AZ West Veurne anticipeert op de toenemende vergrijzing en legt patiënten afdeling geriatrie extra in de watten tijdens Ouderenweek

De stijgende trend van de vergrijzing van de bevolking zet zich door en die is bijzonder goed merkbaar in de regio Westhoek/Westkust. Dat brengt met zich mee dat ook alle ziekenhuizen in ons land worden geconfronteerd met een stijging van het aantal oudere patiënten. In 2025 zal het aantal oudere zorgvragers zo’n 50% van de gehospitaliseerde patiënten bedragen en in de Westhoek/Westkust ligt dat cijfer zelfs nog hoger. AZ West Veurne levert extra inspanningen om het ziekenhuisverblijf van oudere patiënten aangenamer te maken en steekt nog een tandje bij tijdens de Ouderenweek.

Uit de statistieken van 2022 in AZ West blijkt dat bijna 36% van de patiënten 75 jaar of ouder waren, wat bijna 50% van de ligdagen vertegenwoordigt. Dit jaar is het thema van de Ouderenweek ‘De toekomst van de ouderenzorg’ en dat is iets wat AZ West erg ter harte neemt. Op de afdeling geriatrie staat zorg én welzijn van de oudere patiënt centraal.

Verschillende reacties

Dokter Philippe Cochez, diensthoofd geriatrie: “Ons ervaren team van geriaters, verpleegkundigen en therapeuten is speciaal opgeleid om te zorgen voor de unieke behoeften van oudere patiënten. Ouderdomsgerelateerde aandoeningen zijn dikwijls complex en we houden ook rekening met hun verhoogde kwetsbaarheid. De dienst geriatrie bestaat uit twee hospitalisatieafdelingen, het geriatrische dagziekenhuis, geriatrische consultaties en het team interne liaison geriatrie. We merken dat de activiteit in het dagziekenhuis aan het boomen is. We hebben daarom ook al het aanbod aangepast en sinds kort is het dagziekenhuis naast dinsdag en woensdag nu ook een extra dag per maand open, op maandag. Naast de arts en een verpleegkundige staan ergotherapeuten, een psychologe, logopediste, diëtiste en sociaal assistente ter beschikking van de patiënten. Ook het aanbod werd uitgebreid: er werden gestroomlijnde paden opgesteld, onder meer rond osteoporose, de valkliniek, de geheugenkliniek… We zetten ook in op geriatrisch advies bij patiënten in een oncologisch traject, werken samen met cardiologen voor preoperatieve uitwerking en helemaal nieuw zijn de geheugentrainingen. Deze zijn bedoeld om het praktisch functioneren van de patiënt te ondersteunen, maar ook om de vragen van patiënt en mantelzorgers rond de diagnose dementie te ondersteunen. Na de diagnose willen we voorkomen dat patiënten in de kou komen te staan. Er is een intensief begeleidings- en opvolgingstraject waarbij we een oplossing proberen voor te stellen en waarbij we ook de mantelzorger betrekken.”

Collega-geriater dokter Eva Duyver: “Geriatrie is vaak een ondergewaardeerde én ook een complexe discipline. De patiënt komt binnen voor één iets, maar heeft eigenlijk meerdere dingen. Voor onze verpleegkundigen is de uitdaging dan ook des te groter. Gelukkig hebben we een gemotiveerd team dat ervoor zorgt dat geriatrie warme en zorgende diensten zijn. Voor patiënten die opgenomen worden op een geriatrieafdeling wordt er extra ingezet op revalidatie. Hiervoor werd een extra kinesitherapeut en ergotherapeut aangeworven. Er zijn ook lopende projecten rond co-managementdiensten (diensten die gaan samenwerken) waarmee we hopen volgend jaar aan de slag te gaan. Naast revalidatie is er extra aandacht voor vroegtijdige zorgplanning, waarbij zorgwensen en -doelen worden besproken met de patiënt en de familie. Een persoonlijke en respectvolle benadering van elke patiënt vinden we echt belangrijk.”

Sanne Figoureux, stafmedewerker zorgbeleving: “Vanuit mijn functie weet ik dat we moeten luisteren naar de stem van elke patiënt om zijn/haar ziekenhuiservaring te verbeteren. Dat geldt voor elke patiënt, maar speciaal voor de Ouderenweek hebben we een hele reeks activiteiten op touw gezet om onze patiënten op beide geriatrieafdelingen (A en B) extra te verwennen. Elke dag ging een vrijwilliger of medewerker langs om hen in de watten te leggen met koffie en koekjes, voor een extra babbel… En als kleine attentie kregen ze allemaal een lippenbalsem. Onze medewerkster, Rita Derycke, trok rond met haar accordeon op de gang en in de patiëntenkamers, en spontaan zongen de mensen mee! Je ziet ze echt opleven en even hun ziekte vergeten!”

Dokter Duyver vult aan: “We experimenteren ook met een belevenistafel die we enkele weken op proef hebben. Op het grote touchscreen zijn er diverse modules die patiënten een beetje afleiden van de ziekenhuisopname. Deze belevenistafel is ook een meerwaarde in het kader van revalidatie. Patiënten moeten rechtstaan, ze kunnen oefenen op hand- en oogcoördinatie, maar de tafel zorgt ook voor sfeer en sociaal contact, omdat mensen samen dingen kunnen beleven. Helaas is zo’n tafel aankopen een dure aangelegenheid. We zouden heel blij zijn met een financieel ruggensteuntje van gulle sponsors… Wie ons wil helpen, kan contact opnemen via [email protected].”

