Kurt De Witte of Kurio is al 35 jaar entertainer: “Ik speel graag een typetje”

Op zijn 15de kreeg Kurt De Witte al de goesting om mensen te entertainen. Toen hij 18 was, werd Kurio geboren. En 35 jaar later treedt Kurt nog altijd op als zijn alter ego. “Ik doe mime, clownacts en ben ook al eens een robot. Op kinderfeestjes komt daar meestal ballonnen plooien bij. En voor volwassenen speel ik graag een typetje”, vertelt Kurt kort over zijn optredens. Daarin staat mime intussen centraal.

In de jaren 80, Kurt De Witte was toen 15 jaar, waren de playbackshows populair. “En ik kreeg ook die microbe te pakken met nummers en ook de look van De Confetti’s. Kurio werd ik op 18-jarige leeftijd en dat dankzij mijn baas toen ik een vakantiejob deed in een garage. Hij riep me altijd met die naam”, lacht Kurt.

Intussen staat mime centraal in het entertainment van Kurio. “Maar bij mij is dat niet echt helemaal stijf blijven staan, neen, het is iets tussen standbeeld en clown”, legt hij uit.

Typetjes

Maar Kurio is veel meer dan dat. Je kan hem voor kinder- en volwassenenfeestjes vragen, voor personeelsfeesten en events in bedrijven. “En ik doe ook typetjes. Dat is begonnen toen ik me aansloot bij een cabaretgroep in Merelbeke. Dat kwam door een collega met wie ik samenwerkte bij de spoorwegen in Antwerpen. En van het een kwam het ander: bij Radio Exclusief Brugge werd ik gevraagd om typetjes te doen. Ik imiteer sedertdien regelmatig Rosa en Jimmy B.”

“Sedert een jaar word ik bijna elke maand gevraagd om voor animatie te zorgen bij Jumbo Veurne. Dat is dan meestal om ballonnen te plooien voor de kinderen”, legt Kurt uit die uitkijkt naar wat de komende weken op zijn programma staat. “Ik ben straks twee weekends de IJspiet in het Kasteel van Sinterklaas dat in Brugge staat aan de Dudzeelsesteenweg. Er is trouwens nog een Oudenburgenaar geëngageerd om het kasteel te bevolken; Dries Gilliaert zal er de Wegwijspiet zijn. En samen gaan we ook naar het Kasteel van de Kerstman; ik als Pakjeself en Dries als Wegwijself.”

Dat Kurt De Witte zo graag animeert en entertaint, heeft hij niet van een vreemde, want ook zijn ouders waren graag artistiek bezig. “Ze stonden ook altijd achter mij, hebben me overal naartoe gebracht toen ik ging playbacken.” Ook broer Jurgen is als de Feesttherapeut animator en hij begon eveneens met playbacken.

Familietrekje

De microbe heeft ook al zijn weg gevonden naar de kinderen van Kurt. Zoon Thibault (19) werkt als jobstudent in Center Parcs De Haan, waar hij animeert als Orry. “En hij studeert toerisme en eventmanagement”, voegt Kurt eraan toe. Dochter Phebe (16) heeft dan weer de dansmicrobe te pakken en nam al aan diverse wedstrijden deel. Ze danst onder andere bij Junior Cie, een onderdeel van het Gestellae Ballet en wil er later professioneel mee aan de slag. “En ze geeft nu kleuterdans en kleuterturnen in sporthal Ter Beke.”

In Biezenbilk

Naast de drukke maanden aan het einde van het jaar heeft Kurio ook al een bijna volle agenda in het voorjaar. “Ik word nu veel gevraagd voor communie- en lentefeesten. Na corona begon alles wat afwachtend. Intussen is alles weer meer op gang gekomen. Je voelt dat verenigingen en handelszaken financieel ruimte vrijmaken om een evenement te organiseren, terwijl net na de crisis er eerder kleine feesten in beperkte groep plaatsvonden”, weet Kurt, die op woensdag 6 december in eigen stad mag animeren in LDC Biezenbilk tijdens het sinterklaasfeest voor het personeel en de kinderen van het OCMW en woonzorgcentrum Riethove.

Beroepshalve werkt Kurt De Witte als verkeersleider niveau 2 bij Infrabel, met standplaats in Brugge. Hij is er verantwoordelijk voor safety en trafficcontrol voor de hele regio West-Vlaanderen en werkt er in ploegen.

“Ik heb daar heel goede en begripvolle collega’s die gemakkelijk van dienst met mij ruilen als ik een optreden heb”, prijst Kurt zich gelukkig.

Info: www.bloggen.be/kurio73 of Facebook animator kurio.

