Johan en Nancy Plancke laten de Bistro in Roeselare over aan zoon Alexander: “Feestje voor 40ste verjaardag”

Jongerencafé Bistro van Johan Plancke op het Polenplein opende 40 jaar geleden de deuren en werd een vaste waarde voor de schoolgaande jeugd. Johan heeft nu zijn Bistro officieel overgelaten aan zijn zoon Alexander die meteen een feest plant voor de 40ste verjaardag.

“Ik ben op mijn zestiende naar de militare school getrokken in Zedelgem”, begint Johan Plancke (56) zijn professioneel verhaal. “Ik ben dan militair geweest bij de luchtmacht in Koksijde maar vanaf mijn achttiende werkte ik ook in De Vagant tijdens het weekend. In maart ‘84 is Dirk Deylgat dan met de Bistro op het Polenplein gestart en op 13 december 1990 heb ik de Bistro overgenomen. Ik was 21 jaar en combineerde het jongerencafé met mijn job in het leger. Dat heb ik nog twee jaar gedaan.”

“De Bistro als jongerencafé was eigenlijk onmiddellijk een succes. Je had al De Vagant als jongerencafé, de Champetter die toch een beetje op een andere doelgroep mikte en Den Arend waar eerder een ouder publiek over de vloer kwam.”

“Ik heb altijd uitdagingen bij gezocht, ik stond altijd open voor opportuniteiten. Zo hebben Nancy en ik ook brasserie Sterrebos en brasserie Ter Vijfweghe open gehouden, heb ik zeven jaar voor KSV Roeselare gewerkt en vier jaar voor RSC Anderlecht. Maar ik bleef in het weekend actief in de Bistro. De Bistro is altijd de rode draad in mijn leven geweest en in het leven van Nancy alleszins. Zij staat er altijd van elf uur ‘s morgens tot sluitingsuur. Zij is echt de biechtmoeder van de studenten (lacht). Ik ben ook zeer gelukkig dat ik Nancy altijd aan mijn zijde heb: zij steunt mij altijd en tempert mijn enthousiasme als ze denkt dat dit nodig is. En ze heeft het meestal bij het rechte eind.”

“De laatste twee jaar heb ik een beetje ‘gevlinderd’. Ik heb als freelancer gewerkt voor Marc Coucke in Durbuy. Het was de bedoeling om daar een nieuwe brasserie van zijn groep te openen maar die plannen hebben een beetje vertraging opgelopen. Ik heb ook de ontbijtservice helpen opstarten in La Rigue in Knokke. Dat was om vier uur opstaan en om vijf uur beginnen. Ik heb daarom ook twee maanden in het gloednieuwe hotel gewoond. Dat was iedere dag twee uur autorijden gespaard en dat betekende ook twee uur meer tijd om te lopen als voorbereiding op mijn marathon. Ik liep dan telkens door het Zwin tot aan Retranchement en terug. En ja, ik heb de marathon van Nieuwpoort gelopen. Niet in de tijd die ik had vooropgesteld weliswaar want een week voor de wedstrijd heb ik corona opgelopen. Laat ons zeggen dat het van begin tot einde een marathon op karakter was (lacht).”

Geen onbekend terrein

“Mijn mama en ik hebben de laatste jaren samen de Bistro gerund”, neemt zoon Alexander (28) over. “Maar papa is altijd de boekhouding blijven doen net als de bestellingen en alle ander papierwerk. En dat zal hij blijven doen.”

“De Bistro is natuurlijk geen onbekend terrein voor mij. Vanaf mijn zestiende was ik hier al jobstudent. Na mijn middelbaar heb ik een tijdje vastgoed gestudeerd in Gent maar ik ben dat gestopt. Dan heb ik vijf jaar in het ARhuscafé gewerkt en kon ik dat combineren met mijn job in de Bistro. Papa en mama hadden al enkele keren gepolst of ik de zaak volledig wilde overnemen maar ik twijfelde of ik dat wel kon. Mijn twee deelnames aan de Roeselaarse kerstmarkt met een winterchalet hebben mij uiteindelijk over de streep gehaald. Ik voelde dat ik er klaar voor was en het begon echt te kriebelen om de Bistro over te nemen en er mijn eigen zaak van te maken.”

“De Bistro zal in de eerste plaats een studentencafé blijven, het concept zal niet veranderen. Wel zal ik proberen om op vrijdag onmiddellijk na de schoolbel voor ambiance te zorgen in het café. Ik heb ‘strafstudie in de Bistro’ in het leven geroepen. Dat is een actie die een kwartier duurt en waarin de pintjes bijvoorbeeld maar twee euro kosten of wie een badeendje meebrengt een geschenk krijgt. Of wie een toets Frans kan tonen waarop hij of zij 18/20 heeft behaald ook een verrassing krijgt. Je ziet, wie zijn of haar best doet op school wordt ook beloond bij ons (lacht). Enfin, ik wil de tijd terugbrengen dat wanneer de schoolbel rinkelt alle studenten automatisch denken ‘ah, het is Bistrotime’.”

