Amper vijftig buurtbewoners dagen op voor infovergadering over nieuw Clubstadion: “Komt er fonds voor schade aan onze huizen?”

Vijftig buurtbewoners van de Jan Breydelsite in Sint-Andries daagden donderdagavond op voor de informatievergadering die de Stad Brugge en het Vlaams Departement Omgeving belegden in het BMCC. Er waren 500 bewonersbrieven verstuurd met een uitnodiging om te luisteren naar de gewijzigde plannen die Club Brugge voor de bouw van een nieuw stadion indiende.

Uiterlijk op 19 juni – kort na de verkiezingen – moet de uittredende Vlaamse Regering zich uitspreken over de omgevingsvergunningsaanvraag die Club Brugge ingediend heeft. De kans is groot dat Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir en haar collega’s groen licht geven. Dat deden ze eerder al, maar zeventien buurtbewoners trokken met succes naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Goodwill

Inmiddels heeft Club Brugge zijn plannen verfijnd. Donderdagavond liet Blauw-Zwart een bataljon aan architecten en experten aanrukken om de opgedaagde buurtbewoners te overtuigen van zijn goodwill. Projectleider Alexander Vandervennet, de rechterhand van Clubvoorzitter Bart Verhaeghe, vatte het zo samen: “We willen echt samenleven met de buurt, het nieuwe stadion zal voor veel minder hinder zorgen door de mobiliteitsmaatregelen.”

Nog tot 5 februari kunnen buurtbewoners bezwaar indienen tegen de plannen. De gewijzigde wetgeving verplicht Vlaanderen en de Stad Brugge om tijdens het openbaar onderzoek een informatievergadering te beleggen. Wat is er dan veranderd in vergelijking met de eerdere plannen die door de Raad voor Vergunningsbetwistingen geschrapt werden?

Parkeerverordening

In eerste instantie heeft de Stad Brugge haar parkeerverordening gewijzigd, omdat een strikte interpretatie van het vroegere reglement Club Brugge verplichtte om voldoende parkeerplaatsen voor alle supporters op de site te voorzien. Een onmogelijke opdracht voor 40.000 toeschouwers. Ten tweede oordeelde de Raad dat Club het aantal supporters dat per auto naar de matchen komt onderschat had.

Wie de afgesproken mobiliteitskeuze niet respecteert, krijgt geen toegang tot stadion

Club Brugge herschreef zijn huiswerk en berekende dat er op basis van gemiddeld 2,3 inzittenden per auto nood is aan maximaal 5920 parkeerplaatsen op tien randparkings, van waar de supporters per shuttlebusjes naar het stadion zullen getransporteerd worden. “We zijn daarop voorzien. In totaal zijn er zelfs 8.000 plaatsen op die randparkings, zodat we wat kunnen schuiven als er andere evenementen zijn in Brugge”, luidt het.

Combitickets

De grote vrees van sommige buurtbewoners is dat het systeem van combitickets niet sluitend zal zijn en dat voetbalsupporters toch zullen wildparkeren in de buurt van het Jan Breydelstadion. “Klopt niet. Er zal een dubbele controle zijn. Wie zich niet houdt aan de vooraf afgesproken mobiliteitskeuze, zal het stadion niet binnen kunnen. Er bestaan digitale tools om dit te controleren”, stelt Alexander Vandervennet.

Concreet zullen de voetbalsupporters bij de aanschaf van hun jaarabonnement moeten aangeven op welke manier ze naar het stadion komen. Club berekende dat 700 buurtbewoners te voet zullen komen. In het stadion worden 4400 overdekte fietsenstallingen met lockers voor regenkledij voorzien. Uit simulaties blijkt dat 2800 fans met de bus naar Sint-Andries zullen komen.

Randparkings

Voor de VIPS zijn er op de site 3.000 dure parkeerplaatsen. De 5920 parkeerplaatsen zijn verdeeld over de volgende tien randparkings: ‘t Zand en Station, AZ Sint-Jan, Waggelwater, B-park, B-parking NMBS, CNH Zedelgem, Koestraat, Bombardier, O’Forty Oostkamp en Sportcomplex Xaverianen. Club bevestigt dat met alle eigenaars van de parkings al huurcontracten zijn afgesloten. Stewards zullen ter plekke instaan voor de controle van de combitickets en de begeleiding naar de shuttlebusjes.

Op de site zelf is plaats voor 110 bussen voor Clubsupporters en 25 bussen voor de fans van de bezoekende ploegen. Ook de invoering van een blauwe zone in Sint-Andries moet wildparkeren verhinderen. Club Brugge stelt dat de licht- en de geluidshinder zal beperkt zijn: de oefenterreinen voor de jeugd verhuizen naar Westkapelle en Roeselare, in de plaats komt er een stadspark.

