Alle jongeren voortaan gratis naar de psycholoog? “Onhaalbaar met het huidige budget”

Goed nieuws: vanaf deze maand kunnen jongeren tot en met 23 jaar gratis psychologische hulp krijgen. Minder goed nieuws: “Lang niet alle jongeren zullen gebruik kunnen maken van dit aanbod”, klinkt het in de sector. Ook Emma (18) uit Kuurne valt uit de boot.

Vooruit-politici van alle geledingen pakken er de afgelopen weken al te graag mee uit: ‘hun’ federale minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke heeft ervoor gezorgd dat alle jongeren tot en met 23 jaar vanaf 1 februari gratis psychologische hulp kunnen krijgen. Toch is een dosis nuance op z’n plaats in deze goednieuwsshow.

Dat het een stap in de goede richting is, daar is iedereen het voor alle duidelijkheid over eens. Maar de eindmeet is nog lang niet bereikt, meent ook de Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen. “Dat er vanuit politieke hoek wordt verkondigd dat ‘alle’ jongeren voortaan gratis naar de psycholoog zullen kunnen, daar hebben we het wat moeilijk mee. Want dat klopt dus eigenlijk niet”, aldus woordvoerster Lotte De Schrijver. “Eerst en vooral komen enkel kinderen en jongeren met lichte tot matige klachten in aanmerking voor de gratis sessies. Wie langdurige en intensievere hulp nodig heeft, valt hier buiten.”

“Elke jongere binnen de twee weken bij een psycholoog in de buurt krijgen? Onmogelijk!”

Dat wordt ook bevestigd door het FOD Volksgezondheid: volgens projectleider Sarah Morsink is de nieuwe conventie bestemd om preventief in te grijpen bij een kwetsbare doelgroep en zo de nood aan dure, gespecialiseerde hulp te voorkomen. Om dit te bereiken wordt een extra budget van 54 miljoen euro vrijgemaakt. “Met die centen kunnen we jongeren met beginnende moeilijkheden maximaal 10 ondersteunende of 20 behandelende individuele sessies per 12 maanden aanbieden. Groepssessies zijn onbeperkt. Daarnaast zetten we ook in op ondersteuning met eerstelijnswerkers – zoals huisartsen, het CLB, jeugdwerkers… – om deze jongeren met mentale gezondheidsproblemen op te sporen en correct te kunnen begeleiden”, legt zij uit.

Drempels

Ondanks de beperkingen is de nieuwe regeling een goede zaak, vindt ook Emma Declerq (18) uit Kuurne. “Ik kwam voor het eerst in aanraking met psychologische hulp toen ik amper zeven jaar was, na de scheiding van mijn ouders. Daarna heb ik nog verschillende diagnoses te verwerken gekregen: een eetstoornis, obsessieve compulsieve stoornis, depressie…” (lees verder onder het kader)

Psychologische hulp is langzaam maar zeker uit de taboesfeer aan het ontsnappen. Sinds de coronacrisis staat het thema steeds hoger op de agenda, zowel bij de media als bij de politiek. In 2021 werd een conventie opgestart waardoor volwassenen nu voor 11 euro per sessie bij een psycholoog uit één van de Netwerken van Geestelijke Gezondheidszorg – waarvan er in West-Vlaanderen drie zijn – terecht kunnen. Daarvoor werd een stevig budget voorzien. Nu wordt de geldkraan opnieuw opengedraaid, en dit keer wordt de focus gelegd op jongeren tot en met 23 jaar.

Het werd zoeken naar de juiste hulp, maar intussen volgt ze al een jaar therapie bij één vaste psycholoog. Zelf komt zij niet in aanmerking voor gratis sessies, door haar zwaardere problematiek. Maar dat er steeds meer maatregelen worden getroffen om die drempel voor andere jongeren te verlagen, kan ze enkel maar aanmoedigen. “Ik moet mijn therapie nog niet zelf betalen, maar ik zie de facturen wel bij mijn ouders toekomen en voel me daar vaak schuldig over. Ik weet dat zij het niet per se moeilijk hebben op financieel vlak, maar bij veel jongeren is dat wél het geval. Mentale gezondheidsproblemen discrimineren niet hé. Oud of jong, arm of rijk: iedereen kan erdoor getroffen worden. Als je als tiener of jonge twintiger dat prijskaartje ziet, dan is die drempel om hulp te gaan zoeken nóg veel hoger dan ze al is door taboe of schaamte.”

Onhaalbaar

Maar ook binnen de groep jongeren die wél het ‘juiste’ profiel hebben, zullen er velen teleurgesteld worden. Volgens de koepel is slechts 1 op 4 klinisch psychologen geconventioneerd. Daaronder valt ook de – nog kleinere groep – hulpverleners die specifiek in deze conventie voor jongeren zijn ingestapt. In West-Vlaanderen zijn dat er 359. Zij hebben elk een bepaald budget gekregen om een beperkt aantal uren per week open te stellen voor die gratis sessies.

“Het is opnieuw dezelfde groep mensen die extra steun krijgen. De overgrote meerderheid die nog steeds de volle pot moet betalen bij de psycholoog, blijft weer in de kou staan”

“In sommige regio’s zal dat aanbod voldoende zijn, maar in andere absoluut niet. Daar zullen de wachtlijsten blijven oplopen, en die worden niet systematisch gemonitord. Lang niet elke jongere met een hulpvraag zal gebruik kunnen maken van de gratis trajecten. Het aanbod is gewoon niet groot genoeg”, reageert Lotte De Schrijver van de VVKP. De opzet dat elke jongere binnen de twee weken na een hulpvraag bij een psycholoog uit het netwerk van die regio terecht zal kunnen, is volgens haar dus absoluut onhaalbaar.

