“Geen geslaagde reclamestunt”: burgemeester Dirk De fauw is niet onder de indruk van ‘Viking Van Volcem’

Met een beeld van zichzelf als viking pakte Mercedes Van Volcem op Facebook uit met een opvallende nieuwjaarsboodschap. Daarbij belooft de politica dat ze in 2024 zal strijden. Het inspireerde burgemeester Dirk De fauw meteen tot een woordelijk steekspel: “Voor mij is dit een minder geslaagde reclamestunt. Vikingen staan gelijk met verwoesters, plunderaars en nietsontziende oorlogvoering.”

“Dit jaar zal ik strijden voor mijn mooie stad Brugge”, is de aanhef van de nieuwjaarsboodschap van Mercedes Van Volcem, die gelardeerd wordt met beelden waarop ze zichzelf als viking afbeeldt. “Al 23 jaar zet ik me onaflaatbaar in. Vaak word ik gekwetst door bewoners en tegenstanders, maar nooit gaf ik op. Vaak duurt het ook lang voor je iets kan verwezenlijken maar als ik aan het roer zit, zet ik vele tandjes bij. Vaak had ik de bevoegdheid om zaken aan te pakken die niet populair waren, maar ik deed het nodige.”

Tegen populisme

Ze stelt dat ze zal strijden voor haar stad. “Een warme stad waar mensen kunnen bloeien en groeien. Een stad die boeit en een stad die gelooft in de toekomst. Een stad waar visie en ambitie heerst zodat mensen en handelaars het goed hebben. Een stad in balans, waar bewoners en bezoekers elkaar vinden. Een stad vol groen, bloemen, bomen, bossen en parken. Een stad waar mijn kinderen ook kunnen werken en wonen. Een stad waar iedereen telt en afkomst niet belangrijk is, maar wel wat je doet voor je samenleving.”

Ze verwijst ook naar het hogere politieke niveau. “In Vlaanderen zal het democratisch zijn of niet, vrij of niet, verdraagzaam en verbindend of polariserend. (…) Ik blijf geloven in het mooie van de mensen en hun goede wil en daarom zal ik niet meehuilen met de wolven. Ik zal strijden tegen al wat hard en onempathisch is, strijden voor mildheid, strijden tegen racisme en tegen populisme.”

Oorlogstaal

De Facebookpost ging niet onopgemerkt voorbij. Zelfs burgemeester Dirk De fauw kroop in zijn pen. “De strijdvaardige, bijna oorlogstaal van mijn schepen klinkt mij nogal vreemd in de oren”, reageert hij. “In de voorbije vijf jaar hebben we zeer goed samengewerkt en mooie dingen gerealiseerd. Dit was nooit in een sfeer van ‘vechten voor’ of ‘overwinningen binnenhalen’ of ‘tegenslagen verwerken’. Ik denk dat haar taalgebruik eerder ingegeven is door de strijd die zij binnen haar eigen partij moet voeren. De nationale lijstvorming voor het Vlaams en federaal parlement zijn voor haar zeker geen leuke momenten. Bij Mercedes zal ook de twijfel wel toeslaan of zij zich nu nog verder in het Vlaamse of federale kluwen van de verkiezingen moet mengen.”

“Het beeld van de vrouwelijke viking is voor mij wel heel bijzonder. Misschien is dit bedoeld als een reclamestunt, om even op een andere manier de aandacht naar je persoon te trekken, maar het beeld van de viking is voor mij dan toch niet zeer geslaagd. Vikingen staan gelijk met verwoesters, plunderaars en nietsontziende oorlogvoering. Zo staat het vast dat zij de Sint-Baafsabdij in Gent hebben geplunderd en dat de arme monniken toen gevlucht zijn en zich in Brugge gevestigd hebben. In 836 werd Antwerpen platgebrand. Ook Mechelen en Kortrijk werden het slachtoffer van de plundertochten. Ik hoop dat Mercedes geen stoute plannen heeft voor Bart Somers en Vincent Van Quickenborne… Zouden we zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Burg een vrouwelijke viking zien?”

