Meerderheid niet aanwezig op ‘gemeentedaad’ in Wervik, dagorde wordt toch besproken

Historisch beeld dinsdagavond in de raadszaal van het stadhuis van Wervik. De oppositiepartijen Team 2030 en N-VA riepen een gemeentedaad samen, maar alle stoelen van de meerderheid van Vooruit en CD&V bleven leeg. Hun afwezigheid werd vooraf aangekondigd. “De meerderheid blinkt niet alleen uit in een gebrek aan ambitie, maar blinkt vandaag vooral uit in afwezigheid”, aldus Bert Verhaeghe (Team 2030).

“Een mak veiligheidsbeleid, een ontbrekend fiets- en verkeersbeleid, een falend armoede- en integratiebeleid, een kleurloos vergroening- en onthardingsbeleid… Op tal van domeinen die voor veel inwoners belangrijk zijn, toont de huidige meerderheid te weinig ambitie. Onze stad kan veel beter. Onze inwoners verdienen veel beter.”

“Gemeenteraad is de plaats voor politiek debat”

“Met Team 2030 willen wij een beleid met durf en ambitie. Wij willen de stad op een hoger niveau brengen. De gemeenteraad is het lokale democratische forum bij uitstek om het politieke debat te voeren. Waar plaats is voor woord en wederwoord, waar we op een respectvolle manier van mening kunnen verschillen en waar we onze inwoners kunnen tonen waarvoor we staan.”

“De maandelijkse gemeenteraad zou een plaats moeten zijn waar over belangrijke thema’s het lokale politieke debat gevoerd wordt. De werkelijkheid is vaak anders. Als Team 2030 betreuren we dan ook sterk, samen met N-VA, dat de meerderheid op minder dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen er niet in slaagt een ernstige agenda voor de gemeenteraad samen te stellen en dan maar een gemeenteraad afschaft.”

“Dat is veelzeggend over het ambitieniveau van de meerderheid en het belang dat wordt gehecht aan de lokale democratie. We herinneren er de meerderheid aan dat wij samen meer dan 40 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Het is om die reden dat wij als verenigde oppositie alle gemeenteraadsleden vanavond hadden uitgenodigd voor een open debat over enkele actuele lokale thema’s.”

‘Gemeentedaad’

“Geen formele gemeenteraad maar een ‘gemeentedaad’, om zo de inzet van personeel te vermijden en de betaling van presentiegelden uit te sparen. Maar als er geen presentiegelden te verdienen zijn, blijven de gemeenteraadsleden van de meerderheid blijkbaar liever weg. Wensen zij het debat niet aan te gaan en blijven hun stoelen leeg, waarvan akte. Wij betreuren dat het onmogelijk is om een open debat te organiseren onder gemeenteraadsleden. Als oppositiepartijen willen wij dat lokaal debat wel blijven aangaan over de thema’s die belangrijk zijn voor onze inwoners. Dat mogen de inwoners van ons verwachten.”

“Het democratisch debat moet in ere hersteld worden. Het is duidelijk dat dit met de huidige meerderheid niet lukt. Daarom is het voor Team 2030 en N-VA in 2024 de duidelijke ambitie om deze meerderheid te breken, het democratisch debat te herstellen en onze stad op een hoger niveau te brengen.”

“Een gemeenteraad afschaffen is het beknotten van de democratie”, reageert fractieleider Sanne Vantomme (N-VA). “Ik heb de bestuursmeerderheid gevraagd om de gemeenteraad alsnog te laten doorgaan, tot op heden werd deze vraag niet beantwoord. De oppositie had vragen en interpellaties genoeg om er toch een volwaardige gemeenteraad van te maken.”

“We kunnen begrijpen dat ze een gemeenteraad afschaffen dan heb je als meerderheidspartijen geen tegenwind. Deze gang van zaken motiveert ons nog meer om nog meer dan ooit te zorgen voor een opbouwende en harde oppositie te voeren.”

“Geen moeite bij de meerderheid”

“Deze avond is het bewijs hoe de leden van de ivoren toren omgaan met de democratie. We mochten zowat van alle leden van de meerderheid een verontschuldiging ontvangen. Door deze gang van zaken worden we als oppositie gemuilkorfd. We worden belet om te spreken, gehoord te worden en om tot een debat te komen.”

“Toen we twee maanden geleden de gemeenteraad samen hebben geroepen kregen we het verwijt dat dit de stad veel geld kostte en dat het ons te doen was om de centen. Nu we een onbetaalde vergadering organiseren doet de meerderheid niet eens de moeite om af te komen. Wie doet er nu aan politiek om de centen? Wij stellen bij deze gang van zaken vragen.”

