Joël Snick brengt boek ‘Bijdrage tot de geschiedenis van Reninge’ uit: “Adellijke heren aan de macht”

Joël Snick (78) uit Ieper, maar afkomstig van Reninge, schreef een boek over de geschiedenis van zijn geboortedorp. Daarin komen drie onderwerpen aan bod, namelijk het Reninge van vóór 1795, de geschiedenis van het kasteel en de omvang en betekenis van het patrimonium van de heren van Reninge.

Joël Snick verdiept zich sinds enkele jaren in de lokale geschiedenis en legt zich ook toe op genealogische opzoekingen. De gepensioneerde leerkracht is tevens secretaris van Familiekunde Vlaanderen regio Ieper-Diksmuide en bestuurslid van Westhoek, Kring voor geschiedenis en familiekunde in de Vlaamse en Franse Westhoek.

Niet democratisch

In zijn boek ‘Bijdrage tot de geschiedenis van Reninge’ toont Joël Snick aan dat Reninge eeuwen geleden niet democratisch werd bestuurd. “Een paar adellijke heren hadden het voor het zeggen”, zegt Joël Snick. “Reninge bestond uit vier delen met elk een eigen heer en een eigen organisatie. In het boek bespreek ik de grenzen van die verschillende delen, de activiteiten van de bevolking in die tijd en de financiën. Met de Franse revolutie komt aan deze structuur en organisatie een einde en verdwijnen de heren van Reninge definitief van het toneel.”

“Reninge bestond uit vier delen met elk een eigen heer”

Verder wordt in het werk ook brandhout gemaakt van het verhaal dat Lodewijk XIV aan de oorsprong ligt van de ‘XIIII’ dat de gevel siert van het kasteel in Reninge aan het begin van de Ieperstraat. “Dit brengt ons bij de familie Gand-Vilain, die het kasteel in 1627 heeft gebouwd”, licht Joël al een tipje van de sluier. “Uit die familie stammen vanaf 1555 de ’nieuwe heren’ van Reninge voort. Zij worden een na een besproken. De heren verbleven weliswaar niet in Reninge, maar vestigden zich vooral in Frankrijk, zelfs tot in Versailles. Een zeldzame keer kwamen ze op bezoek, zoals in 1651, 1683, 1721 en op 12 juni 1768, een bezoek dat in de literatuur tot nu nergens wordt vermeld.”

Een derde onderwerp dat in het boek aan bod komt, gaat over de omvang en betekenis van het patrimonium van de heren van Reninge, tevens prinsen van Izegem. Waar vinden we hun eigendommen? Waar en hoe oefenen zij hun macht uit? Was de aankoop van Reninge een voordelige transactie? Het zijn maar enkele vragen waar in het boek een antwoord wordt gegeven.

“Zowel uit de aankoop in 1469 als in 1555 blijkt dat de heren van Reninge gehecht waren aan Reninge”, zegt de gepensioneerde leraar. “Het was winstgevend en de heren wilden het natuurlijk zo houden. Maar met de Franse revolutie breekt een nieuw tijdperk aan. De vrouwe van Reninge Elisabeth Pauline de Gand, die stamt uit de familie Gand-Vilain en enkele jaren in het kasteel van Arlay in Frankrijk verbleef, sterft in 1794 onder de guillotine in Parijs.”

“Haar vele bezittingen komen toe aan haar dochter, getrouwd met de hertog van Arenberg. In 1812 komen 38 eigendommen in Reninge zoals de Reningemolen, het kasteel en het Reninckhof terecht in het patrimonium van de familie Arenberg. Ze worden in 1829 en 1841 verkocht. Ook die verkopen worden uitgebreid toegelicht in het boek.”

50-tal illustraties

Het boek telt 157 bladzijden en een vijftigtal illustraties en kost 25 euro (+ 8 euro verzendingskosten). Bestellen kan door te mailen naar [email protected] en het bedrag te storten op het rekeningnummer BE57 0001 1117 5235 met de mededeling ‘boek Reninge’. De oplage is beperkt tot 48 stuks. Dus wie een exemplaar op de kop wil tikken, zal snel moeten zijn.