Geen logo’s

In de nieuwe plannen zijn zelfs de logo’s van Club op het geveltextiel verwijderd. Het dak krijgt een deuk, waardoor het 8 meter lager wordt aan de kant van de Doornstraat en Lange Molenstraat. Er wordt gewerkte met LED-lichten die enkel naar het veld gericht worden. In het park zullen drie vijvers gegraven worden, die voor recuperatie van hemelwater zorgen. Dat zal gebruikt worden voor de toiletten in het stadion en om de grasmat te besproeien.

Jean-Marie De Plancke: “Liever voetbaltempel dan appartementen”

Als groene buffer voor de woningen worden 800 bomen geplant. Op niet wedstrijddagen zal het publieke stadspark met 1891 lang loopparcours, mini-pitches en kinderspeltuin niet toegankelijk zijn voor auto’s.

Politie

Volstaan al die maatregelen om de buurt gunstig te stemmen? Buurtbewoners hebben tot 3 februari de tijd om bezwaar aan te tekenen. Buurtbewoner Andries Neirynck zegt: “Veel zal afhangen van de visie van de Brugse lokale politie, die advies moet geven over de veiligheid en de mobiliteit. De politie had kritiek op de vorige plannen.”

Jean-Marie De Plancke vindt het een heel mooi project: “Ik woon in de Doornstraat, meer hinder dan er nu al is, kan er met het nieuw stadion niet komen. Integendeel! Liever een mooie voetbaltempel met stadspark dan de site verkavelen en vol steken met torenhoge appartementen.”

Het nieuwe stadion: in de nieuwe plannen verdwijnt het logo van Club. © Club Brugge

“Het is jammer dat alleen de tegenstanders aan bod komen in de media. Ik ben van plan om mijn buren eens te bevragen op het komende wijkfeest. Het enige minpunt is dat de parkings voor de VIP’s aan de kant van de Lange Molenstraat gelegen zijn. Die mensen zullen nog met wat extra verkeer geconfronteerd worden. Al vermoed ik dat door het systeem met timeslots er geen files zullen zijn.”

Schadefonds

“Is er al een fonds voor de schade aan onze huizen”, vroeg een andere buurtbewoner. Toon van Moerbeke eiste dat de stad Brugge de buurt nu al verkeersarm maakt.

Andries Neirynck: “Veel zal afhangen van het mobiliteitsadvies van de politie”

Ook de stad Brugge moet nog advies geven over de aanvraag van Club Brugge. Verwacht wordt dat dit dossier eind februari tijdens de gemeenteraad behandeld wordt. Indien de Vlaamse Regering midden juni zijn fiat geeft, hebben tegenstanders 45 dagen de tijd om bezwaar in te dienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Club Brugge vertrouwt erop dat zijn plannen voldoende antwoorden op de eerdere kritiek van de Raad.

Anderhalf jaar bouwen

De bouwfase zelf zal anderhalf jaar duren. Wat betekent dat er ten vroegste in 2026 in een nieuw stadion kan gevoetbald worden. Pas als de nieuwe tempel klaar is, wordt het oude, door betonrot geteisterde Jan Breydelstadion afgebroken. De werf zal voor wat hinder zorgen, er moet 250 dagen bemaald worden…

The post Amper vijftig buurtbewoners dagen op voor infovergadering over nieuw Clubstadion: “Komt er fonds voor schade aan onze huizen?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig

Na de titel van het A-team deed ook de Diksmuidse B-ploeg nog tot het absolute slot mee voor de promotie. Penalty’s tegen Jong Male beslisten er echter anders over. Toch mogen Robbe Vandergunst en co trots op hun seizoen terugblikken.
The post Vandergunst (KSV Diksmuide) is trots én gretig appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prestigieuze Knokke Hippique houdt (voorlopig) op met bestaan: “Hopen dat er oplossing uit de bus komt”

Knokke-Heist verliest een van de meest prestigieuze evenementen van het jaar. De paardenwedstrijd Knokke Hippique – internationaal zéér hoog aangeschreven – stopt er (voorlopig) mee. Organisatoren Stephan Conter en Paul Gheysens trokken de stekker uit het evenement. “Zeer jammer. We hopen dat er nog een oplossing uit de bus komt”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL).
The post Prestigieuze Knokke

Lees meer »

Prins Laurent geeft directie Polet-De Pypere in Ardooie instructies hoe ze een boom moet planten

De nieuwe productiesite van handgereedschappenproducent Polet-De Pypere in de Stationsstraat 176 werd vandaag maandag ‘officieel’ geopend door prins Laurent, die directieleden van de groep de nodige instructies gaf om met twee spades – uiteraard van De Pypere én Polet – een boompje vakkundig in de grond te stoppen. Het begin van een groenzone rond het bedrijf.
The post Prins

