Afro C Festival keert terug naar Bredene in zomer 2024

In de marge van de voorstelling van het kerstprogramma ‘Bredene Klinkt’ had cultuur- en toerismeschepen Alain Lynneel nog een verrassing in petto. Na een afwezigheid van zes jaar keert het Afro C Festival terug naar Bredene. “Het wordt als vanouds een gratis festival met een brede waaier aan wereldmuziek, een heerlijke wereldkeuken en een ‘tropisch’ sfeertje.”

Ze hadden het schrappen van het Afro C Festival onderschat, bekennen schepen Alain Lynneel en burgemeester Steve Vandenberghe. “Met de beslissing om het ooit populaire festival opnieuw op de zomerkalender te zetten, hebben we geluisterd naar de stem van heel wat Bredenaars en toeristen. Vele inwoners zijn opgegroeid met Afro C, ze zagen het bij uitstek als de zomerse afspraak met vrienden. En neen, dit is geen eenmalige verkiezingsstunt. Afro C is terug om te blijven. Het wordt al zeker geprogrammeerd in 2024, ’25 en ’26”, verzekert Lynneel.

Met de terugkeer van Afro C zet Bredene een vertrouwde topactiviteit op het zomerprogramma. “Ons festival was tot 2018 een vaste waarde binnen de wereldmuziekfestivals. We zijn er destijds mee gestopt omdat we met een nieuw festival voor een breder publiek wilden uitpakken.”

De concurrentie met de Nostalgie Beach Festivals van deze wereld bleek echter lastig. Als kleine gemeente heeft Bredene nu eenmaal niet de budgetten om te concurreren met de grotere badplaatsen en hun festivalaanbod. “Afro C was ook een beetje wat de Paulusfeesten zijn voor Oostende, (multi)cultureel en toeristisch erfgoed”, meent burgemeester Vandenberghe.

Derde weekend van augustus

Afro C ‘24 staat naar aloude traditie tijdens het derde weekend van augustus op het programma. “Het is een populaire datum voor heel wat zomerfestivals, dat beseffen we. Maar dat was vroeger ook al het geval. En toen lokte ons festival telkens heel wat bezoekers”, herinnert Alain Lynneel, die hoopt dat Bredenaars en toeristen massaal de weg naar het festival opnieuw zullen vinden.

Afro C had dan ook een stevige reputatie opgebouwd. “Het was een van de weinige gratis muziekfestivals met telkens toch een indrukwekkende affiche. Op die affiche stonden ooit grote namen als Ky Mani Marley, zoon van de legendarische Bob Marley. Het is die vertrouwde kwaliteit en ambiance, met rond de twee podia straks opnieuw talloze standjes met wereldkeuken, die we willen terugbrengen. En laten groeien, want dit wordt zoals aangegeven geen eenmalige terugkeer.”

Gratis festival

Dat het festival zoals vroeger gratis wordt, heeft volgens Lynneel meerdere redenen. “Laat ons eerlijk zijn, het is een manier om te verzekeren dat er veel publiek op af komt. De tweedaagse betalend maken, zou ook heel wat extra kosten met zich mee gebracht hebben. Denk maar aan de omheining van het volledige terrein, de vele securitymedewerkers,…”

Bredene trekt voor het festival 200.000 euro uit. “Daar staan straks natuurlijk ook inkomsten uit de catering tegenover. De programmatie zal bovendien door de eigen diensten gebeuren. Daar is tot 2018 voldoende expertise opgebouwd om straks tot een mooie affiche voor Afro C ’24 te komen. Door het festival een week voor het Thai Festival te plannen, kunnen we ook kosten qua podiumbouw en materiaal besparen.”