The post Joël Snick brengt boek ‘Bijdrage tot de geschiedenis van Reninge’ uit: “Adellijke heren aan de macht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Weet nog steeds niet hoe ik dat gedaan heb”: Julie Vanloo debuteert in WNBA met “machtig” punt, ondanks nachtmerrie vooraf

Van een binnenkomer gesproken. De eerste score van Belgian Cat Julie Vanloo (31) in de WNBA was zowaar een buzzer-beater – een shot dat binnengaat op het allerlaatste moment van een kwart. Íedereen ging uit zijn dak. “Op één been. Ik weet niet hoe ik dat gedaan heb”, vertelt Vanloo bij VTM NIEUWS-journaliste en Amerika-correspondente Romina Van Camp. En zeggen

Lees meer »

“Hij zal meer uit zijn carrière halen dan als hij wél had gezongen”: hoe Joost Klein de morele winnaar van het Eurovisiesongfestival werd

Veel kans dat je over een paar weken Nemo enkel nog kent als een kleurrijk visje, en niet meer als Zwitsere Eurovisiesongfestivalwinnaar. Maar de Nederlander die omwille van een nog steeds niet helemaal duidelijk incident werd gedekwalificeerd, vergeet je niet snel. “Joost Klein is de morele winnaar van dit songfestival.”

Lees meer »

“Zusters die het beste nastreven”: Soroptimisten Veurne-Westhoek vieren vijftigste verjaardag

Op 27 april 1974 werd de serviceclub SIB Veurne-Westhoek boven de doopvont gehouden en kreeg ze als zeventiende club in België het officiële erkenningscharter. Dit jaar viert de Soroptimistenclub Veurne-Westhoek dus haar vijftigste verjaardag.
The post “Zusters die het beste nastreven”: Soroptimisten Veurne-Westhoek vieren vijftigste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste gesprek met de winnaar van ‘De mol’, die met 24.160 euro naar huis mag: “Elk vrij moment studeerde ik samenvattingen”

Bernard Balcaen (33) mocht dankzij ‘De mol’ met Lukaku voetballen en zag zo tot zijn eigen verbijstering een jeugddroom uitkomen. Maar de leerkracht lager onderwijs is, als indrukwekkende winnaar, ook in één klap 24.160 euro rijker. Een mooi bedrag, waar hij niet alleen domme plannen mee heeft, vertelt hij in een eerste gesprek.

Lees meer »

LIVE. Trucker was ooggetuige van drieste aanval in Normandië: “Cipier lag op de grond, met bebloede handen aan zijn hoofd”

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »

Sarah Laseure is de schakel tussen gemeente en ondernemers: “Actief handel mee helpen versterken”

Sedert enkele maanden is Sarah Laseure (29) bij de gemeente Zwevegem aan het werk als ‘Deskundige Ondernemen’. Het is de bedoeling dat zij het contact tussen de ondernemers en de gemeente bevordert. Met zowat 3.000 ondernemingen en 353 handelszaken is er zeker werk aan de winkel.
The post Sarah Laseure is de schakel tussen gemeente en ondernemers: “Actief handel

Lees meer »

Post Title

De Sint-Paulusschool tekende voor het eerst in op de officiële digitale aanmeldingsprocedure. Daardoor kwamen in totaal 120 scholieren op de wachtlijst van hun eerste voorkeur terecht, wat heel wat frustraties bij de ouders veroorzaakt. Deze week kampeerden enkelen van hen ’s nachts voor een andere campus om ook daar niet uit de boot te vallen. “Zelfs een tweeling kan niet

Lees meer »

Antwerpse politie verzegelt garage die wagens verhuurt aan drugscriminelen

Een garage in de Montignystraat die wagens verhuurt aan het drugsmilieu is verzegeld door de Antwerpse politie. De politie heeft ook de boekhouding van de garage in beslag genomen. "Er wordt ook gekeken of er sprake is van witwaspraktijken", zegt woordvoerder Kim Bastiaens. In april was er ook al een gelijkaardige controleactie in een garage in Aartselaar.

Lees meer »

Heb jij een vraag voor Het Grote Debat van VTM NIEUWS?

Op 4 juni vindt Het Grote Debat van VTM NIEUWS plaats. Zeven politieke kopstukken nemen het daarin tegen elkaar op: Alexander De Croo (Open Vld), Bart De Wever (N-VA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Sammy Mahdi (CD&V), Petra De Sutter (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit) en Raoul Hedebouw (PVDA). Het Grote Debat draait rond vijf thema’s: geld, migratie, defensie/veiligheid, onderwijs en

Lees meer »