Lees meer »

REPORTAGE. Waarom heel Europa kijkt naar Vlaams Belanger Guy D’haeseleer: “Ninove kan het eerste dominosteentje zijn dat valt”

Een centrumstad met niet meer dan 40.000 inwoners in Oost-Vlaanderen, en toch kijkt iedereen tegenwoordig naar Ninove. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen bestaat de kans dat het de eerste gemeente wordt met een absolute meerderheid voor Vlaams Belang. Dat heeft de partij te danken aan één man: Guy D’haeseleer. Vorig weekend kon u in deze krant nog lezen dat hij in

Lees meer »

Extreme wateroverlast in Voeren: “Ergste overstromingen in geschiedenis”

De overstromingen die Voeren in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben getroffen, zijn “de ergste in de geschiedenis” van de Limburgse gemeente. “Bij sommige inwoners kwam het water in hun huizen op borsthoogte te staan, verschrikkelijk om mee te maken”, aldus een aangeslagen burgemeester Joris Gaens. In de provincie Luik waarschuwt gouverneur Hervé Jamar voor een “zeer moeilijke” situatie

Lees meer »

Museumpashouders mogen op 18 mei vriend meenemen voor gratis museumbezoek

De zowat 200.000 houders van een museumpas, een abonnement dat een jaar lang toegang geeft tot meer dan 245 musea, mogen naar aanleiding van International Museum Day op 18 mei een vriend meenemen voor een gratis museumbezoek. Die dag vormt meteen ook het startschot voor de Week van de Belgische Musea, zo heeft de organisatie museumPASSmusées vrijdag aangekondigd.

Lees meer »

Vzw Letterhop ontvangt 5.000 euro voor project: “In 2024 willen we 30 kansarme kindjes leren fietsen en zwemmen”

De vzw Letterhop uit Poperinge mag 5.000 euro in ontvangst nemen voor het project ‘Okan start to swim and bike’. Okan staat voor onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen. Een Hart voor West-Vlaanderen steunt projecten die zich inzetten voor kanszoekende kinderen en jongeren.
The post Vzw Letterhop ontvangt 5.000 euro voor project: “In 2024 willen we 30 kansarme kindjes leren fietsen

Lees meer »

Europese leiders veroordelen aanslag tegen Fico: “Laffe aanval”

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt de “verachtelijke aanval” op de Slovaakse premier Robert Fico. “Zulke geweldplegingen hebben geen plaats in onze samenleving en ondermijnen de democratie, ons waardevolste goed”, schrijft ze in een boodschap op X, het vroegere Twitter. Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zegt gechoqueerd te zijn.

Lees meer »

Kwellemolenstraat afgesloten door wateroverlast

In de hoofdgemeente Alveringem heeft het deze ochtend vroeg fel geregend. Inwoners spreken van 25 liter. Dat, bovenop de 18 liter die er gisteren zijn gevallen, heeft ervoor gezorgd dat enkele straten sinds deze voormiddag op hun laagst gelegen punten zijn ondergelopen. Dat is zo voor de Kwellemolenstraat nabij de Westover, de Wijdouwbeekstraat en – in mindere mate de Sint-Rijkerstraat

Lees meer »

Hoe historisch correct zijn de outfits uit ‘Bridgerton’? “Dit spreekt uiteraard meer tot de verbeelding”

Extravagante jurken, enorme pruiken, korsetten waarin je nauwelijks kan ademen. Het eerste deel van het derde seizoen van ‘Bridgerton’ is vanaf donderdag te bingen op Netflix. In het populaire kostuumdrama zien we de meest hysterische outfits, maar wat klopt daar eigenlijk historisch van? Het Algemeen Dagblad laat een modeconservator aan het woord. “Dit is zeker niet bedoeld als een realistische

Lees meer »

Georgische president zet veto in tegen wet over “buitenlandse invloed” die het land al weken in de ban houdt

De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft haar veto ingezet tegen de omstreden wet die de "buitenlandse invloed" aan banden moet leggen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. Volgens haar is die wet "Russisch in essentie" en in strijd met de Georgische grondwet. De wet gaat nu terug naar het parlement, waar de regeringspartij Georgische Droom, die de wet gelanceerd heeft, haar

Lees meer »

De Winkelse Stappers vieren hun dertigjarig bestaan: “Dit jaar pakken we uit met zeven wandelingen”

De Winkelse Stappers bestaan dertig jaar. De wandelvereniging organiseert dit jaar zeven wandelingen. Na de Lentetocht werd de verjaardag gevierd met een receptie, nu kijkt het bestuur al uit naar een volgende wandeling op maandag 27 mei.
The post De Winkelse Stappers vieren hun dertigjarig bestaan: “Dit jaar pakken we uit met zeven wandelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »