Met dagcentrum De Kade in Roeselare is er palliatief zorgtraject op één site

Met de opening van het palliatief dagcentrum De Kade vormt het palliatieve zorgtraject in Roeselare nu één naadloos geheel. En dat is uniek in Vlaanderen.

Met de residentiële palliatieve eenheid Het Anker, het netwerk palliatieve zorg De Mantel dat thuiszorg organiseert en het palliatief dagcentrum De Kade is er nu een volledig palliatief zorgtraject op één site. “Dit dagcentrum is een samenwerking tussen AZ Delta, Motena, Ben en De Mantel en dit project is toch wel uniek in Vlaanderen”, zegt directeur Dries Messeyne.

“In Vlaanderen zijn er slechts vijf palliatieve dagcentra en in Roeselare heeft nu het zesde centrum de deuren geopend. Het feit dat bij ons elk van de drie bestaande zorgtrajecten op één site gecentraliseerd is, biedt veel voordelen. Denk maar aan de vorming van de vrijwilligers voor de verschillende centra die op één plaats kan gebeuren.”

“Ik ben in de eerste plaats erg gelukkig dat we na een oproep en een selectie- en opleidingsprocedure al 30 vrijwilligers tellen voor ons dagcentrum De Kade. We maken een onderscheid tussen kookvrijwilligers en aanwezigheidsvrijwilligers die meedraaien in een professioneel multidisciplinair team van een equipearts, een psycholoog, reactivatiepersonen, verpleegkundigen en administratieve ondersteuning.”

Minder beladen term

“De gasten van ons dagcentrum zijn de patiënten die zich in een (terminale) fase van een ernstige, progressieve en levensbedreigende ziekte bevinden, ongeacht zijn of haar levensverwachting. Ook niet-oncologische patiënten zoals mensen met MS of Parkinson zijn welkom.”

“Het is evenwel belangrijk om aan te stippen dat er een wezenlijk verschil is tussen patiënten die terminaal zijn en zij die palliatief zijn. Palliatief ben je vanaf het ogenblik dat je een diagnose krijgt tot het ogenblik dat je overlijdt, terwijl terminaal echt slaat op de laatste levensperiode”, verduidelijkt equipe-arts Dirk Vermandere. “Palliatief is dan ook een veel minder beladen term dan terminaal.”

“In De Kade kan veel maar moet niets”, vertellen verpleegkundigen Anja en Aline. “Wij ontvangen de mensen van 9 tot 16.30 uur. Ze kunnen hier tot rust komen en de krant lezen, helpen met de kookvrijwilliger en genieten van een massage of zalig warm bad.”

De dagprijs in De Kade bedraagt 24,50 euro en er is een tussenkomst van de mutualiteiten. Vervoer naar De Kade kan door de mantelzorger, een vrijwilliger van De Kade of de Minder Mobielen Centrale. In de opstartfase is De Kade open op maandag, woensdag en vrijdag. Aanmelden kan via [email protected] of via 051 23 60 70 tijdens de kantooruren op maandag, woensdag en vrijdag.

The post Met dagcentrum De Kade in Roeselare is er palliatief zorgtraject op één site is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Parcours Izegem Koers voor dit jaar (5 september) ongewijzigd: “Volgend jaar willen we wel over dé brug”

Bordes Izegem Koers op donderdag 5 september ondergaat wat nieuwigheden, maar het parcours blijft ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. “Maar naar volgend jaar toe is het zeker onze ambitie om die brug opnieuw in het parcours te integreren”, klinkt het.
The post Parcours Izegem Koers voor dit jaar (5 september) ongewijzigd: “Volgend jaar willen we wel over dé

Lees meer »

LIVEBLOG DORTMUND-REAL. Alle ogen op ontspannen Courtois, die dolt op laatste training – Dit is de financiële balans van beide finalisten

Wie had dat durven denken, toen Thibaut Courtois midden augustus kermend van de pijn tegen de grond ging tijdens een training met Real Madrid. Een lang en hard revalidatieproces later staat hij vanavond gewoon onder de lat in de Champions League-finale op Wembley. De tegenstander is Borussia Dortmund. Wint Real of verrast Dortmund? En speelt Courtois een heldenrol? Een hele

Lees meer »

KIJK. North West en oorspronkelijke steracteurs vieren 30ste verjaardag van ‘The Lion King’-film met speciaal optreden

Het is exact dertig jaar geleden dat de Disney-klassieker ‘The Lion King’ in de cinemazalen verscheen. Dat werd het afgelopen weekend uitbundig gevierd in Hollywood met een concert. Verschillende sterren en stemacteurs van de film – zoals onder andere Jeremy Irons en Nathan Lane – zongen bekende hits zoals ‘Circle of Life’ en ‘Hakuna Matata’. De meest opvallende passage van

Lees meer »

6 luisteraars winnen 5 jaar lang concerttickets tijdens actie van Qmusic: “Dit is een mooie stap richting vrijheid”

Woensdagochtend was zover. Wie tussen 7 uur en 9 uur live in de ochtendshow van Maarten en Dorothee op Qmusic kwam, won 5 jaar lang concerttickets voor de zalen van Be•at. Daaronder vallen onder meer het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Al is het aantal tickets niet onbeperkt. Inmiddels zijn de zes winnaars gekend: Siebe, Lieselot, Jade, Brecht,

Lees meer »

Assisen Spuikommoord – Beschuldigde beweerde op reconstructie stemmen te horen

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft de onderzoeksrechter maandag zijn getuigenis afgelegd. Koen Wittouck verklaarde dat Khaldoon Al-Baghdadi (42) tijdens de reconstructie stemmen beweerde te horen. De Iraakse Oostendenaar weigerde ook om voor te tonen hoe hij het lichaam van het slachtoffer in stukken had gesneden.
The post Assisen Spuikommoord – Beschuldigde beweerde op

Lees meer »

De Croo belooft 30 F-16’s aan Zelensky tegen 2028: waarom zo laat? “Na de oorlog zullen ze ook nog nodig zijn”

België zal tegen 2028 dertig F-16’s leveren aan Oekraïne. Als alles meezit worden de eerste vliegtuigen eind dit jaar nog geleverd. Ons land zal bovendien dit jaar 977 miljoen euro aan steun schenken aan Oekraïne. Maar is 2028 niet veel te laat? Zal de oorlog nog zo lang duren? En houdt ons leger zelf nog materiaal over? Defensie-onderzoekster Michelle Haas

Lees meer »

Bart Kaëll, Lindsay en George Baker verzorgen de ambiance op de ‘Uilenfeesten 2024’ in Brugge

Voor wie van de betere ambiance, Nederlands- én Engelstalige meezingers, en een occasioneel polonaisetreintje houdt, is er méér dan goed nieuws. De unieke eventlocatie Owla Brugge ontvangt op de vierde editie van de felgesmaakte Uilenfeesten, die plaatsvinden op 21 augustus 2024, met Bart Kaëll, Lindsay en George Baker een toptrio pur sang ambiancemakers uit deLage Landen.
The post Bart

Lees meer »