Jaar na drama blijft verdriet in school van vermoorde zusjes groot: “Maud en Ona zullen hiernooit vergeten worden”

Waardamme, een dorp bij Oostkamp, werd een jaar geleden opgeschrikt door een vreselijk drama. Landbouwer Chris Vanhaverbeke verstikte op 16 november zijn twee dochtertjes Maud (8) en Ona (5), uit onvrede over de nakende scheiding met zijn partner en de omgangsregeling over de kinderen. In VBS De Kiem, waar de zusjes schoolliepen, willen ze de meisjes de hele week herdenken. “Maud en Ona zullen voor altijd Kiemkindjes blijven”, zegt directrice Machteld Van Asbroeck.

Het vreselijke nieuws joeg vorig jaar een schokgolf door Waardamme en bij uitbreiding het hele land. Omdat hij het niet eens was met de omgangsregeling die de familierechter had opgelegd over de kinderen en de scheiding met zijn partner niet kon verkroppen, deed landbouwer Chris Vanhaverbeke het ondenkbare.

Hij haalde op woensdagmiddag 16 november zijn twee dochtertjes van school, reed ermee naar zijn boerderij en verstikte de twee meisjes op gruwelijke wijze. Hij legde de lichaampjes elk in een bed en begon rond te rijden met zijn wagen. Onderweg deed hij nog een brief op de bus, gericht aan zijn schoonouders. Om hén de schuld te geven van het drama dat hij net had aangericht.

Dader Chris Vanhaverbeke. (gf)

Toen de meisjes niet – zoals afgesproken – door hem aan de moeder toevertrouwd werden die avond, sloeg zij alarm. Uiteindelijk trof de politie de twee meisjes dood aan. Chris Vanhaverbeke werd even later opgepakt, nadat hij met zijn auto tegen een paal was gereden. Sindsdien zit de landbouwer in de cel.

De plotse dood van hun twee klasgenootjes liet bij de leerlingen van vrije basisschool De Kiem een enorme leegte achter. Een jaar later is die leegte allerminst opgevuld. Het rouwhoekje voor Maud en Ona heeft een permanente plaats in de school gekregen. Op de speelplaats wordt een zitbankje ingehuldigd op de plaats waar Maud het liefste speelde.

Wafels bakken

Zorgjuf Esmeralda krijgt nog geregeld vragen van leerlingen die het gemis en verdriet geen plaats kunnen geven. De route van de schoolbus naar het zwembad werd op vraag van de leerlingen aangepast, zodat ze niet meer langs de hoeve moeten passeren waar het drama zich afspeelde. “Het is niet leuk om daar langs te rijden als we gaan zwemmen”, zegt een van de klasgenootjes van Maud.

De herdenkingshoek in de school krijgt een permanente plaats. © (GS)

Directrice Machteld Van Asbroeck beseft dat het verdriet na één jaar nog altijd heel diep zit. “Het schoolteam heeft heel zwaar geleden onder het verlies dat we samen trachten te dragen. We bekommeren ons nu vooral om de kinderen. Er werd het afgelopen jaar door alle leerkrachten veel geïnvesteerd in gesprekken met de kinderen over hun gevoelens. We voelen ons daarin gesteund, zeker ook door de (groot-)ouders van alle kinderen in De Kiem”, klinkt het.

De hele week zullen de leerlingen activiteiten doen waar Maud en Ona van hielden. Zoals wafels bakken, iets wat de hele school ook samen deed na de begrafenis van de meisjes vorig jaar. “We willen dat Maud en Ona nooit vergeten worden en hebben daarom, in samenspraak met hun moeder en met de leerlingen, beslist om een rusthoek te creëren waar de kinderen kunnen zitten als ze zich verdrietig of boos voelen”, zegt de directrice.

Kiemkindjes

De rusthoek wordt donderdag ingehuldigd, dag op dag één jaar na het drama. “Dankzij verschillende firma’s en vrijwilligers zullen we erin slagen de rusthoek dan klaar te hebben. Die dag zullen ook de ouders van de ouderraad wafels bakken voor alle kinderen. We zullen verzamelen rond de rust-hoek en mooie herinneringen delen in een korte herdenking. Alle kinderen zullen bellen blazen, waarna we ook twee ballonnen zullen oplaten ter nagedachtenis van de twee fantastische meisjes die voor altijd Kiemkindjes zullen blijven”, zegt directrice Van Asbroeck. Dezelfde avond is er ook een herdenkingsmis gepland om 18.30 uur in de Sint-Eligiuskerk in Ruddervoorde.

Op de speelplaats wordt een zitbankje als rusthoek ingericht. © (GS)

Onderzoek is zo goed als rond

Naast de dubbele moord op zijn dochtertjes wordt Chris Vanhaverbeke ook moordpoging ten laste gelegd ten aanzien van zijn schoonvader en zijn ex-partner. Vlak na de dubbele moord zou hij namelijk ook de draden van de elektriciteitskast doorgesneden hebben, om hen te treffen wanneer ze op zoek zouden gaan naar de meisjes. Twee weken geleden verlengde de raadkamer zijn aanhouding nog met twee maanden. De speurders leggen momenteel de laatste hand aan het onderzoek naar het drama. De voorbije weken werden zowel de moeder van Maud en Ona als haar ouders verhoord in het kader van het moraliteitsonderzoek. Dat is traditioneel een van de laatste stappen in een moordonderzoek en een noodzakelijk deel van een assisenproces. Daarnaast wordt Vanhaverbeke begin volgende maand ook al in de rechtbank verwacht. Op 11 december staat hij terecht voor slagen aan en verkrachting van zijn ex-partner. Die feiten waren voor de vrouw de directe aanleiding om uit elkaar te gaan, wat op zijn beurt dan weer voor Chris Vanhaverbeke de trigger is geweest om zijn twee dochtertjes om het leven te brengen. (LK)

