Hierin investeert Diksmuide belastinggeld: “Ontmoetingscentra, wandelpaden en … looplijnen naar stadskern”

Op de gemeenteraad van december komt de zesde aanpassing van het meerjarenplan in Diksmuide. De grootste hap uit het budget is de bouw van de nieuwe Boterhalle, goed voor 8,8 miljoen euro. Maar er wordt ook geld uitgetrokken voor het verenigingsleven. Benieuwd welke voet- en wandelpaden in 2024 aangepakt worden en welke landelijke wegen hersteld worden? Dit gebeurt er voor de gemeenteraadsverkiezing nog met jouw belastinggeld.

Diksmuide wil de bezoekers meer leiden naar de stadskern en daarom zal het zijn huisstijl in het straatbeeld brengen. Het doet dat door vlaggen te plaatsen en zo looplijnen te creëren. Die vlaggen komen onder meer van het Italiëplein naar de Grote Markt en zo verder richting het station. Er komen groene accenten bij het Konijnenstraatje en het Italiëplein. Tot slot wil het stadsbestuur de bezoekers van toeristische attracties zoals de IJzertoren en de Dodengang meer stimuleren om het centrum van de stad te verkennen.

Kritiek oppositie

De Boterhalle blijft met 8,8 miljoen euro de grootste investering. De aannemers hebben tot 19 december de tijd om hun enveloppen met daarin hun prijzen door te sturen. Daarna hakt het bestuur de knoop door en kan de planning verder opgemaakt worden. Hoewel de kostprijs meer dan verdubbeld is tegenover de eerste raming, houden meerderheidspartijen CD&V en Idee Diksmuide vast aan het project ondanks kritiek van de oppositie.

De KLJ van Beerst, Keiem en Leke krijgt ook een nieuw lokaal ter waarde van 370.000 euro

De afbraak van het vroegere ontmoetingscentrum Ten Bercle in Pervijze is volop aan de gang. Op die plaats komt een gloednieuw gebouw waarin Diksmuide 3.254.900 euro pompt. Een budget van 1.627.550 euro ligt klaar voor een nieuw ontmoetingscentrum op het domein Zonnestraal. Het project komt aan bod op de eerstvolgende gemeenteraad. Het nieuwe KSA-lokaal, dat op dezelfde site is gelegen, zit nog niet mee in het project. Voor verschillende bestaande dorpshuizen worden nieuwe stoelen en tafels aangekocht, daarvoor ligt 200.000 euro klaar. De KLJ van Beerst, Keiem en Leke krijgt ook een nieuw lokaal ter waarde van 370.000 euro. Voor de Chiro Woumen staat een overdekte speelruimte op het budget met een geraamd bedrag van 161.250 euro.

Heraanleg wegen

Verder gaat 180.000 euro naar de heraanleg van voetpaden in de Dodepaardenstraat, Woumenweg, Esenweg, Roeselarestraat en de schoolomgeving in Esen, Grauwe Broederstraat en Beerst. Daarnaast budgetteert het stadsbestuur 1.910.000 euro voor het herstel van de volgende landelijke wegen: Beekstraat, asfalt deel Oude Zeedijk, Stuivekenskerkestraat, Kasteelhoevestraat, Warmoesstraat, Klierstraat en Knokkestraat. Langs de IJzerdijk, richting de IJzertoren wordt het wandel en fietspad, dat er ligt richting de Dodengang, verder doorgetrokken. Dat moet er liggen tegen volgende zomer.

Parking en fietstunnel

In februari starten de werken in de stationsbuurt waarvoor volgend jaar 4,4 miljoen euro op het budget staat en het jaar erop nog eens 750.000 euro. Er komt onder meer een effen parking voor 160 voertuigen en acht laadpalen. Er komt onder de sporen een fietstunnel die geplaatst zal worden op 7, 8 en 9 juni. Op die dagen zal er geen treinverkeer mogelijk zijn.

