: de PVV van Geert Wilders, de NSC van Pieter Omtzigt, de VVD van Dilan Yesilgöz en de BBB van Caroline van der Plas vormen het meest rechtse en speciale kabinet uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees meer »

Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen”

Na een carrière van tien jaar als private banker en bankdirecteur slaat Alex Van Hulle een nieuwe professionele weg in. De Gistelnaar zet zijn schouders onder Bowers.be, een bouw- en installatiebedrijf dat volop de duurzame energiekaart trekt. “Wij willen mensen met (ver)bouwplannen ontzorgen.”
The post Bankier schoolt zich om tot aannemer: “We willen mensen met (ver)bouwplannen compleet ontzorgen” appeared

Lees meer »

Steltenlopers Merchtem gaan Vietnamezen leren lopen op stelten in overstromingsgebied

De steltenlopers van Merchtem willen Vietnamezen op stelten leren lopen om door natte gebieden te trekken. De bekende steltenlopers trekken begin juni al voor de 5de keer naar het Aziatische land voor een groot cultuurfestival. De openingsceremonie met ook de steltenlopers wordt live uitgezonden op de Vietnamese televisie. De Steltenlopers willen de Vietnamezen ook helpen, zegt voorzitter Roger Daelemans: "Wij

Lees meer »

Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal worden: “Een boodschap van hoop voor de toekomst”

Vorige dinsdag stond het jaarlijkse feest van Dominiek Savio helemaal in het teken van ‘Back To The Future’. Hoogtepunt van de dag was het begraven van een tijdscapsule aan het kasteel. Die zal pas in 2058, op de honderdste verjaardag van Dominiek Savio, weer opgegraven worden.
The post Dominiek Savio begraaft tijdscapsule die pas in 2058 weer opgegraven zal

Lees meer »