Op de Mercator met muzikant Geert Vanmaeckelberghe: “Veel gegeven, maar heel veel teruggekregen”

Geert Vanmaeckelberghe (61) is internationaal jurylid op wedstrijden voor showkorpsen. Hij is muzikant en werkt aan een boek over fietsende fanfares. Daarnaast regisseert de Oostendenaar ook taptoes. “En ik kan me helemaal verliezen in het motorrijden”, zegt Geert, die 37 jaar actief was bij Showkorps WIK en de diversiteit in zijn Oostende omarmt.

Zelfs aan de Mercator heeft Geert Vanmaeckelberghe (61) muzikale herinneringen: “Eind jaren 90 was ik betrokken bij de uitwisselingssamenwerking met de Field Band Foundation in Zuid-Afrika. Een samenwerking die kinderen uit achtergestelde wijken of townships via muziek en dans levenswaarden bijbrengt. In 2007 toerde de National Field Band door Europa en traden zij ook op in Oostende. De groep werd ontvangen op de Mercator en dat was mooi.”

Wanneer begon je met muziek spelen?

“Mijn broers speelden klaroen en basklaroen bij Willen Is Kunnen Oostende, toen een traditionele drumband met landsknechten, trommels, lyra’s en klaroenen. Ik werd lid in 1974 en twee jaar later werd de WIK omgevormd tot een moderne showband met drie-ventielinstrumenten: trompetten, schuiftrombones, sousafoons en xylofoons maakten hun intrede. De overstap van klaroen naar trompet met drie pistons was een uitdaging, maar het lukte. Pas veel later trok ik naar de muziekacademie en volgde er volwassenenonderwijs.”

Je werd al jong tamboer-majoor.

“In 1983 zocht men een opvolger voor wijlen Staf Cattoor als tamboer-majoor. Ik was 20 en was één van de drie kandidaten om hem op te volgen. Het bestuur koos mij. Als je voor het muziekkorps uitloopt, moet je presence, charisma, stijl en uitstraling hebben. Sommige mensen vinden dat een goede tamboer-majoor zijn stok zo hoog mogelijk moet kunnen gooien en weer opvangen. Onzin, want het is zoveel meer dan dat. Je moet leiding geven aan mensen met verschillende achtergrond, de muzikanten op sleeptouw nemen en het korps presenteren aan het publiek. Steeds zette ik mijn beste beentje voor. Het was een heel mooie tijd. Ik heb veel gegeven, maar ook ontzettend veel terug gekregen. Levenservaring die je voor de rest van je leven meedraagt.”

Waarom werd je regisseur van taptoes?

“Toen ik als twaalfjarige startte bij WIK, hadden zij al een lange traditie van taptoes. Met WIK stonden we op honderden taptoes in binnen- en buitenland. Op deze festivals showen muziekverenigingen in een zaal of op een plein hun muziek en choreografie. Organisaties en besturen vroegen mijn hulp en advies bij de organisatie van een taptoe. In 2012 regisseerde ik mijn eerste taptoe in Ieper en in de voorbije jaren was ik ook regisseur in Koekelare, Nieuwpoort, Harelbeke en Gent. Dit jaar adviseer ik een muziek- en marswedstrijd in het Antwerpse Hallaar. Er staat ook een muziekfestival in Oostende op de planning. In de voorbije decennia verwierf ik kennis en expertise en bouwde ik een uitgebreid netwerk op. Ik hou ervan om mensen aan te sturen, te inspireren, hun talenten te ontwikkelen en te zorgen voor verbinding. Het overdragen van kennis is mijn missie en dat doe ik niet enkel als regisseur van taptoes, maar ook als gastdocent exercitie en internationaal jurylid. Een hoogtepunt was in 2022, toen ik mocht jureren op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, zowat de Olympische Spelen voor de blaasmuziek.”

Ben je nog steeds muzikant?

“Nadat ik in 2011 stopte bij WIK, werd ik lid van de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden uit Eernegem. Ik hou wel van een vleugje retro en werd in 2014 muzikant bij de Fietsende Fanfare KVC De Zwaluw Eernegem, waar ik de klaroen bespeel. Bij het eerste optreden besefte ik dat de cirkel rond was, want ik speelde weer het instrument waar het voor mij als twaalfjarige mee begon. Daarnaast speel ik sinds 2018 ook bij de Koninklijke Fanfare Sint-Joris Koekelare, waar ik ook tamboer-majoor ben.”

Je schrijft nu zelfs een boek over de fietsfanfare.

“De Fietsende Fanfare uit Eernegem is de enig overgebleven velofanfare. Ze werden opgericht in 1891. Toen ik lid werd, vertelde men mij dat er vroeger meerdere velofanfares hadden bestaan. In mijn hoofd werd een zaadje geplant dat er jaren bleef zitten. Toen er in 2020 en 2021, in de lockdown, niet gerepeteerd kon worden, vatte ik het plan op een klein werkje te maken over de geschiedenis van de fietsende trompetterkorpsen. Ik trok op onderzoek en dacht een vijftal velofanfares in West-Vlaanderen te vinden. Maar daar heb ik me aardig aan mispakt (lacht). Mijn opzoekingswerk bracht me in heel België en ik kon de geschiedenis van tientallen fietsende fanfares reconstrueren. Het is een vergeten geschiedenis. Het boek wordt dit voorjaar gepubliceerd, in samenwerking met de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO).”

Motorrijden is een andere passie. Hoe vul je dat in?