The post Afro C Festival keert terug naar Bredene in zomer 2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee dagen voor dodelijke aanslag op E42, kreeg Marian (38) riooldeksel op zijn vrachtwagen op exact dezelfde plek: “Ik ben in shock”

De overleden vrachtwagenchauffeur Gheorghe Tibil (50) was niet het eerste slachtoffer dat ‘s nachts getroffen werd door een loodzwaar riooldeksel op de E42. Enkele jongeren gooiden twee dagen voor de moord op Gheorghe al een deksel op de vrachtwagen van Marian (38). Hij overleefde de aanslag maar nét. “Ik ben getraumatiseerd. Een half uur voor Gheorghe stierf, zag ik die

Lees meer »

Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt met verzamelen van haarlokken

Van eindeloos lange lokken, tot een snit net onder de schouders. In het Wevelgemse kapsalon Coup de Foudre werd het startsignaal gegeven, voor de lokale deelname aan de Think Pink actie. Lokken haar worden er op die manier verzameld, om pruiken te kunnen maken voor kankerpatiënten.
The post Wevelgem geeft startschot van ‘Geef om haar’ dat Think Pink steunt

Lees meer »

Oud-uitbaatster van café ‘t Molenhof in Kuurne overleden: “Tjorveline maakte zich erg geliefd”

In Brugge is Tjorveline Snauwaert op Hemelvaartdag 9 mei heel onverwacht door hartfalen thuis overleden. Ze woonde er pas enkele maanden met haar partner Christophe Van Yper. Ze was vooral bekend en geliefd in Kuurne, waar ze tot 2019 café ‘t Molenhof in de Sint-Michielsweg op Sint-Pieter heeft uitgebaat. Tjorveline werd 42 jaar.
The post Oud-uitbaatster van café ‘t

Lees meer »

Oostenrijkse politie arresteert 14-jarig meisje voor plannen terreuraanslag op “ongelovigen”

Speurders hebben volgens Oostenrijkse media mogelijk een terroristische aanslag van een 14-jarige meisje uit Montenegro verijdeld. De tiener wordt ervan verdacht een mesaanval te willen plegen bij de Jakominiplatz in de stad Graz. Bij een huiszoeking werd onder andere een mes, bijl en kleding in beslag genomen. De aanval zou gericht zijn tegen “ongelovigen”, meldt de Oostenrijkse politie.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland heeft niet voldoende troepen voor grote doorbraak in Oekraïne, zegt NAVO-generaal – “Rusland gebruikt burgers als menselijk schild”

Het Russische leger houdt 35 tot 40 burgers vast in de stad Vovtsjansk en gebruikt hen als menselijk schild om een militair hoofdkwartier te beschermen. Dat zegt de lokale politie. De Russische opmars zou in bepaalde zones in de noordoostelijke regio Charkiv dan weer een halt toegeroepen zijn. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.

Lees meer »

Zwevegems koppel ziet 112.000 euro van bankrekening verdwijnen

Vorig weekend werd een koppel uit Zwevegem het slachtoffer van bankhelpdeskfraude waarbij ze meer dan 112.000 euro van hun rekening zagen verdwijnen. Dankzij een alerte juwelier en tussenkomst van politiezone Rivierenland konden drie verdachten opgepakt worden en kon een deel van het nadeel gerecupereerd worden.
The post Zwevegems koppel ziet 112.000 euro van bankrekening verdwijnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lamborghini vindt het te vroeg voor volledig elektrische sportauto: “Brullend geluid van V10-motor valt niet zomaar na te bootsen”

De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto’s te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

Lees meer »

Is er een negende planeet in ons zonnestelsel? “Het model zonder Planeet Negen komt niet eens in de buurt”

Wetenschappers claimen in een studie dat ze nieuw bewijs hebben gevonden voor een negende planeet in ons zonnestelsel. Wat hebben zij ontdekt? En hoe komt het dat we de planeet tot nu toe nog niet gevonden hebben? Astronome Leen Decin (KU Leuven) legt uit: “Sommige objecten in het zonnestelsel hebben bepaalde bewegingspatronen die we niet kunnen verklaren zonder een negende

Lees meer »

“Ik wil de historische steden Damme en Brugge dichter bij elkaar brengen”: tweede editie van kunstroute Amare opgestart

Van 18 mei tot en met 15 september kunnen kunstliefhebbers opnieuw hun hart ophalen met de tweede editie van Amare. De kunstroute rondom de Damse Vaart tussen Brugge en Damme onder leiding van ondernemer Luc Beke en met galeriehoudster Annelies Ysebaert als curator toont het werk van dertig toonaangevende kunstenaars in een feeëriek kader. Ook de plezierboot Lamme Goedzak wordt

Lees meer »