Brugge maant automobilisten met borden en kaartjes aan om hun motor uit te zetten

Brugge plaatst borden langs de ring om automobilisten aan te manen hun motor uit te zetten als de bruggen openstaan. Zo wil de Stad de strijd tegen fijn stof aangaan. Stadswachten zullen sensibiliseringskaartjes uitreiken.

Stad Brugge zet een nieuwe sensibiliseringsactie op om de motor uit te zetten als je voertuig stil staat. “Concreet hebben we vernieuwde borden geplaatst ter hoogte van de bruggen aan de Brugse Ring met de heldere slogan ‘brug open – motor af’”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet.

Kaartjes

Daarnaast zullen de stadswachten sensibiliseringskaartjes bedelen aan bestuurders van personenwagens, taxi’s of bestelbusjes waarvan de motor bij stilstand blijft draaien. “Dit is niet enkel verboden, maar ook belangrijk voor de gezondheid van de bestuurder, passagiers en toevallige voorbijgangers of fietsers.”

Stad Brugge heeft een relatief goed zicht op de fijn stof concentraties in Brugge. “We beschikken over een combinatie van door computers gemodelleerde waarden, metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij en sinds 2012 over data van de meetfiets van het Stadslabo”, legt Minou Esquenet uit.

Meetfiets

Deze meetfiets meet fijnmazig verschillende concentraties aan fijn stof terwijl de fiets een traject door de stad aflegt. “Uit de metingen blijkt dat ter hoogte van de bruggen aan de Brugse Ring een hogere concentratie aan fijn stof wordt waargenomen”, vervolgt de klimaatschepen.

“Dit is onder andere te wijten aan chauffeurs die de motor van hun voertuigen niet afzetten als de brug openstaat. Maar ook op andere plekken waar de motor bij stilstand van het vervoer blijft draaien, bijvoorbeeld ter hoogte van scholen of parkeerzones, zijn de concentraties aan fijn stof of NOX tijdelijk beduidend hoger.”

Gezondheid

De luchtkwaliteit heeft een grote gezondheidsimpact op mens, dier en ecosystemen. In Brugge is de luchtkwaliteit de voorbije jaren verbeterd, maar er blijft niettemin nog een weg te gaan om de luchtkwaliteit nog zuiverder te maken. Kinderen zijn extra kwetsbaar aangezien de uitstoot van personenwagens en vrachtverkeer beter blijft hangen op een hoogte van 1 meter, kindhoogte, dan op 2 meter.

Fijn stof (ultra fijn stof en PM 2,5) en stikstofdioxide NOX zijn samen met ozon de 3 belangrijkste stoffen in de lucht met de grootste gezondheidsimpact in Vlaanderen. Hierbij is fijn stof voor 11 procent afkomstig van het verkeer en NOX voor 25 procent.

Volgens Minou Esquenet kunnen we samen de impact op onze luchtkwaliteit, en dus ook op onze gezondheid en deze van onze kinderen, beter maken: “Daarom starten we de sensibiliseringsactie om de motor uit te zetten als je voertuig stil staat. We plaatsten nu vernieuwde borden ter hoogte van de bruggen aan de Brugse Ring met de heldere slogan ‘brug open – motor af’.”

Vijfpuntenplan

Deze sensibiliseringsactie past in het kader van het Brugse vijfpuntenplan om de luchtkwaliteit van deze stad te verbeteren. Deze vijf actiepunten zijn:

1. We stellen een luchtkwaliteitsactieplan op voor Brugge.

2. We meten meer, onder andere fijn stof en NO2.

3. We zorgen ervoor dat de eigen luchtkwaliteitsdata (fijn stof, NO2 & O3) kunnen geraadpleegd worden, onder andere. via de website https://www.brugge.be/luchtkwaliteit .

4. We sensibiliseren burgers en scholen onder andere via citizen science initiatieven, info over de luchtkwaliteit in het straatbeeld en sensibiliseringsacties over stationair draaien van verbrandingsmotoren.

5. We informeren de inwoners via social media op momenten dat de luchtkwaliteit boven de drempelwaarde ligt en geven adviezen over hoe extra luchtverontreiniging te voorkomen.

The post Brugge maant automobilisten met borden en kaartjes aan om hun motor uit te zetten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt met verzamelen van haarlokken

Van eindeloos lange lokken, tot een snit net onder de schouders. In het Wevelgemse kapsalon Coup de Foudre werd het startsignaal gegeven, voor de lokale deelname aan de Think Pink actie. Lokken haar worden er op die manier verzameld, om pruiken te kunnen maken voor kankerpatiënten.
The post Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt

Lees meer »

Iran laat deel van bemanning in beslag genomen containerschip vrij

Iran heeft zeven bemanningsleden van het containerschip MSC Aries vrijgelaten. Zo’n 17 mensen zijn nog steeds aan boord. Dat heeft de Portugese overheid donderdag meegedeeld. Het schip, dat vaart onder Portugese vlag, was op 13 april in beslag genomen door Iraanse troepen vanwege “banden met Israël”.

Lees meer »

Waar kennen we robothond Spot uit ‘De Mol’ nog van?

