2024 start met kleine bieroorlog in Brugge: Blonden Os verstoot Brugse Zot op de nieuwjaarsreceptie

Zondag vindt op de Burg de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats, al is er dit keer wel een opmerkelijk verschil: er zal geen Brugse Zot van De Halve Maan uit de tapkranen vloeien maar wel Blonden Os van Bourgogne des Flandres. Dit tot ongenoegen van brouwerij De Halve Maan, waar gesteld wordt dat Brugse Zot het échte Brugse stadsbier is. “Zoals het hoort hebben we een aanbesteding uitgeschreven en Bourgonge des Flandres bleek de beste kandidaat”, reageert burgemeester Dirk De fauw.

Op zondag 8 januari komen de Bruggelingen opnieuw samen op de Burg om samen met vrienden en (oud-)bekenden te klinken op het nieuwe jaar. Het is een traditie die door voormalig burgemeester Patrick Moenaert werd opgestart, en werd voortgezet door zijn opvolgers Renaat Landuyt (Vooruit) en Dirk De fauw (CD&V).

Dit jaar is er een verschil waar er niet naast gekeken of gesmaakt zal kunnen worden: er zal geen Brugse Zot meer uit de tapkranen stromen. Brouwerij De Halve Maan werd ingeruild voor Bourgogne des Flandres, gevestigd aan de Kartuizerinnenstraat in de Brugse binnenstad en deel uitmakend van de brouwerij- en drankengroep John Martin. De Bruggelingen zullen zondag dus geen Brugse Zot krijgen, maar zullen wel kunnen kiezen uit het blonde bier Blonden Os, het roodbruine bier Bourgogne des Flandres, een non-alcoholisch bier en daarnaast ook nog glühwein, diverse fairtrade fruitsappen, warme chocomelk en water.

Goedkoopste

Brouwerij De Halve Maan is allerminst opgezet met de keuze van het stadsbestuur om een andere brouwerij voor de nieuwjaarsreceptie aan te duiden. “Het is inderdaad zo dat er vanuit brouwerij De Halve Maan een ongenoegen geuit werd over onze keuze”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Brouwerij De Halve Maan mag voor ons het hele jaar door recepties doen in het stadhuis of op verplaatsing. En dan werken we altijd ‘op factuur’. Het is dus zeker niet zo dat ze niet aan bod of in beeld komen als lokale brouwerij, integendeel. We zijn ook altijd heel tevreden van hun diensten.”

Bourgogne des Flandres bleek de voordeligste. Daar kunnen wij niet zomaar naast kijken” – burgemeester Dirk De fauw

“Maar voor een in omvang veel groter evenement, zoals de nieuwjaarsreceptie, zijn we verplicht om een aanbesteding uit te schrijven. We hebben drie Brugse brouwerijen aangeschreven, met de vraag voor een offerte voor een receptie met ‘in Brugge gebrouwen bier’. En daaruit kwam De Halve Maan als de duurste van de drie uit. Het was Bourgogne des Flandres die de voordeligste offerte overmaakte. En wij kunnen daar als verantwoorde bestuurders toch niet zomaar naast kijken?”

“Ik hoor van onze protocoldienst, die dit dossier beheert, dat ze bij De Halve Maan van mening zijn dat de bieren van Bourgogne des Flandres geen volledig Brugse bieren zijn, omdat die deels buiten Brugge gebrouwen zouden worden. Het is een discussie waar ik me niet te ver in wil wagen, maar in ieder geval was het prijsverschil aanzienlijk. Dat kunnen we niet negeren.”

Imagocampagne

Bij De Halve Maan willen ze er niet te diep op ingaan. Ceo van De Halve Maan Xavier Vanneste: “Ik heb geen intentie om hier nu een openlijk debat over aan te gaan, maar ik kan alleen maar zeggen dat er bij onze bieren geen enkele twijfel is over waar ze gebrouwen worden. (fijntjes) Alles wordt volledig gebrouwen én gebotteld in Brugge. Wij zullen in ieder geval starten met een imagocampagne, waarbij we het Brugse karakter en de kwaliteit van onze producten nog sterker in de verf gaan zetten.” (zie Zotte Muts-actie hieronder en open brief hiernaast, red.)

Voorwaarden voldaan

David Tonnard, de sitemanager van Bourgogne des Flandres binnen de John Martin groep, is uiteraard wel opgetogen met de keuze van het stadsbestuur. “We zijn tevreden dat we nu ook de kans krijgen om onze bieren te presenteren. En voor de duidelijkheid: Bourgogne des Flandres is een blend van de in Brugge gebrouwen Bruinen Os met de in Itterbeek, in het Brusselse dus, gemaakte Lambic. En de ongefilterde Blonden Os, die we op de receptie zullen serveren, wordt volledig in Brugge gebrouwen, maar wel afgevuld op vaten in een andere brouwerij van onze groep. Het stadsbestuur zal geoordeeld hebben dat wij aan alle voorwaarden voldoen en we zijn heel blij met deze opdracht.”