‘Ouderenvriendelijk ziekenhuis’

AZ West wil zich in de toekomst nog meer profileren als ‘ouderenvriendelijk ziekenhuis’ en richtte daarom de werkgroep ‘Ouderenvriendelijk ziekenhuis’ op. Bedoeling is om meer aandacht te vragen voor de specifieke noden van kwetsbare ouderen van bij de opname tot op de afdeling geriatrie. “We willen ook de bewustwording over hoe we kijken naar onze ouderen aanpassen en kijken naar wat ze wel nog kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen (= ageism, stereotiepe beeldvorming van ouderen)”, verduidelijkt Sanne Figoureux.

The post AZ West Veurne anticipeert op de toenemende vergrijzing en legt patiënten afdeling geriatrie extra in de watten tijdens Ouderenweek is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Winok (23), Tore (27) en Arthur (27) richten vzw SMUS op: “We bieden kwalitatieve underground muziek”

Afgelopen twee jaar kregen de Club Sudato-evenementen steeds meer voet aan wal in de lokale underground scene. “Alles wat buiten de commerciële muziek ligt, tussen disco en techno, hoor je op onze open airs en clubnights. Met de oprichting van onze nieuwe vzw SMUS gaan we voor een duidelijke visie en leggen we de lat hoger”, zeggen Winok Hanssens (23),

Lees meer »

Opnieuw Strafstudie op het Nelson Mandelaplein: “Het zal weer serieus knallen worden”

Het muziekfestival Strafstudie vindt voor het tweede jaar op rij plaats op het Nelson Mandelaplein tijdens de Sinksenfeesten. Het festival, dat zijn vierde editie viert, belooft opnieuw onvergetelijk te worden voor liefhebbers van retro, house en techno.
The post Opnieuw Strafstudie op het Nelson Mandelaplein: “Het zal weer serieus knallen worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Enkele tientallen” bussen van De Lijn staan aan de kant wegens faillissement Van Hool

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft op dit moment “enkele tientallen” bussen aan de kant staan als gevolg van het faillissement van Van Hool, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag. Naarmate de tijd vordert, verwacht het bedrijf dat dat aantal nog zal toenemen en dus is men “zeer bezorgd”. “Er is een bijzondere werkgroep opgericht die bekijkt welke acties we kunnen

Lees meer »

Klondiker Trial is aan de tweede editie toe

Op zaterdag 25 mei organiseert de ambachtelijke huisbrouwerij Klondiker zijn tweede Klondiker Trial doorheen het landelijke Meulebeke.
The post Klondiker Trial is aan de tweede editie toe appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG FURY-USYK. Bokstenoren kort van stof, tijdens confrontatie gunt Fury de Oekraïner geen blik

Nog twee keer slapen tot het megakamp in het boksen. Zaterdag nemen Tyson Fury (35) en Oleksandr Usyk (37) – beiden ongeslagen – het tegen elkaar op. Met als inzet alle vier de bokstitels bij de zwaargewichten. Wie wint en mag zich dus de ‘undisputed’ kampioen noemen? Vanavond tekenden de boksers al heel even present tijdens de persconferenties, maar daar

Lees meer »

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Lees meer »

Chocolatier Pralifino lanceert eigen Italiaans ijs

Sinds kort werken Gaël en vader Igor Byl van chocoladezaak Pralifino uit Beernem aan hun eigen Italiaans ijs. Hoewel ze al langer ijsbuches maakten tijdens de kerstperiode, kan je er vanaf nu het hele jaar door een verfrissend ijsje kopen. “We kiezen bewust voor Italiaanse gelato, dat is lichter en heeft een zijdezachte textuur”, vertelt Gaël Byl.
The post

Lees meer »

Plunderingen en brandstichting: gewelddadige protesten tegen Frankrijk in Nieuw-Caledonië

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is het maandag tot gewelddadige protesten gekomen van separatisten. Ze verzetten zich tegen een geplande grondwetswijziging van de regering in Parijs, die duizenden Franse kiezers in de eilandstaat stemrecht zou geven, en dus meer politieke invloed. Vooral in de hoofdstad Nouméa waren er rellen tussen manifestanten en de veiligheidsdiensten.

Lees meer »

Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest

Het Avondmarktcomité Oostnieuwkerke organiseert op zaterdag 25 mei de 22ste editie van het Dorpsfeest. Zanger Yves Segers fungeert als trekpleister.
The post Yves Segers hoofdact op Dorpsfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

HET RAPPORT. “Eigenlijk daagt hij alleen op om zich voor de camera’s nog eens goed kwaad te maken”: deze Kamerleden presteerden ondermaats

Welke Kamerleden deden weinig moeite om een steen te verleggen in het parlement? En waar hielden ze zich dan wél mee bezig? Van hand en spandiensten op het partijhoofdkwartier, tot een eigen partij uit de grond stampen. Anderen misten het vuur om in hun laatste jaren nog veel veranderen of zaten van in het begin niet op hun plek. Een

Lees meer »

LIVE. Interpol stuurt ‘red notice’ uit met betrekking tot ontsnapte gevangene in Normandië, 350 Franse speurders ingezet

De klopjacht op de 30-jarige crimineel Mohamed Amra – aka ‘De Vlieg’ – en zijn kompanen, die hem gisteren in commandostijl hebben bevrijd, gaat verder. In totaal worden meer dan 450 politieagenten en gendarmes ingezet, “ongezien” in Frankrijk. Onder hen maar liefst 350 speurders van de gerechtelijke politie. Er is ook een internationaal verzoek uitgestuurd om de opsporing en de

Lees meer »