Joost neemt dirigeerstokje over van vader José Deryckere

Harmonie Orkest Burleske, al 58 jaar de muzikale trots van Gullegem, komt op zaterdag 13 januari 2024 in het Theatercentrum Guldenberg in Wevelgem naar buiten met een nieuwjaarsconcert. Dat wordt een eerste keer geleid door Joost, de zoon van stichter José Deryckere.

Burleske ontstond in 1966 toen José plannen maakte om binnen de schoot van de Gullegemse harmonie en die van Lendelede een jeugdharmonie op te richten. “Hiervoor moest ik het stellen met zeven muzikanten, wat veel te weinig was”, herinnert hij zich. “Kort daarvoor was in Gullegem echter een muziekschool opgestart en kon ik daar volop leerlingen ronselen. In die tijd hadden jongeren alleen maar muziek of voetbal om zich te ontspannen.”

Het nieuwe initiatief sloeg aan en voor hij het goed en wel besefte, kon José muzikanten inschrijven in Gullegem, Lendelede en Zwevegem: drie muziekmaatschappijen waarvan hij al dirigent was. Zijn Burleske werd in geen tijd een begrip in binnen- en buitenland, onder meer door concertreizen en tal van gastoptredens met gevestigde artiesten. Het leverde hem – zelfs in het buitenland – tal van erepenningen en onderscheidingen op. In 1974 kwam daar nog de kinderharmonie Miniburleske bij. Daar gaf hij na twintig jaar het dirigeerstokje door aan zijn schoondochter Lut Van Duffel.

De directie over Burleske droeg José, die 86 wordt in 2024, in september over aan zijn zoon Joost (60). Die werkt als solo-trombonespeler in het Kunsthuis van Opera en Ballet Vlaanderen, nam al in 1998 de dirigeerstok over van zijn vader in Lendelede en is als jazzliefhebber onder meer muzikaal leider van The Concord Jazz Ensemble. Joost is buiten zijn bigband ook nog met tal van andere jazzprojecten bezig. Jazz en harmonie zijn zijn favoriete passies.

Joost kan moeilijk stilzitten. Nog een eigenschap die hij van zijn vader erfde. Die laatste hield zich tijdens de coronapandemie, als alle groepsoptredens stillagen, nog volop bezig met het digitaliseren van de rijke muziekbibliotheek van Burleske. Hij houdt zich nog met de administratie van de vereniging bezig en maakt volop plannen om het unieke zelfgebouwde repetitie- en concertlokaal aan de Poezelhoek, op te frissen.

“Ik ben nog volop aan het zoeken naar partituren voor nieuwe optredens”, zegt zoon Joost. “Met de bezetting van 45 tot 50 muzikanten waarover ik momenteel beschik, zijn er nog mogelijkheden zat, maar ik laat me nog op geen speelkalender vastpinnen.” (AV)

Het nieuwjaarsconcert in zaal Guldenberg vangt aan om 19 uur. Kaartjes 12 euro in voorverkoop zijn verkrijgbaar op [email protected]. Aan de kassa betaal je 15 euro.

The post Joost neemt dirigeerstokje over van vader José Deryckere is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Saïd Boumazoughe kwam zichzelf tegen in ‘Special Forces’: “Ik weet nu dat ik niet altijd de showman moet uithangen”

Niemand, ook hijzelf niet, had verwacht dat Saïd Boumazoughe (37) het lang zou volhouden in ‘Special Forces’. Maar zie, hij haalde zowaar de laatste aflevering. De gedachte aan z’n kinderen hield hem op de been, vertelt hij in ‘Dag Allemaal’. Een openhartig gesprek over het loodzware avontuur, z’n migratieachtergrond en de opvallende rol waar hij net naast greep. “Adil had

Lees meer »

Carpoolparking in Oelegem breidt fors uit: “Bosjes waar vaak overlast is verdwijnen ten voordele van extra parkeerplaatsen”

De carpoolparking aan de op- en afrit van de E34 in Oelegem wordt dit najaar een stuk groter. Daarvoor heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een vergunning verleend aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Heel wat struiken moeten plaatsmaken voor de grotere park-and-ride. "Al is dat geen slechte zaak, want er is veel overlast in die bosjes",

Lees meer »

Rim en ILL B lanceren EP Moonwalking On Water: “Over de ups en downs als zelfstandig persoon”

Kortrijkse muziektalenten Karim ‘Rim’ Kediambiko (28) en Benjamin ‘ILL B’ Penez (27) hebben een nieuwe EP uitgebracht in samenwerking met Warner Music. “De zes nummers van ‘Moonwalking On Water’ vertellen een combinatie van levensverhalen. Onze goals en ambities. Waar we willen geraken en de struggles”, zegt Rim.
The post Rim en ILL B lanceren EP Moonwalking On Water: “Over

Lees meer »

Beloftevolle voetballer (21) zwaargewond na zware klap tegen boom: “Hopelijk kan zijn carrière gered worden”

Een 21-jarige beloftevolle voetballer is woensdagmiddag zwaargewond geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Lampernisse (Diksmuide). Dylan M. uit Middelkerke reed aan hoge snelheid met zijn Mini tegen een boom, kantelde en moest 70 meter verderop bevrijd worden uit het wrak door de brandweer. Hij raakte zwaargewond aan zijn linkerbeen. “Helaas heb ik hem al vaker gezegd trager te rijden. Hopelijk

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-IJSLAND. Oranje verdubbelt de voorsprong meteen na rust: Van Dijk kopt de 2-0 tegen de touwen!

Na een overtuigende 4-0-zege tegen Canada vorige week, speelt Oranje vanavond zijn uitzwaaimatch voor het EK tegen IJsland, dat vrijdag nog verrassend ging winnen op Wembley dankzij een goal van OH Leuven-spits Thorsteinsson. Het Nederlands elftal opent haar EK zondag met een wedstrijd tegen Polen. Volg de ontwikkelingen voor en tijdens Nederland – IJsland hieronder.

Lees meer »

INTERVIEW. Antwerpse Elke Van den Brandt (Groen) deelt de lakens uit in Brussel: “Ik zet me in voor een stad op kindermaat”

Een onwaarschijnlijk succesverhaal deze verkiezingen is dat van Elke Van den Brandt (44). De Antwerpse is opnieuw de leading lady van de Nederlandstaligen in Brussel. Ze was al viceminister-president in de uittredende Brusselse regering, nu is ze de formateur die de nieuwe Nederlandstalige helft van die regering moet vormen. En ze verdubbelde haar persoonlijke stemmenaantal, terwijl haar partij Groen overal

Lees meer »