The post Kurt De Witte of Kurio is al 35 jaar entertainer: “Ik speel graag een typetje” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Heilig Bloedprocessie verloor vier deelnemers door ongevallen: “In klein dorp komt dat hard aan”

De 72ste editie van de Heilig Bloedprocessie van Voormezele wordt er één met een zwart randje. Sinds de vorige processie verongelukten er maar liefst vier belangrijke vrijwilligers: Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desodt en Karla Demyttenaere. “Ik heb gevraagd aan de deken om hen te herdenken in zijn voorwoord”, zegt voorzitter Paul Breyne.
The post Heilig Bloedprocessie verloor vier

Lees meer »

Willy en Annie varen in briljanten huwelijksbootje: “De vonk sloeg meteen over”

Willy Van de Velde (92) en Annie De Zutter (85) zijn maar liefst 65 jaar getrouwd. Een speciale huwelijksverjaardag die het koppel niet onopgemerkt voorbij liet gaan. Om deze bijzondere gelegenheid uitgebreid te vieren, verzamelden ze samen met hun familie in restaurant Artisan, waar ze genoten van een lekker etentje.
The post Willy en Annie varen in briljanten huwelijksbootje:

Lees meer »

Groen voert actie voor betere en betaalbare zorg op Grote Markt in Ieper: “Op de gezondheid van mensen bespaar je niet”

In Ieper wachtte je in 2023 tot dertien maanden op een plekje in de kinderopvang en een kamer in een woonzorgcentrum kost er 1.648 euro. “Dat is niet normaal”, aldus Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen en West-Vlaams lijsttrekker van het Vlaams parlement tijdens een actie op de Grote Markt in Ieper.
The post Groen voert actie voor betere en

Lees meer »

Kuurne plaatst ezel op rotonde aan Brugsesteeenweg en Rijksweg

De houten ezel, gemaakt door Jason Vandekerckhove ter ere van het 900-jarig bestaan van Kuurne, kreeg woensdagnamiddag een prominente plaats op de rotonde die de Brugsesteenweg met de Rijksweg verbindt.
The post Kuurne plaatst ezel op rotonde aan Brugsesteeenweg en Rijksweg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verkoop Beerschot niet langer aan de orde: United World bespreekt budget voor hoogste klasse

De aandeelhouders van Beerschot hebben overleg gepleegd op een vergadering vandaag: een verkoop van de club is niet langer aan de orde. Meerderheidsaandeelhouder Prins Abdullah en zijn Saoedische holding United World engageren zich budgettair om de ploeg na de promotie te versterken voor de hoogste klasse, maar de besprekingen daarover moeten formeel nog verder plaatsvinden.

Lees meer »

PVV, VVD, NSC en BBB stellen coalitieakkoord voor: “Hoop, lef en trots”

De vier Nederlandse partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben donderdagochtend hun coalitieakkoord voorgesteld. Na een lange formatieperiode hopen de vier met het akkoord – getiteld ‘Hoop, lef en trots’ – een “stabiel Nederland” te leiden. Het akkoord legt onder meer de nadruk op een streng asielbeleid, veiligheid, bestaanszekerheid en landbouw, de speerpunten van de partijen.

Lees meer »

‘The Voice’-winnares Lola krijgt tweede kans in ‘Sing Again’: “Eindelijk heb ik antwoord op de vragen die ik me toen stelde”

“Ik heb het gevoel dat de productie echt naar ons geluisterd heeft.” Acht jaar geleden won ze op 19-jarige leeftijd ‘The voice van Vlaanderen’ en nu waagt Lola Obasuyi Van Acker (26) opnieuw haar kans in ‘Sing Again’. Maar hoe blikt Lola nu terug op haar deelname? En hoe is het haar de afgelopen jaren vergaan? “Achteraf bekeken had ik

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en Viktor Verhulst openen Sinksenfoor: “Die spectaculaire attracties zijn leuk, maar ik geniet evengoed van eendjes vangen”

De jaarlijkse Sinksenfoor is weer van start gegaan en traditiegetrouw opende burgemeester ceremonieel het attractiepark door te rijden in de verschillende attracties. Zes weken lang zullen duizenden bezoekers de Sinksenfoor bezoeken. Vorig jaar haalde de foor bijna één miljoen bezoekers de 150 attracties. “Ik heb bijna twintig jaar op het Zuid gewoond. Dat was praktisch in mijn achtertuin en met

Lees meer »

Nooit eerder gehoorde tapes onthullen hoe iconische filmster Elizabeth Taylor wegliep van echtgenoot: “Ik was zo bang”

In de aankomende HBO-documentaire ‘Elizabeth Taylor: The Lost Tapes’ worden nooit eerder gehoorde bekentenissen van de legendarische actrice onthuld aan het publiek. De documentaire ging deze week in première op het Filmfestival van Cannes en bevat persoonlijke beelden en video’s van de actrice, evenals 70 uur aan ontdekte audiogesprekken. Vooral haar uitspraken over ex-echtgenoot Eddie Fisher zijn schokkend.

Lees meer »