Gemeenteraad Veurne neemt mobiliteitsplan onder de loep: “Vrij veel consensus”

Op de gemeenteraad werden de drie prioritaire thema’s van het mobiliteitsplan onder de loep genomen: circulatie in het centrum, parkeerbeleid en fietsbeleid. Ook de adviezen ingewonnen op de infomarkt, van de adviesraden en de gemeenteraadscommissie van 22 november 2023 werden verwerkt.

Pascal Sticker, schepen van Mobiliteit, lichtte het plan toe. “Het mobiliteitsplan is verankerd op basis van het STOP-principe, met als prioriteit Stappen, dan Trappen, Openbaar vervoer en Privévervoer. De werkgroep is met alle input aan de slag gegaan, en er was grote consensus rond het invoeren van een fietszone aan de binnenring in onze stad. Dat is al een zone 30, en er zal dan ook een inhaalverbod op fietsers gelden. Het tweerichtingsverkeer in de Ooststraat blijft behouden, maar is niet verplicht.”

Parkeerbeleid

Ook rond parkeren was er een grote consensus. “Het is de bedoeling om de randparkings met borden aan te duiden. Er was ook vraag om Shop&Go-parkeerplaatsen te voorzien, met maximaal 30 minuten parkeertijd. Wat de aanpak van de circulatie in de binnenstad betreft, kwamen er diverse opmerkingen vanuit de adviesraden. Zo was er onder meer de opmerking dat het beter zou zijn om niet meer te parkeren op de Grote Markt, of het idee om de binnenstad op te splitsen in een viertal grote lobben, met aandacht voor de bereikbaarheid van de Grote Markt. We hebben geprobeerd om het plan zo uit te werken dat we de grootste gemene deler kunnen behouden. Belangrijk is dat we een knip voorzien in de Ooststraat, aan de rotonde over de kanaalbrug. Een dubbele knip is gepland op de Grote Markt, bij het binnenrijden via de Zuidstraat en bij het binnenrijden via de Appelmarkt.”

Uiteraard moeten er ook keuzes gemaakt worden. “Er zijn enkele wijzigingen die vooral de verkeersveiligheid ten goede zullen komen. In de Vleeshouwersstraat, waar eenrichtingsverkeer geldt, zal iedereen bij het uitrijden verplicht rechtsaf moeten in de D. Dehaenelaan. In de Duinkerkestraat behouden we tweerichtingsverkeer, maar ben je verplicht linksaf te slaan bij het uitrijden. Aan de Kaaiplaats willen we eenrichtingsverkeer invoeren, om het zoekverkeer naar parkeergelegenheid te vermijden.”

Om nog te kunnen bijsturen, werd het mobiliteitsplan enkel ‘voorlopig’ vastgesteld op de gemeenteraad.

The post Gemeenteraad Veurne neemt mobiliteitsplan onder de loep: “Vrij veel consensus” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duitse voetbalbond komt met ‘originele’ bekendmaking EK-selectie, maar zet zo ook deur open voor ‘fake news’

Een droge opsomming van de EK-kern? Niet zo bij Duitsland. De geselecteerde spelers worden dezer dagen namelijk op originele wijze bekendgemaakt: op de ochtendradio of zelfs via een 93-jarige oma. Máár de Duitse bond zet met de actie ook de deur op een kier voor ‘fake news’. Vraag dat maar aan voormalig Union-spits Deniz Undav (27) en Mats Hummels (35).

Lees meer »

Regula Ysewijn: “Nog jarenlang heb ik de gezichten van mijn verongelukte vriendinnen gezien in menigtes. Omdat ik niet op hun begrafenissen was, zegt mijn psycholoog”

Kijk naar haar kleren en haar kapsel en je weet: Regula Ysewijn is anders. Een jaar geleden kreeg dat ‘anders zijn’ ook een vierletterige afkorting. ADHD. “M’n hele leven heb ik moeten horen dat het mijn eigen schuld was dat school niet lukte. Ik ben er 39 voor moeten worden om te weten: klopt niet.”

Lees meer »

? Stef Wauters maakt uitschuivertje: “Het was middag en ik zei uit pure gewoonte ‘Goeienavond welkom’”

Sommige aandachtige kijkers is het vorige week opgevallen: op dezelfde dag maakten twee van de meest ervaren tv-presentatoren live een uitschuivertje. In het ‘VTM NIEUWS’ van 13 uur opende nieuwsanker Stef Wauters met ‘Goeienavond. Welkom’. ’s Avonds slaagde Kart Vannieuwkerke erin om mee te geven dat het Europees voetbaloverzicht zou gebracht worden door Aster Nzeyimana, die sinds vorig jaar aan

Lees meer »

Zoveel heeft Nederland betaald om dan níét te mogen deelnemen: de grote geldmachine achter het Songfestival

De diskwalificatie van Joost Klein (26) op het Eurovisiesongfestival zadelt Nederland niet alleen op met een nationaal trauma, maar ook met een flinke financiële kater. Toch zeker bij de publieke omroep. Hoeveel hebben zij (en wij) betaald voor hun deelname aan de liedjeswedstrijd? Wat kost het om het festival als gaststad te organiseren? En hoe zit dat met die Israëlische

Lees meer »

LIVE GAZA. Frankrijk eist dat Israël aanval op Rafah onmiddellijk stopzet – Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

De beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de rol van de Palestijnen binnen de VN te versterken, wordt fors bekritiseerd door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz. “De VN-lidstaten hebben een willekeurige, absurde en onsamenhangende beslissing genomen die de moordenaars van Hamas beloont”, schrijft hij op de sociaalnetwerksite X. Volg alle ontwikkelingen in onze

Lees meer »