46ste editie van San Silvestercross uitzonderlijk op tweede kerstdag: “Hopen op honderden lopers”

Op dinsdag 26 december is er in Sint-Eloois-Winkel de 46ste editie van de San Silvestercross. De kerstcorrida, de oudste West-Vlaamse stratenloop, lokt ieder jaar honderden sportievelingen naar de gemeente. “Ook dit jaar hopen we de deelnemers aan de corrida een unieke sfeer aan te kunnen bieden.”

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar door proberen heel wat mensen toch wat bijgekomen kilo’s af te lopen tijdens een kerstcorrida. Een van de populairste kerstcorrida’s is nog steeds de San Silvestercross in Sint-Eloois-Winkel. Die vindt normaal gezien altijd plaats op de zondag tussen Kerstmis en Nieuwjaar, maar doordat kerstavond op een zondag valt, kiezen de organisatoren ervoor om hun evenement op dinsdag 26 december te organiseren. “Ook dit jaar palmen we het centrum van de gemeente in. Daar voorzien we een verkeersluw parcours. Lopers of supporters die met de wagen naar Sint-Eloois-Winkel komen, kunnen die parkeren op één van onze vijf parkeerzones”, aldus Klaas Thermote van de organisatie.

Het concept van de San Silvestercross blijft dit jaar grotendeels hetzelfde.

Jongeren trappen af

“Vorig jaar begonnen we ons evenement met een wedstrijd voor G-sporters. Die wedstrijd blijft behouden, maar schuift op in het programma. We starten met de jeugdwedstrijden, net voor de korte wedstrijd is het de beurt aan de G-sporters”, aldus Bruno Bonte. De loopwedstrijden voor kinderen starten om 16.15 uur.

Uitkijken is het ook elk jaar naar wie er aan de start komt van de kleine en de grote cross. “Ons parcours van 4,25 kilometer blijft hetzelfde. De deelnemers aan de kleine cross lopen één ronde, de deelnemers aan de grote cross twee. De wedstrijden starten respectievelijk om 17.15 en 17.45 uur”, aldus Rinus Devos. De San Silvestercross lokte vorig jaar ongeveer 1.400 deelnemers naar Sint-Eloois-Winkel. “We hopen ook dit jaar veel enthousiaste lopers aan de start te hebben. Aan de sfeer zal het alvast niet liggen. Wij voorzien zelf leuke sfeerelementen zoals discomuziek aan de start, onderweg zijn er verschillende straat- en wijkcomités die voor ambiance zorgen”, aldus Klaas. De organisatoren koppelen aan hun loopevenement ook een bedrijven- en verenigingencompetitie waarbij de tijden van de deelnemers worden samengeteld. “We merken dat heel wat deelnemende teams dit een leuk initiatief vinden.”

Nieuwe kracht

De organisatoren van de San Silvestercross kunnen ook dit jaar rekenen op de steun van het provinciebestuur, Sport Vlaanderen, het gemeentebestuur, politie Grensleie, het Rode Kruis Ledegem en ruim 120 sponsors. Met Leon Debusseré is er ook een nieuwe kracht binnen het bestuur. Leon treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Filip. “Voor mij is dit het laatste jaar als bestuurslid. Ik ben inmiddels al een dertigtal jaar actief binnen deze organisatie en ben veruit het oudste bestuurslid. Ik ben blij dat er opvolging is”, aldus Filip. Zoon Leon leerde de voorbije jaren de San Silvestercross al volop kennen. “Ik ging vaak al mee om nadars te zetten. Ik ben blij dat ik nu ook verder mijn steentje kan bijdragen.”