Tot slot nog wat cijfers. Bij het begin van de legislatuur stonden de investeringsuitgaven op 46,2 miljoen euro, vandaag, na de aanpassingen van het meerjarenplan, staat de teller op 58.8 miljoen euro. En toch werd er 3,6 miljoen euro minder geleend dan initieel geraamd. De opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn gedaald van 1354 in 2022 naar 1295 volgend jaar. (GUS)

The post Hierin investeert Diksmuide belastinggeld: “Ontmoetingscentra, wandelpaden en … looplijnen naar stadskern” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoogleraar met interesse voor wormen, maar ook in opspraak voor gesjoemel: wie is de gedoodverfde nieuwe premier van Nederland?

Witte rook in Nederland: er is na zes maanden eindelijk een politiek akkoord. Rest wel nog de vraag wie er premier zal worden. Volgens de Nederlandse media is er geen twijfel mogelijk: het zal de 67-jarige Ronald Plasterk uit Den Haag zijn. Wie is de ‘minister van Feesten en Partijen’, tegen wie verkiezingswinnaar Geert Wilders ooit een motie van wantrouwen

Lees meer »

Dossier mensensmokkel onvolledig, proces uitgesteld: “Het dossier is een draak: het is groot en spuwt vuur!”

Het proces in beroep tegen zeven leden van een grote Koerdische mensensmokkelbende, is met een sisser begonnen. De advocaat van een van de kopstukken, vond dat er te veel stukken in het dossier ontbraken. “Dit dossier is een draak: het is groot, lelijk en het spuwt vuur!”
The post Dossier mensensmokkel onvolledig, proces uitgesteld: “Het dossier is een draak:

Lees meer »

Pleinfeesten in Brugge met fors uitgebreide rommelmarkt

Op 25 en 26 mei vinden in Sint-Andries Brugge de Pleinfeesten plaats. Zaterdag 25 mei worden deze feesten, die aan de 18de editie toe zijn, vanaf 17 uur ingezet met een buurtfeest aan paviljoen ‘Den Breydel’. Lokale dj’s en een optreden van Davy Gilles van de Romeo’s zorgen voor de ambiance.
The post Pleinfeesten in Brugge met fors uitgebreide

Lees meer »

Waarom de Russen het front in Oekraïne uitrekken

Rusland heeft een nieuw front geopend in het noorden van Oekraïne. In slechts twee dagen tijd veroverden de Russen negen dorpen. Al 6.000 burgers werden geëvacueerd. De opmars gaat ongezien snel, de weg naar miljoenenstad Charkiv ligt helemaal open. Zag Oekraïne dit aankomen? En hoe kon dit gebeuren? “Ik vrees dat dit de eerste fase is van een groot Russisch

Lees meer »

Is de kritiek op “circusact” terecht? Duitse spelers vernemen EK-selectie op heel originele wijze, wellicht ook goed nieuws voor Deniz Undav

Een droge opsomming van de EK-kern? Niet zo bij Duitsland. Niclas Füllkrug hoorde van zijn selectie vandaag via de ochtendradioshow live op WDR1, de Duitse dakbewerkster en influencer Chiara gaf maandag Manuel Neuer vrij en de 93-jarige ‘Oma Lotti’ onthulde Jonathan Tah via een taart. Volgens Bild is ex-Unionspits Deniz Undav de volgende in de rij.

Lees meer »

Mutse Festival organiseert vierde editie: “Sinds dit jaar is er een kinderspeelgoedrommelmarkt”

Mutse Festival, een gratis kinderfestival voor het hele gezin, opent voor de vierde keer de deuren op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni. “Het concept van Mutse is eenvoudig, maar krachtig: een festival dat niet alleen gericht is naar kinderen, maar een belevenis biedt voor het hele gezin”, zegt medeorganisator Jakob Dhaene.
The post Mutse Festival organiseert

Lees meer »