Landbouwersfamilie reageert op geweigerde vergunning in Poelkapelle: “Net beslist in de complexe politieke onzekerheid van het stikstofdossier”

De landbouwersfamilie Mouton kreeg een vergunning van de provincie West-Vlaanderen voor hun investering in de vestiging voor varkens in Poelkapelle, maar daar steekt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) een stokje voor. De familie reageert nu, maar neemt nog geen beslissing over eventuele verdere stappen. “We begrijpen dat de beroepsprocedure net ingediend en beslist diende te worden in de allicht meest complexe politieke onzekerheid van het hele stikstofdossier.”

“We ontvingen inderdaad recent de weigering van onze vergunningsaanvraag voor de renovatie van ons varkensbedrijf naar een toekomstgerichte en duurzame exploitatie”, klinkt het bij de familie uit Lochristi. “De vergunning die we eerder van de provincie ontvingen gaat wel degelijk over ons bestaande varkensbedrijf in de Waterstraat in Poelkappelle en over een renovatie van onze oude varkensstallen naar een nieuwe, toekomstgerichte infrastructuur. Het gaat voor alle duidelijkheid niet over een nieuw stallencomplex dat in een open ruimte gebouwd zou worden.”

Toekomstgericht

“Om ons familiaal varkensbedrijf verder toekomstgericht te kunnen uitbaten, moeten we antwoord geven aan de noden van de maatschappij: daarbij staan duurzaamheid, aandacht voor milieu en dierenwelzijn centraal. Daarvoor moeten de oude stallen dringend omgebouwd worden naar nieuwe, ruime en emissiearme stallen. Op vlak van dierenwelzijn gaat dit over ruime, moderne, goed geconditioneerde stallen, met natuurlijk daglicht, continue beschikbaarheid van vers voedsel en water en verrijkingsmateriaal als afleiding voor de varkens. Op vlak van milieu gaat dit over stikstofreducerende maatregelen en bouwtechnieken. Dit zijn dus allemaal investeringen die net bijdragen aan een lagere impact op het milieu en beter dierenwelzijn.”

Stikstofdossier

“Maar we begrijpen dat de beroepsprocedure net ingediend en beslist diende te worden in de allicht meest complexe politieke onzekerheid van het hele stikstofdossier, met geen handvaten of decretale basis. Dit neemt niet weg dat de toekomst van ons varkensbedrijf gebaseerd is op duurzaamheid. We gaan daarom verder onderzoeken hoe in de toekomst, en op basis van welke richtlijnen, onze aanvraag wel vergunbaar wordt. We hopen dat we in Poelkapelle tot een gezond draagvlak komen voor ons familiaal bedrijf. Anderzijds moeten de impact en hinder voor onze buren lager zijn dan deze op vandaag. We volgden hiervoor al de nodige stappen, adviesrondes van de bevoegde Vlaamse administraties en overlegrondes die nodig zijn om tot een gedragen vergelijk te kunnen komen.” (TP)

The post Landbouwersfamilie reageert op geweigerde vergunning in Poelkapelle: “Net beslist in de complexe politieke onzekerheid van het stikstofdossier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zo ziet Vlaams Belang de toekomst van de VRT: geen geld meer voor ‘Thuis’ en ‘FC De Kampioenen’

Als het van Vlaams Belang afhangt, hebben entertainmentprogramma’s zoals ‘Thuis’ of ‘FC De Kampioenen’ geen plaats op de openbare omroep. Dat heeft Vlaams parlementslid Chris Janssens, ondervoorzitter van Vlaams Belang, laten verstaan in ‘De Afspraak’. Vlaams Belang vindt dat de openbare omroep zich vooral moet focussen op duiding, informatieprogramma’s en cultuur.

Lees meer »

Dit is het moment waarop Slovaakse premier Fico wordt neergeschoten

Het moment waarop de Slovaakse premier Robert Fico wordt neergeschoten, werd gefilmd en gedeeld door de Slovaakse regionale zender RTV Prievidza. De vermoedelijke dader Juraj C. – een zeventiger uit Levice – vuurde vijf kogels af en raakte de eerste minister van Slovakije onder meer in de buik en het bekken. De dader werd snel tegen de grond gewerkt en

Lees meer »

Nachtwacht brengt nieuwe single ‘Samen Sterk’ uit

De nieuwe Nachtwacht single ‘Samen sterk’ is vanaf nu te beluisteren. De bijhorende videoclip, die vorige week werd opgenomen in Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg in Boom, is nu te bekijken op het YouTube kanaal van Nachtwacht en op Studio 100 TV.
The post Nachtwacht brengt nieuwe single ‘Samen Sterk’ uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant”

Vrijdagavond opent Lychee Garden de deuren langs de Meensesteenweg 578 in Roeselare. Sheng Long en Lidan Ju (allebei 46) vestigen zich met hun Chinees restaurant op een bekende locatie in Roeselare, namelijk het voormalige pand van restaurant ’t Vosken.
The post Lychee Garden opent de deuren in voormalig pand van ’t Vosken in Roeselare: “Geen traditioneel Chinees restaurant” appeared

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Grote tuin en kleine kinderen? Dan is het niet zonder risico om mee te doen aan ‘Maai mei niet’.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lasterzaak oud-burgemeester Rita Demaré uit Hooglede komt voor assisen

De lasterzaak die oud-burgemeester van Hooglede Rita Demaré (CD&V) aanspande tegen de oprichters van een Facebookgroep, wordt doorverwezen naar het hof van assisen. Dat is de rechtbank waar de zwaarste misdrijven worden behandeld, zoals moord. De zaak kwam eerst voor de correctionele rechtbank, maar die oordeelde dat er sprake is van een drukpersmisdrijf. En daarvoor is assisen bevoegd.

Lees meer »

Van Grieken steunt “strengste asielbeleid ooit” in Nederlands regeerakkoord: “Met Europa als het kan, zonder als het moet”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is heel tevreden met het Nederlandse regeerakkoord, en dan vooral met het strenge asiel- en migratiebeleid. Dat Europa wel eens dwars zou kunnen liggen, deert Van Grieken niet. “Ik maak mij sterk dat Nederland het strengste asiel- en migratiebeleid zal krijgen. Met Europa als het kan, zonder Europa als het moet”, zei hij in ‘De

Lees meer »

Senne uit ‘De mol’: “Ik heb me er vaak op betrapt dat ik het per ongeluk bijna verraden had”

Sociaal werker Senne Van der Zweep (28) onthulde zichzelf zondagavond als de ultieme saboteur: de mol. Acht afleveringen lang hield hij z’n identiteit geheim, al was dat niet altijd even gemakkelijk. Dat vertelt hij net na de grote onthulling in ‘De Mol: Behind The Scenes’. “Ik had het per ongeluk bijna verraden tijdens één van de eerste dagen in Sicilië.”

Lees meer »