Goede doel

Ook dit jaar koppelt de organisatie van de San Silvestercross een goed doel aan het evenement. Er werd gekozen voor G-oalympics Ledegem, het G-voetbalinitiatief op de terreinen van Olympic Ledegem. Intussen zijn de inschrijvingen voor de San Silvestercross al volop lopende. Vooraf online inschrijven kan tot 14 december. Wie dat doet ontvangt een gepersonaliseerd borstnummer tegen verlaagd tarief. “We hebben dit jaar trouwens een gloednieuwe website. Voor de verwerking van de uitslagen werken we samen met de firma ‘Star-Tracking’ waardoor de uitslagen van de verschillende wedstrijden onmiddellijk online beschikbaar zijn”, aldus Klaas.

Alle info omtrent de San Silvestercross is te vinden via de website van het evenement: www.sansilvestercross.be.

The post 46ste editie van San Silvestercross uitzonderlijk op tweede kerstdag: “Hopen op honderden lopers” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ondanks omstreden deelname was Israël een publieksfavoriet: boycot, lobby of gewoon een leuk nummer? 

Hoewel de deelname van Israël aan het Songfestival niet ongecontesteerd was, was de Israëlische inzending ‘Hurricane’ een van de publieksfavorieten. Zangeres Eden Golan kreeg in totaal van maar liefst 15 landen de maximumscore, waaronder België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Israël eindigde zo op de tweede plaats bij de televoting. "Dat heeft verschillende oorzaken", zegt VRT NWS-journalist Gianni Paelinck.

Lees meer »

Gaat ‘Thermomixbende’ vrijuit?Rechter weert info van telefonie-onderzoek uit dossier: “Dit is tegen alle regels van de privacy”

“Het recht op een eerlijk proces is miskend en alle bewijs dat via het retro-actief telefonie-onderzoek is verkregen, moet uit het dossier worden geweerd.” De rechter in Kortrijk oordeelde dat er in het onderzoek naar een Brusselse bende, die verdacht wordt van de roof van 921 Thermomixen en dure stofzuigers van het merk Kobold in Beveren-Leie bij Waregem, geen wettelijke

Lees meer »

Virginie opent aan station De Siernetel

Zeven jaar na een verkeersongeval waarbij ze omver werd gereden, verwezenlijkt Virginie Courtial (46) haar droom. Met De Siernetel opent ze een zaak die het midden houdt tussen een tearoom en kruidenwinkel. “Mijn ongeval en corona vormden de trigger om mijn leven om te gooien.”
The post Virginie opent aan station De Siernetel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwitserland wint een tumultueus Songfestival: Nemo is eerste non-binaire artiest die daarin slaagt

In Malmö heeft Nemo met Zwitserland het Songfestival gewonnen. Die schrijft daarmee geschiedenis, want de artiest is de eerste openlijk non-binaire artiest die daarin slaagt. Daarmee komt een wel zeer tumultueuze 68ste editie van het liedjesfestijn tot zijn einde. Een jaargang waarbij het nauwelijks over muziek ging. Des te meer over de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van

Lees meer »

Veilinghuis Bidly vindt onderdak in Galerie Papillon

Veilinghuis Bidly is een online veilingplatform voor kunst en waardevolle goederen, opgestart in 2006. Sinds februari is het bedrijf ook fysiek aanwezig in een winkelpand in de Adolf Buylstraat 41 en vanaf nu organiseert Bidly ook maandelijks kunstveilingen van de aangeboden kavels in de voormalige Galerie Papillon in de Madridstraat 2. “Iedere laatste weekend van
The post Veilinghuis Bidly

Lees meer »

Huiszoeking op drie sites van bandenproducent Goodyear na dodelijke ongevallen

Er vinden dinsdag op drie Europese sites van de Amerikaanse bandenproducent Goodyear huiszoekingen plaats. Dat is het geval voor de sites in Frankrijk en Luxemburg en op de Europese hoofdzetel in Brussel, zo bevestigt het parket van Besançon. Dat heeft een onderzoek geopend naar onvrijwillige doodslag na verschillende dodelijke ongevallen door klapbanden bij vrachtwagens.