“En in het weekend van 15 en 16 maart is het tijd voor een feestje want dan vieren we ons veertigjarig bestaan. We doen dat op vrijdag- en zaterdagavond: op vrijdag voor de huidige en jongere generaties en op zaterdag voor de oudere generaties. En we proberen inderdaad de DJ’s van vroeger en nu te programmeren.”

The post Johan en Nancy Plancke laten de Bistro in Roeselare over aan zoon Alexander: “Feestje voor 40ste verjaardag” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Conflict met Joost Klein had nooit mogen escaleren”: Vlaamse cameraman vertelt hoe het er achter schermen aan toegaat op Songfestival

“Voor dit incident met Joost Klein meteen naar de politie stappen? Dat had wellicht kunnen worden vermeden.” De Vlaming Jan Demulder, die meer dan tien jaar dezelfde job deed als de Zweedse cameravrouw tijdens het Eurovisiesongfestival, begrijpt niet hoe het incident zo uit de hand kon lopen. Hij vertelt ons exclusief hoe hectisch het er achter het podium aan toegaat.

Lees meer »

Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar

De Belgische webshop met duurzaam speelgoed www.fairplace.be breidt uit met zes speelgoedpakketten van Re-Play, een jong initiatief van de Deerlijkse jonge mama Lore Derumeaux. Via haar webshop kan je origineel en duurder speelgoed huren in plaats van dat aan te kopen.
The post Speelgoedwebsites Fairplace en Re-Play slaan de handen in elkaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gynaecoloog die ‘ongewenste behandelingsmethoden’ toepast bij zes vrouwen krijgt laatste kans voor hof van beroep: “Hier werd een seksuele fantasie afgewerkt”

“Ik kreeg mijn voorschrift terwijl hij met zijn hand over de binnenkant van mijn dijen wreef.” Er was donderdagochtend weinig liefde in het Antwerpse hof van beroep voor Ben V.R. De 60-jarige gynaecoloog uit Turnhout kreeg een laatste kans om een wat gunstiger licht te doen schijnen op de verkrachtingszaak waar hij al enige tijd in vervolgd wordt. Een deskundigenverslag

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Poetin en Zelensky: geen ‘olympische’ wapenstilstand – Moskou: Westen is met “vuur aan het spelen”

Het Westen is “met vuur aan het spelen” en dat zal “niet onbeantwoord blijven”. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd naar aanleiding van de Oekraïense luchtaanvallen van afgelopen nacht. Volgens Rusland werden daarvoor westerse wapens gebruikt. De Russische president Vladimir Poetin zal ook tijdens de Olympische Spelen doorgaan met de oorlog in Oekraïne. De Franse president Emmanuel

Lees meer »

‘Beverly goes country’ bij Beverly Percussion Ensemble: “We willen dat mensen zich hier in een saloon wanen”

Op zaterdag 25 mei organiseert Beverly Percussion Ensemble opnieuw zijn jaarlijks evenement. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in de muziekschool van Beveren langs de Izegemseaardeweg voor ‘Beverly goes country’, een gratis toegankelijk evenement waarbij – hoe kan het ook anders – alles in het thema van country staat.
The post ‘Beverly goes country’ bij Beverly Percussion Ensemble: “We

Lees meer »

“Voor sommigen is zo’n gehalte dodelijk”: Rijverbod, fikse boete en alcoholslot voor automobilist (60) uit Deerlijk met 3,5 promille

“Hij zwalpte zo hard heen en weer dat hij tegen mij botste.” Een tegenligger op de Otegemsesteenweg in Deerlijk zag op 20 augustus 2023 met geknepen billen een 60-jarige automobilist naderen. De man bleek maar liefst 3,5 promille alcohol in het bloed te hebben en kreeg nu de rekening gepresenteerd.
The post “Voor sommigen is zo’n gehalte dodelijk”: Rijverbod,

Lees meer »

OVERZICHT. Gastland Duitsland maakte EK-selectie bekend op ludieke wijze, Undav bij 27 namen, geen Goretzka en Gnabry

Het EK begint pas over een maand, maar mondjesmaat lopen de EK-selecties binnen. Hongarije maakte hun selectie dinsdag al bekend en nu mag ook Duitsland bijgeschreven worden op het lijstje. Het gastland loste de afgelopen dagen op ludieke wijze al enkele namen, nu is ook de volledige kern bekendgemaakt. Op de selectie van de Belgen is het nog wachten tot

Lees meer »

Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen nadat Raad van State en Vlaams Parlement forfait geven

De oppositiepartij Respect riep een halfuur vóór de gemeenteraad van donderdagavond de pers bijeen, om aan te kondigen dat ze een dossier indienen bij het Grondwettelijk Hof. “Dit is de laatste kans om de ondemocratische beslissing tot fusie te vernietigen”, zegt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht.
The post Respect stapt naar Grondwettelijk Hof: Allerlaatste kans om beslissing tot fusie te vernietigen

Lees meer »