Door de commotie onderzoekt het stadsbestuur of het voor volgend jaar een andere regeling kan uitwerken. “We zullen onderzoeken of het mogelijk is om met alle of toch meerdere Brugse brouwers tegelijk te werken”, geeft burgemeester Dirk De fauw nog mee.

The post 2024 start met kleine bieroorlog in Brugge: Blonden Os verstoot Brugse Zot op de nieuwjaarsreceptie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk voor de stad”

Donderdag is het doek definitief gevallen voor tweedeklasser KV Oostende. Omdat er geen overnemer werd gevonden, kan er geen licentiedossier samengesteld worden en degradeert de kustploeg onvermijdelijk naar het amateurvoetbal. Daardoor kunnen de schulden niet meer afgelost worden en zal op 3 juni het faillissement aangevraagd worden.
The post Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk

Lees meer »

Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na duw en zware val vriendinnetje op 18de verjaardag: “Wettige zelfverdediging”

Een 23-jarige jongeman uit Roeselare is ruim vier jaar nadat zijn ex-vriendin op het verjaardagsfeest voor haar 18de verjaardag ongelukkig ten val kwam na een duw vrijgesproken. Voor de jongeman betekent dat (voorlopig) dat hij niet moet opdraaien voor enkele duizenden euro schadevergoeding. De rechter vond dat hij uit wettige zelfverdediging handelde.
The post Ex-vriend uit Roeselare vrijgesproken na

Lees meer »

IS eist aanslag op Europese toeristen in Afghanistan op

Islamitische Staat (IS) heeft op Telegram de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van drie Spanjaarden en drie Afghanen in Bamiyan, een toeristische stad in Centraal-Afghanistan. Er vielen ook acht gewonden, onder wie mensen met de Noorse, Australische en Litouwse nationaliteit.

Lees meer »

REPORTAGE. Dorp Andenne in shock nadat vijf lokale tieners een trucker met een rioolrooster doodden: “Ze hebben hun leven verbrand”

De vijf tieners die een loodzwaar rioolrooster op de E42 gooiden waarbij een truckchauffeur overleed, waren onder invloed van drugs én alcohol. Een minderjarige daagde zijn vrienden uit om het rooster samen van de brug te gooien, al ontkent de jongen dat nu. De landelijke gemeente Andenne, waar de tieners wonen, reageert intussen geschokt. “Die gasten vormden eerder voor niemand

Lees meer »

Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend

Vrijdagmorgen werd in het stadhuis van Brugge een rouwregister geopend voor de overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (75). “De voormalige burgemeester zal nog lang blijven leven in de herinnering van de Bruggelingen”, zei burgemeester Dirk De fauw, die een uitgebreide boodschap neerschreef in het register.
The post Rouwregister voor Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Sprint Tim Merlier opnieuw naar de ritzege?

Na de vluchters is het rijk opnieuw aan de sprinters in de elfde etappe van de Giro. Het peloton trekt van Foiana di Val Fortore naar Francavilla al Mare. Na de opgave van Kooij zijn Tim Merlier, Jonathan Milan en Kaden Groves dé topfavorieten. Wordt het een koninklijke sprint of steken de aanvallers er toch een stokje voor? Volg het

Lees meer »

Liveblog – Slovaakse vicepremier aan BBC: “Premier Robert Fico is buiten levensgevaar”

De Slovaakse premier Robert Fico, die gisteren na een regeringsbijeenkomst in de stad Handlova is neergeschoten, zou op dit moment buiten levensgevaar zijn. Dat heeft de Slovaakse vicepremier gezegd aan de Britse omroep BBC. Fico werd gisteren 5 keer geraakt en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De operatie zou goed verlopen zijn. Tijdens de laatste officiële persconferentie gisterenavond

Lees meer »

Vanaf juni verhuizen veertig huurders naar De Klaproos: “Hoe we de site aantroffen tart alle verbeelding”

Vrijdagavond vond de officiële opening plaats van De Klaproos langs de Wervikstraat in Geluwe. Daar bevond zich sedert 2016 de woon- en leefbuurt Triamant. Groep Curamant vroeg in juni vorig jaar het faillissement aan. Het was een dochteronderneming van Triamant. Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik deed bij de curator een bod en werd de nieuwe eigenaar. Het gaat in totaal om 118

Lees meer »

Korte maar hevige regenbui zet twee straten blank in Kuurne

Een korte maar hevige regenbui die vanuit Frankrijk onze regio doorkruiste heeft er zondagavond voor gezorgd dat zowel in de Leiestraat als de Weidenstraat in Kuurne het rioleringsnetwerk het overtollige regenwater niet meer kon slikken en de straten blank kwamen te staan.
The post Korte maar hevige regenbui zet twee straten blank in Kuurne appeared first on KW.be.

Lees meer »