Lees meer »

Is Oekraïne oorlog aan het verliezen? “Wat zich de voorbije dagen heeft afgespeeld, was een afleidingsmanoeuvre”

Dreigt Oekraïne definitief de oorlog te verliezen, nu Rusland de voorbije dagen 100 vierkante kilometer veroverde en op 30 kilometer van Charkiv is gesignaleerd? “Dat Oekraïne het niet meer onder controle zou hebben, daar ben ik het niet mee eens, al is de situatie wel precair”, zegt kolonel Roger Housen, die een analyse maakt van de Russische strategie.

Lees meer »

Nationale finales Jeugdcup in Izegem met twee teams van Mandel United én RSC Anderlecht dat het tegen FC Gullegem opneemt

Eerder organiseerde Mandel United in de Skyline Arena al de provinciale finales van de Jeugdcup. En komende zondag 19 mei mag het nu ook als gastheer fungeren voor de nationale finales.
The post Nationale finales Jeugdcup in Izegem met twee teams van Mandel United én RSC Anderlecht dat het tegen FC Gullegem opneemt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk voor de stad”

Donderdag is het doek definitief gevallen voor tweedeklasser KV Oostende. Omdat er geen overnemer werd gevonden, kan er geen licentiedossier samengesteld worden en degradeert de kustploeg onvermijdelijk naar het amateurvoetbal. Daardoor kunnen de schulden niet meer afgelost worden en zal op 3 juni het faillissement aangevraagd worden.
The post Stad Oostende reageert teleurgesteld op nakend faillissement KV Oostende: “Pijnlijk

Lees meer »

Nieuwe McDonald’s is godsgeschenk voor Dirk die spijsverteringsziekte heeft: “Ik ga vijf keer per week naar mijn favoriete hamburgerrestaurant, het is een droom dat er nu één hier is”

Donderdagochtend opende de nieuwe McDonald’s in Ingelmunster de deuren. Dit tot grote vreugde van Dirk De Baene, die wekelijks een vijftal keer in één van de vestigingen van zijn favoriete restaurant van hamburgers en frieten smult. “Vroeger moest ik naar Roeselare of Kortrijk. Nu is er een McDonald’s op één kilometer van mijn huis”, glundert de 58-jarige Ingelmunstenaar die een

Lees meer »

“Bij zo’n drastische ingreep kan men zich geen fouten veroorloven”: voormalige EBU-topman reageert op chaos tijdens Songfestival

“Deze editie was zeer omstreden. De formule moet dringend worden bijgeschaafd.” Voormalig EBU-topman Jeroen Depraetere blikt verbaasd terug op de brokkeneditie, maar: “deze heisa betekent zeker niet het einde van het Eurovisiesongfestival.” Hij stelt wel enkele broodnodige aanpassingen voor. “Er zijn in het verleden wel meer pogingen tot inmenging geweest, maar nooit zo erg als nu.”

Lees meer »

Maria (40) spreekt voor het eerst na aanslag met rioolrooster op haar man: “Ik schreeuwde, maar hij hoorde me niet meer”

“Ze hebben hem vermoord. Opzettelijk. En mij hebben ze in één klap ook vernietigd.” Aan het woord is Maria Godja (39), de verloofde van de trucker die vrijdagnacht stierf nadat jongeren een riooldeksel van op een brug in zijn cabine slingerden. Zij zat als passagier naast hem en doet voor het eerst haar verhaal. Over haar verloofde Gheorghe. En over

Lees meer »

Bommelding in Antwerpse handelsschool Sint-Lodewijk: leerlingen geëvacueerd, sweeping door politie blijkt negatief

In Antwerpen heeft de sweeping van de Sint-Lodewijkschool na een bommelding niets opgeleverd. Dat zegt de lokale politie. Alle leerlingen en leerkrachten mogen weer naar binnen, al zal dat gezien het uur vooral zijn om spullen op te halen. In totaal werden zowat 350 leerlingen geëvacueerd. De politie kwam massaal ter plaatse, met onder meer de mobiele eenheid en twee

Lees meer »