“Dat doe ik sinds 1985. Motorrijden is voor mij genieten. Er is een vaste afspraak met enkele vrienden op zondagmorgen. Dan rijden we richting Heuvelland of Noord-Frankrijk via kronkelroutes. We maken ook steeds een stop om bij te praten in een volkscafé. Eens per jaar maken we een grote buitenlandse motorreis.”

Ben je een trotse Oostendenaar?

“Ik ben een geboren en getogen Oostendenaar en woon sinds vele jaren op het Westerkwartier. De buurt werd diverser en ook onze stad maakt die evolutie door. Ik omarm de verscheidenheid aan roots en culturen. Ik hou zielsveel van het Nederlands en ben steeds gecharmeerd als ik mensen met een andere achtergrond onze taal hoor spreken. Ik woon vlakbij een school en als ik de voordeur open, hoor ik kinderen van Belgische en andere origine Nederlands praten met elkaar. Taal is erg belangrijk, het Nederlands is het bindmiddel en de sleutel tot integratie. We moeten er alles aan doen om dit besef en onze kennis over te brengen. Het is voor ons én voor nieuwe Vlamingen dé uitdaging.”

The post Op de Mercator met muzikant Geert Vanmaeckelberghe: “Veel gegeven, maar heel veel teruggekregen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee

Vanaf pinkstermaandag besteedt Radio Noordzee aandacht aan de Vissersopstand. Auteur Doris Klausing neemt de luisteraar mee naar 1887 in een 17-delige radioreeks.
The post Vissersopstand van 1887 in reeks op Radio Noordzee appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege

In Lissewege werd vanmorgen de eerste steen gelegd van de nieuwe Scharphoutsite die gebouwd wordt op de terreinen waar de Rijksschool vroeger stond, waarvan de lokalen lang gebruikt werden door tal van verenigingen. De materialen van de afbraak worden gebruikt voor de nieuwbouw.
The post Eerste steen van Scharphoutcomplex is gelegd in Lissewege appeared first on KW.be.

Lees meer »

Warre Vangheluwe boekt allereerste profzege tijdens vierde rit van Vierdaagse van Duinkerke

Warre Vangheluwe heeft vrijdag de vierde etappe gewonnen in de 68e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.Pro). In de sprint na een kasseirit over 166,8 kilometer tussen Mazingarbe en Pont-à-Marcq haalde onze 22-jarige landgenoot van Soudal Quick-Step het van de Ier Sam Bennett (Decathlon-AG2R La Mondiale).
The post Warre Vangheluwe boekt allereerste profzege tijdens vierde rit van Vierdaagse

Lees meer »

Leven aan Belgische kust is écht gezonder. Onderzoeker somt voordelen (en belangrijk nadeel) op

De volkswijsheid klopt: leven aan zee is gezonder. Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond door een team van Belgische onderzoekers. “Kustbewoners hebben statistisch gezien minder kans op longkanker en astma”, zegt professor Maarten De Rijcke van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aan HLN. Al is er ook één ziekte waarop het risico aan zee groter is.

Lees meer »

Groen voert actie voor betere en betaalbare zorg op Grote Markt in Ieper: “Op de gezondheid van mensen bespaar je niet”

In Ieper wachtte je in 2023 tot dertien maanden op een plekje in de kinderopvang en een kamer in een woonzorgcentrum kost er 1.648 euro. “Dat is niet normaal”, aldus Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen en West-Vlaams lijsttrekker van het Vlaams parlement tijdens een actie op de Grote Markt in Ieper.
The post Groen voert actie voor betere en

Lees meer »

Liveblog – Slovaakse premier Robert Fico ondergaat “moeilijke operatie” na schietpartij en hij verkeert in levensgevaar

De Slovaakse premier Robert Fico is na een regeringsbijeenkomst in de stad Handlova neergeschoten. Na de vergadering schudde hij de handen van verschillende aanhangers. Er zijn vijf schoten afgevuurd en een verdachte is opgepakt. De 59-jarige Fico is in levensgevaar. "Het gaat om een heel moeilijke operatie en de komende uren zouden kritiek zijn", meldt correspondent Charlotte Waaijers vanuit Bratislava

Lees meer »

Toshiba wil tot 4.000 banen schrappen in Japan

Toshiba wil tot 4.000 banen schrappen in Japan. Dat heeft het Japanse technologieconcern bekendgemaakt. “De beslissing was moeilijk voor de directie, maar we denken dat de maatregelen noodzakelijk zijn om Toshiba op de weg naar herstel en groei te zetten”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Lees meer »

“Op termijn breiden we nog uit met een indoorhal”: nieuw Poperings sportcomplex Deb’Ace is klaar voor openingsweekend

Tijdens het pinksterweekend opent in Poperinge Deb’Ace de deuren. Daar kan je terecht voor tennis, padel en pickleball. Op termijn volgt er nog een uitbreiding met een indoorhal.
The post “Op termijn breiden we nog uit met een indoorhal”: nieuw Poperings sportcomplex Deb’Ace is klaar voor openingsweekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Apotheek Mol heet nu SANA

Sarah Persyn nam vorig jaar Apotheek Mol over van haar ouders. De zaak kreeg nu met SANA een nieuwe naam.
The post Apotheek Mol heet nu SANA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bestuurder belandt met wagen in de berm van E403

Een bestuurder van een personenwagen verloor vrijdagavond omstreeks 22 uur langs de E403 in Ardooie de controle over het stuur van zijn voertuig. De wagen belandde in de berm naast de weg.
The post Bestuurder belandt met wagen in de berm van E403 appeared first on KW.be.

Lees meer »