Alle informatie over de geestelijke gezondheidzorgnetwerkenin West-Vlaanderen vind je op de website van Wingg

Daarnaast kaart de VVKP aan dat deze stap misschien niet zó drempelverlagend zal werken als het lijkt, en stelt zich de vraag of deze centen niet op een andere manier geïnvesteerd kunnen worden. “Voor de groep die nu wordt geholpen gold al een verlaagd remgeldtarief van 11 euro, slechts 4 euro bij verhoogde tegemoetkoming. Voor de meeste gezinnen is dat best wel haalbaar, ik weet niet of er nu door het volledig wegvallen van dat bedrag zo veel extra jongeren de stap zullen kunnen zetten naar psychologische hulp. Maar dat neemt wel een grote hap uit het totale budget, waardoor er niets overblijft voor de veel grotere groep mensen die voorlopig nog de volle pot betaalt bij hun psycholoog. De groep die al werd geholpen, krijgt nog meer hulp. De rest blijft in de kou staan.”

The post Alle jongeren voortaan gratis naar de psycholoog? “Onhaalbaar met het huidige budget” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stéphane Lefebvre leider na eerste wedstrijddag in Ypres Rally

Stéphane Lefebvre heeft na de acht vrijdagproeven de leiding genomen in de Ardeca Ypres Rally. De Fransman heeft in zijn Hyundai i20 Rally2 7.7” bonus op Maxime Potty (Toyota Yaris Rally2). Bjorn Syx (Citroën C3 Rally2) is de eerste streekrijder op de zesde plaats.
The post Stéphane Lefebvre leider na eerste wedstrijddag in Ypres Rally appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG DUITSLAND-HONGARIJE (18u). Het Duitse 60/30-model als offensieve luxe: lukt plan A niet, staat met Füllkrug een fenomeen als joker klaar

Treft Duitsland vandaag even vlot raak tegen Hongarije als bij de 5-1-pletwals tegen Schotland? Het thuisland kent offensieve luxe met verschillende profielen. Lukt plan A met Kai Havertz als ‘valse negen’ niet, staat plan B met Niclas Füllkrug als diepe spits klaar: de joker is een heus fenomeen. Volg de wedstrijd vanaf 18u in onze liveblog onderaan dit artikel!

Lees meer »

Welshe politie zoekt man die steen naar zeehond gooide

Schokkende beelden vanuit Engeland. Bewaakster Jenni Louise Cox kon dinsdag filmen hoe een man stenen naar een zeehond gooide op een strand in de stad Llandudno. De politie van North Wales heeft nu een openbare oproep gedaan om de man zo snel mogelijk te vinden.

Lees meer »

Doden en vermisten na overstromingen in het zuiden van China

De regenval en overstromingen in China hebben meer slachtoffers gemaakt. In Guangdong zijn maandag zeker vijf mensen omgekomen bij aardverschuivingen op verschillende plaatsen rond de stad Meizhou, meldde de Chinese staatstelevisie. Van vijftien mensen is er geen spoor en dertien mensen zaten vast in de massa’s water en modder.

Lees meer »

Koksijde krijgt één van de vijf tegels van het virtueel museum van Vlaanderen, inclusief augmented reality beleving met Oostduinkerkse garnaalvissers

Aan het openluchtzwembad bij het Astridplein in Oostduinkerke werd officieel de tegel onthuld met de QR-code die toegang geeft tot de FAAM-app van het grote virtuele museum van Vlaanderen. Koksijde kreeg een van de vijf tegels waardoor de gemeente nu deel uitmaakt van het virtuele museum van Vlaanderen. Via deze app zien bezoekers via ‘augmented reality’ (AR) de Oostduinkerkse garnaalvissers

Lees meer »

Antwerps productiehuis Geronimo fuseert met Nederlands tv-bedrijf om internationale versies ‘Bestemming X’ te maken

Geronimo productions, het Antwerps productiehuis van onder meer ‘Helden van vuur’, ‘Onder vuur’ en ‘Bestemming X’ gaat fuseren met het Amsterdamse televisiebedrijf Villain Studios. Samen zullen ze programma’s maken voor internationale televisiezenders. Te beginnen met een Duitse versie van ‘Bestemming X’ voor Prosieben, de grootste commerciële zender van Duitsland.

Lees meer »

Bekend friethuis Ape’Tyt verhuist van Lichtervelde naar discotheek Place2Party in Torhout: “Maar concept blijft”

Het bekende Friethuis Ape’Tyt aan de Brugsebaan in Lichtervelde verhuist enkele honderden meters verderop naar discotheek Place2Party aan de Roeselaarseweg in Torhout. De frietzaak is sinds begin februari namelijk overgenomen door Lorenzo Charle en Robin Desoete, die de danstempel runnen samen met hun broer Björn Charle.
The post Bekend friethuis Ape’Tyt verhuist van Lichtervelde naar discotheek Place2Party in Torhout:

Lees meer »

Vrouw met 4,9 promille in auto: “Drie flessen wodka gedronken na botsing”

4,9 promille in het bloed, drie flessen wodka in de auto en zichzelf beplast: zo trof de politie een 41-jarige bestuurster aan in haar wagen. Twee weken later werd ze opnieuw met 3,2 promille vanachter het stuur gehaald. “De recordhouder van ál onze dossier”, zuchtte het openbaar ministerie tijdens het proces van de vrouw in de politierechtbank van Sint-Niklaas. Daar

Lees meer »