Het mag duidelijk zijn: de vredevolle kerstweken liggen achter ons en we gaan in één lange, rechte lijn naar de verkiezingen in juni en oktober…

The post “Geen geslaagde reclamestunt”: burgemeester Dirk De fauw is niet onder de indruk van ‘Viking Van Volcem’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ali (16) vlucht uit Afghanistan en speelt kampioen bij VK Langemark-Poelkapelle

Integratie via voetbal, Barakat Ali Noori (16) toont dat het kan. Na zijn vlucht uit Afghanistan werd hij kampioen met de U21 in Langemark, leerde er Nederlands en maakte vrienden in de regio. “We breiden deze succesformule nu uit naar andere lokale verenigingen”, aldus Fedasil.
The post Ali (16) vlucht uit Afghanistan en speelt kampioen bij VK Langemark-Poelkapelle appeared

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Sprint Tim Merlier opnieuw naar de ritzege?

Na de vluchters is het rijk opnieuw aan de sprinters in de elfde etappe van de Giro. Het peloton trekt van Foiana di Val Fortore naar Francavilla al Mare. Na de opgave van Kooij zijn Tim Merlier, Jonathan Milan en Kaden Groves dé topfavorieten. Wordt het een koninklijke sprint of steken de aanvallers er toch een stokje voor? Volg het

Lees meer »

Witte rook na bijna zes maanden: Nederland krijgt rechtse regering

Het is zover: bijna zes maanden na de verkiezingen krijgt Nederland een rechtse regering. De rechts-radicale PVV, de liberale VVD, het nieuwe NSC van Pieter Omtzigt en de BoerBurgerBeweging hebben een akkoord gesloten. “Historisch”, aldus Wilders. Zijn partij zat nooit eerder in een kabinet. Ronald Plasterk is volgens bronnen van De Telegraaf de beoogd premierskandidaat.

Lees meer »

Toestand Slovaakse premier Robert Fico (59) onduidelijk uren na schietpartij, zoon van dader reageert: “Ik ben in shock”

Robert Fico (59), de premier van Slovakije, is neergeschoten na een ministerraad. Een reporter van dagblad ‘Denník N’ zag dat de eerste minister van de grond moest worden getild en werd weggereden. Volgens de Slovaakse regering “balanceert hij tussen leven en dood”. De aanval vond plaats voor een cultureel gemeenschapscentrum in de stad Handlova. De dader zou een 71-jarige dichter

Lees meer »

“Ze zouden in augustus trouwen. Die criminelen hebben levens kapotgemaakt”: oudste broer van slachtoffer bruggooiers getuigt

“Hij is truckchauffeur. Dus je vreest wel eens voor een ongeval. Maar dit? Dit is gewoon crimineel.” Aan het woord is Vasile Tibil (57). Hij is de oudste broer van Gheorghe (50), de Roemeen die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een snelwegbrug in de cabine van zijn vrachtwagen gooiden. Zijn vrouw zat als passagier naast hem. “Hij

Lees meer »

Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving

Een 37-jarige vrouw uit Wemmel heeft vier maanden cel met uitstel en 800 boete gekregen wegens oplichting. C.B. liet geld van overschrijvingen die uit brievenbussen uit Koksijde werden gestolen, en daarna vervalst werden, op haar rekening overschrijven, om dat geld dan aan een andere man te betalen.
The post Vrouw veroordeeld omdat ze geld van vervalste overschrijvingen ontving appeared

Lees meer »

Advocaat doet aangifte tegen beoogde Nederlandse premier Plasterk voor valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden in Nederland. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Lees meer »

Verongelukte helikopter Iraanse president gevonden: “Geen teken van leven”

De Iraanse staatstelevisie meldt dat de reddingsdiensten “geen teken van leven” hebben vastgesteld in de zondag verongelukte helikopter die de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord had. De helikopter werd deze ochtend vroeg gelokaliseerd, na een lange zoekactie in slechte weersomstandigheden. De helikopter, waar ook de Iraanse buitenlandminister in zat, stortte neer op de flank van een berg in noorden

Lees meer »

“Dan vindt een mens eens parking in het centrum van Kortrijk”: auto van Bart (36) aan schroot gereden, dader vlucht

Bart Follens (36) uit Kortrijk schrok zich zaterdagochtend een ongeluk, toen hij werd wakkergebeld door de politie. Zijn geparkeerde auto was door een aanrijder herleid tot schroot, maar van de dader was geen spoor. “Nu moet ik wéér op zoek naar een andere auto. Ik had deze nog maar twee jaar, nadat ik ook al door een ongeval een nieuwe

Lees meer »