The post Jaar na drama blijft verdriet in school van vermoorde zusjes groot: “Maud en Ona zullen hiernooit vergeten worden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Prinses Delphine toont ons in primeur haar outfit voor de nationale feestdag: “Ons land kan wat meer kleur gebruiken”

Een royaal huwelijk van twee powerdames. Onze prinses Delphine van Saksen-Coburg (56) en BV-ontwerpster Ebru Sari (30) van Atelier ExC. Klaar om grijs België op te fleuren met hun eigen flashy designercollectie, gebaseerd op Delphines kunstwerken. “Ik krijg vaak commentaar op mijn kleren, maar nooit van mijn eigen familie”, vertelt de prinses in een exclusief gesprek met HLN tijdens de

Lees meer »

Koen Crucke krijgt niet één, maar wél twee Carrière Awards uitgereikt door Entertainment Events Zwevegem

Vorige zaterdag organiseerde Entertainment Events Zwevegem voor de vijftiende keer een hommage rond een zanger/entertainer/acteur én dit sinds de start in 2016. Deze keer werd Koen Crucke uit De Haan begroet én in de spotlights geplaatst.
The post Koen Crucke krijgt niet één, maar wél twee Carrière Awards uitgereikt door Entertainment Events Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Alle jeugdploegen van Knack naar nationale eindronde

Met de nationale jeugdkampioenschappen die op 25 en 26 mei in Spa afgewerkt worden valt ook het doek over de jeugdcompetitie. Na de Vlaamse kampioenschappen van het jongste weekend werden alle tickets voor die nationale eindronde toegekend. Knack Roeselare vertegenwoordigt bij de jongens in elke leeftijdscategorie Volley Vlaanderen, Bevo Roeselare gaat met de U19 naar het nationaal kampioenschap.
The

Lees meer »

Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare

Sinds januari 2024 slaan beweging.net West-Vlaanderen, Gezonde Buurt (CM-zone Midden-West-Vlaanderen) en Kotee (Thuiszorgdienst Motena) de handen in elkaar omtrent de lege brooddoos-problematiek, gericht naar middelbare scholieren.
The post Project ‘Boterhamsters’ zorgt voor gezonde brooddozen in VABI Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 500 aanhangers van Gülenbeweging opgepakt in Turkije

In Turkije zijn 544 mensen opgepakt die worden verdacht van banden met prediker Fethullah Gülen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya dinsdag laten weten op X. Gülen wordt door president Recep Tayyip Erdogan beschouwd als de aanstichter van de couppoging van juli 2016.

Lees meer »

Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven in: “We behouden het mooie authentieke interieur”

De Ieperse duikers van Ieper Dives hebben in het leegstaand café De Kerselaar een nieuw clublokaal gevonden. Het is de bedoeling dat de herberg als vergaderruimte wordt gebruikt. Achteraan de site komt een opslagplaats voor het duikmateriaal. “Er is in Ieper een tekort aan plaatsen waar verenigingen kunnen vergaderen.”
The post Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven

Lees meer »

Na België en Napels is Dries Mertens nu ook onsterfelijk in Galatasaray: “Hij gedraagt zich niet als al die andere voetballers”

Dries Mertens (37) had kunnen uitbollen in Qatar, Saudi-Arabië of China. All-in-resorts voor de bijna-voetbalgepensioneerde. Hij koos met Galatasaray voor de adrenaline. Kenners van het Turkse voetbal vertellen hoe Mertens er op zijn manier de meest bepalende en populairste speler is geworden. “Hij zal nooit zo’n kreefteter zijn.” Dit weekend kan hij Galatasaray kampioen maken. Met zoontje Ciro (2) weer

Lees meer »

“Was het gezamenlijke beslissing of heeft één van de jongeren iets stoms gedaan?”: DNA-analyse moet duidelijk maken wie rooster gooide

DNA-onderzoek moet uitwijzen wie van de opgepakte jongeren met een rioolrooster naar vrachtwagenchauffeur Gheorghe heeft gegooid. Volgens meerdere verklaringen zouden twee jongens van de vijfkoppige bende het bewuste rooster hebben laten vallen. “Maar ze schuiven hun verantwoordelijkheid af”, zegt een bron dicht bij het onderzoek. Drie meerderjarigen blijven een maand langer in voorhechtenis.

Lees meer »

Opnieuw koersexplosies voor GameStop en AMC: aandelen verdubbelen in waarde

De aandelen van GameStop en AMC zijn dinsdag al voor de tweede dag op rij zowat in waarde verdubbeld. Aanleiding zijn enkele tweets van Keith Gill, die op sociale media actief is onder het pseudoniem ‘Roaring Kitty’ en enkele jaren geleden met zijn beleggerstips tijdens corona al eens een koopgolf veroorzaakte op het aandeel van de Amerikaanse ketens van gamewinkels

Lees meer »