Nog een laatste mollenstreek in de slotaflevering van ‘De Mol’. Would-be dief Senne laat zich in de gangen van Villa del Gattopardo, een protserige palazzo in Palermo, met plezier betrappen door ‘waakhond’ Spot, om te vermijden dat de groepspot finaal nog zou aandikken. Kwam bekend voor, dat technologische hoogstandje in de vorm van een robothond? Jazeker. Volgend jaar wordt Spot

Lees meer »

Kim brengt patiënten met zeldzame botziekte uit verschillende landen voor het eerst samen in Oostende

“Ik leef nog iedere dag op pijnstillers.” Van 13 tot 19 mei komen in Vaya Mundo te Oostende patiënten uit verschillende landen samen die lijden aan de heel zeldzame botziekte Camurati-Engelmann. Het initiatief, overigens een primeur voor ons land, komt van de Oostendse Kim Van Cauwelaert (43), die al sinds ze leerde lopen met de pijnlijke gevolgen van de aandoening

Lees meer »

Europese leiders veroordelen aanslag tegen Fico: “Laffe aanval”

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt de “verachtelijke aanval” op de Slovaakse premier Robert Fico. “Zulke geweldplegingen hebben geen plaats in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons waardevolste goed”, schrijft ze in een boodschap op X, het vroegere Twitter. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zegt gechoqueerd te zijn.

Lees meer »

Tournée Locale met de fiets of te voet

Op zondag 2 juni organiseert de mondiale raad Tournée Locale. Met een wandel- en fietstocht zetten ze verschillende locaties in de kijker, waar organisaties, handelaars en producenten lokaal, ecologisch en fair ondernemen en denken. Onderweg houden ze halt bij stekjesbieb ’t Lammeken, Ingelzwam, de fietsbieb, de Kringwinkel, IJsbeerkes crèmekarre, de Kasteelbie, Galle Tomabel en natuurpunt
The post Tournée Locale

Lees meer »

Israël kreeg van Belgische publiek 12 punten: hoe N-VA en Vlaams Belang de stemming een flinke duw gaven

“And twelve points go to… Israël!” Net als in dertien andere landen gaf het Belgische publiek tijdens het Songfestival het maximum van de punten aan Eden Golan, hoewel de deelname van de Israëlische erg gecontesteerd was. Professor Europese politiek Hendrik Vos legt uit hoe N-VA en Vlaams Belang daar voor iets tussen zitten. “Dit resultaat doet uitschijnen dat Israël een

Lees meer »

“Zoveel West-Vlamingen naar Auchan, is dat niet jammer?”: lijsttrekkers Melissa Depraetere en Pablo Annys (Vooruit) over hun prioriteiten voor de verkiezingen

Geen West-Vlamingen meer in Auchan. Meer bedden voor onze ouderenzorg. Meer bankautomaten en bussen. Hogere lonen. Dat zijn de prioriteiten van Vooruit voor onze provincie. Dat zeggen lijsttrekkers Melissa Depraetere (federaal) en Pablo Annys (Vlaams). Opvallende anekdote: vader Jo Rousseau heeft bedankt voor een plaats op de lijst.
The post “Zoveel West-Vlamingen naar Auchan, is dat niet jammer?”: lijsttrekkers

Lees meer »

“Hij begon zich meteen te verontschuldigen”: nieuwe details opgedoken over Songfestivalincident van Joost Klein

Er blijven maar nieuwe details opduiken over het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw in de backstage van het Eurovisiesongfestival. Volgens nieuwe informatie die het dagblad ‘Aftonbladet’ te weten kwam, heeft Klein zich na het voorval verschillende keren verontschuldigd. Volgens enkele anonieme bronnen zou Klein meerdere keren “het spijt mij” gezegd hebben.

Lees meer »

Reddingsactie opgestart na telefoontje van voorbijganger, maar twee bootjes ‘in nood’ zijn eigenlijk bezig met sportlessen: “We willen mensen inlichten”

De politie Westkust waarschuwt inwoners of passanten op de Zeedijk in Oostduinkerke. Dinsdagmiddag werden daar de procedure ‘redding op zee’ en de procedure ‘small-boats’ voor vluchtelingen opgestart na een melding van twee bootjes op zee. Het bleken echter leerlingen op sportdag bij de surfclub te zijn. “Dat dat deze week nog meermaals gebeuren”, meldt de politie.
The post Reddingsactie

Lees meer »

Celstraf voor vrouw die vriendjes pluimde met nepreisjes en Tomorrowland-tickets: “Ze pleegde zelfs feiten terwijl ze onder elektronisch toezicht stond”

Al sinds 2014 licht Kimberly C. (33) non-stop mensen op, onder andere via tweedehandswebsites. Na drie eerdere veroordelingen kreeg de Brugse maandag opnieuw 40 maanden cel omdat ze meerdere vriendjes en hun familie geld aftroggelde met luxereisjes en vip-tickets voor Tomorrowland. De Brugse rechtbank beval haar onmiddellijke aanhouding.

Lees meer »

Kim Huybrechts succesvol geopereerd aan sleutelbeen na vechtpartij: “Plots werd ik aangevallen met motorhelm”

Kim Huybrechts (38) is succesvol geopereerd. De darter brak bij een vechtpartij na de bekerfinale tussen Antwerp en Union het sleutelbeen van zijn werparm op twee plaatsen. “Ik was weerloos”, vertelde hij daarover aan VTM Nieuws vanop z’n ziektebed in AZ Monica Deurne. Gelukkig gaat het niet om een complexe breuk, Huybrechts hoopt over vier weken alweer te kunnen darten.

Lees meer »