“De fractieleiders van Vooruit en CD&V stellen dat de agendapunten die we wensten te behandelen al besproken werden op vorige raden maar dit is een flagrante leugen. Van de zaken die we in vorige raden ter sprake brachten vragen we gewoon een stand van zaken, wat logisch is. Dit mag ook al niet meer.”

Slechts 45 minuten

Opmerkelijk: de negen agendapunten werden allemaal toch besproken. “Al onze vragen gaan we voor de dagorde van de volgende gemeenteraad op dinsdag 28 november indienen”, aldus Bert Verhaeghe.

De gemeentedaad was in drie kwartier afgelopen.

The post Meerderheid niet aanwezig op ‘gemeentedaad’ in Wervik, dagorde wordt toch besproken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vertrekt ‘grumpy Benny’ straks definitief in ‘Familie’? Dit is wat Roel Vanderstukken erover kwijt wil

12 jaar geleden deed het gezin Coppens haar intrede in ‘Familie’, uiteindelijk is acteur Roel Vanderstukken (47) de enige die onafgebroken bleef meespelen. “Toen Hilde De Baerdemaeker als eerste vertrok, werd er voor het eerst geraakt aan onze kern, daar heb ik wel even mee gezeten”, vertelt Roel. Nu tv-dochter Jasmijn Van Hoof haar na 2,5 jaar pauze haar comeback

Lees meer »

Kortrijk Warriors cricketclub krijgt extra trainingsfaciliteiten op Sportcampus Lange Munte

Met al 120 actieve leden blijft de Kortrijk Warriors cricketclub groeien, daar hoort een nieuwe cricketinfrastructuur bij. Op Sportcampus Lange Munte staan vanaf nu twee cricketkooien die het mogelijk maken om de worpen en slagen te oefenen. “Topspelers zochten afgelopen jaren andere oorden op omwille van beperkte faciliteiten. Zij zijn dankzij de extra trainingsfaciliteiten teruggekomen”, zegt voorzitter Addnaan Diwan Ali.<br

Lees meer »

VRT-vakbond veroordeelt geweld in Gaza met steunboodschap tijdens halve finale Songfestival en sluit nieuwe actie tijdens finale niet uit

De socialistische vakbond ACOD-VRT veroordeelt het geweld in Gaza en sluit een nieuwe protestactie tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival morgen niet uit. Gisteren was bij aanvang en aan het einde van de tv-uitzending van de halve finale op VRT 1 een boodschap van de vakbond te zien op het scherm. Daarin veroordeelt de socialistische vakbond onder meer "de schendingen

Lees meer »

Brugs Mantelzorgnetwerk geeft eisenbundel voor toekomstig stadsbestuur af

In naam van 2200 mantelzorgers heeft het Brugs Mantelzorgnetwerk een memorandum afgegeven aan burgemeester Dirk De fauw en schepen voor Welzijn Pieter Marechal. De actievoerders vinden dat mantelzorgers onvoldoende erkenning en ondersteuning krijgen. Nochtans is er door het personeelstekort in de zorg en de kortere ligtijden in het ziekenhuis steeds meer nood aan mantelzorgers.
The post Brugs Mantelzorgnetwerk geeft

Lees meer »

Joost Klein gezien op luchthaven in Nederland, Nederlandse delegatie keerde eerder naar huis

Joost Klein lijkt weer terug in Nederland te zijn. Verslaggevers van ‘RTL Boulevard’ hebben de zanger gezien op Lelystad Airport (de drukste luchthaven van Nederland). Hij zou daar rond half acht geland zijn met een privévliegtuig. De artiest reisde niet met de rest van de Nederlandse delegatie van het Zweedse Malmö naar Nederland, zij kwamen al eerder aan op Schiphol.

Lees meer »

Veel doden bij busongeluk Florida

Bij een busongeluk in de Amerikaanse staat Florida zijn zeker acht doden gevallen. Ongeveer veertig personen raakten gewond. De bus vervoerde landarbeiders, meldden Amerikaanse media.

Lees meer »

BEKIJK – De kattenstoet in 100 beelden

Op zondag 12 mei trok de Kattenstoet opnieuw door Ieper. Verschillende duizenden toeschouwers juichten de katten toe. Onze fotograaf vatte stoet en toeschouwers in 100 beelden.
The post BEKIJK – De kattenstoet in 100 beelden appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Oekraïne zegt terreuraanslag door Russische militaire inlichtingendienst in Kiev verijdeld te hebben

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zegt een terroristische aanslag in Kiev verijdeld te hebben. Die zou beraamd zijn door de Russische militaire inlichtingendienst GROe en stond gepland voor 9 mei. Bij een Oekraïense raketaanval is daarnaast een olieraffinaderij in Rovenky (Loehansk) in vlammen opgegaan. Volgens het hoofd van de bezette regio werden ook huizen in de buurt getroffen. Daarbij vielen volgens

Lees meer »